Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Kend reglerne for tvangsarv, når du vil oprette et testamente

 • Af Simone Lehmann Plett, ADVODAN
 • 01. okt 2019
 • 2 Spørgsmål & svar

Tvangsarv er en del af din formue, som du ikke kan testamentere til andre end tvangsarvinger.

Tvangsarven kan variere afhængigt at, om du er gift og har børn. Tvangsarven er ifølge arveloven 25 % af din formue. Det betyder, at hvis du enten har en ægtefælle og/eller livsarvinger, skal de minimum have 25 % til deling. Efterlader du dig både ægtefælle og livsarvinger, vil de 25 % blive delt med halvdelen til ægtefællen og halvdelen til livsarvingerne.

Ifølge advokat Vibeke Andersen fra ADVODAN Aalborg kan tvangsarvinger ikke gøres arveløse, men skal arve en fjerdedel af din formue: ”Du kan ikke undgå, at din ægtefælle og/eller dit barn modtager tvangsarv, medmindre du bruger alt hvad du ejer og ikke efterlader dig noget.”

Tvangsarvinger har ikke pligt til at tage imod arven, men kan give afkald på den både før og efter dødsfaldet.

Hvem er livsarvinger og tvangsarvinger?

Ifølge arveloven er det kun dine livsarvinger og din ægtefælle, der er tvangsarvinger efter dig. Livsarvinger er dine børn – herunder adoptivbørn, børnebørn, oldebørn osv. Forældre, søskende og andre familiemedlemmer er således ikke tvangsarvinger.

Har du ingen børn eller ægtefælle, har du derfor ingen tvangsarvinger og du kan bestemme over hele din formue, hvis du laver et testamente.

Hvad er særbørn?

Særbørn er børn, som kun den ene ægtefælle eller samlever er forælder til. Det vil sige, at det er et barn fra et tidligere forhold eller ægteskab.

Juridisk set er særbørn anderledes stillet end fællesbørn, især i forhold til arv efter deres biologiske forælder eller stedforælder. Kun en persons biologiske børn og adoptivbørn arver automatisk efter personen. Det vil sige, at særbørn arver efter deres biologiske forælder, men ikke efter den biologiske forælders samlever eller ægtefælle.

”Hvis du ønsker at alle jeres børn, både særbørn og fællesbørn, skal kunne arve på lige fod, skal du derfor oprette et testamente. Det gælder også for en sammenbragt familie, der kun har særbørn og ingen fællesbørn,” forklarer Vibeke Andersen.

Fakta – tvangsarv, tvangsarvinger og særbørn:

 • Tvangsarv er en del af din formue, som du ikke kan testamentere til andre end tvangsarvinger, når du afgår ved døden.
 • Hvis du ikke har nogen tvangsarvinger, kan du bestemme over hele din formue, hvis du laver et testamente.
 • Tvangsarvinger er din ægtefælle og dine livsarvinger og skal arve deres del af tvangsarven.
 • Tvangsarven er ifølge arveloven 25 % af det, du efterlader dig.
 • Har du kun en ægtefælle, får ægtefællen de 25 % og tilsvarende, hvis du kun har livsarvinger. Har du flere livsarvinger deles de 25 % ligeligt mellem dem.
 • Har du både en ægtefælle og livsarvinger, skal de 25 % deles med halvdelen til ægtefællen og halvdelen til livsarvingerne.
 • Særbørn er børn, som kun den ene af de to ægtefæller eller samlevere er forælder til. Det vil sige, at det er et barn fra et tidligere forhold eller ægteskab. Hvis du ønsker at alle jeres børn, både særbørn og fællesbørn, skal være ens stillet, skal du oprette et testamente.
 • Ved oprettelse af testamente kan du begunstige din ægtefælle til at arve 87,5 % af din formue og dine livsarvinger 12,5 %.
 • Ved oprettelse af testamente kan du begunstige dine livsarvinger til at arve 87,5 % af din formue og din ægtefælle 12,5 %.
 • Ved oprettelse af udvidet samlevertestamente kan du begunstige din samlever til at arve 87,5 % af din formue og dine livsarvinger 12,5 %.
Vil du vide mere?
Spørgsmål
Lars
10/1/2019 1:08:16 PM

Min søster er gift med Poul. Poul dør og efterlader sig 2 børn fra et andet ægteskab. Der udstedes et testamente hvor min søster og Poulś 2 biologiske børn arver hver 1/3 del.
Nu har jeg hørt, at den formulering ikke kan anvendes uden et såkaldt særeje. Er det rigtigt? Mvh Lars

Vibeke Andersen
10/4/2019 12:42:51 PM

Hej Lars
Jeg er ikke helt med på dit spørgsmål - Var din søster og Poul gift uden særeje - så havde de formuefællesskab og så skal der ske opgørelse af begge ægtefællers delingsformue på skiftet - er de begge positive aflevere man halvdelen til hinanden og når det er sket så beholder din søster den ene del og den anden falder i arv efter Povl. Povl kan så i testamente have bestemt at hans ægtefælle og to særbørn hver arver 1/3.
Du er velkommen til at ringe mig op hvis du har spørgsmål på 96313308.

Med venlig hilsen
Vibeke Andersen
Vibeke Andersen Advokat | ADVODAN Aalborg Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Testamente og arv Testamente og arv

Vil du vide mere? Se videoguides og prøv vores interaktive grafik over arveklasser og boafgifter. Du kan også tage en arvetest, der afdækker dit behov for et testamente.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.633 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.633 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.