PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Myndighedernes rejseanbefalinger og rejselystne medarbejdere - hvordan skal arbejdsgivere forholde sig?

Der kan opstå et stort problem, hvis dine medarbejdere trodser myndighedernes anbefalinger og rejser udenlands i deres ferie. For hvem står med ansvaret, når de skal i 14 dages karantæne eller udgør en smitterisiko på arbejdspladsen?

Der åbnes op for rejseaktivitet, men med restriktioner

Artiklens indhold afspejler myndighedernes anbefalinger ved udgivelsesdatoen d. 10. juni 2020, d. 12. juni 2020 ændrede myndighederne reglerne og det er nu tilladt at rejse til byer i godkendte lande med over 750.000 indbyggere.

Den 15. juni 2020 bliver det igen muligt for danskere at rejse på ferie til Tyskland, Island og Norge. Rejser man til disse lande, behøver man derfor ikke gå i 14 dages karantæne efterfølgende. Så længe man ikke har besøgt byer med indbyggertal på over 750.000, og man har fulgt Udenrigsministeriets rejseråd, så kan man altså roligt tage af sted og møde på arbejde igen efter endt ferie.

Myndighederne fraråder dermed stadig rejser til alle andre lande. Det frarådes også at opholde sig i byer med over 750.000 indbyggere – også selvom landet er godkendt til indrejse. Trodser man dette og tager på ferie, er myndighedernes opfordring, at man skal blive hjemme i 14 dage efter hjemkomst – indtil videre gælder dette indtil 31. august 2020.

 

Må jeg blande mig i mine medarbejderes ferie?

Det nuværende svar er ja. Før coronakrisen måtte du som arbejdsgiver ikke blande dig i, hvor dine medarbejdere opholdt sig, når de afholdt deres ferier. Det er på nuværende tidspunkt ændret. Som arbejdsgiver er du nemlig forpligtet til at opretholde og sikre et sundt arbejdsmiljø for alle medarbejdere – og dine medarbejdere er ikke forpligtet til at arbejde sammen med en kollega, der udsætter dem for smitterisiko med COVID-19.

Når myndighederne kraftigt opfordrer til, at man holder sig hjemme i 14 dage efter private rejser til ikke-godkendte lande eller til byer med over 750.000 indbyggere, så skyldes det, at der er en væsentlig smitterisiko forbundet med disse destinationer. I forlængelse heraf må det forventes, at Arbejdstilsynet vil kræve, at arbejdsgivere træffer foranstaltninger til at sikre medarbejderne mod smitterisiko.

 

Hvad kan jeg gøre, hvis mine medarbejdere ikke overholder myndighedernes anbefalinger?

Møder en af dine medarbejdere op på arbejdspladsen efter endt ferie til et ikke-godkendt land, til en storby med over 750.000 indbyggere eller i en karantæneperiode, risikerer denne at udsætte sine kollegaer for smitte på arbejdspladsen. Som arbejdsgiver er du er derfor berettiget til at afvise medarbejderen. Da ferien strider mod myndighedernes anbefalinger, må medarbejdere også finde sig i at blive trukket i løn i karantæneperioden.

I strenge tilfælde vil der kunne være tale om grov misligholdelse fra medarbejderens side. Har du meldt klart ud overfor dine medarbejdere, vil du som arbejdsgiver kunne bortvise dem eller de medarbejdere, der ikke har overholdt retningslinjerne. Det kan lade sig gøre, da det kan betragtes som misligholdelse, hvis en medarbejder ikke kan møde ind på arbejde efter sin hjemkomst.

 

Advodan anbefaler

”Er du arbejdsgiver, anbefaler jeg, som erhvervsadvokat, at du melder ovenstående retningslinjer og konsekvenser ud tydeligt for dine medarbejdere før ferieperioden. På den måde kender medarbejderne præmissen for deres ferie og de eventuelle konsekvenser, deres rejser kan have for deres arbejdsdygtighed. På den måde undgår du også konflikter med dine medarbejdere og ubehagelige situationer med hjemsendelser.” fortæller advokat Christian Vestergaard Løvgren fra Advodan i Holbæk.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?

0 kommentar

0 / 700 tegn