Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Arbejdsgivers guide til den nye ferielov

  • Af Amanda Ellekilde Jørgensen, ADVODAN
  • 19. nov 2019
  • 2 Spørgsmål & svar

Hvordan håndterer du som arbejdsgiver bedst den nye lovgivning overfor dine medarbejdere? Hvad er det for noget med forskudsferie? Og hvad skal du gøre med de feriemidler, dine medarbejdere optjener, men ikke skal have udbetalt?

Den nye ferielov giver anledning til mange spørgsmål. Her besvarer advokat Jens Gottlieb fra ADVODAN Helsingør nogle af de vigtigste.

Tal med dine medarbejdere

God kommunikation fra arbejdsgivers side kan forhindre mange udfordringer, før de overhovedet opstår. Det gælder ikke mindst i en situation som denne, hvor en ny lovgivning har indflydelse på noget så vigtigt som dine medarbejderes ferie.

”Dine medarbejdere vil helt sikkert sætte stor pris på, at du informerer dem om de nye regler på en klar og forståelig måde. Det er især vigtigt, at du orienterer dem om ændringer, som kan have stor betydning fremadrettet. På den måde kan medarbejderne indrette sig efter det – fx hvis de får brug for at gemme ferie til et senere tidspunkt,” fortæller advokaten og tilføjer:

”Selvom du kommunikerer klart ud til dine medarbejdere fx på e-mail eller et møde, skal du også huske at opdatere personalehåndbogen, så den stemmer overens med virksomhedens nye feriepolitik.”

Hvad er anderledes i den nye ferielov?

Den nye ferielov kommer i bund og grund til at ligne den gamle meget. Man optjener stadig samme mængde ferie, har krav på tre ugers sommerferie osv.

”Noget nyt er, at du som arbejdsgiver kan aftale med dine medarbejdere, at de kan holde ferie på forskud. Fordelen for dig er glade medarbejdere – men det kan selvfølgelig give problemer, hvis en medarbejder fratræder efter at have afholdt forskudsferie. Så kan man med fordel kontakte sin advokat,” anbefaler Jens Gottlieb.

En anden ting, der ændrer sig med den nye ferielov, er reglerne om forkortede ferievarsler. De er ikke længere tilladte efter den 1. september 2020, og du bør derfor gå ansættelseskontrakterne igennem for at se, om der skal laves tillæg, som ophæver aftaler om kortere ferievarsler.

Indefrysningen af feriepengene

De feriepenge, dine medarbejdere optjener fra 1. september 2019 til 31. august 2020, skal indefryses, indtil medarbejderne forlader arbejdsmarkedet eller når folkepensionsalderen. Som arbejdsgiver kan du vælge mellem to muligheder for, hvordan pengene skal indfryses.

Den første mulighed er at indbetale feriemidlerne til Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler. Langt fra alle virksomheder har dog økonomi til at indbetale alle feriemidlerne på én gang lige med det samme. Det er derfor også muligt at indbetale dem opdelt i mindre bidder over en årrække.

”Den anden mulighed er at beholde feriemidlerne i virksomheden, indtil medarbejderne forlader arbejdsmarkedet. Om det bedst kan betale sig at indbetale eller beholde feriemidlerne, afhænger af den rente, din virksomhed kan låne penge til i banken,” forklarer advokaten.

Vil du vide mere?
Spørgsmål
Hans Lund
12/14/2019 4:07:27 PM

Vi indbetaler vores medarbejder´s feriepenge til Ferie Konto, hvad med de penge fra
d. sept til august 2020 der skal indefryses. Gøre Ferie Konto det, eller hvordan skal vi
forholde os, for vi har betalt til Ferie Konto.
Og hvad har vores medarbejder så at holde ferie for til sommer 2020.
Venlig hilsen
Hans Lund

Besvar indlæg
Mette Asmussen
12/20/2019 9:56:17 AM

Kære Hans,

Hvis der indbetales til feriekonto vil Feriekonto som udgangspunkt sørge for at allokere de feriepenge, der skal indefryses for den pågældende periode.

I forhold til afholdelse af ferie i sommeren 2020 optjener medarbejderne 16,64 feriedage i perioden 1/1-20 - 31/8-20 som skal afholdes i perioden 1/5-20 - 31/8-20.

Den praktiske håndtering af disse regler kan give udfordringer, og jeg vil derfor råde dig til at kontakte mig for en drøftelse heraf såfremt I har yderligere spørgsmål.

Jeg ønsker dig en glædelig jul og et godt nytår.

Mvh Mette Asmussen
Advokat

Med venlig hilsen
Mette Asmussen
Mette Asmussen Advokat | ADVODAN Helsingør Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Ansættelse og medarbejdere Ansættelse og medarbejdere

Som arbejdsgiver har du en lang række forpligtelser over for dine medarbejdere.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.722 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.722 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.