PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Tre ting du skal vide om arveafgifter

Er der forskel på boafgifter og arveafgifter? Hvad er et bundfradrag i dødsbo, og hvor meget skal man som arving egentlig betale i afgifter til staten? Advokat og autoriseret bobestyrer Bjarne Olesen fra Advodan giver dig svarene her:

1: Boafgift/arveafgift


Boafgift hed tidligere arveafgift. Det er en afgift til staten, som boet skal betale af arven, inden den bliver udbetalt til arvingerne. Afgiften afhænger af, hvor meget afdøde har efterladt sig og til hvem.

 

2: Bundfradrag

Alle personer, der dør, udgør hver ét dødsbo. Hvert dødsbo har et bundfradrag, som der ikke skal betales boafgift af. Bundfradraget er på 321.700 kr. i 2023. 

Hvis boet ikke bliver skiftet efter en ægtefælle, fordi længstlevende vælger at sidde i uskiftet bo (dvs. at man venter med at udbetale arven til arvingerne), vil der være to bundfradrag i boet, når det skal skiftes efter den længstlevende ægtefælles død. Der vil altså være et samlet bundfradrag på 643.400 kr. i boet. Værdier ud over dette beløb skal der betales boafgifter af.

 

3: Boafgifter efter arveklasser

Hvor meget, man skal betale i boafgift af en arv, afhænger af, hvilken arveklasse man tilhører. Ægtefæller betaler ingen boafgift, mens børn, der arver fra deres forældre, stedforældre (eller plejeforældre med en særlig tilknytning), skal betale en boafgift af arven på 15 procent. Forældre, der arver efter et barn, betaler også en boafgift af arven på 15 procent.

Boafgift for arvinger uden for den nærmeste familie (fx søskende, nevøer og niecer) er på 15 procent plus en tillægsafgift på 25 procent. Tillægsboafgiften beregnes først efter, at de første 15 procent er trukket fra. Der gives intet bundfradrag ved beregningen af tillægsboafgiften.

Samlevende med et testamente skal betale 15 procent i boafgift til staten, hvis parret har boet sammen i mere end to år eller har et fælles barn – ellers beregnes ligesom for søskende, nevøer og niecer. Er der intet testamente, er der ingen arveret mellem samlevende.

Indsender formularen...

Vil du vide mere om arveafgifter?

75 kommentar

Susanne

Hej. Min datters far er desværre gået bort. Han havde lavet et testamente, hvor han havde indsat vores fælles datter som tvangsarving, vores barnebarn på 9 år, min datter fra senere ægteskab og undertegnede (vi har ikke boet sammen i godt 30 år). Problemet er, at banken har udbetalt et og samme beløb til os alle 4, uden der er betalt boafgift af beløbene. Hvordan skal vi forholde os til det? Vores fælles datter/ barnebarn skal vel betale 15%, og min datter fra andet ægteskab og undertegnede hvad skal vi betale? Mvh. Susanne

Bjarne Olesen

En bank må ikke udbetale arv af egen drift. Dette sker først når den eller de berettigede ifølge skifteretsattesten anmoder banken om det. M.h.t. boafgiften skal børn, børnebørn og fraskilt ægtefælle betale 15% i afgift af det beløb der overstiger bundfradraget på kr. 308.800 (2021). Da der ikke foreligger en stedbarnsrelation mellem din datter og afdøde, skal hun betale tillægsboafgift med 25%. Det er skifteretten der beregner boafgiften, på baggrund af den indleverede boopgørelse. Hvis boet er skiftet som privat skifte, hæfter arvingerne personligt og solidarisk for boafgifterne.

Jacob

Min mor har en gældfri lejlighed, som hun har boet i kortvarigt for mange år siden, men pt. er udlejet. Hvis hun dør og endnu ikke har solgt lejligheden, hvad vil arvinger, så skulle betale i afgift/skat for lejligheden? Og hvad vil dokumentationskravet evt. være ift. at hun har boet i lejligheden?

Bjarne Olesen

Hvis hun selv har beboet lejligheden, skal der ikke betales skat af en avance. Det kan dokumenteres med en bopælsattest.

Johan

Min mor har en større ratepensionsordning. Hvor meget skal der betales i skat og efterfølgende boafgift i tilfælde af hun falder bort?

Bjarne Olesen

Der trækkes først 40% i skat og derefter 15% i boafgift af det resterende beløb.

Nils

Jeg arver et hus, hvis værdi i den offentlige ejendomsvurdering er sat til 1,5 mio. kr. Der er en lille gæld på 300.000 kr. Alt andet lige: Hvordan værdisættes boligen i forhold til boafgiften? Som 1,5 mio. kr. eller som 1,2 mio. kr.?

Tove

Min veninde er blevet betænkt i et testamente, fra en person hun ikke er i familie med, men hun har altid kaldt ham morfar. Skal hun betale tillægsafgift af arven

Bjarne Olesen

Hvis afdøde har været gift med venindens mormor, skal der ikke betales tillægsboafgift. Ellers skal der.

Mogens

Flyttede fra Danmark til Sverige 1975 og videre til Thailand 2003, hvor jeg stadig bor. Har siden 1975 ikke haft kontakt med danske myndigheder.....et pas hvert tiende ar fra ambassaden i landet, hvor jeg boede pa det tidspunkt. Nu har jeg arver penge efter min mor (som boede i Danmark)...Arven skal overfores til min bank i Thailand. Skal jeg betale 15% boafgift..?

Bjarne Olesen

Der skal betales 15% af det beløb der overstiger bundfradraget som i 2021 er kr. 308.800.

Mogens

Min bror og jeg har arvet min mors andelsbolig. Jeg ønsker at overtage boligen, og dette er min bror indforstået med. Hvordan værdisættes boligen, og hvordan gør man overtagelsen og delingen af arven mulig? Hvordan vil boafgiften blive afregnet?

Bjarne

Værdien af andelen fastsættes af andelsboligforeningen. Værdien fremgår af andelsboligforeningens regnskab. Hvis du skal overtage andelsboligen, og der ikke er kontante midler nok til at din bror kan få sin arv, skal du skaffe det manglende beløb. En eventuel boafgift skal betales kontant.

Mads Olsen

Vores mor er død efter at have siddet i uskiftet bo i 4 år. Mit spørgsmål er om vi i forbindelse med opgørelsen af boet må fratrække omkostningerne i forbindelse med både mor's og far's begravelsesudgifter ?

Bjarne

Når et uskiftet bo skiftes ved længstlevendes død, opgøres det med aktiver og passiver på tidspunktet for skiftet. Udgifterne til Jeres fars begravelse kan derfor ikke fratrækkes.

Nikola Skaaning Nielsen

Skal dødsboet betale 15% også derefter arvingeren hverisær skal så også betale 15% i arveafgift. Eksempel boet 600.mill DKK. Kone nul skal længst levende ikke Barn 1 15% Barn 2 15% Plus dødsboet skal også betale 15% i skat? Er der yderligere avance skat på et dødsbo.? Hvad er hvert barns arv netto ud af et dødsbo på 600.mill DKK.

Bjarne

Det er kun boet der betaler boafgift og eventuel tillægsboafgift. Hvis boet formue er over kr. 2.966.000 (2020), er boet skattepligtigt og skal betale skat af indtægter og avancer. Nettoarven vil være kr. 254.743.385 til hver arving.

Pia

Hej Bjarne Min kæreste og jeg har lige købt et hus. Vi har begge to voksne børn. Er det muligt at lave nogle papirer der udskyder den arv der ligger som friværdi i vores fælles bolig i en vis periode, således at den tilbageværende ikke skal tvinges til at sælge huset så hurtigt som muligt. Man kunne måske skrive noget omkring senest inden 5 år? Venlig hilsen Pia

Bjarne

Det er ikke noget man selv kan bestemme. Skifteretten kan, i særlige tilfælde, give en efterlevende ægtefælle henstand med betaling af arv. Har samlevende oprettet et udvidet samlevertestamente efter arvelovens § 87, gælder reglerne om henstand også for en efterlevende samlever. Der er ikke noget i vejen for, at den efterlevende aftaler en henstand med førsteafdødes arvinger.

Martin

Jeg skal arve efter min fars moster og onkel, som var gift. Min fars onkel er afgået ved døden. Vil der, når min fars moster dør, være to bundfradrag? Eller har min hun haft mulighed for, at sige ja tak til at skifte? Hvis ja, har det givet hende en fordel, eller har det blot givet mig et bundfradrag mindre?

Bjarne

Der er to bundfradrag, hvis længstlevende har hensiddet i uskiftet bo med livsarvingerne. Har ægtefællerne ingen livsarvinger, overtager den længstlevende boet som eneste arving. Der betales ikke boafgift når det er en ægtefælle der arver.

Per

Arv eller gave? Min mor sidder i uskiftet bo efter min far. Hun bor i Sverige og al ejendom findes i Sverige hvor skiftet også foregår. Der er ingen skat eller afgift i Sverige uanset om der er tale om arv eller gave. Jeg forstår at jeg modtager min del af arven uden at der skal betales dansk afgift. Hvis min mor udbetaler et arveforskud til os søskende (2 bor i Sverige og jeg bor i Danmark) vil det blive betragtet som en del af det fremtidige arv dvs ingen boafgift i Danmark eller som en gave der skal betales afgift af til den del der overstiger bundfradraget ved gave mellem forældre/børn? på forhånd tak! Per

Bjarne

Efter boafgiftslovens § 23, stk. 3, anses arveforskud som gave, og der skal derfor betales gaveafgift af det beløb der overstiger bundfradraget.

Stig

Min hustru og jeg har fælles-eje. Vi har været gift i 18 år. Jeg har tre børn, hvoraf de to var over 18 år, da vi blev gift. Ingen af børnene har boet hos os, som mindreårige. Min Hustru og jeg har oprettet et testamente, hvorefter de tre børn skal arve ligeligt, efter den længst levendes død. Min børn har underskrevet erklæringer om at min hustru, i tilfælde af at jeg dør først, skal kunne sidde i uskiftet bo. Spørgsmål: Hvis jeg dør først og min Hustru sidder i uskiftet bo, til sin død, hvor meget skal mine børn så betale i arveafgift af vores fælles formue, som så skal arves af børnene???

Bjarne

Børnene skal betale 15% i boafgift af det beløb der overstiger to gange det bundfradrag der er gældende på tidspunktet for skiftet.

Stig

Er det alt hvad de skal betale,; 15% af summen der bliver efter min Hustru??

Stig

Det svarer så til, det de skulle betale, såfremt det havde været fælles børn. Eller har jeg ikke forstået det korrekt??

Bjarne

Du har forstået det korrekt. Stedbørn betaler den samme afgift som fællesbørn.

Michael

Hvorledes arve-beskattes løsøre herunder kostbare designmøbler, kunst, sølvtøj etc. ?

Bjarne

Der betales boafgift og eventuel tillægsboafgift af værdien af aktiverne.

Helle

Hej. Min mor er død i 2016 og min far er død i 2018. Er bundfradraget på 2x2018-satsen eller er det på 1x2016-satsen og 1 på 2018-satsen? Vh Helle johnsen

Bjarne

Det er satsen på tidspunktet for skiftet af det uskiftede bo der anvendes. I dit tilfælde er det altså 2 gange 2018 bundfradraget.

Eddy

Hej, Hvis man er bosat i Thailand, og har virksomhed i Thailand og dør. Arver ens børn efter danske regler eller efter thailandske regler?

Bjarne

Det er reglerne i det land man har bopæl ved dødsfaldet der er gældende. Det er derfor reglerne i Thailand der skal anvendes. De thailandske regler har jeg ikke kendskab til.

Ella

Min svigerfar er udrejst af Danmark, boede i Thailand og var gift med en thai kvinde. Han er død nu. Han har aktiver/penge i banken i Danmark. Han havde et hus i Thailand. Hvem har ret til at arve huset i Thailand og aktiver i Danmark? Hvorden er proceduren? Hvad er afgifterne? På forhånd mange tak.

Ella

Der er ikke et testamente.

Bjarne

Det er reglerne i det land man har bopæl ved dødsfaldet der er gældende. Det er derfor reglerne i Thailand der skal anvendes. De thailandske regler har jeg ikke kendskab til.

Sisse

Hej jeg har arvet 101.000 kr. efter en moster. Hvor meget skal jeg betale i arveafgift? På forhånd tak

Anders

Hvor mange år skal man have været gift for at slippe for arveafgift ? Mvh. Anders

Benny Mertz

Jeg sidder i uskiftet bo efter men kone som døde i 2010, jeg har fundet en vidunderlig kvinde som jeg gerne vil giftes med, hvordan opgøres det uskiftede bo

Bjarne Olesen

Det er alle de aktiver og passiver der er i det uskiftede bo, på det tidspunkt hvor boet bliver udleveret til skifte, der indgår. Halvdelen af nettoaktiverne er din boslod. Den anden halvdel deles med halvdelen til dig og halvdelen til dine børn. Du udtager således 3/4 og børnene 1/4. Der kan dog være andre skiftefordele. Dette er dog afhængig af boets størrelse.

Lene

Hej Bjarne. Hvor er det fantastisk, man kan få lov til at stille spørgsmål her i tråden. Min mand er tysk statsborger, men har boet i Danmark i mere end 15 år. Hans mor er tysk og bor i Tyskland. Hun har givet ham en pengegave, og mit spørgsmål lyder nu, om min mand betale skat af gaven? I givet fald hvor meget? Mvh. Lene

Bjarne Olesen

Det fremgår af boafgiftslovens § 25, at der skal betales gaveafgift, hvis enten giver eller modtager har hjemting her i landet. Da din mand bor i Danmark, skal der betales gaveafgift. Gaveafgiften er 15% af det beløb, der ligger over den afgiftsfrie bundgrænse, der i 2019 er kr. 65.700.

Charlotte pietsch

Jeg skal arve efter min stedmor,, som sidder i skiftet bo efter min fars død. Hvor stor er arveafgiften? Jeg var 12 år da de blev gift..mvh.

Bjarne Olesen

Boafgiften for stedbørn er 15% af det beløb der ligger over bundfradraget.

August

Min far er død, vi er 3 børn, 2 helsøskende og 1 halv. Den halve er i testamente beskåret til tvangsarven. Vi andre to arver resten fordelt med 50/50. Der er dog et sommerhus, som jeg ifølge testamentet arver forlods. Skal værdien af sommerhuset fratrækkes boets værdier, inden tvangsarven udregnes? Venlig hilsen August

Bjarne

Nej. Alle aktiver indgår i boet ved beregning af tvangsarven.

Jens

Min morbror er død i Tyskland, hvor han har boet de siden 1956 og er Tysk stadsborger. Min morbror har testamenteret 30 tusinde euro til mig. Skal jeg betale skat af det beløb her i Danmark hvor jeg bor? og hvad er i så fald skatteprocenten? Mvh. Jens

Reinhold

Kære Bjarne, Min kone og jeg er tysk men bo i nogle år. Da vi har hus har vi en banklån. Jeg kunne låne penge fra min mor/søster uden rente da de har penge stående. Hvis jeg nu få sendt penge via banken til DK fra Tyskland skal jeg så betale en afgift/skat/moms? Hvis jeg betaler penge løbende tilbage skal min mor så betale en afgift? (Hun er pensionist) Tak for hjælpen - Reinhold

Bjarne Olesen

Der skal ikke betales afgift, skat eller moms af et lån. Når lånet betales tilbage, skal långiver ikke betale skat eller andre afgifter af de modtagne penge.

Peter

Min kones forældre bor i Danmark, men en betragtelig del af deres formue er placeret i udlandet i form af fast ejendom, aktier og kontanter. Selv er vi bosiddende i Thailand. Hvad skal der betales i boafgift den dag den længstlevende er væk?

Bjarne Olesen

Alle aktiver skal inddrages under skiftet i Danmark. Der skal derfor betales almindelig boafgift med 15 % af det beløb der overstiger bundfradraget.

Jens

Hej, Hvor er det rart at man har mulighed for at stille et kort spørgsmål. tak for det. Min fars bror er død. Han er tysk statsborger og har boet i Hamborg hele sit liv. Min far og resten af hans familie er død for mange år siden. Jeg og min familie bor i DK og er danske statsborgere. Der er oprettet et testamente hvor jeg får 1/4 del, min datter får en 1/4 del. herunder også min mor får en 1/4 del og min bror som ikke har samme far får en 1/4 del. pgl. onkel har ikke selv børn eller anden familie. Vi har fået solgt min onkels lejlighed for 325.000,- euro og der er ca 10.000,- euro på hans konto. vi har forsøgt at regne ud, hvilken skatteklasse vi hver er i og evt. hvilke fribeløb der gælder for os hver. vi har dog ikke kunne finde frem til fyldestgørende information. myndighederne i Tyskland kommer med meget forskellig information og nogle myndigheder nægter at vejlede, vi er vant til en lidt anden tilgang i DK. under sagens behandling har vi selv skulle betale driftsudgifter i forbindelse med boligen, i DK er det normalt boet der dækker disse udgifter. Kan du fortælle os hvilken skatteklasse vi hver især hører under, procentsats og evt. fribeløb? På forhånd mange tak.

Bjarne Olesen

Jeg går ud fra, at din onkels lejlighed var beliggende i Hamborg. Hvis det er tilfældet, skal der ikke betales skat/boafgift i Danmark. Jeg har ingen kendskab til reglerne i Tyskland.

Gitte Lykkeland

Må jeg arve en bil efter min ven igennem 5 år ? i slutten af vores venskab var vi til demens prøve d.21/1/19 i Aarhus og hans kørekort blev indraget.Han havde altid sagt at hvis det skete ville han begå selvmord ,90 år gammel og jeg skulle have bilen. Han begik selvmord som han sagde.Inden da,havde han overdraget sin bil til mig.Hans demens var i begynder fasen, og han havde mange klare dage.Nu stiller arvingerne sig på benene 4 voksne døtre og de tog sig ikke af min ven ,selvom jeg har været ven med deres far i 5 år og hvor han opholdt sig hos mig i dagtimerne,lavede mad,købte ind og alt det der hører til en " familie" et ægteskab på en anden måde.Vi boede ikke hos hinanden,men hver for sig.Har jeg nogen ret eller skal min bil leveres tilbage ?

Bjarne Olesen

Som udgangspunkt kunne din ven godt forære dig bilen. Der er dog en regel om, at gaver der gives kort før giverens død på et tidspunkt, hvor døden må anses for nært forestående og giveren var klar over det, kræver at der er oprettet et testamente. Der kan også være andre forhold som gør, at din ven ikke kunne give dig bilen som gave. Det vil være et spørgsmål der skal afgøres af retten. Du skal være opmærksom på, at du er skattepligtig af gaven.

Thomas

Min bror og jeg skal arve efter vores mor, som sad i uskiftet bo. Jeg har haft en ejendomsmægler på huset som vores mor ejede og det blev vurderet til 295,000. Jeg har regnet frem til at der skal betales 44,250 Kr. i arveafgift og så tilhøre huset os. Er det korrekt?

Bjarne Olesen

Hvis Jeres mor ikke ejer andet, skal der ikke betales boafgift/arveafgift, da arven er under bundfradraget, som i 2019 er 295.300 kr. Da Jeres mor har siddet i uskiftet bo, er der to bundfradrag, så bundfradraget er i alt 590.600 kr.

Thomas

Det samelede bo overstiger ikke 590.600 med den nye mæglervurdering selvom der også er nogle penge i banken! men hvad hvis vi bliver enig om at den ene får huset og den anden får pengene Skal der så stadig ikke betales afgifter fra nogen af os? ps. Der er intet testermente.

Bjarne Olesen

Det afgørende er størrelsen på nettoformuen. overstiger den ikke bubdfradraget, skal der ikke betales boafgift.

Thomas

Netto formuen er under bundafdraget. Det jeg mener er bestemmer vi selv hvordan vi vil dele arven, eller skal det være nøjagtig 50/50 fordelt hvis vi er enige om 60/40 hvis den ene arver huset og den anden pengene? Det jeg tænker på nu er arvelov og ikke afgifter.

Bjarne Olesen

En arving kan godt give afkald på en del af sin arv, så arvefordelingen bliver en anden end hvad der følger af loven.

Thomas

Mange tak for hjælpen Bjarne du har været til stor hjælp da jeg ikke har tålmodighed til at sidde og spilde en halv time på at komme igennem på telefonen til skifteretten hvergang at jeg har et spørgsmål.

Thomas

Vil det sige at det som den ene`giver afkald på kan den anden arve uden problemer hvis det er det man er enig om?

Bjarne Olesen

Ja. Hvis der gives et blankt arveafkald. Det vil sige, at arveafkaldet også skal gælde for afkaldsgivers livsarvinger.

Thomas

Men hvis A giver afkald på de 295.000 som svare til huset nøjes med de penge der tilbage i banken som er lidt over 100.000 Kr. For at B kan arve huset, så kan B vel godt oprette et testermente til As´børn hvis B ønsker at de skal arve ham hvis B ikke har andre livs arvinger? Ps det med fordelingen er As´ eget foreslag!

Bjarne Olesen

Ja. Hvis B ikke har livsarvinger, kan han ved testamente råde over hele sin formue, og kan derfor testamentere det hele til A's børn.

Thomas

Mange tak for hjælpen igen. Så har jeg fået styr på det hele også takkevære din hjælp!

Jens Koefoed

Kære Bjarne Jeg har arvet pension (154.486,64,-) efter min fars død. Pensionsselskabet har skrevet en statsafgift på 61.0760,- + en boafgift på 13.909,-. Jeg tvivler på disse beregninger, da jeg har læst, at der er et bundfradrag på omkring 300.000,-. Derimod har jeg også fået fortalt, at situationen er anderledes, hvis man har været ansat hos staten. Hvad er rigtigt? Mvh Jens

Bjarne Olesen

Pensionsselskabets beregning er rigtig. Det er kun i dødsboer der er et bundfradrag ved beregning af boafgiften. Der er ikke noget bundfradrag ved udbetaling af pensionsopsparinger. Jeg har ikke hørt, at det skulle være anderledes for statsansatte.

Anthony Waidtløw

min mor er død og vi var 4 børn. Den mindste har boet hjemme i alle 60 år og vil fortsætte med at blive boende. Den ene tvilling er død efter et trafik uheld, så vi er 3 børn der er tilbage. Bedemanden fortalte os at den afdøde søsters 3 børn derfor arver 1/4 af det min mor efterlader. Hende der er boende på adressen hvor min mor boede har betalt alle udgifter og husleje i de sidste 20 år, fortæller at min mor har lidt over 900.000,00 kr. og at hun derfor regner med at vi hver i sær skal vente at få ca.200.000,00 hver er det rigtigt forstået ?

Bjarne Olesen

Det er korrekt, at din afdøde søsters 3 børn skal arve 1/4 til deling, og at hver af I øvrige arver 1/4. Om der bliver udbetalt ca. 200.000 kr. til Jer hver, kommer an på, hvor mange udgifter der er i boet, og hvor meget der skal betales i boafgift.

Katharina

Hej Bjarne, jeg er tysk statsborger og har boet i Danmark siden 2011. Nu har jeg arvet et beløb i Tyskland og jeg vil høre, om jeg skal betale afgift/svare skat for dette i Danmark? På forhånd tak for din hjælp.

Christian

Hej, Min moster ønsker at min bror og jeg skal arve nogen penge (jeg ved ikke præcis hvor meget, men mindst 300.000 kr hver). Som hendes testamente er nu, arver min mor alle pengene, og hun skal, så vidt jeg forstår betale 15% af boafgiften? Er det bedre at ændre min mosters testamente, så pengene går direkte til min bror og jeg, eller vil den samlede afgift være mindre, hvis min mor giver os pengene efterfølgende? Mvh. Christian

Bjarne Olesen

Hverken din moder, eller du og din broder kan ikke slippe med at betale 15% i boafgift. I skal alle betale en tillægsboafgift på 25%. Din moder kan højest give Jer hver kr. 65.700 (2019) afgiftsfrit. Hvis Jeres moder giver Jer hver kr. 300.000, udløser det en ekstra afgift på 2 gange kr. 35.145, hvorfor det ikke er nogen god idé, at lade Jeres moder arve det hele.

Mette

Vi er 4 søskende som skal dele en arv efter vores halvbror. Vi er de eneste arvinger. Det samlede beløb udgør 270.000 kr, hvordan bliver det fordelt, og hvor meget skal der betales i afgift? Er der ikke noget bundfradrag først ? På forhånd tak.

Bjarne Olesen

Hvis I er de eneste arvinger, arver I hver 1/4. Der er to afgifter. Boafgiften på 15%, der betales af det beløb der overstiger bundfradraget på kr. 295.300,00(2019) og tillægsboafgiften på 25%, der betales af arvebeholdningen med fradrag af den betalte boafgift. I Jeres tilfælde, skal der betales 25% i tillægsboafgift af arvebeholdningen.

Leila Dalsgaard

Min søn er testamenteret enearving efter min mors veninde. Der er altså ingen familiemæssige bånd. Når boet er gjort op, forventes der at være et sted mellem 100.000 - 170.000 kr. Hvor meget skal han betale i arveafgift? Den afdøde havde et tilgodehavende i en bolig som drives som et udlejningsselskab af efterkommerne fra en ven som hun engang købte udlejningsboligen sammen med (det var også udlejning dengang. De var blot økonomiske samarbejdspartnere). Vennen døde for 8 år siden og hendes anpart var på 80.000 + et beløb på 10900. De 10.900 har min søn fået oplyst skal udbetales under alle omstændigheder. De oprindelige 80.000kr var det påtænkt skulle nedbringes løbende. Det er dog kun nedbragt til 55.000. Min søn har yderligere fået oplyst, at de 55.000 er afhængige af om huset ved salg kan sælges til den offentlige ejendomsvurdering som er på 630.000. Udlejningsfirmaets revisor har meldt ud at der er et bud på huset på 250.000, da den lokale brugs ved siden af gerne vil bruge grunden til parkering (huset vil så rives ned). Vi er dog vidende om at huset blev renoveret med bl.a nyt tag, med vindues karnapper for bedre udnyttelse af 1.salen, samt nyt køkken og bad i den ene lejlighed og ydermurs isolering for ca 10-12 år siden. Prisen de selv gav for huset i sin tid var 380.000 og renoveringen løb alt i alt op i 360.000 - heri er ikke medtaget ydermursisoleringen. Der er to lejemål i boligen, som ligger centralt midt i byen. Begge lejemål er udlejet og efterspurgte. Vi har derfor en berettiget formodning om at boligens reelle salgsvurdering ligger tættere på den offentlige vurdering end det bud som revisoren kom med. Hvis min søn ønsker det, hvordan kan han så få boligen vurderet, når han ikke har adgang til denne?

Bjarne Olesen

Da boets nettoformue er under kr. 289.000 skal der betales 25% i tillægsboafgift. Hvorledes der skal forholdes med andelen i udlejningsejendommen, kan jeg ikke svare på, ud fra de givne oplysninger. Det afhænger af hvilke aftaler der er indgået. Jeg vil foreslå, at der tages kontakt til ejeren af ejendommen. Det må formodes, at ejeren af ejendommen er interesseret i at få så meget som muligt ved et salg.

June Carlsen

Sorry ...skulle sige ...hvor meget skal jeg betale i skat ...osv ..

Bjarne Olesen

Hvis boets nettoformue er kr. 200.000,00 og du er eneste arving, skal der betales 25% i tillægsboafgift. Der skal ikke betales skat.

June Carlsen

Hvis jeg arve 200,000 kr fra min bror , hvor meget skal jeg betale iskassen osv

Tina D.

Vores far har i sit Testamente valgt at give en større gave til en nevø og ønsket at gaven skal være afgiftsfri for nevøen. Vores far sad i uskiftet bo. Vi er to børn, der nu af boet får udbetalt vores tvangsarv på 5/16 hver, men vi er derudover i boopgørelsen påført at betale tillægsafgiften der dækker for gave til nevøen. Må vores far disponere over vores tvangsarv og indskrænke denne per Testamente, for det er jo reelt hvad der sker? Vi mener at afgiften skal betales udelukkende fra den del af arven som vores far disponerede frit over. Denne del har han testamenteret til en forening. Foreningen betaler dog i boopgørelsen kun 6/16 af tillægsafgiften for gaven til nevøen.

Bjarne Olesen

Efter teorien antages det, at en arvelader er begrænset af reglerne om tvangsarv. Er denne antagelse rigtig, skal afgiften betales af den eller de der modtager friarven. Jeg har ikke kunne finde nogen afgørelser om spørgsmålet.

Lene Mathiasen

Min mand er ene barn, hans far døde for 3 år siden, og hans mor er lige død. De har en ejerlejlighed til 1400000 kr. som han skal arve. Skal han betale mindre, i arveafgift, hvis han flytter ind i ejerlejlighen, eller er det bedre at sælge den. Han siger han får mest ud af at flytte ind i den.

Bjarne Olesen

Uanset om ejerlejligheden sælges eller overtages, skal der betales boafgift af ejerlejlighedens værdi. Hvis din mand overtager ejerlejligheden, kan det ske til 85% af den offentlige ejendomsværdi. Man skal dog være opmærksom på, at en eventuel fortjeneste ved salg af ejerlejligheden vil blive beskattet, såfremt man ikke selv har boet i lejligheden.

Lene Mathiasen

Er der noget han kan gøre nu, mens hun lever, for at få mest ud af at sælge den.

Lene Mathiasen

Kan min mand købe ejerlejligheden af hende til off. vurdering som er 790000. De gav 948000 for den i 2000. Kan man få noget af det som gave eller laver man en gældsbrev.

Bjarne Olesen

Der er forskellige muligheder, men da det afhænger af de konkrete forhold, hvilken løsning der skal vælges, vil det være for omfattende at gennemgå i dette forum. Jeg vil anbefale, at din mand kontakter en advokat.

Annette

Jeg har fået at vide af min veninde, hun vil lave testamente, hvor jeg skal arve alt fra hende. Min veninde har eget hus, hvor der skyldes 300.000,- derudover har hun ingen gæld. Jeg har lovet hende, jeg nok skulle sørge for begravelse. Hun har en søster, som hun ikke har snakket med i mange år. Mit spørgsmål er: skal jeg betale gælden i huset for at kunne få indboet? Kan min veninde slippe udenom, at søsteren får andel i arven. Kan jeg komme til at betale for begravelsen, hvis ikke der er penge på bankkontoen.

Bjarne Olesen

Hvis der ikke er nok penge i boet til at betale gælden i huset, kan indbo og personlige effekter af beskeden værdi udleveres til arvingerne. Det kan dog betinges af, at arvingerne ryddeliggør boligen. Efter loven, skal rimelige udgifter til begravelsen betales før anden gæld. Hvis du påtager dig at sørge for begravelsen, og bestiller bedemand og andre ydelser, hæfter du for betalingen af disse ydelser. Er der ikke nok penge i boet til betaling af ydelserne, skal du betale det manglende beløb.

Lotte

Min svigerfar har valgt at skifte efter min svigermor er død. De er 4 børn, heraf min mand. Min mand har netop modtaget et brev, hvori det fremgår 1. At børnene arver 25 %, faderen 75%. Er dette korrekt? Vi troede det var 50/50. 2. At børnene skal betale boafgift, men ikke får nogen arv udbetalt før efter faderens død. Skulle han så ikke have undladt at skifte? Kan man det?

Bjarne Olesen

Hvis der i ægteskabet er almindeligt formuefællesskab, vil din svigerfars boslod udgøre 50% af nettoformuen og arvebeholdningen vil udgøre 50% af nettoformuen. Arvebeholdningen deles med 50% til ægtefællen og 50% til børnene. Dette betyder, at den samlede nettoformue deles med 75% til din svigerfar og 25% til børnene. Efter arvelovens § 35, kan skifteretten give en ægtefælle henstand med at udbetale arv til livsarvinger, hvis arven ikke kan udbetales uden afhændelse af fast ejendom, løsøre eller andre aktiver, som er nødvendige for, at ægtefællen kan opretholde hjem eller sit erhverv. Det er den efterlevende ægtefælle der vælger, om der skal skiftes, eller om boet skal udleveres til uskiftet bo.

Lina Olsen

Vi er ikke gift og har ikke det samme folkeregister adresse. Vi er kæreste i mange år men bor ikke sammen. Min kæreste er alvorlig syg og bor i huset værdi 2,2 mio og har oprettet testamente at jeg skal arve hans hus.Han har også gæld ca 500.000. Han har en datter og han ønsker at hans datter skal arve kun tvang arv 12,5%. Kan jeg beholde huset after hans død eller skal sælge det? Hvordan kan betales de 12,5% til hendes datter?

Bjarne Olesen

Da I ikke har haft fælles bopæl i mindst 2 år, skal du betale boafgift og tillægsboafgift af det du arver, og datteren skal have sin arv udbetalt. Der skal derfor skaffes en del penge. Dette kan gøres ved, at du enten optager et lån i huset, eller ved at du sælger huset. Hvad du skal, beror på en konkret vurdering.

Lina Olsen

Tak for svaret. Jeg bor i en ejerlejlighed og min kæreste bor i huset, vi har oprettet gensidigt testamente. Hvis vi bliver gift og vi vil ikke flytte til hinanden. Skal betales boafgif og tillagsboafgift til længstlevende for huset eller ejerlejligheder?

Bjarne Olesen

Der skal ikke betales boafgift af arv efter en ægtefælle. Dette gælder også, hvis ægtefællerne ikke har fælles bopæl.

Nina Nørgaard

Min mand og jeg har været gift siden 2007 - vi har oprettet testamente vedr. vores hus, som min mand ejer alene. Hans datter skal arve huset, men jeg er sikret boligret/brugsret til huset til min død. Min mand er døende desværre, og i nær fremtid skal jeg bo her alene. Hvordan er min steddatter stillet i forhold til arve/boafgift - udskydes den til huset sælges? Eller skal hun rejse de 15% nu? Tak for svar

Bjarne Olesen

Efter boafgiftslovens § 36, kan der søges om henstand med betaling af boafgiften. Ansøgning indgives til skifteretten.

Birgitte Bjerre

Jeg har en god ven der ønsker at jeg skal arve hans hus. Min ven har ingen børn, men en far der stadig lever. Jeg er i tvivl om hvorvidt jeg har råd til at arve. Husets offentlige vurdering er ikke meget mere end 250.000. Hvad vil det koste mig? Med venlig hilsen Birgitte

Bjarne Olesen

Det er ikke muligt at give et endeligt svar på dit spørgsmål, da afgiftsberegningen er afhængig af boets nettoformue. Den afgift du skal betale, vil udgøre minimum 25% og maksimum 36,25% af værdien af det du arver.

Nana

Min far døde i 2001 og jeg er først nu blevet opmærksom på om min bror og jeg ikke skulle have arvet efter ham i den forbindelse? Vi er helsøskende. Mine forældre har altid boet til leje, så der var ikke noget med at min mor skulle sidde i uskiftet bo. Der er ikke skrevet testamente.

Bjarne Olesen

Selvom der ikke er den store formue, kan jeres mor godt have fået boet udleveret til uskiftet bo. Dette er en ret hun har, så det krævede ikke din og din brors medvirken. Hvis formuen var meget lille, kan boet eventuelt være blevet udlagt til jeres mor efter den da gældende skiftelovs regler.

Kristine Westerdahl

Jeg arver (sammen med andre) fra en gammel ven, som ingen familie havde. Jeg er med på arveafgifterne i den forbindelse, men er usikker på, om jeg skal betale indkomstskat af det endelige beløb, jeg arver? Vh Kristine

Mei

Kære Advodan. Hvad er boafgift, når svigerbørn arver efter sine svigerforældre? Mvh Mei

Bjarne Olesen

Svigerbørn, som ikke er fraseparerede, skal betale 15% i afgift.

Hanne

Kære Advodan! Jeg er enlig uden børn. Min Far lever. Jeg har 2 søskende. Hvis jeg ønsker, at lave testamente til min nevø (som f.eks. enearvning) og min Far f.eks. dør før mig, skal min nevø, så stadig betale både 15% + 25% såfremt min Far (direkte arvning) ikke lever? Min Mor er død for mange år siden. Ligeledes har jeg en andelslejlighed. Vil jeg kunne overdrage den til min nevø - såfremt jeg dør? så han på den måde kan spare i alle de her afgifter? Mvh. Hanne

Bjarne Olesen

Hvis du ikke laver testamente, og du dør før din fader, vil dit bo blive delt med ½ til din fader og ½ til dine søskende. Din fader skal betale boafgift(15%). Dine søskende skal betale boafgift og tillægsboafgift(25%). Bestemmer du i et testamente, at din nevø skal arve dig, skal han betale boafgift og tillægsboafgift. Det er uden betydning, om din fader lever. Ønsker du, at din nevø skal overtage din andelsbolig når du dør, skal det bestemmes i et testamente. Der er ikke mulighed for, at spare afgift, med mindre, du i testamentet indsætter en velgørende organisation, som er fritaget for afgift, og samtidigt bestemmer, at boet skal betale afgiften af det din nevø arver.

Jan

Jeg er enearving til et hus. Hvor meget skal jeg betale for at overtage det? Offentlig vurdering: 1.450.000 Lad os for nemhedens skyld sige at der ar andre aktiver der går ud over bundfradraget, så hele huset skal "beskattes". Jeg har regnet mig frem til at jeg så skal af med 15% af 1,45 mill (evt 15% af 1.232.500 som er 15% under vurdering) Er dette korrekt, eller har jeg overset/misforstået noget?

Bjarne Olesen

Det er korrekt. Skat accepterer som regel, at fast ejendom arve udlægges til 85% af den offentlige vurdering.

Dorete Birk Christensen

Jeg er blevet tilbudt at arve min tantes hus - værdi 2.5 mio uden gæld. Hvad skal jeg betale i arveafgift? Skal der også betales arveafgift af indbo? M v h Dorete Birk Christensen

Bjarne Olesen

Der skal betales 36,25% i afgift. Hvis indboet medfølger, som en del af ejendommens værdi, skal der ikke betales afgift.

Vita skov

Jeg er single og uden nogen form for familie, Jeg viL gerner testamentere mine bedste venner min formue, Hvorledes er reglerne.? Mvh Vita Skovo

Bjarne Olesen

Vita Skovo Du kan frit testamentere din formue til dine venner. Jeg vil anbefale, at du opretter et notartestamente. For at sikre, at det bliver gjort korrekt, bør du kontakte en advokat.

Lisbeth

Min meget gamle mor er kommet på plejehjem, og hendes hus er blevet solgt. Hun ønsker nu at give sine børn et lidt større beløb end de 62.900 kr, som hun kan give uden, at vi skal betale 15 % gaveafgift. Hvis hun nu dør senere i år, kan vi så risikere også at skulle betale boafgift af dette (større) beløb, selvom vi betaler gaveafgift? Altså 2 x 15 %?

Bjarne Olesen

Hvis der indsendes gaveanmeldelse og gaveafgiften betales, skal der ikke betales yderligere.

Sima

Er boafgiften reelt højere end gaveafgiften? Er det ikke korrekt at gaveafgiften, ved gaver til børn, reelt kan reduceres ved at lade gavegiver (far) betale afgiften, således at den effektive gaveafgift falder til 15/115=13,04%. Er noget tilsvarende muligt ved boafgift, eller er den effektive boafgift her altid 15%?

Bjarne Olesen

Det er korrekt, at gaveafgiften kan reduceres som du beskriver. Dette følger af boafgiftslovens § 24, stk. 5. Det vil i visse tilfælde være muligt, ved oprettelse af et testamente, at spare boafgift.

Kaj Petersen

Min kone skal arve ca 250,000 kr efter sin broder vi bor til leje i en boligforening og vi få boligydels og ældrecheck tager kommunen nu det væk.

Bjarne Olesen

Arven vil ikke have indflydelse på boligydelsen. Ældrecheck bortfalder, hvis man har en formue over kr. 84.300.

Hanne Schmidt

Min bror dør i juni 2016 og efterlader sig hverken børn eller forældre. Vi er 2 søskende, som arver. Er det korrekt forstået, at der ikke er et bundfradrag, når man som vi søskende tilhører arveklasse 2 ? Venlig hilsen Hanne

Bjarne Olesen

Søskende skal betale boafgift med 15% af den arvebeholdning som overstiger bundfradraget på kr. 276.600,00 og tillægsboafgift med 25% af arvebeholdningen minus det beløb der er betalt i boafgift. Er nettoarvebeholdningen under kr. 276.000,00 skal der således kun betales tillægsboafgift.

Poul Christensen

Hvis man har gennemført en skilsmisse og senere vil gifte sig med en nuværende samlever. Skal ens børn så give samtykke. Kan de stille andre krav hvis giftemålet gennemføres.

Gyda Nielsen

Jeg har arvet min tante, som var gift med min morbror. Han døde i 1991. Regnes jeg som niece? Hvis ikke, hvordan er boafgiften så sat sammen?

Birgit Thomsen

Min svigerindes far er død i Danmark, hun bor i Tyskland. Skal hun betale dansk boafgift?

Tove christensen

Jeg har en moster der er død .Hvad skal vi af med i afgift ....

Bjarne Olesen

Der skal betales boafgift med15% af det beløb der overstiger bundfradraget på kr. 276.600,00 + en tillægsboafgift på 25% af arvebeholdningen efter fradrag af det beløb der skal betales i boafgift.

Kjeld Madsen

Vores søn bor og er gift i Singapore. Der er ingen børn hverken i nuværende eller tidligere forhold. De vil oprette testamente hvor afdødes familie forlods arver et beløb - ens for begge ægtefæller. I min søns tilfælde vil arvemodtager være broder og/eller os. Hvis jeg forstår ovennævnte svar rigtigt, skal der ikke betales boafgift i Danmark, hvis situationen opstår. Er det korrekt? Så vidt min søn er orienteret er der ingen afgift i Singapore. Vil det betyde noget afgiftsfritagelse i Danmark?

Kjeld Madsen

Vores søn bor og er gift i Singapore. Der er ingen børn hverken i nuværende eller tidligere forhold. De vil oprette testamente hvor afdødes familie forlods arver et beløb - ens for begge ægtefæller. I min søns tilfælde vil arvemodtager være broder og/eller os. Hvis jeg forstår ovennævnte svar rigtigt, skal der ikke betales boafgift i Danmark, hvis situationen opstår. Er det korrekt? Så vidt min søn er orienteret er der ingen afgift i Singapore. Vil det betyde noget afgiftsfritagelse i Danmark?

Bjarne Olesen

Der skal ikke betales afgift i Danmark af arv der modtages fra udlandet.

Ernst Larsen

Mine børn gav afkald på deres arv, da min kone døde, så jeg kunne blive gift igen. Min nuværende kone og jeg har særeje. Vi skal ikke arve hinanden. Jeg har 3 børn. Hvis jeg har 500.000 kr. når jeg dør, hvor meget skal de så betale i arveafgift?

Bjarne Olesen

Der skal betales 15% i boafgift af det beløb der overstiger bundfradraget. Bundfradraget er i 2016 kr. 276.600,00. Der skal således betales 15% af kr. 223.400,00, eller kr. 33.510,00.

Alice kjøge

Hvor meget må jeg give mine børn årligtg

Bjarne Olesen

Kære Alice Kjøge. I 2016 kan du afgiftsfrit give dine børn kr. 61.500,00.

Tove Olsen

Jeg er dansk men permanent bosidende I USA .Skal jeg oprette et testamente I Danmark hvis jeg onsker at mine 3 kusiner skal arve mit pengedepot i min danske bank ? Og hvad er arve afgifterne? Er der arveskat paa hele indestaaende belov som et Eller beskattes alle 3 hver issuer?

Bjarne Olesen

Tove Olsen. Er du ved din død bosat i USA, skal boet behandles efter de regler der gælder der. Et testamente bør derfor oprettes i USA. Hvis du flytter til Danmark, bør du oprette et testamente i Danmark. Efter de danske regler, skal der betales en boafgift af det samlede beløb. Boafgift for kusiner er på 15 procent plus en tillægsafgift på 25 procent. Tillægsboafgiften beregnes først efter, at de første 15 procent er trukket fra.

jørgen jensen

jeg hedder Jørgen og er gift med kirsten, som har en søn freddy, fra tidl. forhold. freddy har fået 2 børn, karina og kristian. vi har oprettet et testamente, som giver både kirsten og jeg ret til at sidde i uskiftet bo. når engang både kirsten og jeg er borte, arver freddy, kirstens halvdel af boet, og skal vel betale 15% i afgift, mens jeg via testamentet har bestemt at karina og kristian, altså mine bonusbørnebørn, skal arve min halvdel. så er spørgsmålet, hvad skal de betale i afgift (jeg har ikke selv nogle biologiske børn), men har i 40 år betragtet freddy som min søn

Bjarne Olesen

Kære Jørgen Jensen Freddy og dine bonusbørnebørn skal betale 15% i boafgift.

Elin P Nielsen

Som tillæg til til tidligere spørgsmål vil jeg lige tilføje, at min mor sad i uskiftet bo efter min far. Mvh Elin P Nielsen

Bjarne Olesen

Kære Elin P. Nielsen Da din mor har siddet i uskiftet bo, er der to bundfradrag. Er arvebeholdningen mindre end bundfradragene, skal der ikke betales boafgift i Danmark. Jeg er ikke bekendt med de svenske afgiftsregler.

Elin P Nielsen

Min mor døde sidste år. Vi er 5 søskende, som skal arve. Der bliver ca 300.000 til deling. En af mine søstre bor i Sverige og hun mener, at hun både skal betale afgift i Danmark og Sverige. Er det korrekt? Mvh Elin P Nielsen

Betina Lærke

Hej. Jeg ville hører omkring arveafgift. Skal arve min morfar (da min mor døde for år tilbage). Skal arve sammen med min moster og min morfars lillebror. Min moster og jeg er stestementeret 1/4 hver og 1/2 til hans lillebror. Hvordan er arveafgifterne? Det er en samlet arv på ca. 480.000kr. Hilsen Betina

Bjarne Olesen

Børn og børnebørn betaler en boafgift på 15% af det beløb der overstiger bundfradraget på kr. 276.600,00(2016). Hvis din morfar sad i uskiftet bo efter din mormor, er der to bundfradrag.

susanne funder

Hej, hvordan forholder jeg mig over for arven fra tyskland. Der er pege i forskellige former og en immobillien. Min onkel dø i maj måneden i tyskland.(Heidelberg) Jeg er tysk statsborger, bor her i danmark siden 16 år. Hvor skal jeg betale hvad? M.v.h Susanne Funder

Bjarne Olesen

Hej Susanne Da aktiverne befinder sig i Tyskland, er det de tyske regler der er gældende. Der skal ikke betales afgift i Danmark.

Birgit Borchert

Jeg er i samme situation som Susanne og vil gerne høre, om ikke dobbeltbeskatningsoverenskomsten tager fat her? Deraf fremgår, at Danmark kan kræve boafgifter efter dansk lov og modregne den skat, der er blevet betalt i Tyskland. Er det rigtigt? Mvh, Birgit Borchert

Bjarne Olesen

Hvis arvelader er hjemmehørende i Tyskland, siger dobbeltbeskatningsoverenskomstens artikel 25, at der skal der betales boafgift i Danmark, af en fast ejendom beliggende i Danmark. Det samme gælder et foretagendes rørlige formue i et fast driftssted beliggende i Danmark, eller som anvendes ved udøvelsen af frit erhverv, eller anden virksomhed af selvstændig karakter, og som hører til et fast sted i Tyskland. Al anden formue, som udgør en del af dødsboet efter en person som er hjemmehørende i Tyskland, kan, uanset hvor den befinder sig, kun beskattes i Tyskland. Hvis et aktiv beskattes i Danmark, skal der indrømmes fradrag for den betalte skat. Er arvelader hjemmehørende i Danmark, gælder det samme for aktiver i Tyskland.

Katja

Min far har været samboende med min stedmor fra 1980-1994 hvor han afgik ved døden. Min stedmor har begunstiget min bror og jeg i sit testamente, hvordan er arveregler og afgift i denne sammenhæng? Mvh Katja.

Bjarne Olesen

Hej Katja. Du og din broder arver kun jeres stedmor, da hun har oprettet testamente. Hvis jeres far og stedmor har været gift, skal der betales en boafgift på 15% af det beløb der overstiger bundfradraget, som i 2016 er kr. 276.600,00. Har de ikke været gift, skal der betales en tillægsboafgift på 25% af arvebeholdningen, med fradrag af det beløb der er betalt i boafgift.

Charlotte Nielsen

Min mand og jeg har været gift i 4 år, men har i 8 år haft en testamente som også gælder nu her hvor vi er gift. Vi har begge 2 særbørn (en på 16 år og 3 over 18) og ingen fælles. Vores testamente angiver, at alle 4 børn arver den længstlevende, dog får 2 af særbørnene tvangsarven, når egen forældre dør - alt efter hvem der dør først. Jeg faldt over, at der i artiklen ovenfor stod, at man kun skal betale 15% i boafgift efter stedforældre, så betyder det, at alle 4 børn, når de arver efter den længstlevende, alle kun skal betale en boafgift på 15%? PFT og MVH Charlotte Nielsen

Bjarne Olesen

Ja, børn og stedbørn stilles lige ved beregning af boafgiften.

Margit Andersen

Min eks. mand Martin (som har bedt mig skrive) er engelsk statsborger men har boet og arbejdet i DK siden 1979. Hans mor som er englænder er afgået ved døden som den sidste af forældrene. Der venter nu Martin en arv på ca. 500.000 kr. Hvordan er han stillet med hensyn til arveafgift. Er der et bundfradrag inden der skal betales afgift. Moderen efterlader også vores 3 fællesbørn 1000 pund hver - skal de betale arveafgift af dette beløb. På forhånd tak for svar Margit/Martin

Bjarne Olesen

Der skal ikke betales afgift i Danmark af arven fra England. Jeg kender ikke de engelske regler, og ved derfor ikke, hvad der skal betale i England.

Simone

Kære Bjarne Olsen. Min svigermor er svensk statsborger, men bor i DK og har dansk bank. Hendes mor i sverige er død. Skal hun betale yderligere skat/afgifter for at få sin arv sat ind på hendes konto i danmark?

Bjarne Olesen

Der skal ikke betales afgift i Danmark, af arv der modtages fra udlandet.

Birthe Kristensen

Jeg har været gift i 52 år med min mand, vi har 3 børn. Vi bor i eget hus, som næsten er betalt. Vi vil gerne spørge om der bliver trukket fradrag på 276.600kr for hvert barn ved arv, eller er det kun 276.600,- en gang? Mvh. Leif og Birthe Kristensen

Bjarne Olesen

Kære Birthe og Leif Kristensen. Der er ét bundfradrag for hver arvelader. Skiftes boet først efter at længstlevende har siddet i uskiftet bo, er der to bundfradrag.

Finn Petersen

Jeg har været gift i 4 år. Min kone bor i mit hus i Sverige (særeje) men jeg har alle 4 år haft min adresse i Danmark, men opholder mig selvfølgelig meget i Sverige. Har begunstiget hende i mit testamente, men hvad skal hun betale i arveafgift ? Vi har jo ikke boet på samme adresse, officielt ihvertfald.

Bjarne Olesen

Kære Finn Det er vielsesattesten der er afgørende og ikke adressen. Efter de danske regler, skal der ikke betales afgift. Aktiver i udlandet skal inddrages under skiftet i Danmark. Jeg kender ikke de svenske regler, og kan derfor ikke udtale mig om, om der skal betales afgift af de aktiver der befinder sig i Sverige.

Allan Fischer

Hr. Advokat Bjarne Olesen. Jeg kunne godt tænke mig at høre hvordan det forholder sig hvis en søn, enearving flytter hjem for at passe sin mor i nogle år. Hvis moderen så dør og arver moderens lejlighed (Andelslejl) til 1.700.000 kr. Hvordan ligger det så med arveafgiften hvor meget skal sønnen så betale. Kan moderen mens hun er i live overdrage lejl. til sønnen for at slippe billigere. Venlig hilsen Allan Fischer

Bjarne Olesen

Kære Allan Boafgiften vil altid være 15 % af det beløb der overstiger bundfradraget. Hvis din moder forærer dig andelen, skal der betales gaveafgift med 15 % af gavens værdi, minus det beløb der kan gives afgiftsfrit. Din moder kan eventuelt sælge andelen til dig. Købesummen betales ved, at du udsteder et anfordringsgældsbrev til din moder. Et anfordringsgældsbrev forfalder til betaling, når kreditor forlanger det. Din moder kan hvert år give dig en afgiftsfri gave. Gaven bruges til at nedbringe gældsbrevet.