Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Lange sagsbehandlingstider i Familieretshuset har konsekvenser

  • Af Johanne Hauch Jensen
  • 10. dec 2019
  • 5 Spørgsmål & svar

“Idéen med Familieretshuset er god, men eksekveringen mangler. Her lidt over et halvt år efter er der massive ventetider for familierne, og det skaber unødvendig konflikt, hvor børnene er taberne,” fortæller Mads Cramer-Kam, advokat hos ADVODAN Helsingør.

Nyt system har givet lange ventetider

Formålet med det nye Familieretshus er, at hele sagen skal afgøres samlet der, og hvis ikke den kan det, er det nu Familieretshuset, der skal sørge for dokumentationen til retten. “I det tidligere system brugte retten retsplejelovens regler og muligheder for selv at oplyse sagerne. Nu ligger det hele hos Familieretshuset, som skal indhente informationer i sagen. Det har givet en flaskehalsproblematik udover det rimelige,” siger Mads Cramer-Kam.

Da Statsforvaltningen stod for det, overdrog de ofte blot sagen til retten, hvis sagen krævede det. Nu skal Familieretshuset først screene alle sager og dele dem op i grøn, gul og rød, hvor rød skal i retten og gul skal vurderes yderligere, inden den eventuelt skal i retten. Grøn afgøres udelukkende i Familieretshuset.

“Når det hele skal gå igennem Familieretshuset skaber det problemer. Især for de sager, hvor der i forvejen er en konflikt. Det er almindelig kendt, at jo længere tid der går, jo mere konflikt kommer der i sagerne. Derfor står vi nu med mange sager, hvor konfliktniveauet er blevet optrappet. Det er hårdt for forældrene - og især for børnene,” siger Mads Cramer-Kam.

Ifølge DR havde Familieretshuset pr. 2. december 2019 1.200 sager, hvor familierne afventer en mødeindkaldelse - og 3.800 sager, hvor familierne har fået en indkaldelse, men stadig afventer første møde.

“Selvom familierne er blevet indkaldt, går der stadig lang tid, inden de kommer til. Og det er jo bare det indledende møde. Derfor er der lange udsigter til afgørelser. Helt op til 10-12 måneder,” siger Mads Cramer-Kam.

Det kan du selv gøre

I udgangspunktet kan du ikke selv gøre noget, for at få en hurtigere afgørelse. Det er ikke muligt at gå udenom Familieretshuset og fx selv gå i retten. Det er nemlig Familieretshuset, der ofte ender med at skulle tage stilling til både samvær, børnebidrag, forældremyndighed, bopæl osv. De beslutter også om det kan afgøres i Familieretshuset eller i Familieretten.

“Idéen med Familieretshuset er rigtig god. Før i tiden var det mere opdelt, og man risikerede både at skulle i Statsforvaltningen og retten. Med Familieretshuset ville man lave en samlet løsning, så hele systemet blev mere smidigt til fordel for familierne. Men med de massive ventetider har det kastet familierne ud i større frustrationer,” forklarer Mads Cramer-Kam.

Derfor er advokatens bedste råd til familierne, at de skal væbne sig med tålmodighed og uddyber:  “Sørg for at huske børnene i konflikten. Vi kan ikke gøre noget ved sagsbehandlingstiderne, men hvis man ikke er i konflikt, så bør man overveje, om man kan finde en løsning parterne imellem. Eventuelt med en god advokat, der kan hjælpe med at mediere en ordentlig løsning. Min opfattelse er at den tid, der løber nu, kun giver frustration hos parterne - som de har god tid til at komme ud med. Derfor, hvis det er muligt, skal man komme det i forkøbet og se om man ikke kan finde en løsning selv.”

Vil du vide mere?
Malene Warming Nissen

Malene Warming Nissen

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Karin Larsen
12/16/2019 11:29:37 AM

Hej.

Vi har en søn som desværre er i klemme i forhold til skilsmisse, børn og ikke mindst samvær med og sine børn. Vi var til sidste møde i Familieretten den 9. oktober 2019 og der er stadig ikke kommet en afgørelse om en midlertidig samværsordning som skulle fungere til sagen uden tvivl ender i retten. Sagen har nu kørt siden maj 2019.
Hvor kan man få råd og vejledning?

Med venlig hilsen
K. Larsen

Besvar indlæg
Marika
12/17/2019 8:36:52 PM

Til K.Larsen
Mit råd til dig er at ringe dagligt til familieretshuset og rykke for en midlertidig afgørelse. Samtidig skal du sende en skriftlig klage. Det kan du gøre via internettet.
Jeg har selv været i situationen.

Susan Ann
6/16/2020 3:42:42 PM

Mit spørgsmål går på en nu ca. 6 mdrs sagsbehandlingstid på en ansøgning om eks.mand sættes i børnebidrag for en 5 mdrs periode her i vinters, hvor begge mine børn boede og blev forsørget af mig. Er hørt i sagen d. 02.04.20, besvarede høringen d. 06.04.20. Har intet hørt siden.. altså er forvaltningslovens §§ om partshøring ikke gældende her?
har 2 gange rykket for afgørelse senest i går den. 15.06.20.

Hvor kan jeg sende klagen hen?
På forhånd tak og venligst Susan

Besvar indlæg
Malene Warming Nissen
7/7/2020 12:50:10 PM

Hej Susan.

Tak for din henvendelse. Det er selvfølgelig beklageligt, at Familieretshuset ikke er vendt tilbage i sagen. Det er lidt forskelligt, om der sendes yderligere partshøring, inden der træffes en afgørelse. Noget vurderer de ikke har betydning for afgørelsen, og det vil således ikke blive sendt i partshøring.

Du kan evt. overveje at anmode om aktindsigt i bidragssagen for at se, hvad de har på sagen af oplysninger. Ellers tyder noget på, at sagen afventer at blive behandlet, og det kan desværre trække ud pt. Umiddelbart vil jeg ikke mene, at du får noget ud af at klage over sagsbehandlingen.

Hvis du måtte have yderligere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte mig.

Med venlig hilsen
Malene Warming Nissen
Malene Warming Nissen Advokat | ADVODAN Toftlund Se faglig profil
Besvar indlæg
Henrik
8/4/2020 3:31:34 PM

Hej

Hvad er den maksimale sagsbehandlingstid i familieretshuset i forbindelse med skilsmisseansøgninger som i har oplevet eller hørt om ?

Eksisterer der forældelsesfrister indenfor ansøgning om skilsmisse eller kan man teoretisk afvente afgørelser på ubestemt tid ?

Til spørgsmålet kan det oplyses at, min aktuelle sag er vurderet som en §7 (høj konflikt) og at min ansøgning om skilsmisse blev indgivet pr. 4. December 2019 (9 mdr. fra d.d).

Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.