Dødsboet deles som udgangspunkt mellem den afdødes arvinger. Hvis I som arvinger selv er i stand til at fordele dødsboet, er det tale om et privat dødsboskifte. Et privatskifte forudsætter, at en række juridiske krav er opfyldt, ligesom der også er en række praktiske forhold, I skal tage stilling til. I skal fx udpege en kontaktperson, som skifteretten og andre instanser kan henvende sig til i forbindelse med dødsboet.
Dødsbo og bobestyrer
Sommetider kan det blive nødvendigt at inddrage en bobestyrer. En bobestyrer en erfaren dødsboadvokat, der hjælper med fordelingen af dødsboet. Der kan være flere årsager til, at man vælger at inddrage en bobestyrer. Det kan fx være, at I ikke kan blive enige om fordelingen af boet, men det kan også være, at afdøde har angivet i sit testamente, at fordelingen skal ske med hjælp fra en bobestyrer.
Uskiftet bo
Hvis afdøde efterlader en ægtefælle, kan ægtefællen ofte få lov til at overtage boet. Det betyder, at hvis din ægtefælle er gået bort, kan du godt få lov til at sidde i uskiftet bo og at du får fuld rådighed over afdødes formue. Arven skal således ikke fordeles lige nu og her. Du skal dog være opmærksom på, at der er en række forhold, som skal opfyldes, før du som ægtefælle kan sidde i et uskiftet bo.
Har du brug for hjælp og rådgivning?
Står du i den ulykkelige situation, at en af dine nærmeste er gået bort, kan det være både svært og uoverskueligt at tage stilling til de mange praktiske gøremål, der er i forbindelse med en dødsbobehandling. Det kan derfor være en stor hjælp at tage en advokat med på råd. Herved sikrer du dig, at behandlingen af dødsboet sker på professionel vis.
Har du brug for rådgivning?