Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Regeringsforslag om afskaffelse af lukkeloven: fordele og ulemper

  • Af Amanda Ellekilde Jørgensen, ADVODAN
  • 05. feb 2019
  • 2 Spørgsmål & svar

”Som det ser ud nu, er det kun dagligvarebutikker med en årlig omsætning på under 34,2 millioner kroner inkl. moms, der må holde åbent døgnet rundt 365 dage om året. Juleaftensdag, st. bededag og grundlovsdag er blandt de 13,5 dage, som er omfattet af lukkeloven, der bestemmer, hvornår de større butikker må holde åbent. Det er unødvendigt ifølge regeringen, som nu foreslår, at loven helt fjernes,” forklarer advokatfuldmægtig Anne Fredholm fra ADVODAN Holbæk, der ridser op, hvilke fordele og ulemper en sådan afskaffelse kan have for butiksejerne:

Hvilke fordele kan der blive ved afskaffelsen?

  • Virksomhedsejere får mere selvbestemmelse.
  • Alle butikker ligestilles, så forholdene for konkurrence er mere retfærdige.
  • Butikkerne får lettere ved at konkurrere med den døgnåbne nethandel.
  • Turismehvervene vil blive styrket, når turister altid har mulighed for at handle ved besøg i København eller købmænd i sommerhusområder. 

Hvilke ulemper kan der blive ved afskaffelsen?

  • Der er risiko for økonomisk underskud, hvis butikkerne holder åbent alle dage – udgiften til løn stiger, men danskerne handler ikke nødvendigvis tilsvarende mere ind.
  • Butikkerne i yderområderne og små byer vil blive mere udsat og måske tvunget til at lukke, når de ligestilles med større butikskæder.
  • Presset vil blive øget på personalet i forretninger med få ansatte, som i forvejen arbejder mange timer på tidspunkter, hvor de fleste holder fri. 

Lige nu har forslaget ikke politisk flertal, så intet er afgjort endnu. ADVODAN følger sagen og skriver mere ved en eventuel vedtagelse af forslaget.

Vil du vide mere?
Anne Fredholm

Anne Fredholm

Advokatfuldmægtig | Vis faglig profil
Spørgsmål
Allan
11/25/2019 7:14:54 PM

Hej, ang lukkeloven, Min kone og jeg har en skomagerbutik i et center, hvor lukkeloven siger at fra lørdag kl 17 til mandag kl 6,00 behøver vi ikke være der, det ved vi godt, men er der nye regler som siger at vi gå f.eks. kl 15 om lørdagen, uden vi kommer i problemer.

Anne Fredholm
11/27/2019 2:33:06 PM

Hej Allan

Tak for dit spørgsmål.

Lukkeloven regulerer, hvornår virksomheder skal holde lukket. Den pålægger derimod ikke virksomheder at holde åbent i bestemte tidsrum.

Hvis din forretning ligger i et storcenter, indeholder lejeaftalen dog formentlig regler om, hvornår din butik skal være åbnet. I så fald er du som udgangspunkt forpligtet af denne aftale.

Med venlig hilsen
Anne Fredholm

Med venlig hilsen
Anne Fredholm
Anne Fredholm Advokatfuldmægtig | ADVODAN Holbæk Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Selskabskonstruktion og virksomhedsformer Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Se og læs guides, e-bog, tidslinje og infografikker om sikker virksomhedsdrift og konstruktion.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.774 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.774 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.