PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Guide til håndværkerfradrag: Det kan du trække fra i skat

Med boligjobordningen er det muligt at trække andet end bare håndværksydelser fra i skat. Vidste du, at fradraget eksempelvis også gælder børnepasning og havearbejde? Se den komplette liste over ydelser, ordningen dækker.

NB: Håndværkerfradraget blev afskaffet d. 1. april 2022. Servicefradraget eksisterer fortsat. Læs mere her.

 

Med boligjobordningen – også kaldet håndværkerfradraget – er det muligt at trække andet end bare håndværkerydelser fra i skat. Vidste du fx at fradraget også gælder serviceydelser som børnepasning og havearbejde? Du kan læse mere om, hvilke ydelser ordningen dækker herunder.

 

Hvad er boligjobordningen? 

Boligjobordningen er en ordning, der giver dig som har benyttet visse håndværksydelser og/eller serviceydelser, og som er over 18 år, mulighed for at få et skattefradrag. Disse fradrag kaldes for håndværkerfradrag og servicefradrag.

Du kan få fradrag for de arbejdstimer inkl. moms, der er brugt på at udføre hhv. håndværksydelserne og serviceydelserne. Du får altså ikke et fradrag for de materialer der er brugt til selve arbejdet.

Håndværkerfradrag: Hvad kan du trække fra i skat? 

I 2021 kan du få et skattefradrag på håndværkerudgifter på op til 25.000 kr. (12.900 kr. i 2022). Fradragsordningen er dog kun gældende til og med den 1. april 2022, hvor den afskaffes helt. Det betyder helt konkret, at du skal have sat dit arbejde i gang inden udgangen af marts 2022, for at få del i håndværkerfradraget. 

Ydelser du kan trække fra i håndværkerfradrag frem til 1. april 2022.

 

Ifølge skat kan du få håndværkerfradrag for følgende:  

  • Energibesparelser, f.eks. isolering af ydervægge, udskiftning af ruder, vinduer og terrassedøre med glas
  • Udskiftning af yderdøre og terrassedøre
  • Reparation og forbedring af skorsten, f.eks. indsættelse af isolerende foring eller filter, montering af røgsuger eller ændring af skorstenshøjde
  • Isolering af ydervægge
  • Installation eller udskiftning af varmestyringsanlæg
  • Arbejde på solfangere, solceller og husstandsvindmøller
  • Reparation eller udskiftning af gasfyrskedler og varmeanlæg bortset fra oliefyr, biokedelanlæg, pillefyr, biomassefyr og fastbrændselskedler
  • Udskiftning eller reparation af fjernvarmeunits
  • Installation af varmepumper, herunder jordvarmepumper
  • Installation eller forbedring af ventilation
  • Installation eller forbedring af visse afløbsinstallationer og dræn, f.eks. kloakarbejder på egen grund, udskiftning af kloakrør, fornyelse og etablering af dræn, udskiftning af opsamlingstank, nedsivningsanlæg, minirensningsanlæg, rodzoneanlæg, højvandslukkere og regnvandsfaskiner
  • Udvendigt malerarbejde
  • Radonsikring, f.eks. radonudsugning
  • Tilslutning til bredbånd
  • Installation af tyverialarm
  • Afmontering af brændeovne og pejseindsatse
  • Havearbejde og udendørs belægning

Du kan læse mere om, hvad ydelserne dækker over, og hvordan du søger fradraget på skats hjemmeside.

 

Servicefradrag: Hvad kan du trække fra i skat?

Boligjobordningen er mere end bare et håndværkerfradrag – den omfatter også et servicefradrag. Og modsat håndværkerfradraget der forsvinder helt pr. 1 april 2022, forbliver servicefradraget en del af boligjobordningen. Det betyder, at du fortsat kan trække udgifterne til børnepasning, støvsugning og hækklipning fra i skat.

I 2021 kan du få et servicefradrag på op til 25.000 kr. Dette beløb justeres til 6.400 kr. i 2022.

 

Ydelser du kan trække fra i servicefradraget 

Ifølge skat kan du få servicefradrag inden for følgende kategorier: 

  • Almindelig rengøring som vask og aftørring af flader i boligen, rengøring af toilet og bad,  støvsugning, gulvvask og boning, opvask, tøjvask og strygning samt rensning eller vask af tæpper, gardiner, persienner mm.
  • Vinduespudsning både indvendig og udvendig
  • Børnepasning i hjemmet eller fritidsboligen (ikke lektiehjælp som hovedopgave) samt aflevering og afhentning af børn til og fra daginstitution, skole, fritidsklub og fritidsaktiviteter.
  • Almindeligt havearbejde som græsslåning, klipning af hæk, lugning, beskæring af buske og træer (ikke træfældning og fjernelse af væltede træer), snerydning samt fliserensning af terrasser, indkørsler mm. (rensning af tag og tagrender giver ikke fradrag)

Du kan læse mere om, hvad ydelserne dækker over, og hvordan du søger fradraget på skats hjemmeside.

6 kommentar

0 / 700 tegn

Camilla

Vi har lige fået sammenlagt vores to matrikler via en Landinspektør, som har lavet alt arbejdet for os. Kan man benytte sig af håndværkerfradraget i den forbindelse?

poul erik nielsen

Lønudgifter ifm med ny isolering af lofter i køkken og gang i eksisterende bygninger ifm udskiftning af loftsbeklædning fra trælofter til gipslofter - er lønnen hertil fradragsberettiget ?

Christian Lund Agerbæk

Hej Poul Erik På SKAT's hjemmeside finder du en liste over, hvilke ydelser, som hører under håndværkerfradraget. Listen er udtømmende, hvilket betyder, at hvis ikke ydelsen fremgår af listen, så er der ikke fradrag. Link: https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1947018 Af listen fremgår isolering af bygningens tag, men ikke lofterne. Såfremt lofterne ikke er en del af taget, er der derfor ikke fradrag. Med venlig hilsen Christian Lund Agerbæk

Patrick Erlandsen

Hej Jeg har for nyligt fået lavet en samværs overenskomst og en tinglysnings sag igennem en advokat, kan man trække et salær for advokat fra i skat? Hører gerne Mvh Patrick

Birgitte Wang

Jeg får udskiftet to større vinduespartier p.g.a. rød, og min husforsikring hos Lærerstandens Brandforsikring opererer med en selrisiko på 1850,-. Jeg har erfaret, at man kan trække arbejdslønnen fra selvrisikoen i skat som procent af den samlede lønudgift . Men jeg har jo faktisk betalt hele reparationsbeløbet gennem mange år via min forsikring og vil derfor spørge, om det er muligt at udnytte håndværkerfradraget fuldt ud med de samlede arbejdslønsudgifter, jeg tænker, at det er Skat uvedkommende, hvordan jeg betaler for reparationen. Håndværkerfirmaet kan jo udstede hele regningen til mig, og efter min betaling kan jeg jo videresende den som dokumentation til forsikringsselskabet! Eller hvad??? Med venlig hilsen Birgitte Wang

Kim Østergaard

Hej Birgitte, Det er alene udgiften til arbejdslønnen, der kan fradrages - ikke fx materialeudgifter.

Birgitte Wang

Tak for svaret, dog savner jeg svar på, hvorvidt arbejdslønnen kan trækkes fra i skat, såfremt den er betalt via en forsikrings præmie gennem mange år. M.v.h. Birgitte Wang

Ulrik Henriksen

Hej Birgitte Du kan ikke trække forsikringspræmien fra. Kun duin udgift til selvrisiko. Hvis udgiften til udbedring udgør f.eks. kr. 18.500 og arbejdlønnen heraf udgør kr. 5.000, kan du fratrække den forholdsmæssige andel. Det svarer til kr. 5.000 (arbejdsløn) * (1.850 (selvrisiko) / 18.500 (samlet pris)) = kr. 500

Johan Jessen

Kan der gives håndværkerfradrag for advokat- og arkitektudgifter i forbindelse med en byggesag (renovering af 1.salg og nyt tag) kørt ved BYG?

Bjørn Ravn

Hej, Rådgivningsydelser giver ikke håndværkerfradrag, så du kan desværre ikke få fradrag for udgift til arkitekt med videre.

inga gustavsen

_ ER: at jeg først for ganske nylig er blevet gjort opmæksom på det tilbudte fradrag på håndværkerudgifter- For mit vedkommende drejer det min udgift tik vinduespolerigg fa Fa: "Pletfri" Storvorde i ca. 5år. Findes wn formular brug af en ansøgning ? m.v.h Inga Gustavsen

Bjørn Ravn

Hej, Du skal gå ind via Skat's hjemmeside og ændre dine skatteoplysninger for 2011 og følgende år. På www.skat.dk er der en vejledning via genvejen "håndværkerfradrag". Der er altså ikke en speciel formular til den glemte fradrag.