Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Bopælspligt: Hvad er reglerne?

  • Af Simone Lehmann Plett, ADVODAN
  • 24. jun 2019
  • 2 Spørgsmål & svar

Boligadvokat Thomas Damsholt fra ADVODAN Lyngby svarer på typiske spørgsmål om bopælspligt, du som boligejer bør være bekendt med.   

Hvad er bopælspligt?

Kort sagt er bopælspligt din pligt som ejer til at sørge for, at boligen er beboet minimum 180 dage om året. Pligten er en del af boligreguleringsloven, hvis grundlæggende formål er at undgå, at boliger står tomme i lang tid af gangen. Derudover ligger der i lovgivningen ønsker om at undgå affolkning i yderområderne, modvirke dannelse af sommerhuskvarterer i områder som er beregnet til helårsbeboelse, samt forhindre spekulation i boligmarkedet.

Hvilke typer boliger er omfattet af bopælspligt?

Overordnet set er der bopælspligt i alle boliger, som bliver benyttet helt eller delvist til helårsbeboelse. Har du planlagt en længere udenlandsrejse, er du dog ikke forpligtet til at udleje din bolig i den periode, medmindre du framelder dig folkeregistret.

Det er op til den enkelte kommune at bestemme hvilke helårsboliger, inden for kommunens grænser, som er omfattet af bopælspligten.

Er der undtagelser til bopælspligten?

Der er flere undtagelser til bopælspligten.

Sommerhuse har ikke bopælspligt, faktisk tværtimod. Da de ikke er beregnede som helårsboliger, må sommerhuse kun bebos på fuld tid fra d. 1. marts til d. 31. oktober. I vinterhalvåret må du kun opholde dig i dit sommerhus i korte perioder af gangen.

Flexboliger er ikke underlagt bopælspligten og er typisk en helårsbolig, som kan være svær at sælge og som derfor står til forfald. Når der ikke er bopælspligt, kan boligen blive solgt som fritidsbolig, for på den måde at skabe liv i det pågældende område og undgå forfald. Vil den nye ejer af boligen begynde at anvende den permanent, skal status på boligen ikke ændres, da boligen bevarer sin formelle status som helårsbolig, selvom den samtidig har fået status som flexbolig.    

Forsøger du at sælge din bolig, er der ikke bopælspligt i denne, også selvom det er en helårsbolig og du allerede er fraflyttet. Du skal dog være opmærksom på, at det er op til den enkelte kommune at beslutte, hvor der er bopælspligt inden for kommunens grænser. Det er derfor altid en god idé at kontakte din kommune, hvis du er i tvivl om bopælspligten i din bolig.

Vil du vide mere?
Spørgsmål
Guy Bryanth
9/17/2019 12:07:39 PM

Hej!

Har en fråga:
- Har en gård uden bopælspligt.
- Denne gård skal sælges.
- Kan mægleren skrive at gården kan laves om til sommerhusstatus i sin annonsering?
Mægleren siger at man inte kan skrive detta m h t marknadsføringsloven.

Tacksam för svar.

Med venlig hilsen
Guy B Bryanth

Besvar indlæg
Thomas Damsholt
9/17/2019 5:12:14 PM

Kære Spørger
Jeg går ud fra at gården er beliggende i Danmark.
Jeg kender jo ikke adressen på gården og ved ikke i hvilken zone gården er beliggende, men normalt ligger en gård i landzone og så kan man ikke uden videre anvende gården som sommerhus, da det kræver at gården er beliggende i en sommerhuszone.
I nogle områder af landet kan man sælge en gård som flexbolig. Du kan spørge kommunen om dette er tilfældet for din boligs vedkommende.
Hvis dette måtte være tilfældet, er der ikke fast bopælspligt på gården, hvilket der ellers vil være.

Med venlig hilsen
Thomas Damsholt
Thomas Damsholt Advokat | ADVODAN Lyngby Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Boligkøb Boligkøb

At købe bolig er en stor investering, og faldgruberne er mange, men med den rigtige rådgivning kan du undgå dyre overraskelser.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.620 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.620 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.