Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Tegn en ejerskifteforsikring, når du køber sommerhus

  • Af Amanda Ellekilde Jørgensen, ADVODAN
  • 04. mar 2020
  • 2 Spørgsmål & svar

Det kan være en god idé at tegne en ejerskifteforsikring, når du skal købe sommerhus.

”Der er ikke noget krav om, at du som køber skal tegne en ejerskifteforsikring – men en ejerskifteforsikring kan være med til at sikre dig økonomisk tryghed, hvis der viser sig skjulte skader, som ikke blev opdaget, inden du købte sommerhuset” fortæller advokat Rasmus Lindsten fra ADVODAN Nykøbing Falster.

Læs med og få svar på de vigtigste spørgsmål om ejerskifteforsikringer.

Hvad er en ejerskifteforsikring?

En ejerskifteforsikring er en forsikring, som man tegner i forbindelse med en bolighandel. Du kan tegne en ejerskifteforsikring, hvad end du køber et sommerhus på Lolland eller en ferielejlighed ved Vesterhavet. Sælger betaler halvdelen af præmien på billigste fremlagte forsikringstilbud.

Idéen med ejerskifteforsikringen er, at den sikrer dig i fem år efter bolighandlen. Hvis der inden for den periode findes skader på boligen, går forsikringen som udgangspunkt ind og dækker – hvis skaden altså var til stede, da handlen blev indgået. Du skal dog betale en selvrisiko i forbindelse med dækningen af en skade.

Hvor meget dækker den?

Tegner du en ejerskifteforsikring, dækker den de skader, som var til stede inden bolighandlen, og som ikke er beskrevet i en fremlagt tilstandsrapport eller elinstallationsrapport. Selve skaden kan godt først vise sig længe efter overtagelsesdagen. Forsikringen dækker stadigvæk skaden, hvis det kan dokumenteres, at skaden var til stede, da handlen blev indgået.

En ejerskifteforsikring dækker ikke skader, som ældre boliger må forventes at have. Almindeligt slid og ælde er med andre ord ikke en skade.

Hvorfor skal jeg have en ejerskifteforsikring til mit sommerhuskøb?

Kort sagt: For at sikre dig bedst muligt mod store, uventede udgifter.

Hvis du som køber takker nej til sælgers tilbud om en ejerskifteforsikring, kan du som udgangspunkt ikke rette krav mod sælger for skader, der var opstået, inden du overtog sommerhuset.

Hvis sælger ikke fremlægger tilbud om ejerskifteforsikring, er det ham eller hende, der er ansvarlig for skader, fejl og mangler ved boligen opstået før salget. Opdager du sådanne skader, kan du derfor rejse erstatningskrav mod sælger, hvis han eller hun ikke har tilbudt at betale halvdelen af præmien på en ejerskifteforsikring.

4 råd fra advokaten

  1. Læs tilbuddet fra forsikringsselskabet grundigt – vær særligt opmærksom på eventuelle forbehold i den tilbudte dækning.
  2. Overvej om du bør tegne en udvidet ejerskifteforsikring, som dækker ti år fra overdragelsen.
  3. Finder du skjulte fejl ved boligen, skal du anmelde skaden til forsikringsselskabet.
  4. Finder du fejl eller mangler i rapporterne, kan du klage til den byggesagkyndige/elinstallatøren.
Vil du vide mere?
Spørgsmål
Anders
3/10/2020 9:09:28 PM

Hej,
Vi er 3 søskende, der ejer et sommerhus i fællesskab. Vi har aftalt at en af os overtager huset i simplest mulig handle. Vi tænker ikke der skal laves ejerskifte forsikring, men er kommet i tvivl om hvis huset efterfølgende sælges til tredje mand på et senere tidspunkt om de 2 oprindelige sælgere risikerer at hæfte for fejl og mangler i 10 år også efter salg til tredje mand. Kan dette evt. løses med at skrive i købsaftale mellem søskende, at køber ikke har ønsket ejerskifteforsikring (uden at skulle have tilstandsrapport og formelt tilbud fra forsikringsselskab) eller ved at tilbyde ejerskifteforsikring ved salget til tredje mand?

Rasmus Lindsten
3/11/2020 1:31:06 PM

Hej Anders

Hvis den af jer søskende, som skal overtage ejendommen fra de øvrige, i forbindelse med et salg til tredjemand tilbyder tredjemand ejerskifteforsikring (og fremlægger tilstandsrapport, elrapport og tilbud om betaling af halv ejerskifteforsikringspræmie) så vil de to øvrige søskende og den søskende som sælger til tredjemand som udgangspunkt være ansvarsfri.

I kan eventuelt overveje, om der i købsaftalen mellem jer søskende skal være en bestemmelse om, at ved et senere salg til tredjemand, forpligter den søskende der sælger ejendommen sig til, at fremlægge rapporter og ejerskifteforsikring.

Bedste hilsner
Rasmus

Med venlig hilsen
Rasmus Lindsten
Rasmus Lindsten Advokat | ADVODAN Nykøbing Falster Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Boligkøb Boligkøb

At købe bolig er en stor investering, og faldgruberne er mange, men med den rigtige rådgivning kan du undgå dyre overraskelser.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.774 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.774 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.