PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Guide til arbejdsgivere: Spar lønudgifterne uden fyringer

COVID-19 kan få omfattende konsekvenser for danskernes økonomi – ikke mindst for private virksomheder. Den usædvanlige situation betyder, at du som arbejdsgiver kan tage usædvanlige midler i brug for at minimere virksomhedens tab.

Der kan ikke være tvivl om, at COVID-19 fylder meget i danskernes bevidsthed disse dage – og desværre med god grund. Som det ser ud nu, vil rigtig mange virksomheder blive ramt af virusudbruddet og stå overfor en uundgåelig nedgang i omsætningen den kommende tid.

”Det er en ekstraordinær situation. Derfor har arbejdsgivere større frihed i forhold til varsling af medarbejderes ferie end normalt, så virksomhedernes økonomi bliver påvirket så lidt som muligt,” fortæller advokat Christian Vestergaard Løvgren fra Advodan i Holbæk.

 

Corona presser virksomheders økonomi

Efter statsministerens pressemeddelelse onsdag aften er større dele af det danske erhvervsliv sat på standby.

”Det er klart, at virksomheder oplever omsætningsnedgang. Danskerne vil hellere spise hjemme end ude for at undgå kontakt med andre mennesker. Og det er ikke lige nu, man tager på ferie eller ud at se på nyt køkken,” fortæller advokaten og fortsætter:

”Det betyder, at mange virksomheder snart bliver pressede på økonomien, hvis de ikke allerede er det. På et eller andet tidspunkt vil mange arbejdsgivere opleve, at deres medarbejdere løber tør for opgaver – men at lønudgiften stadig er der. Det skaber økonomisk ubalance, der kan ramme virksomheden hårdt. Heldigvis er loven indrettet, så man kan forsøge at værge sig mod det.”

 

Brug restferien og spar lønudgifterne

Normalt er der krav om, at arbejdsgivere skal varsle restferie mindst en måned før, den skal afholdes. Den regel kan dog fraviges ved ekstraordinære, upåregnelige omstændigheder, som påvirker virksomhedens drift. Og for mange virksomheder kan denne undtagelse være relevant den kommende tid.

”Under omstændighederne kan mange arbejdsgivere pålægge deres medarbejdere at afholde restferie, selvom det ikke varsles rettidigt efter de normale regler i ferielovgivningen. Når en virksomhed løber tør for arbejde, kan medarbejderne altså afholde deres restferie, så virksomheden ikke både skal udbetale løn og tage højde for uafholdt restferie. Det kan købe virksomheden noget tid,” forklarer Christian Vestergaard Løvgren og tilføjer:

”Det vil desuden være naturligt at pålægge medarbejderne, at afspadsering, feriefridage og omsorgsdage afvikles i videst muligt omfang, da den type fravær normalt ikke kræver et særligt varsel.”

 

Tænk fremad – men tænk også på dine ansatte

Det er ikke til at vide, hvor længe corona-situationen kommer til at påvirke danske virksomheder. Fortsætter situationen i længere tid, kan du varsle dine medarbejdere, at hovedferien på tre uger skal afholdes fra 1. maj og fremefter.

Hovedferien skal normalt varsles tre måneder i forvejen, men i denne særlige situation vil varslet kunne fraviges, ligesom det gælder for varsling af restferie.

”Husk, at det kan være et uventet og ubehageligt indgreb for dine medarbejdere, at du pludselig tvinger dem til at afholde ferie – særligt når det kommer til hovedferien. Du bør derfor vise hensyn og informere dem om situationens alvor. De skal vide, at du ikke gør det med din gode vilje, men at det desværre er et nødvendigt onde,” understreger advokaten.

 

Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere den usædvanlige situation, kan du få rådgivning hos dit lokale Advodan-kontor.

Læs: Advodan følger myndighedernes anbefalinger og passer på vores kunder.

Indsender formularen...

Har du brug for juridisk rådgivning?

0 kommentar

0 / 700 tegn