Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Tvangsfjernelse af børn: Hvad er jeres muligheder?

  • Af Amanda Ellekilde Jørgensen, ADVODAN
  • 09. jan 2020
  • 4 Spørgsmål & svar

”Flere udsatte børn skal have et nyt hjem – tidligere end i dag.”

Sådan lød det fra Mette Frederiksen, da hun tog hul på det nye årti med sin første nytårstale som statsminister. I talen lagde hun op til, at flere børn fremover skal tvangsfjernes fra deres hjem.

”Tvangsfjernelser er desværre nødvendige i nogle tilfælde, og hvis der er alvorlige problemer i hjemmet, kan kommunen derfor finde på at undersøge denne mulighed. Som forælder i denne vanskelige situation skal man være klar over sine rettigheder og muligheder. Det kan en advokat hjælpe med,” fortæller advokat Maiken Breum fra ADVODAN Roskilde.

Hvad er en tvangsfjernelse?

Hvis et barn anbringes udenfor hjemmet med forældrenes samtykke, kaldes det en frivillig anbringelse. Hvis barnet derimod anbringes uden samtykke, er der tale om tvangsfjernelse/tvangsanbringelse.

Tvangsfjernelse er et drastisk indgreb i en familie og finder kun sted, hvis det vurderes, at det er en trussel for barnets sundhed eller udvikling at blive i hjemmet. Det kan det fx være tilfældet, hvis forældrene har et alkoholmisbrug eller udsætter barnet for vold. Er det omvendt barnet, som fx har et misbrug, kan det være udtryk for omsorgssvigt – og det kan også i sidste ende resultere i en tvangsfjernelse.

Hvordan foregår en tvangsfjernelse?

Hvis der er mistanke om, at det skader jeres barn at bo hjemme hos jer, vil kommunen iværksætte en undersøgelse af situationen:

  1. Først vurderes jeres barns forhold i en børnefaglig undersøgelse. Den børnefaglige undersøgelse kan også omfatte en forældrekompetenceundersøgelse, hvor jeres evner som forældre undersøges og vurderes.
  2. Efter undersøgelsen vil I blive indkaldt til et møde med Børn- og ungeudvalget, hvor I kan fortælle om jeres side af sagen. I har ret til at have jeres egen advokat med til mødet.
  3. Hvis Børn- og ungeudvalget vurderer det bedst for barnet, vil det blive tvangsfjernet. Barnet har ret til samvær med sin familie, men det er kommunen, der afgør, hvordan og hvor ofte det kan ske.

”Hvis Børn- og ungeudvalget giver kommunen ret i, at der skal ske en tvangsfjernelse, vil barnet blive fjernet umiddelbart efter mødet med Børn- og ungeudvalget. Afhængigt af omstændighederne vil sagen blive genbehandlet igen efter et eller to år, så barnet kan komme hjem igen, hvis der ikke længere er nogen trusler mod dets sundhed eller udvikling,” forklarer advokaten. 

Advokathjælp sikrer en fair sagsbehandling

Hvis jeres kommune forelægger en sag for Børn- og ungeudvalget om tvangsfjernelse af jeres barn, skal kommunen sørge for at tilbyde jer gratis advokathjælp. Børn fra 12 år og op skal også tilbydes egen advokat.  

”En god advokat kan være en stor hjælp og støtte i en situation, der drejer sig om noget så indgribende som tvangsanbringelse. Især fordi der desværre ofte sker fejl i sagsbehandlingen – fx kan kommunen glemme at lave en børnefaglig undersøgelse, partshøring eller at oplyse forældrene om deres ret til aktindsigt. I kan selv kontakte en advokat eller bede kommunen om at kontakte en advokat efter jeres eget ønske, som gratis sikrer jer en fair sagsbehandling,” fortæller Maiken Breum.

Her giver hun jer et overblik over, hvordan en advokat kan hjælpe jer gennem processen, hvis I står overfor en mulig tvangsfjernelse af jeres barn.

  • Advokaten kan i sagsmaterialet se, om kommunen har undersøgt mildere alternativer som løsning på problemet end tvangsfjernelse.
  • Ved mødet i Børn- og ungeudvalget sørger advokaten for at fremlægge de sider af sagen, der taler imod en tvangsfjernelse. Advokaten kan også tale på jeres barns vegne, hvis han eller hun ikke har lyst til at udtale sig på selve mødet.
  • Hvis der sker en tvangsfjernelse, kan advokaten arbejde for, at I får mest muligt samvær med jeres barn i eget hjem uden overvågning.
  • Ønsker I at klage over Børn- og ungeudvalgets afgørelse om tvangsfjernelse, kan advokaten hjælpe med dette og forsøge at finde nye oplysninger til hjælp for sagen.
Vil du vide mere?
Spørgsmål
Lisbet
1/16/2020 5:07:33 PM

Hej Maiken
Jeg tænker om det er muligt at du kan kontakte mig da jeg har en sag om tvangsfjernelse af mit barn og syntes at det er som om at løbe mod en mur og ikke komme nogen vegne.
Kommunen bliver ved med at sige det ikke har noget med mig at gøre og alligevel bruger de gamle sager hvor de er blevet bedt om af ankestyrelsen at lave nye oplysninger da de andre er for gamle og alt har ændret sig til de positive.
Men at de fortsætter og bruger mig på en negativ måde og siger at mit barn ikke vil kendes ved mig .
Og samværet har snart et år ikke været muligt af den grund, kommunen har stoppet det
Mvh Lisbet

Maiken Breum
1/22/2020 11:58:40 AM

Hej Lisbeth
Tak for din henvendelse. Du er meget velkommen til at ringe til mig på 46351515 eller sende mig en direkte mail på maum@advodan.dk.
Jeg kan ikke se dine kontaktoplysninger på din henvendelse, så jeg kan desværre ikke kontakte dig direkte.
med venlig hilsen
Maiken Breum

Med venlig hilsen
Maiken Breum
Maiken Breum Advokat | ADVODAN Roskilde Se faglig profil
Besvar indlæg
Ervin Frederiksen
6/24/2020 4:01:44 PM

Mit spørsmål er om et frivillet fjernet barn kan bordadoteres måske plejefamilie uden forældrenes samtykke og om de taber alt ret til barnet Mvh bekymret morfar

Besvar indlæg
Maiken Breum
6/26/2020 1:38:52 PM

Kære Morfar

Der skal rigtig meget til, før et barn kan blive bortadopteret uden forældrenes samtykke, og det er absolut i de færreste anbringelser, at adoption kommer på tale.

Hvis betingelserne for adoption er opfyldt, og kommunen indstiller til adoption, så gør det ingen forskel, om der er tale om en frivillig eller tvangsmæssig anbringelse. Hvis kommunen starter en sag om adoption uden samtykke, så vil både barnet og forældrene have ret til gratis advokat. Sagen skal behandles i både Børne- og Ungeudvalget og Ankestyrelsen, hvor forældrene og advokaterne deltager ved møderne, og der er ret til efterfølgende at klage til byretten og landsretten.

Skulle I opleve, at kommunen overvejer adoption, så bør forældrene hurtigst muligt kontakte en advokat med stort kendskab til denne slags sager. Hvis kommunen ikke har talt om adoption, så synes jeg ikke, at det er noget I skal gå og være bange for.

Med venlig hilsen
Maiken Breum

Med venlig hilsen
Maiken Breum
Maiken Breum Advokat | ADVODAN Roskilde Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.