Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ansættelse og arbejde

Ferieloven

Ferieloven siger, at alle medarbejdere har ret til fem ugers ferie. Du kan dog være ansat under overenskomster, som giver dig ret til seks ugers ferie, ligesom du kan have sikret dig ekstra ferie i forbindelse med en lønforhandling.

Du er her

Som lønmodtager har du krav på ferie med løn, hvis du har været ansat hos den samme arbejdsgiver i kalenderåret forud for din ferie. Ud over ferie med løn har du også krav på et kontant ferietillæg på 1 procent af din ferieberettigede løn.

Har du kun haft arbejde en del af året, har du krav på ferie med løn samt ferietillæg i forhold til, hvor mange feriedage du har optjent.

Det siger ferieloven om varsling af ferie

Ifølge den danske lovgivning omkring ferie, skal din arbejdsgiver så vidt muligt imødekomme dine ønsker om placering af din ferie. Helt generelt er det altid en rigtig god idé, at I får talt om det i god tid og får afstemt forventninger med hinanden. 

Der skelnes mellem hovedferie og restferie i ferielovgivningen. Som medarbejder har du i følge ferieloven ret til tre ugers sammenhængende ferie (hovedferie) i perioden fra 1. maj til 30. september. Denne ferie skal din arbejdsgiver varsle mindst tre måneder, før ferien begynder. 

Restferien, som udgør op til to uger, skal din arbejdsgiver kun varsle en måned, før ferien begynder.

Har du ikke optjent ferieret hos din nuværende arbejdsgiver, har han/hun ret til at varsle dig om afholdelse af ferie, som du selv betaler. 

Ældre par i hængekøje nyeder ferien. Ved du, hvordan du bør forholde dig til ferieloven?

Når du bliver syg

SYG FØR FERIEN BEGYNDER

Bliver du syg, før din ferie begynder, og er du stadig sygemeldt ind i den aftalte ferieperiode, har du ret til at afholde ferien på et senere tidspunkt.

Ferieloven præciserer, at ferien først begynder ved normal mødetid på arbejdet, typisk mandag morgen. Bliver du syg i weekenden inden din ferie, er det vigtigt, at du husker at melde dig syg, så snart du kan komme til det.

Syg mens du er på ferie

Hvis du bliver syg, efter du har taget hul på ferien, har du også ret til ny ferie. Medarbejdere, som har optjent fuld ferie (mindst 25 dages ferie), har mulighed for erstatningsferie efter fem sygedage i løbet af en ferie. De første fem dage betragtes i ferieloven som en karensperiode, som ikke bliver erstattet. De fem dage kan ligge i forlængelse af hinanden, men de kan også være spredt over hele ferieåret.

Sygemelding og dokumentation

For at du kan få din ferie erstattet, skal du sygemelde dig hos din arbejdsgiver samme dag, som du bliver syg. Derudover skal du hurtigst muligt skaffe en lægeerklæring, som dokumenterer din sygdom. Reglerne gælder uanset, om du holder ferie i Danmark eller i udlandet.

Har du brug for hjælp til Ansættelse og arbejde?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Har du brug for hjælp? Skriv til os
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Ansættelse og arbejde?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.