PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Hvad er et dødsbo?

Når en person afgår ved døden, efterlader han eller hun et dødsbo. Et dødsbo omfatter den afdøde persons formue, det vil sige alt lige fra hus og bil til mere personlige ejendele som fx smykker.

Hvad gør man i tilfælde af et dødsfald?

Det første du skal gøre, hvis en af dine nærmeste er gået bort, er at melde dødsfaldet til en læge, der foretager et ligsyn og udfylder en dødsattest. Herefter skal du melde dødsfaldet til kirkekontoret og oplyse, hvordan den afdøde skal begraves eller bisættes. Det er desuden her – på dødsanmeldelsen – at der skal noteres en kontaktperson, så skifteretten ved, hvem de skal kontakte. Endeligt er det vigtigt, at du orienterer banken om dødsfaldet og stopper kommende PBS-betalinger. Nedenfor kan du læse mere om, hvad der skal ske med den afdødes ejendele og værdier.

Læs mere om, hvad du skal gøre i forbindelse med et dødsfald

Hvem står for dødsboet?

Efter dødsfaldet er registreret, får skifteretten automatisk besked herom. Efter ca. 3 uger henvender skifteretten sig til kontaktpersonen på dødsanmeldelsen. Kontaktpersonen vil få besked om at ringe til skifteretten ca. 14 dage senere. I brevet vil der også stå, hvilke oplysninger skifteretten har brug for. Behandlingen af dødsboet sættes herefter i gang med et telefonmøde hvor det besluttes hvordan dødsboet skal gøres op.

Hvilke skifteformer er der?

Der er forskellige måder at håndtere – eller skifte – et dødsbo på. Den valgte skifteform har stor betydning for hvordan boet fordeles mellem arvingerne. Nedenfor gennemgår vi 5 måder at behandle et dødsbo på.

 

5 måder at behandle et dødsbo på

Boudlæg

Et bo kan udlægges som boudlæg, hvis afdøde ikke efterlader sig en formue på mere end 51.000 kr. (2024). Ved et boudlæg overdrages boet til den nærmeste pårørende, der håndterer alle udgifter, der er i forbindelse med behandlingen af dødsboet. 

Ægtefælleudlæg

Hvis afdøde var gift, kan afdødes gæld og værdier overdrages til ægtefællen, uden at boet bliver skiftet. Du kan få ægtefælleudlæg, hvis:

  • du påtager dig ansvaret for afdødes gæld.
  • dødsboet ikke overstiger beløbsgrænsen for suppleringsarv.

Uskiftet bo

Ved et uskiftet bo bliver afdødes værdier – ligesom ægtefælleudlæg – tildelt den efterladte ægtefælle, der dermed fortsat har råderet over boet.

Privat skifte

Ved et privat skifte, er det arvingerne, der behandler dødsboet – ofte i samarbejde med en advokat. Før der kan foretages et privat skifte, skal arvingerne være enige om arvefordelingen, ligesom skifteretten skal godkende anmodningen om privat skifte. 

Bobestyrerbehandling

Hvis arvingerne ikke kan nå til enighed om arvefordelingen, bliver en advokat indsat som bobestyrer. Bobestyreren træffer alle afgørelser i forbindelse med dødsbobehandlingen. Arvingerne kan selv finde en advokat, ellers udpeger skifteretten en.

Hvor lang tid tager det at behandle et dødsbo?

Behandlingstiden af et dødsbo kan variere meget fra skifteret til skifteret. Derudover afhænger behandlingstiden af skifteformen af, hvor kompleks dødsboet er og om der er eventuelle tvister mellem arvingerne. Som kontaktperson, kan du dog hjælpe behandlingstiden på vej, hvis du sørger for at have alle papirer og relevante oplysninger klar inden første møde med skifteretten. 

Hvornår kan dødsboet ryddes?

Når skiftet har fundet sted – dvs. når afdødes gæld er blevet betalt og arven er fordelt mellem arvingerne – vil skifteretten udstede en skifteretsattest. Når den er udstedt, må man som arving begynde at rydde dødsboet.

Skal jeg bruge en advokat til at behandle et dødsbo?

Det kan være svært og uoverskueligt at tage stilling til de mange praktiske gøremål, der er i forbindelse med en dødsbobehandling. Derfor kan derfor være en god ide at få en advokat til at håndtere papirarbejdet og betalingen af boafgiften. Har afdøde efterladt et større bo, eller er der indskrevet yderligere tilføjelser i afdødes testamente, kan det også være en god ide at inddrage en advokat. 

Hos Advodan har vi stor erfaring med håndtering af dødsboer. Er en af dine nærmeste gået bort, kan vi hjælpe dig godt på vej med håndteringen af dødsboet.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?