PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Køb af sommerhus

Går du med planer om at købe sommerhus, skal du overveje dit primære formål med huset. Det har nemlig betydning for, hvilke regler og dokumenter du skal sætte dig ind i på forhånd.

Sommerhuset som helårsbolig

Størstedelen af alle sommerhuse må kun benyttes til beboelse i sommerperioden. I vinterhalvåret - fra oktober til marts – må du derfor kun overnatte i sommerhuset under kortvarige ophold.

Hvis du ønsker at bruge sommerhuset hele året, skal du være opmærksom på, at:

  • Huset som udgangspunkt skal ligge i en by- eller landzone for at have status som helårsbolig. Du kan undersøge husets status i BBR-registret.
  • Hvis sommerhuset ligger i et sommerhusområde, kan der godt være givet dispensation til, at det kan bruges som helårsbolig. Det vil også fremgå af BBR-registret.
  • Hvis sommerhuset har status af helårsbolig, kan der være bopælspligt.


Finansiering af sommerhus

Hvis du har brug for at låne penge til at finansiere et sommerhus-køb, har du siden 1. maj 2017 kunnet låne 75 procent af beløbet i et realkreditinstitut. Ved et almindeligt huskøb ligger grænsen på 80 procent. Resten skal finansieres ved hjælp af banklån og egen udbetaling.

Du skal også være opmærksom på, at det har betydning, om sommerhuset ligger på en lejet eller en ejet grund. Hvis huset ligger på en lejet grund, kan du kun låne penge til at købe selve huset – ikke til leje af grunden.

Udlejning af sommerhus

Hvis du køber et sommerhus for udelukkende at bruge det til udlejning, vil det blive betragtet som erhvervsmæssig udlejning. Det kræver, at du indhenter en tilladelse af Erhvervsstyrelsen, og den kan være svært at få.

Ved udlejning vil en del af dine lejeindtægter være skattefrie gennem et fradrag. Hvor meget af lejeindtægten, du ellers skal betale skat af, afhænger blandt andet af, om du udlejer privat eller gennem et bureau.

Overdragelse af sommerhus

Hvis du ønsker at overdrage et sommerhus til dine børn, kan du gøre det med økonomiske fordele for begge parter. Reglerne er således, at du må sælge sommerhuset til 15 procent under den seneste offentlige vurdering, uden at dine børn skal betale en gaveafgift.

Som ejer af sommerhuset vil ikke du blive beskattet af fortjenesten, hvis du selv har benyttet sommerhuset, og hvis grunden er mindre end 1.400 kvadratmeter.

Hvis du ønsker at give sommerhuset som gave, kan du give en mindre del af husets værdi afgiftsfrit til dine børn. Resten af husets værdi skal de betale 15 procent i gaveafgift af.

0 kommentar

0 / 700 tegn