Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Forslag vil hæve boafgiften

  • Af Johanne Hauch Jensen
  • 23. aug 2019
  • 2 Spørgsmål & svar

“I store træk handler Socialdemokratiets forslag om, at dem, der har mest, skal betale mere. Selvom det vil have positiv betydning for de fleste, kan det alligevel også skabe problemer, hvis det er virksomheder, der skal arves. I værste fald kan arvingerne blive tvunget til at sælge virksomheden,” fortæller advokat Mie Rahbek Thomsen fra ADVODAN Slagelse.

En differentieret boafgift

Som reglerne er i dag, er der kun én grænse på 295.300 kr. Hvis arven overstiger dette, skal der betales afgift; 15 % for afdødes nærmeste familie, og yderligere 25 % for arvinger udenfor den nærmeste familie.

Med forslaget ønsker Socialdemokratiet at ændre grænsen, og dermed hæve bundfradraget til 500.000 kr. - samtidig med at de også ønsker at hæve afgiften til 30 % for arv, der overstiger 3 millioner kr.

“Dem, der ikke arver så meget, slipper for at betale afgift, hvilket jo vil være positivt for en del arvinger, idet mange dødsboer kun har en mindre formue. Men med forslaget om en øget afgift i toppen kan det få en negativ betydning og skabe problemer i de sager, hvor det er virksomheder, der skal arves. Her kan man risikere, at skulle finde likviditet til at betale boafgiften, hvis man ikke bare kan hive penge ud af virksomheden. Og det er ikke alle, der kan det. Derfor kan arvingerne i værste fald blive nødt til at sælge virksomheden, som måske har været stiftet og drevet af familien igennem mange år,” fortæller Mie Rahbek Thomsen.

Sommerhuse kan også blive ramt

Med forslaget om en øget afgift på arv over 3 millioner kr., er det ikke nødvendigvis kun virksomhedsejere, der bliver ramt. Helt almindelige danskere med en gennemsnitlig formue, hus og sommerhus kan også blive ramt.

“Hvis formuen i et dødsbo eksempelvis består af et hus med en stor friværdi, og der ikke er andre aktiver i boet, så skal arvingen selv finansiere boafgiften, for at kunne beholde huset. Det kunne eksempelvis også være et sommerhus med en attraktiv beliggenhed,” siger Mie Rahbek Thomsen.

Derfor anbefaler hun, at man i endnu højere grad gør sit for at sikre sine arvinger: “Det handler ikke kun om at skrive testamente, for afgiften er, hvad den er. I et testamente kan testator dog indskrive, at boet skal betale afgiften for værdien af eksempelvis smykker, som en bestemt arving skal have, men boafgiften kan ikke undgås. I stedet skal man gøre sig andre overvejelser, mens tid er. Hvis man har et sommerhus, kan man sælge det til børnene og lave et gældsbrev for købesummen, som gradvist afdrages ved at modregne i en afgiftsfri pengegave hvert år. På den måde undgås boafgiften for så vidt angår sommerhusets værdi. På samme måde skal virksomhedsejere også tænke generationsskifte ind, hvis en virksomhed skal gå i arv til børnene.”

Advokaten anbefaler at være forudseende og sikre sig selv og familien i god tid:

  • Lav et testamente. Boafgiften kan ikke omgås i et testamente, men arven til børnene kan gøres til særeje, så de ikke risikerer, at skulle dele arven med en ægtefælle ved skilsmisse eller dødsfald.
  • Tænk langsigtet. Hvis det i sidste ende er børnebørnene, der skal arve, så testamenter direkte til dem. Derved skal børnene ikke først betale 15% i boafgift, og børnebørnene betale 15% ved deres død (eller 2 x 30 % hvis det er over 3 millioner kr.).
  • Lav fremtidsfuldmagter. Således kan der fortsat gives afgiftsfrie gaver ved fx sommerhusoverdragelse, selvom den ene ægtefælle eksempelvis er blevet dement.
  • Forbered generationsskifte af virksomheden i god tid. Det tager tid, og med udsigt til de nye regler, bør man gå i gang endnu tidligere.
Vil du vide mere?
Mie Rahbek Thomsen

Mie Rahbek Thomsen

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Helle
10/17/2019 10:47:42 AM

Min mor på 90 lever jo desværre ikke evigt, så jeg har et spørgsmål ang. arven efter hende.
Min bror og jeg er eneste arvinger.
Hvis jeg frasiger mig min andel af arven, vil den så automatisk gå videre til mine børn? Ved at springe et led over, tænker jeg, at man kan nøjes med at betale de 15% i boafgift én gang.

Mie
10/28/2019 2:32:05 PM

Hej Helle

Du vil godt kunne give arveafkald for dit selv rent personligt, således at dine børn arver i dit sted. Så vil der samlet set ganske rigtigt kun skulle betales boafgift én gang, i stedet for at der betales afgift to gang, inden arven ender hos dine børn.

Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Med venlig hilsen
Mie Rahbek Thomsen
Mie Rahbek Thomsen Advokat | ADVODAN Slagelse Se faglig profil
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Testamente og arv Testamente og arv

Vil du vide mere? Se videoguides og prøv vores interaktive grafik over arveklasser og boafgifter. Du kan også tage en arvetest, der afdækker dit behov for et testamente.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.729 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.729 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.