Bopæls- og samværsret ved fælles forældremyndighed
Hvis I har fælles forældremyndighed, skal I sammen tage jer af jeres barn og træffe de store og vigtige beslutninger om barnet i fællesskab.
I skal beslutte hos hvem af jer barnet skal bo og, hvor meget samvær den anden forælder skal have med jeres barn.
Hvis I kan blive enige om, hvordan samværet skal være, kan en advokat fra Advodan Roskilde hjælpe jer med at lave en samværsaftale, som er en frivillig aftale, der er tilpasset jer og jeres barns behov, og hvor der er taget højde for alle de juridiske og praktiske forhold.
Hvis I ikke kan blive enige om, hvordan samværet skal være, kan en advokat fra Advodan Roskilde hjælpe dig med at søge fastsættelse af samvær hos Familieretshuset, med en evt. efterfølgende retssag og med tvangsfuldbyrdelse ved fogedretten.
Bopælsforælderens rettigheder
Den forælder, hvor barnet har sin adresse registeret, er bopælsforælderen.
Som bopælsforælder kan du selv beslutte, hvilken daginstitution jeres barn skal gå i, og hvor i landet I bor. Hvis du vil flytte med barnet, skal du dog orientere den anden forælder på forhånd. Hvis du ønsker at flytte til udlandet med barnet, skal I begge være enige om beslutningen, hvis I har fælles forældremyndighed. Derudover skal I også være enige om, hvilken skole jeres barn skal gå på.
En advokat fra Advodan Roskilde kan rådgive dig om dine muligheder som bopælsforælder og kan bl.a. yde sparring, hvis fx samværsaftalen giver konflikter, eller hvis barnet mistrives i samværet.
Samværsforælderens rettigheder
Alle børn har som udgangspunkt ret til samvær med begge forældre, og du har som samværsforælder derfor ret til se dit barn, hvis du og din partner ikke længere bor sammen. Omfanget af samværet kan variere alt efter jeres barns alder, afstanden mellem dig og din tidligere partner og jeres barns ønsker.
Din tidligere partner må som udgangspunkt ikke bestemme, hvad du foretager dig sammen med jeres barn, når barnet er hos dig. Du bestemmer fx selv om I skal følge en bestemt type kost, eller hvilke fritidsaktiviteter jeres barn skal gå til. Som samværsforælder har du desuden ret til at deltage i skolehjemsamtaler, forældremøder og andre arrangementer på jeres barns skole, ligesom du har ret til at være på AULA, hvis I har fælles forældremyndighed.
Bopælsret og samværsret ved fuld forældremyndighed
Har du eller din tidligere partner den fulde forældremyndighed over jeres barn, kan denne forælder træffe alle beslutninger på barnets vegne uden at spørge den anden forælder, fx om, hvor barnet skal gå i skole.
Samværsforælderes rettigheder
Selvom du ikke har forældremyndigheden over dit barn, har du stadig ret til samvær, da jeres barn har ret til at se begge sine forældre. Når du har samvær, bestemmer du selv, hvad du laver sammen med dit barn, og hvilke aktiviteter jeres barn skal gå til, når barnet er hos dig. Hvis du ikke har del i forældremyndigheden, skal du have godkendelse fra den anden forælder, hvis du vil tage på ferie i udlandet med jeres barn under samvær.
Hvis du ikke har forældremyndigheden, har du som udgangspunkt stadig ret til at blive orienteret om dit barns forhold, ved fx at rette henvendelse til jeres barns skole, der vil orientere dig om jeres barns trivsel og faglige udvikling. Men du har ikke længere ret til at være på Aula og deltage i forældremøder på dit barns skole eller institution, ligesom du heller ikke har ret til at rejse til udlandet med dit barn, medmindre din tidligere partner eller Familieretshuset giver tilladelse til det.
Få hjælp af en advokat fra Advodan Roskilde
En advokat fra Advodan Roskilde kan hjælpe dig, hvis du står i en situation, hvor du og din partner skal gå fra hinanden. Vi kan bl.a. hjælpe jer med at lave en samværsaftale, der er tilpasset jer og jeres barns behov, hvis I ikke kan blive enige om, hvordan samværet skal være. Vi kan også rådgive dig om dine rettigheder som enten bopæls- eller samværsforælder og hjælpe dig, hvis du oplever konflikter omkring samværet. Kontakt os for en uforpligtende samtale.
Har du brug for rådgivning i din skilsmissesag?