Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Principiel afgørelse fra Datatilsynet om cookies får konsekvenser for alle hjemmesider

  • Af Johanne Hauch Jensen
  • 16. mar 2020

“De fleste tænker ikke over, at cookies er indsamling af personoplysninger. Men kernen i det her er, at personoplysninger er en vare, der kan sælges. Og derfor er det noget, som både virksomheder og private skal tage alvorligt,” siger Malene Løkkegaard, advokat hos ADVODAN Slagelse.

Bruger din virksomhed cookies til statistiske formål eller til markedsføring, kan det kun ske lovligt på baggrund af et specifikt og informeret samtykke.

Et specifikt og informeret samtykke for hvert formål

Afgørelsen fra Datatilsynet er sket på baggrund af en klage over dmi.dk (Danmarks Meteorologiske Institut). Her har man givet klager ret i, at det krævede for mange klik, at sige nej tak til behandling af personoplysninger.

“Førhen kunne man nøjes med et forudfyldt samtykke, men efter denne afgørelse står det klart, at samtykket skal være klart defineret. Det betyder, at det skal være lige så nemt at sige ja, som nej. Derfor må man ikke manipulere med eksempelvis at lave den ene knap større end den anden - eller som det er for mange hjemmesider; at man skal klikke sig videre for at kunne sige nej. Du skal kunne sige ja og nej lige nemt fra start,” siger Malene Løkkegaard.

Samtidig må du heller ikke slå tingene sammen, når du beder dine besøgende om et samtykke: “Der skal indhentes særskilt samtykke til hvert formål brugerne skal kunne sige ja til noget, og nej til andet. Eksempelvis skal brugeren kunne sige nej til tredjeparts virksomheder, som f.eks. Facebook og Google.”

Derfor har det konsekvenser for din webside

Størstedelen af alle hjemmesider overholder ikke de nye regler fra Datatilsynet, og derfor gør din sikkert heller ikke. Derfor skal du gennemgå dine cookieindstillinger og din cookiepolitik og ændre dem, så de lever op til de nye krav.

“Helt overordnet må du ikke smide en cookie hos besøgende på din hjemmeside uden at have oplyst om det. Derfor skal virksomhederne nu gennemgå, hvad de egentlig indsamler, oplyse deres brugere om indsamlingen- og give brugerne muligheden for at afslå,” siger Malene Løkkegaard.

Især skal man være opmærksom på tredjeparts virksomheder, som mange virksomheder benytter uden at tænke nærmere over det.

“Integration af værktøjer og andre digitale platform fra tredjepartsvirksomheder kan medføre, at der opstår fælles dataansvar mellem din virksomhed og tredjepartsvirksomheden.  Derfor har det konsekvenser for dig som virksomhed, hvis du bruger Googles værktøjer på din hjemmeside, eller hvis du har linket din hjemmeside sammen med Facebook, som mange gør. For det første må du ikke dele persondata med Google og Facebook uden særskilt samtykke. Hvis brugerne ikke får mulighed for at afslå delingen af data via f.eks. Google og Facebook er der tale om ulovlig behandling,” siger Malene Løkkegaard. For det andet skal du være opmærksom på, om der opstår fælles dataansvar, så har din virksomhed nemlig pligt til at indgå en aftale om dette.

Det er vigtigt, at du som virksomhed tager de nye retningslinjer alvorligt, og sætter dig ordentlig ind i, hvad I faktisk indsamler, bruger og deler. “Nu er vejledningen kommet ud, og så skal virksomhederne rette ind. Hvis du ignorerer vejledningen og fortsætter som hidtil, kan du risikere at få bøde.”

Det kan derfor være en god idé at få hjælp til leve op til Datatilsynets nye vejledning, så du er sikker på at overholde de nye retningslinjer.

Det skal du være opmærksom på:

  • Du kan ikke bede om et samlet samtykke for flere ting på én gang. Brugerne skal kunne sige ja til nogle formål, og nej til andre
  • Det skal være lige så nemt at afslå, som at samtykke
  • Du må ikke manipulere med farver eller størrelser på Ja/Nej-boksene
  • Det skal være klart og tydeligt for brugeren, hvad der gives samtykke til - især omkring tredjeparts virksomheder som eksempelvis Facebook og Google
  • Cookies til tekniske funktioner, der skal sikre, at din hjemmeside virker, kræver ikke samtykke

Fordi afgørelsen er så principiel, har Datatilsynet offentliggjort en ny vejledning, som du kan læse her. Du kan også få yderligere information i Erhvervsstyrelsens Cookiebekendtgørelse her.

Vil du vide mere?
Malene Løkkegaard

Malene Løkkegaard

Advokat | Vis faglig profil
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.722 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.722 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.