Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Derfor skal I huske testamentet, når I køber bolig

  • Af Mette Rasmussen
  • 12. feb 2018
  • 9 Spørgsmål & svar

”Når der sker store forandringer i ens liv, bør man altid stoppe op og overveje, om man er godt nok sikret rent juridisk. For langt de fleste par, der køber bolig sammen, er det en god idé at oprette et testamente – særligt hvis man også har børn sammen eller planlægger at få det. Uden et testamente er det arveloven, der bestemmer, hvad der skal ske med boligen, hvis den ene dør. Og det kan have store konsekvenser for den efterladte, som kan blive tvunget til at flytte fra boligen”, fortæller advokat Uffe Thorlacius fra ADVODAN i Lyngby

Han forklarer her, hvorfor testamentet er vigtigt i forbindelse med boligkøb.

Ugifte par arver ikke hinanden
Er I ikke gift, arver I ikke hinanden, uanset hvor længe I har boet sammen – heller ikke den andens andel af jeres fælles bolig.

Hvis I har børn og en af jer dør, betyder det, at børnene arver førstafdødes andel af boligen. Den længstlevende skal derfor enten købe børnene ud af boligen eller sælge den, så børnene kan få udbetalt deres arv. Det gælder uanset, hvor gamle børnene er. Er børnene under 18, siger loven, at arven – hvis der er tale om mere end 75.000 kr. - skal indsættes på en spærret konto, til barnet er myndigt. Har I ikke børn, er det den afdødes forældre eller søskende, der arver.

Testamente sikrer længstlevende
Med et testamente kan I bestemme, at den, der lever længst, arver mest muligt efter den anden. Det betyder, at børnene i første omgang kun arver deres tvangsarv, og den længstlevende arver resten af formuen. Har I ikke børn, kan I med et testamente bestemme, at den længstlevende arver alt efter den anden. Som ugifte skal I være opmærksomme på, at den længstlevende skal betale arveafgift til staten på 15 procent. Det forudsætter dog, at I har boet sammen i minimum to år eller har et barn sammen. Ellers er afgiften cirka 36 procent.

Livsforsikring og pensionsordning
Ud over testamentet er det også en god idé at begunstige hinanden i jeres livsforsikringer og pensionsordninger, så de udbetales til den længstlevende. På den måde kan I sikre, at den der lever længst, har råd til at betale udgifterne til boligen, selv om den anden dør. Det kan også være en god idé at tegne krydslivsforsikringer, som et ekstra økonomisk sikkerhedsnet. Med krydslivsforsikring bliver en eventuel erstatning udbetalt uden om dødsboet, og forsikringstageren skal derfor ikke betale boafgift af forsikringssummen, som ellers er tilfældet ved almindelige livsforsikringer.

Testamente også relevant for gifte par
Er I gift, er det også relevant at oprette et testamente – særligt hvis I har børn sammen eller fra tidligere forhold.

Har I ikke lavet et testamente, skal den længstlevende nemlig betale halvdelen af arven til afdødes børn, når boet skal skiftes. Det kan betyde, at han eller hun ikke har råd til at blive boende i huset. Med et testamente kan I sikre, at den efterladte får mest muligt af den fælles formue, og at børnenes arv i første omgang begrænses til tvangsarven.

Hvis den efterladte skal sidde i uskiftet bo, kræver det tilladelse fra alle arvingerne, og samtidig er den efterladte underlagt en række begrænsninger for, hvad han eller hun må bruge formuen til. Hvis formuen misbruges, kan børnene kræve, at boet bliver skiftet.

Vil du vide mere?
Spørgsmål
Cecilie
8/11/2019 3:59:03 PM

Hvis min kæreste er ene ejer af huset, og han gik bort, ville man igennem testamente kunne sikre at huset gik til mig, fremfor vores børn. Sådan at de arver hans pengeformue, men at huset gik til mig?

Besvar indlæg
Uffe
8/19/2019 2:37:06 PM

Kære Cecilie

Ugifte samlevende med fællesbørn (eller samliv i mere end 2 år) kan oprette et testamente, hvor samleverne arver hinanden, som ægtefæller med særeje. Det betyder, at din samlever kan testamentere op til 7/8 af sin formue til dig. I den sammenhæng kan din samlever testamentere ejendommen til dig og hvis ejendommens værdi sat i forhold til din samlevers samlede formue overstiger 7/8, kan det anføres at du alligevel arver hele ejendommen mod at indbetale et beløb til boet, således at der er 1/8 af din samlevers formue til deling mellem din samlevers børn.

Med venlig hilsen
Uffe Thorlacius
Uffe Thorlacius Advokat | ADVODAN Lyngby Se faglig profil
Mogens K
20-02-2018 10:34:33

"Er I gift, er det også relevant at oprette et testamente – særligt hvis I har børn sammen"
"Har I ikke lavet et testamente, skal den længstlevende nemlig betale halvdelen af arven til afdødes børn, når boet skal skiftes."
Hvis jeg forstår ovenstående ret, skal der altså også betales halvdelen af arven til fællesbørn,
når den ene ægtefælle dør?

Besvar indlæg
Uffe Thorlacius
3/5/2018 2:55:06 PM

Kære Mogens K

Den halvdel der tilfalder børnene efter førstafdøde (halvdel af formuen hvis særeje eller 1/4 af formuefællesskabet) skal fordeles mellem alle førstafdødes børn (og herunder fællesbørn). Længstlevende kan efter eget valg sidde i uskiftet bo med fællesbørnene, men dette er ikke altid den bedste løsning. Under alle omstændigheder er det vigtigt at drøfte oprettelse af et testamente med en advokat.

Med venlig hilsen
Uffe Thorlacius
Uffe Thorlacius Advokat | ADVODAN Lyngby Se faglig profil
Besvar indlæg
Louise
4/15/2019 1:59:19 PM

Vi har oprettet testamente, således at børnene arver tvangsarven. Resten har vi begunstiget hinanden. Vi har sammenbragte børn. Jeg er dog blevet i tvivl om, hvorvidt det har nogen betydning, at det kun er min mand der står på skødet til huset? Har det nogen betydning for hvor meget børnene kontra den efterladte ægtefælle arver?

Uffe
4/23/2019 1:50:53 PM

Kære Louise

Hvis I er 1) gift med 2) delingsformue (således at ejendommen er en del af den fælles formue i ægteskabet), og hvis I 3) begge er solvente, har ejerforholdet til ejendommen som udgangspunkt ikke nogen betydning for arveforholdene.
Hvis en eller flere af de nævnte 3 betingelser ikke er opfyldt, er der i høj grad behov for at overveje omstændighederne.
Under alle omstændigheder vil jeg anbefale, at I opretter en fremtidsfuldmagt på www.tinglysning.dk, således at du kan disponere i tilfælde af din mands manglende evne til handle fornuftsmæssigt.

Med venlig hilsen
Uffe Thorlacius
Uffe Thorlacius Advokat | ADVODAN Lyngby Se faglig profil
Uffe
8/19/2019 2:25:05 PM

Når en person dør, skal vedkommendes livsarvinger, d.v.s. vedkommendes børn og herunder fællesbørn tage arv. Dog kan den længstlevende ægtefælle vælge at sætte sig i uskiftet bo med fællesbørn i stedet for at skifte med disse. Man skal blot være opmærksom på, at det ikke altid er hensigtsmæssigt at vælge det uskiftede bo.

Med venlig hilsen
Uffe Thorlacius
Uffe Thorlacius Advokat | ADVODAN Lyngby Se faglig profil
Sus
8/13/2019 10:50:29 PM

Vores søn og svigerdatter køber hus sammen, men skal først giftes om et år.
Bør de skrive testamente, når der ikke er opsparet formue? - eller kan de bruge pengene på bryllup i stedet?

uffe
8/16/2019 5:51:57 PM

På grundlag af dine oplysninger vil svaret være, at det tilsyneladende ikke er strengt nødvendigt med et testamente, men der kan være andre forhold som gør det hensigtsmæssigt, at oprette testamente og/eller indgå ægteskab.

Med venlig hilsen
Uffe Thorlacius
Uffe Thorlacius Advokat | ADVODAN Lyngby Se faglig profil
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Testamente og arv Testamente og arv

Vil du vide mere? Se videoguides og prøv vores interaktive grafik over arveklasser og boafgifter. Du kan også tage en arvetest, der afdækker dit behov for et testamente.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.660 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.660 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.