Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Entrepriseret

Projekteringssvigt

Hvis man under en projektering ikke opdager nogle uhensigtsmæssige forhold, der senere har betydning for byggeriet, taler man om projekteringssvigt.

Du er her

Det er ikke usædvanligt, at der opstår overraskelser i løbet af byggeperioden. Kloakken lå ikke som afsat på tegningen, kældersoklen kunne alligevel ikke bære trykket, tagkonstruktionen var svækket, osv.

Bygherren vil som regel være af den opfattelse, at det er ”nogens” skyld.

Udførelsessvigt eller projekteringssvigt

Set fra entreprenørens side er der tale om et udførelsessvigt og dermed en mangel, der skal udbedres, hvis det udførte arbejde ikke lever op til sædvanlig håndværksmæssig standard, eller det i øvrigt ikke er som aftalt.

Set fra rådgiverens side er der tale om et projekteringssvigt, hvis rådgiver under sin projektering burde have opdaget forholdene eller burde have taget dem med i betragtning – hvilket både afhænger af god rådgivningsskik og den aftale, rådgiver har med bygherre. Har rådgiveren ikke gjort sit arbejde godt nok, taler man om projekteringssvigt.

Hvem skal betale?

Man vil derfor tit skulle afklare, om der er sket et projekteringssvigt eller et udførelsessvigt. Det er sjældent begge dele. Afklaringen har betydning for, om entreprenøren skal udbedre for egen regning, eller om rådgiver (rådgivers forsikring) skal betale.

Det kan selvfølgelig også forekomme, at det er bygherrens egen risiko. Det vil typisk fremgå af et forbehold, som rådgiver har taget i sin rådgivningsaftale.

Denne ansvarsfordeling viser vigtigheden af en grundig projektafklaring og af den indledende forventningsafstemning.

En grundlæggende ændring fra de velkendte regler i AB92 og ABT93 til de nye i AB18 er en nøjere beskrivelse af projektafklaring, og hvordan man skal foretage denne ansvarsfordeling. Læs om de nye AB18 regler her.

Har du brug for hjælp til Entrepriseret?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Skal vi hjælpe med entreprise-aftalen?
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Entrepriseret?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.