PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Arbejdsgivers guide til den nye ferielov

Overgangsperioden for den nye ferielov kan godt virke uoverskuelig, og for dig som arbejdsgiver er der flere nye ting, der skal tages stilling til. Læs med og bliv klogere på, hvordan du skal forholde dig til ferielovgivningen i det kommende år.

Hvordan håndterer du som arbejdsgiver bedst den nye lovgivning overfor dine medarbejdere? Hvad er det for noget med forskudsferie? Og hvad skal du gøre med de feriemidler, dine medarbejdere optjener, men ikke skal have udbetalt?

Den nye ferielov giver anledning til mange spørgsmål. Her besvarer advokat Jens Gottlieb fra Advodan Helsingør nogle af de vigtigste.

 

Tal med dine medarbejdere

God kommunikation fra arbejdsgivers side kan forhindre mange udfordringer, før de overhovedet opstår. Det gælder ikke mindst i en situation som denne, hvor en ny lovgivning har indflydelse på noget så vigtigt som dine medarbejderes ferie.

”Dine medarbejdere vil helt sikkert sætte stor pris på, at du informerer dem om de nye regler på en klar og forståelig måde. Det er især vigtigt, at du orienterer dem om ændringer, som kan have stor betydning fremadrettet. På den måde kan medarbejderne indrette sig efter det – fx hvis de får brug for at gemme ferie til et senere tidspunkt,” fortæller advokaten og tilføjer:

”Selvom du kommunikerer klart ud til dine medarbejdere fx på e-mail eller et møde, skal du også huske at opdatere personalehåndbogen, så den stemmer overens med virksomhedens nye feriepolitik.”

 

Hvad er anderledes i den nye ferielov?

Den nye ferielov kommer i bund og grund til at ligne den gamle meget. Man optjener stadig samme mængde ferie, har krav på tre ugers sommerferie osv.

”Noget nyt er, at du som arbejdsgiver kan aftale med dine medarbejdere, at de kan holde ferie på forskud. Fordelen for dig er glade medarbejdere – men det kan selvfølgelig give problemer, hvis en medarbejder fratræder efter at have afholdt forskudsferie. Så kan man med fordel kontakte sin advokat,” anbefaler Jens Gottlieb.

En anden ting, der ændrer sig med den nye ferielov, er reglerne om forkortede ferievarsler. De er ikke længere tilladte efter den 1. september 2020, og du bør derfor gå ansættelseskontrakterne igennem for at se, om der skal laves tillæg, som ophæver aftaler om kortere ferievarsler.

 

Indefrysningen af feriepengene

De feriepenge, dine medarbejdere optjener fra 1. september 2019 til 31. august 2020, skal indefryses, indtil medarbejderne forlader arbejdsmarkedet eller når folkepensionsalderen. Som arbejdsgiver kan du vælge mellem to muligheder for, hvordan pengene skal indfryses.

Den første mulighed er at indbetale feriemidlerne til Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler. Langt fra alle virksomheder har dog økonomi til at indbetale alle feriemidlerne på én gang lige med det samme. Det er derfor også muligt at indbetale dem opdelt i mindre bidder over en årrække.

”Den anden mulighed er at beholde feriemidlerne i virksomheden, indtil medarbejderne forlader arbejdsmarkedet. Om det bedst kan betale sig at indbetale eller beholde feriemidlerne, afhænger af den rente, din virksomhed kan låne penge til i banken,” forklarer advokaten.

Vil du vide mere?

1 kommentar

0 / 700 tegn

Hans Lund

Vi indbetaler vores medarbejder´s feriepenge til Ferie Konto, hvad med de penge fra d. sept til august 2020 der skal indefryses. Gøre Ferie Konto det, eller hvordan skal vi forholde os, for vi har betalt til Ferie Konto. Og hvad har vores medarbejder så at holde ferie for til sommer 2020. Venlig hilsen Hans Lund

Mette Asmussen

Kære Hans, Hvis der indbetales til feriekonto vil Feriekonto som udgangspunkt sørge for at allokere de feriepenge, der skal indefryses for den pågældende periode. I forhold til afholdelse af ferie i sommeren 2020 optjener medarbejderne 16,64 feriedage i perioden 1/1-20 - 31/8-20 som skal afholdes i perioden 1/5-20 - 31/8-20. Den praktiske håndtering af disse regler kan give udfordringer, og jeg vil derfor råde dig til at kontakte mig for en drøftelse heraf såfremt I har yderligere spørgsmål. Jeg ønsker dig en glædelig jul og et godt nytår. Mvh Mette Asmussen Advokat