Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Nye regler for dataoverførsler til lande udenfor EU

  • Af Amanda Ellekilde Jørgensen, ADVODAN
  • 25. aug 2020

Mange virksomheder benytter i dag EU/US Privacy Shield-ordningen, når de overfører personoplysninger fra EU til USA. Men denne ordning er ophørt som gyldigt overførselsgrundlag efter en EU-dom afsagt den 16. juli 2020. Derfor bør du gennemgå dine dataoverførsler, hvis du som dataansvarlig overfører personoplysninger til usikre tredjelande udenfor EU.

Dommens indhold og betydning

EU-domstolen fastslår, at:

  • Virksomheder ikke længere kan anvende Privacy Shield-ordningen som overførselsgrundlag.
  • EU-kommisionens standardkontrakter (SCCs) fortsat er gyldige, når de giver et beskyttelsesniveau, som svarer til niveauet i EU.

For dataansvarlige betyder det, at:

  • Alle tredjelandsoverførsler bør gennemgås, så overførselsgrundlagene kan fastlægges. Bruges Privacy Shield-ordningen, skal der etableres et nyt og gyldigt grundlag.
  • Den dataansvarlige i EU skal foretage en konkret vurdering sammen med den dataansvarlige/databehandleren udenfor EU, hvis EU-kommissionens standardkontrakter benyttes som overførselsgrundlag. Vurderingen skal gå på, om den dataansvarlige/databehandleren udenfor EU kan efterleve standardkontrakternes krav indenfor den lovgivning i landet, som oplysningerne overføres til. Er det ikke muligt, skal dataoverførslerne suspenderes.

Dommens baggrund

Dommen om Privacy Shield-ordningen er kommet som følge af en klage over Facebook Irlands overførsel af persondata til Facebook Inc. i USA. Manden bag klagen mente ikke, at hans personoplysninger var sikret beskyttelse efter EU-standarder, når de blev overført til USA ved Privacy Shield.

Domstolens afgørelse udspringer blandt andet af, at de amerikanske myndigheder i overensstemmelse med amerikansk lovgivning kan foretage masseovervågning på en måde, som ikke lever op til kravene for persondatabeskyttelse i EU.

Du kan læse mere om dommen på Datatilsynets hjemmeside.

Få hjælp til at sikre tredjelandsoverførsler

Hos ADVODAN har vi en række specialister i GDPR, som står klar med rådgivning til virksomheder, der overfører oplysninger til tredjelande. Vi kan hjælpe med:

  • At gennemgå dataoverførsler for, om de er baseret på Privacy Shield-ordningen eller EU’s standardkontrakter.
  • At sikre et gyldigt overførselsgrundlag, hvor det er muligt (hvor det ikke er muligt, skal overførslen ophøre, eller der skal skiftes databehandler).
  • At opdatere virksomhedens dokumentpakke, dvs. oplysningsdokumenter over for de registrerede interne politikker mv.

Kontakt dit ADVODAN-kontor for at høre mere.

Vil du vide mere?
Malene Løkkegaard

Malene Løkkegaard

Advokat | Vis faglig profil
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Persondata Persondata

Brug for hjælp? ADVODAN kan hjælpe dig med at få overblik over håndtering af persondata i din virksomhed.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.