Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Status på Familieretshuset efter COVID-19

  • Af Stina Askholm Mellerup
  • 29. jun 2020

Siden april 2019 har Familieretshuset været danske familiers samlede indgang til hjælp, når det kom til skilsmissesager og familietvister om fx samvær og bopæl. Men under nedlukningen af Danmark har også Familieretshuset måttet aflyse møder med kriseramte familier, og det betyder nu en endnu større forsinkelse af sagerne.

”Allerede inden corona-nedlukningen oplevede vi lange sagsbehandlingstider. Der gik ofte mellem to til fjorten uger, inden man hørte fra Familieretshuset omkring sin sag – og derefter kunne der gå mellem fem og firetyve uger, inden man skulle til møde. Under nedlukningen har Familieretshuset aflyst en række møder, så alt andet lige vil der være en større bunke sager at tage hånd om, nu hvor der igen er åbent,” forklarer advokat Thorbjørn Thomsen fra ADVODAN Roskilde.

 

Midlertidige afgørelser

Så hvad skal du stille op, hvis du og din familie står midt i en konflikt og har brug for en afgørelse fra Familieretshuset? Det kan være, at fordelingen af sommerferien ikke er afgjort, eller at din eks-partner nægter dig samvær med jeres fælles børn.

Ifølge advokaten er der desværre ikke så meget at stille op – man skal være i god tid for at få afgørelser fra Familieretshuset om fordeling af ferie.

Det er desværre kun i nogle helt specielle situationer, at Familieretshuset har rykket meget hurtigt.

”I særlige sager skal Familieretshuset rykke hurtigt. Hvis fx forældrene er gået fra hinanden og den ene forælder herefter ikke længere ser barnet, er der mulighed for at ansøge om midlertidigt kontaktbevarende samvær. Det er et standardiseret minimumssamvær (afhængig af barnets alder), som skal sikre at barnet ikke mister kontakten med den anden forælder.

En anmodning om fastsættelse af midlertidigt kontaktbevarende samvær skal Familieretshuset behandle indenfor 3 uger.

Det kan også være situationer, hvor barnets akutte situation bevirker, at det er nødvendigt med et hurtigt skift af bopælen eller forældremyndigheden. Det kunne være, at barnets sundhed eller udvikling er alvorlig truet, hvis bopælen ikke skifter straks. Sådanne sager prioriteres ofte, således at der kan blive truffet en hurtig/midlertidig afgørelse – som gælder indtil den endelige afgørelse vedr. bopæl/forældremyndighed er truffet,” siger Thorbjørn Thomsen

 

Vær i god tid

I andre sager, hvor der ikke er akut risiko for barnet, opfordrer advokaten til at væbne sig med tålmodighed og at undgå at konfliktniveauet stiger, så det påvirker barnet.

”Hvis det eksempelvis handler om fordeling af sommerferie, er det for sent at få en afgørelse fra Familieretshuset nu – her kan I forsøge at få en dialog i gang via jeres advokater. Og så bør I allerede nu indsende ansøgning om en afgørelse i forhold til efterårs- og juleferie. I det hele taget gør de lange sagsbehandlingstider, at mit bedste råd er at være ude i rigtig god tid og forsøge at indgå i en dialog med hinanden,” siger Thorbjørn Thomsen.

 

Fakta – Familieretshuset:

  • Oprettet 1. april 2019 som erstatning for Statsforvaltningen.
  • Familieretshuset er indgangen til det familieretlige system med sager om fx skilsmisse, samvær, adoption osv.
  • Alle sager bliver screenet af Familieretshuset og bliver opdelt i et henholdsvis grønt, gult eller rødt spor – alt efter konfliktniveau.
  • I sager med lavt konfliktniveau vil Familieretshuset tilbyde mægling, rådgivning og konflikthåndtering – og vil også træffe afgørelserne, mens sager med store konflikter vil blive sendt videre til Familieretten. I så fald vil et tværfagligt team i Familieretshuset indhente oplysninger i sagen, mens det er Familieretten, som skal træffe afgørelserne.
  • Læs mere på https://familieretshuset.dk
Vil du vide mere?
Thorbjørn Thomsen

Thorbjørn Thomsen

Advokat | Vis faglig profil
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.