PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Få mest muligt ud af din arv

Hvem skal arve dig? Og hvor meget er der egentlig tilbage af arven til dine efterladte, når staten først har taget sin del? Den problematik kunne mange danskere have fordel af at forholde sig til i tide, mener advokat Poul Jost Jensen fra Advodan Glostrup.

Siden 2002 er statens indtægter fra boafgift (tidligere kaldet arveafgift) steget med over 50 procent. I 2012 hentede staten ca. 3,6 milliarder kroner i indtægter fra boafgift.

Det skyldes især, at vi danskere er blevet rigere. Men ifølge Poul Jost Jensen er det imidlertid ikke nødvendigvis staten, der skal have alle danskernes arve-kroner.

"Som privatperson kan det være vanskeligt at have et sikkert overblik over, hvad der er af værdier tilbage til ens efterladte. Men det kan være en rigtig god idé at gøre sig nogle tanker omkring det, fordi der rent faktisk findes en god måde at få mest muligt ud af arven," fortæller han.

 

Gratis at give en del af arven til et godt formål

Sagen går i alt sin enkelthed ud på, at der ikke beregnes boafgift af arv til godkendte almenvelgørende foreninger. Det betyder, at man i stedet for at aflevere sine penge til staten kan sikre, at pengene går til et velgørende formål.

Poul Jost Jensens erfaring er, at den tanke tiltaler mange danskere. Han giver her to eksempler på, hvordan arven kan fordeles både med og uden stillingtagen til boafgiften i et testamente.

 

Testamente uden stillingtagen til boafgift

Onkel Henrik efterlader sig en million kr. Nevøen Kasper er den eneste arving. Fordi Kasper ikke hører til den nærmeste familie, skal han betale 15 procent i boafgift samt en tillægsafgift på 25 procent.

Bundfradraget på 272.900 kr. (2015-niveau) bliver trukket fra, og Kasper arver ca. 668.000 kr.

 

Testamente med stillingtagen til boafgift

Onkel Henrik efterlader sig en million kr., men har besluttet, at Kasper skal arve 668.000 kr. Resten af formuen skal gå til en almenvelgørende forening.

Nu skal boet kun betale afgift af 668.000 kr., hvilket giver en afgift på ca. 212.000 kr. Det beløb trækkes fra den ene million kr. Tilbage er der nu genereret et overskud på 120.000 kr., som kan gå til en velgørende forening.

Kasper modtager stadig sine 668.000 kr., boet betaler boafgift på ca. 212.000 kr., og de resterende 120.000 kr. går til en velgørende forening.

 

Svært regnestykke

Det kan være rigtig svært for mange mennesker at gennemskue, hvad de ejer af værdier, og hvad de efterlader sig i arv. Derfor anbefaler Poul Jost Jensen også, at folk søger professionel rådgivning hos en advokat.

”Vi kender de her regler. Vi ved, hvordan et testamente skal skrues sammen, så alle får mest muligt ud af det. Det giver ro i sindet, når du ved, at der er taget hånd om tingene, og alt er skrevet ned på forhånd i et testamente,” slutter han.


Fakta om boafgift:

  • Ægtefæller betaler ingen boafgift.
  • Børn, der arver fra deres forældre, stedforældre (eller plejeforældre med en særlig tilknytning) skal betale en boafgift af arven på 15 pct. Det er dog kun den del af de samlede værdier, der overstiger et bundfradrag, man skal betale boafgift af. Bundfradraget er på 272.900 kr. (2015-niveau)
  • Boafgift for arvinger uden for den nærmeste familie er på 15 procent plus en tillægsafgift på 25 procent.
  • Der beregnes ingen boafgift for godkendte almenvelgørende foreninger/institutioner.
    Find listen over godkendte foreninger på www.skat.dk
Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning om arv og testamente?

20 kommentar

0 / 700 tegn

Søren Kristiansen

Er der boafgift på testamenterede gaver til bevaringsforeningen: By & land Faaborg og omegn

Søren Kristiansen

Er der boafgift på testamenterede gaver til Faaborg fondet ?

Rikke Frødstrup

Kære Søren Skattestyrelsen har en liste over hvilke almenvelgørende foreninger, fonde, institutioner mv. som er godkendt efter Ligningslovens § 8A, § 12, stk. 3 eller Boafgiftslovens § 3, stk. 2 til at modtage afgiftsfrie gaver og arv. Du kan finde den på Skattestyrelsens hjemmeside. Jeg har gennemgået listen og kan ikke se at hverken By og Land Faaborg og omegn eller Faaborg fondet skulle være omfattet af denne liste.

Renè Pedersen

Hej Skulle jeg have arvet min fars forældre, jeg er særbarn af min far,og jeg mener at min far havde en bror, som ikke lever længere. Skifteretten er først blevet gjort opmærksom på at jeg eksisterede her 6 år efter at min far er død, og der køre lige nu en arve sag, han har efterlad sig to børn og en ægtefælle, udover mig, og jeg har bedt om at få boet gjort op

Rikke Frødstrup

Kære Søren, Jeg går ud fra, at din mor bor i Danmark, og derfor skal der også betales boafgift i Danmark, når hendes bo skal behandles. Der er et bundfradrag på kr. 282.600, og hvad der herudover falder i arv til dig, skal der betales 15 % i boafgift af. Mvh Rikke Frødstrup ADVODAN Glostrup

søren

jeg er 47 år og har ikke boet/arbejdet eller betalt skat i danmark de sidste 25 år når min mor dør skal jeg så betale afgift i danmark?

Alice

Jeg har dobbelt statsborgsskab- polsk og dansk samt har boet de sidste 28 år i DK. Når jeg skal arve mine forældre som bor i Polen, gælder det polske regler ? Eller danske ? I Polen skal et barn, en arving, ikke betale nogen arvafgifter.

poul jost jensen

tak for dit spørgsmål. Uden at være ekspert i Polske arveforhold så vil jeg bestemt mene, at det er polske regler der vil gælde, og der vil ikke komme yderligere afgift på fra de danske myndighedes side. arvesagen opgøres i Polen og derefter får du blot din arv udbetalt.

Alicja

Tak for dit ærlig svar ifht du ikke er ekspert i de polske arv. For for mig er det meget vigtigt at få præcis svar. Grundet at i Polen dvs polske regler siger at man kan give forsskudsarv uden afgifter til sine børn, uanset størrelse . I Dk betaler man 15% når det overstiger 62 tusin

Linda

Jeg er enearving til min mor, som var Amerikansk statsborger og bosiddende I USA og som havde ingen tilknytning til Danmark. Boet skiftes I USA. Jeg er bosiddende i Danmark og betaler Dansk skat. Jeg arver et hus og indbo (som skal sælges) , bankkonto og aktier/obligationer (som skal bibeholdes hvor de er, I de Amerikanske pengeinstitutter). Skal jeg betale Dansk skat af disse værdier, udover en evt. beskatning af aktie og renteafkast? Tak for hjælpen. Linda

poul jost jensen

tak for dit spørgsmål. Nej det skal du ikke. Kun hvis der er aktiver i Danmark der skiftes, vil der komme en boafgift(arveafgift) heraf.

jane ozanne

Min mand har boet og arbejdet i Danmark i 28 år, vi har været gift i 26 år. Han har Britisk - (EU) pas. Han er født på Guernsey Channel Islands, og står til at arve fra hans forældre, som fortsat lever og bor på Guernsey idag. Jeg ved også at de har skrevet testamente. Hvordan skal vi forholde os her i Danmark? Skal der betales skat i Danmark ? Skal skifteretten i Danmark involveres , da han fortsat bor i Danmark og ikke har planer om at bo i UK.

Rolf Ledertoug

Hvis jeg forstår dit spørgsmål korrekt, så bor dine svigerforældre i England, og du spørger om der skal betales boafgift i Danmark, af beløb som din mand måtte arve efter sine forældre (dine svigerforældre) og om boet skal behandles i England eller i Danmark. Hvis dine svigerforældre bor i England og kun har aktiver i England, så er udgangspunktet at de engelske regler, herunder regler om boafgift finder anvendelse på arven efter dem.

Elly Hansen

Har arvet 110.000 efter en Bror,skal jeg opgive det til udbetalingdanmark og skat eller er det opgivet til dem på forhånd,har haft Advokat med venlig hilsen Elly

Rolf Ledertoug

Hej Elly, Hvis du har haft en advokat til at behandle dødsboet efter din bror, så burde han have sikret, at der er betalt korrekt boafgift af arven. Jeg synes du skal kontakte advokaten og bede om en redegørelse for dette. Du skriver ikke nok om din situation til, at jeg kan vurdere om du skal indberette arven til Udbetaling Danmark, men den forsigtige tilgang er selvfølgelig at indberette det, så du ikke tilsidesætter en evt. pligt hertil. Jeg foreslår at du kontakter Udbetaling Danmark og beder dem om at vejlede dig.

Hanne Månsson

Hvordan kan jeg overtage min mors hus, som er et sommerhus. Hun skylder næsten ikke noget i huset og der er kun mig til at arve. Kan man tage et lån i huset så hun fra det lån kan give mig den mængde penge hun må give om året.? På forhånd tak Venlig hilsen Hanne

Bodil Ravn

Hej Hanne Hvis du gerne vil overtage sommerhuset, så kan din mor overdrage det til dig. Dette kan ske ved delvis eller hel betaling fra din side og det kan også ske via et gældsbrev, hvor du så skylder din mor købesummen. Gældsbrevet kan nedbringes ved betaling og gaver. Jeg vil anbefale, at I får rådgivning hos en advokat, så I sikre jer, at løsningen laves optimalt for jer. Med venlig hilsen Bodil Ravn

John Clausen

Hej Bodil Hvis der er flere arvinger, og en ikke ønsker at arve, bliver det så delt blandt dem som ellers står som arvinger. Med venlig hilsen John Clausen

Bodil Ravn

Hej John Helt så enkelt er det ikke, da der er flere regler om, hvordan arv skal fordeles, hvis en arving giver arveafkald. Hvis ikke der er noget testamente, så vil arven blive delt i henhold til arvelovens regler. Hvis der er et testamente, så afhænger det af formuleringerne i testamentet, hvordan arven bliver fordelt. Hvis du vil være sikker på konsekvensen af et arveafkald, opfordrer jeg dig til at tale med en advokat og få rådgivning. Med venlig hilsen Bodil Ravn

Per Thomsen

Kære Bodil, Min mor døde for nogle år siden og min far sidder i uskiftet bo. Min bror gik bort for nylig, han boede alene og havde en datter (5 år). Hvis min far dør, hvor stor en andel vil min brors datter så opnå - hvis der ikke testamenteres. Mvh. Per

Bodil Ravn

Hej Per Hvis der kun var dig og din bror som livsarvinger, så vil boet blive delt med halvdelen til din brors datter og halvdelen til dig. Med venlig hilsen Bodil Ravn

Lars

Jeg har et hus hvis værdi gerne skulle arves af mit barn fra tidligere ægteskab. Jeg er gift igen og hvis jeg dør først, ønsker jeg at min hustru kan blive boende a la uskiftet bo inden arven går til barnet efter min hustrus død. Hvordan skal man håndtere det så mit barn ikke skal betale den høje boafgift, som vel ville være tilfældet hvis barnet arver huset via testamente efter min hustru som jo ikke er barnets mor, men fars anden hustru. Jeg ville gerne reservere huset som mit særeje som min hustru ville kunne bo i til sin død og som derefter ville kunne gå i arv til barnet med laveste boafgift; men kan det lade sig at gøre? På forhånd tak for svaret. Mvh. Lars

Bodil Ravn

Hej Lars Da du er gift igen, er dit særbarn stedbarn til din nye ægtefælle og falder dermed i den lave afgiftsklasse også ved arv efter hende. Så den letteste måde, som jeg lige ser det er at oprette et testamente, hvorefter din nuværende kone arver mest muligt og den dag hun dør skal dit særbarn så ind at arve. Uanset hvordan du gør dette, så er det usikkert og lidt besværligt, så jeg vil anbefale dig, at få rådgivning hos en advokat, så du sikre, at du får en løsning, som bedst muligt sikre dine ønsker. Med venlig hilsen Bodil Ravn

Dorte Mørk

Min gamle mor har en lejlighed med stor friværdi.Hun bruger nedsparingslån i bank til at give børnebørn penge inden hun dør. Kan jeg som datter låne hende disse penge i stedet mod pant i lejligheden og modtage renter? Og må hun så evt også give mig en pengegave? Der er tale om faktiske pengeoverførelser.

Bodil Ravn

Hej Dorte Der er ingenting i vejen for, at du låner din mor penge i stedet for banken og du kan vælge at tage pant som sikkerhed, men det er der ingen krav om. Hvad din mor bruger pengene til, er dig uvedkommende. Så bruges de til gaver herunder til dig, så er det ok. Du er skattepligtig af renteindtægten og din mor har fradrag herfor. Med venlig hilsen Bodil Ravn

jens d jensen

Goddag. Min søster og jeg står til at arve vores mor, boet udgør ca, 2 millioner. del vil så være bundfradrag for os begge på 272.900 kr 15% af 727100 som er 618,035+272.900= 890.935 kr er det rigtigt forstået hilsen jens på forhånd tak

Bodil Ravn

Hej Jens Der er et bofradrag pr. afdød og ikke pr. arving. Så med mindre jeres far er død tidligere og mor sad i uskiftet bo, er der kun et bundfradrag. Jeg ved ikke, hvornår din mor er død, hvis det er i 2016, så er bundfradraget 276.600. 2.000.000 - bundfradrag = afgiftspligtig arv - 15% heraf fradrages. restarv + de 276.600 deles ligeligt imellem jer. Håber dette giver mening. Med venlig hilsen Bodil Ravn

jens d jensen

hej bodil min mor er ikke gået bort endnu, gudskelov men der er mange ting som vi ikke kan drøfte med hende grundet demens, men min mor sidder i uskiftet bo efter min far som gik bort i 2014. Derfor vil vi to børn gerne have klare linjer omkring arve spørgsmål venlig hilsen jens

Jonna

Jeg og min mand har en søn, som er gift og har nu en datter (hans kome har 2 sønner) udover særeje til vores søn, vil vi gerne tilgodese vores barnebarn med en selvstændig arv på f.eks. kr. 250.000 når hun bliver 18 år. Er det muligt ? Vi har allerede oprettet testamente til fordel for hinanden og særeje til vores søn. Mvh J. Jeppesen

Bodil Ravn

Hej Jonna I kan lave en tilføjelse til jeres testamente, hvor I laver et legat til jeres barnebarn. Hvis beløbet ligger indenfor det I kan testere over, så kan I sagtens gøre det. Normalt vil man lave det sådan, at hun arver pengene og hvis ikke hun er fyldt 18 år, så placeres arven i forvaltningsafdeling i et pengeinstitut til hun fylder 18. Man kan binde dem indtil hun fylder 25 år. Med venlig hilsen Bodil Ravn

ANETTE BYRDAL POULSEN

Min bror er lige død, efterlader sig ingen samlever eller børn. Vores far døde for en del år siden. Han havde et særbarn som gav arveafkald på al arv i boet efter min far. Han modtog vederlag. Min mor sidder i uskiftet bo. Hvordan fordeles arven efter min bror? Min far har aldrig haft kontakt eller boet med særbarnet. Vi har heller aldrig mødt eller set ham. Mvh A. Poulsen

Bodil Ravn

Hej Anette Beklager det sene svar som skyldes sommerferie. Som jeg forstår det, så er der alene givet afkald på arv efter jeres far og ikke for arv efter søskende. Han vil derfor være arving i boet efter din bror. Arven vil, når der ikke er oprettet noget testamente, blive fordelt med halvdelen til jeres mor og den anden halvdel til deling mellem jeres fars livsarvinger. Jeg vil foreslå, at I har advokat til at hjælpe med skiftet. Med venlig hilsen Bodil Ravn

Connie

Hej. Min far død for en måned siden i Spanien min mor døde fra 6 år siden og min far sad i udskiftetbo har vi så begges fradrag så ?

Bodil Ravn

Hej Connie Hvis der er noget bo, som skal skiftes i Danmark, så er der dobbelt bundfradrag Som jeg forstår det, døde din far i Spanien og efter dansk ret, vil boet som udgangspunkt blive skiftet i Spanien, hvis han boede der, hvis han alene var på ferie, så bliver boet skiftet i Danmark. Med venlig hilsen Bodil Ravn

Mads

Hej, Først og fremmest; super overskuelig artikel der er til at forstå. Dog savner jeg lidt omkring beskatningssituationen når arvelader er fra udlandet. I det konkrete tilfælde søger svar på; at hvis arvelader er fuld ud skattepligtig til USA og har aldrig været skattepligtig i Danmark, ikke ejer ejendomme eller på nogen anden måde har tilknytning til Danmark, er denne arv så skattefri når modtager er fuld ud skattepligtig til Danmark? Der er tale om far/søn forhold. Far er arvelader og søn er arvemodtager. På forhånd tak Mvh/ Mads

Bodil Ravn

Hej Mads. Dejligt at du syntes godt om artiklen. Hvis et bo skiftes i Danmark og det gør det, hvis afdøde har bopæl her på tidspunktet for dødsfaldet med mindre et andet land gør krav på skiftet og dette accepteres af Danmark. Hvis boet skiftes her, så følges skiftereglerne danske regler og der betales boafgift efter danske regler. En søn der arver sin far vil dermed betale 15% i afgift - dog er der et bundfradrag inder der betales afgift som i 2016 udgør pr. afdød kr. 276.600,- Håber det er svar på dit spørgsmål. Med venlig hilsen¨ Bodil Ravn

Mads

Hej Bodil, Tak for dit svar som jeg sætter stor pris på. Sagen er dog den, at afdøde er amerikansk statsborger og har således også bopæl i USA, boet skiftes derfor ligeledes i USA. Men sønnen, som er dansk statsborger og fuldt ud skattepligtig til Danmark skal vel ikke betale dansk afgift når boet er opgjort og afgiften er betalt i USA? Det er vel der at den dobbelt beskatnings overenskomst vi har med USA kommer i spil? Eller har jeg misforstået noget? :) Jeg beklager hvis det er et dumt spørgsmål :) Mvh/ Mads

Bodil RAvn

Hej Mads Du har helt ret. Skiftes boet i udlandet, så betales der ikke afgift her i landet og i øvrigt er ingen spørgsmål dumme her. Med venlig hilsen Bodil Ravn

Brian Rasmussen

Jeg er enearving til min fars penge, skal jeg betale arveafgift på 15% når arven er under 270000? Med venlig hilsen Brian Rasmussen

Bodil Ravn

Hej Brian Hvis din far er død enten sidste år eller i år og arven er under 270.000, så skal der ikke betales boafgift (arveafgift). Med venlig hilsen Bodil Ravn

Bente sindberg

Ang. Min eksmand er lige død. Og vores fælles søn på 11 døde for 12 år siden. Min eksmayvar gift igen.mit spørgsmål er nu skal Kasper(min afdøde søn) arvinger arve noget ???

Bodil Ravn

Kære Bente Sindberg Nej, din søn arver ikke noget, når han er død før sin far. Efter arveloven skal man overleve den man skal arve ellers bortfalder ens ret til arv. Med venlig hilsen Bodil Ravn