Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Boligkøb: Undgå disse tre misforståelser

  • Af Mette Rasmussen
  • 21. mar 2016
  • 11 Spørgsmål & svar

Boligadvokat Kristina Søgaard fra ADVODAN rådgiver hvert år omkring 650 boligkøbere, der køber hus, ejerlejlighed eller sommerhus. Hun giver dig her klart svar på tre udbredte misforståelser blandt boligkøbere.

Er der forskel på fortrydelsesret og advokatforbehold?

Når du køber bolig eller sommerhus, kan du fortryde dit køb – også efter du har skrevet købsaftalen under, så længe det sker inden for 6 hverdage. Fortrydelsesretten gælder uanset, om du køber direkte af sælger eller gennem en ejendomsmægler. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at det koster 1 procent af købesummen, hvis du fortryder, efter du har skrevet under.

Sørger du derimod for at få et advokatforbehold skrevet ind i købsaftalen, inden du skriver under, så koster det dig ikke noget at fortryde dit køb. Men du skal selv sikre, at advokatforbeholdet bliver skrevet ind i købsaftalen. Når du har et advokatforbehold, kan fristen også være længere end de 6 hverdage, hvis der er behov for yderligere undersøgelser, inden du beslutter dig.

Dækker ejerskifteforsikringen alle skader?

Når en bolig bliver sat til salg, bliver der i de fleste tilfælde udarbejdet en tilstands- og elrapport på boligen. Det er en bygningssagkyndig, der laver rapporten efter en gennemgang af boligen, hvor han/hun registrerer synlige fejl og mangler. Det, du kan forsikre dig imod med en ejerskifteforsikring, er de skjulte mangler.

Der er som udgangspunkt en række lovkrav til, hvad en ejerskifteforsikring skal dække, men forsikringsselskaberne har mulighed for at lave særlige undtagelser. Derfor kan der være meget stor forskel på dækningen fra de forskellige selskaber. Det betyder, at du som boligkøber skal være meget opmærksom på vilkårene i den ejerskifteforsikring, du vælger – og ikke kun se på prisen.

Er det nødvendigt at få rådgivning fra en advokat?

Ejendomsmægleren er udelukkende sælgers mand – og som boligkøber bør du derfor søge rådgivning hos en, som udelukkende er på din side. Det kan fx være en boligadvokat, som har de juridiske forudsætninger til at vurdere, om der er noget med småt, som kan give dig problemer. Samtidig har advokaten en ansvarsforsikring, der dækker, hvis noget går galt.

Mange tror, at advokaten kun sørger for tinglysningen, når handlen er endelig. Men en advokat gennemgår også alt materiale i bolighandlen med dig, så du ved, hvad du køber, og advokaten holder styr på dine penge, indtil alt er på plads i tingbogen.

Du kan her læse mere om, hvad en boligadvokat kan hjælpe dig med.

Spørgsmål
Birgitte Albrechtsen
23-03-2016 13:00:06

Tak for en rigtig god artikel. Os som altid har boet til leje, kan have svært ved at forstå det der med at eje. Jeg tænker da også på hvordan man sikrer sig at sælger HAR betalt ejerskifte forsikringen. Det skal helst også være den forsikring man har aftalt køber og sælger imellem - for det er vel en mulighed? Det er så vigtigt at kunstneriske personer kan være kreative med en grund/et hus og derefter sælge det videre til folk, som også føler sig godt tilpas i de nyindrettede omgivelser. Har man planlagt meget arbejde, herunder børn eller fritid - så SKAL et køb af hus sidde lige i skabet hver eneste gang.
vh. Birgitte Albrechtsen

Besvar indlæg
Kristina Søgaard
13-04-2016 09:18:38

Hej Birgitte

Sælger skal fremlægge et tilbud på ejerskifteforsikring, men det er køber, der tegner forsikringen. Det er derfor også køber, der vælger hvilken forsikring, der skal tegnes, og i hvilket selskab den skal tegnes. Når køber har tegnet en ejerskifteforsikring, så modtager køber sælgers tilskud til forsikringen via refusionsopgørelse.
Jeg er helt enig med dig i, at det er vigtigt, at der er fuldstændighed tryghed, når man køber et hus.
mvh. Kristina Søgaard

Besvar indlæg
Birgitte Albrechtsen
13-04-2016 09:45:35

Tak for det fine svar. Det anede mig nok at det forholder sig sådan. Så er det bare om man får lov til at købe sit "ynglingshus" - hvis sælger synes at den forsikring man ønsker sig er for dyr til sælgers smag? Jeg håber at det er tilladt at handle om refusionen, et eller andet sted i slutsedlen?
vh. Birgitte

Besvar indlæg
Kristina Søgaard
13-04-2016 10:00:24

Hej Birgitte
Det er slet ikke noget problem. Det bidrag, som sælger skal yde, er et beløb svarende til halvdelen af forsikringspræmien på det forsikringstilbud, som sælger selv har fremlagt. Alt derover skal køber selv betale. Hvis køber således vælger en dyrere forsikring i et andet selskab, så betaler køber selv for det. Sælgers bidrag er fast.
mvh. Kristina Søgaard

Besvar indlæg
Birgitte Albrechtsen
13-04-2016 10:57:35

Super! Så ligger det fast på papir - ind i mellem bliver jeg overrasket over fremmede folks overbevisninger. Nu kan jeg allerede fra start, få undersøgt markedet for forsikring og få en forhandling om en ejerskifteforsikring på plads. Mit liv er pludseligt blevet SÅ meget lettere ;-) Tak for det.
vh. Birgitte

Besvar indlæg
Kristina Søgaard
14-04-2016 11:27:49

Hej Birgitte
Du kan ikke forhandle med forsikringsselskaberne om en ejerskifteforsikring, førend du har et konkret hus og en tilstandsrapport mv.
mvh. Kristina Søgaard

Besvar indlæg
Birgitte Albrechtsen
15-04-2016 11:23:11

Hej Kristina Søgaard
Nej det kan jeg nok ikke - men jeg kan selv beskrive i en fil, hvad jeg ønsker mig.
Jeg kan gøre mig nogle tanker, læse om hvad andre har været ude for og utænke mig et senarie. Herefter kan jeg bruge tid på nogle formøder, betale for advokatens tid OG lægge de ønsker jeg har i en "kurv" med "must have".
På den måde er det lettere at tiltrække mit ønskehus, allerede i mine tanker har jeg nu et succesfuldt huskøb. Forarbejdet til et evt. salg, ligger også i den forberedelse. Godt begyndt er halvt fuldendt - en god velkreeret forsikring er guld værd.
vh. Birgitte

Besvar indlæg
Per Kraglund
12-04-2016 17:54:24

I forbindelse med at jeg har sat mit hus til salg, er der blevet udarbejdet en tilstands- og elrapport på boligen. Vi er langt fra enig med den bygningssagkyndige. Denne uenighed er underbygget af 3 forskellige håndværkere - med hvert sit fagområde. F.eks. er der K3 i stedet for K1 - etc. Installationer fra bygningens opførelse i 1974 kræves ajourført til nutidig standard. Kan det have sin rigtighed? Og hvor kan jeg læse mere om disse ændrede krav? Jeg sætter stort ? ved den sagkyndiges placeringer af K-størrelserne.
M.v.h.
Per Kraglund

Besvar indlæg
Kristina Søgaard
13-04-2016 09:11:17

Hej Per
Det er den bygningssagkyndige, der fører pennen, når karaktererne i tilstandsrapporten skal gives, da det i den sidste er hans ansvar, hvis de er givet forkert. Så det har nok ikke meget formål at diskutere med ham.
Udgangspunktet er, at installationer, der var lovlige på opførelsestidspunktet, må benyttes lovligt som de er fremadrettet, selvom om kravene ændrer sig. Bygger man om, så der blive stillet krav om, at installationer bringes op til nutidig standard.
Da jeg i øvrigt ikke kender din sag i deltaljer, så er det vanskeligt, at besvare dit spørgsmål mere konkret. Men som udgangspunkt, så findes kravene til byggeri i bygningsreglementet.

Held og lykke med salget.

mvh. Kristina Søgaard

Besvar indlæg
Stig
30-05-2017 21:27:24

Vi er pt ved at byde på et hus som har en K1 anmærkning i tilstandsrapporten. Der står:
´Der er revnedannelser i murværk ved hushjørner mod syd og vest.
Note: Forholdet vurderes uden betydning for murværkets bæreevne og stabilitet.'

Vi har selv haft en murer ude og kigge alt igennem. Hans vurdering er at der MÅSKE kan ligge en mere alvorlig fejl skjult.
Spørgsmålet er derfor, hvordan vi vil være stillet HVIS fejlen er af mere alvorlig karakter end beskrevet i rapporten? En ejerskifteforsikring kan/vil ikke give et konkret svar på forhånd. Men som vi selv læser det rundt omkring, så skal de dække hvis der er tale om at forholdet er forkert beskrevet i rapporten og det vil vi jo mene at den er.

Christian Lund Agerbæk
01-06-2017 10:53:12

Hej Stig

Det er tilstandsrapporten, som er udgangspunktet for vurderingen af skaden.

Hvis det viser sig, at skaden er mere alvorlig, vil det være en skade som ejerskifteforsikringen i udgangspunktet skal dække. Du skal dog være opmærksom på, at nogle forsikringsselskaber skriver særlige undtagelser ind i deres tilbud. En sådan undtagelse kan netop vedrøre murværket.

Skulle skaden have været beskrevet som eksempelvis en K3-skade i tilstandsrapporten vil også den bygningssagkyndige kunne drages til ansvar.

Det er blandt andet sådanne forhold en boligadvokat rådgiver om i forbindelse med køb af fast ejendom.

Med venlig hilsen

Christian Lund Agerbæk
chag@advodan.dk

Med venlig hilsen
Christian Lund Agerbæk
Christian Lund Agerbæk Advokat | ADVODAN Aalborg Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Boligkøb Boligkøb

At købe bolig er en stor investering, og faldgruberne er mange, men med den rigtige rådgivning kan du undgå dyre overraskelser.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.707 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.707 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.