Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Den nye ferielov kan udløse dobbelt betalt ferie for direktører

  • Af Johanne Hauch Jensen
  • 14. nov 2019
  • 4 Spørgsmål & svar

Den nye ferielov for lønmodtagere træder i kraft den 1. september 2020. Men vi befinder os allerede i en overgangsperiode, hvor de optjente feriepenge skal fastfryses. I enkelte tilfælde kan det give særlige udfordringer fx i forhold til virksomhedens direktør.

Eventuel dobbelt optjening skal ikke indefryses

“Direktører er som udgangspunkt ikke omfattet af ferieloven. Men mange vælger at henvise til ferieloven i direktørkontrakten, fordi det er det nemmeste. I de tilfælde kan man principielt risikere, at virksomheden kommer til at betale dobbelt ferie, da direktørens feriepenge, som optjenes i overgangsperioden, ikke kan indefryses, men i stedet skal udbetales. Hvis direktøren samtidig har ret til løn under ferie, vil der blive tale om dobbelt betalt ferie i overgangsperioden, ” siger Steen Marslew, partner og advokat hos ADVODAN Holbæk København.

Derfor opfordrer han virksomhederne til at få styr på direktørernes kontrakter i forhold til ferie. “Man skal passe på, at man ikke får givet i både pose og sæk. Det kan man nemt komme til med den potentielle karambolage, der er mellem den nye ferielov og den individuelle aftale om ferie, som direktøren har i sin kontrakt,” siger Steen Marslew.

Han fortæller, at der i mange direktørkontrakter blot er henvist til ferielovens regler, samtidig med at det er almindelig praksis, at direktører kan afholde deres ferie fra første dag. Det er altså formuleringen i kontrakten, der bestemmer, hvordan du skal forholde dig til direktørens optjening af ferie i overgangsperioden til den nye ferielov.

Gennemgå kontrakterne og få styr på ferien

Der kan være stor forskel på, hvordan direktørkontrakterne er udformet, og især hvordan formuleringerne er omkring afholdelse af ferie. Derfor bør denne overgangsperiode være en god anledning for dig som virksomhed til at få gennemgået eksisterende kontrakter, og tjekke om indholdet skal justeres eller præciseres. Ligesom du som virksomhed skal have det for øje fremadrettet, så det ikke bliver et problem i fremtiden.

“For mange er det nemt bare at henvise til ferieloven, selvom direktørers aftaler om ferie er individuelle aftaler. Man kunne nemt være kommet ud over det problem, der nu kan opstå, ved at droppe henvisningen til ferieloven. For direktører er som udgangspunkt ikke lønmodtagere i ferielovens forstand, og er derfor slet ikke omfattet af dens regler,” siger Steen Marslew.

Samtidig skal du som virksomhed være opmærksom på, hvordan formuleringen omkring ferie er, hvis du ansætter en ny direktør i overgangsperioden, så du undgår problemet fra start.

Vil du vide mere?
Steen Marslew

Steen Marslew

Advokat og partner | Vis faglig profil
Spørgsmål
Maria Gade
11/18/2019 9:51:21 AM

Hvilken formulering vil I så anbefale der står i kontrakten?

Besvar indlæg
Steen Marslew
11/19/2019 4:58:27 PM

Jeg vil anbefale, at man konkret aftaler, hvilke regler der skal gælde i forbindelse med ferie, dvs. uden at henvise til ferieloven. Så undgår man at havne i denne konflikt.

Mvh. Steen Marslew

Med venlig hilsen
Steen Marslew
Steen Marslew Advokat og partner | ADVODAN Holbæk Se faglig profil
Besvar indlæg
Kent Dalbjerg
3/24/2020 1:41:51 PM

Hej Steen,

Kan du belyse nedenstående for et ApS med 2 indehavere 50/50 som begge er ansat som direktører med ret til betalt ferie i henhold til ansættelseskontrakt.

1. Skal der indefryses feriepenge for disse 2 direktører ?
2. Hvis den ene part afhænder sine andele og stopper som direktør inden 1/9-2020 hvordan følger feriepengene med den som stopper ?

På forhånd tak

Mvh Kent

Besvar indlæg
Steen Marslew
3/25/2020 12:51:47 PM

Hej Kent.

De to kapitalejere er ikke omfattet af ferieloven. At man har ret til betalt ferie er ikke det samme, som at man er omfattet af ferieloven.

Der skal under alle omstændigheder ikke indefryses feriepenge i den nye fond - men der kan godt opstå et internt mellemværende, hvis der er henvist til ferieloven i kontrakterne.

Hvad der skal ske, hvis den ene part sælger sin kapitalandel pr. 1/9 og dermed stopper i selskabet, kommer derfor an på, hvad der er aftalt i kontrakten.

Mvh. Steen Marslew

Med venlig hilsen
Steen Marslew
Steen Marslew Advokat og partner | ADVODAN Holbæk Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Ansættelse og medarbejdere Ansættelse og medarbejdere

Som arbejdsgiver har du en lang række forpligtelser over for dine medarbejdere.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.722 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.722 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.