PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Den nye ferielov kan udløse dobbelt betalt ferie for direktører

Den nye ferielov, som træder i kraft 1. september 2020, omfatter kun lønmodtagere. Ligesom den gamle også gjorde. Men alligevel kan den give udfordringer for direktører, hvis aftalen om ferie er baseret på ferielovens regler.

Den nye ferielov for lønmodtagere træder i kraft den 1. september 2020. Men vi befinder os allerede i en overgangsperiode, hvor de optjente feriepenge skal fastfryses. I enkelte tilfælde kan det give særlige udfordringer fx i forhold til virksomhedens direktør.

 

Eventuel dobbelt optjening skal ikke indefryses

“Direktører er som udgangspunkt ikke omfattet af ferieloven. Men mange vælger at henvise til ferieloven i direktørkontrakten, fordi det er det nemmeste. I de tilfælde kan man principielt risikere, at virksomheden kommer til at betale dobbelt ferie, da direktørens feriepenge, som optjenes i overgangsperioden, ikke kan indefryses, men i stedet skal udbetales. Hvis direktøren samtidig har ret til løn under ferie, vil der blive tale om dobbelt betalt ferie i overgangsperioden, ” siger Christian Vestergaard Løvgren, advokat hos Advodan Holbæk København.

Derfor opfordrer han virksomhederne til at få styr på direktørernes kontrakter i forhold til ferie. “Man skal passe på, at man ikke får givet i både pose og sæk. Det kan man nemt komme til med den potentielle karambolage, der er mellem den nye ferielov og den individuelle aftale om ferie, som direktøren har i sin kontrakt,” siger Christian Vestergaard Løvgren.

Han fortæller, at der i mange direktørkontrakter blot er henvist til ferielovens regler, samtidig med at det er almindelig praksis, at direktører kan afholde deres ferie fra første dag. Det er altså formuleringen i kontrakten, der bestemmer, hvordan du skal forholde dig til direktørens optjening af ferie i overgangsperioden til den nye ferielov.

 

Gennemgå kontrakterne og få styr på ferien

Der kan være stor forskel på, hvordan direktørkontrakterne er udformet, og især hvordan formuleringerne er omkring afholdelse af ferie. Derfor bør denne overgangsperiode være en god anledning for dig som virksomhed til at få gennemgået eksisterende kontrakter, og tjekke om indholdet skal justeres eller præciseres. Ligesom du som virksomhed skal have det for øje fremadrettet, så det ikke bliver et problem i fremtiden.

“For mange er det nemt bare at henvise til ferieloven, selvom direktørers aftaler om ferie er individuelle aftaler. Man kunne nemt være kommet ud over det problem, der nu kan opstå, ved at droppe henvisningen til ferieloven. For direktører er som udgangspunkt ikke lønmodtagere i ferielovens forstand, og er derfor slet ikke omfattet af dens regler,” siger Christian Vestergaard Løvgren.

Samtidig skal du som virksomhed være opmærksom på, hvordan formuleringen omkring ferie er, hvis du ansætter en ny direktør i overgangsperioden, så du undgår problemet fra start.

Indsender formularen...

Vi kan rådgive dig om den nye ferielov.

5 kommentar

0 / 700 tegn

lena

En ledende medarbejder som ejer 5 % af selskabet og er medlem af selskabets bestyrelse, vil han være omfattet af ferieloven. Vi har håndteret ham som alm. lønmodtager, grundet den begrænsede ejerandel. Men er der nogen definition af hvornår man falder udenfor ferieloven. Når der ansøges om udbetaling af feriepenge bliver man spurgt om man er medejer og om man er medlem af bestyrelsen i den udbetalende virksomhed. Dette kan jo være svært at skrive under på at man ikke er i dette tilfælde.

Steen Marslew

Hej Lena. Jeg er enig i vurderingen af, at den pågældende som udgangspunkt må betragtes som omfattet af ferieloven. Det må være muligt i forbindelse med ansøgningen om udbetaling af feriepenge at "nuancere" eller uddybe sine svar, således at man ikke automatisk fravælges pga. det lille medejerskab og bestyrelsesposten. Mvh. Steen Marslew

René Pickardt

Hvornår kan udbetalingen foretages til direktøren? Og det som eventuelt kan udbetales nu er det 3/5 eller hele beløbet? Og nu, er det fra september 2020 eller?

Torben

Foruden dobbeltoptjening - er der så andre områder, hvor det er dyrt / uhensigtsmæssigt ? fx Bonus optjent tidligere men udbetalt efter 1. september 2019 Fritvalgsordning opsparet løbende - men større beløb udbetalt efter 1. september 2019 Flex/afspadsering opsparet løbende - men større beløb udbetalt efter 1. september 2019

Steen Marslew

Hej Torben. Ja - det kan slet ikke afvises. Alt afhængig af, hvad der er aftalt med direktøren. Mvh. Steen Marslew

Steen Marslew

Jeg vil anbefale, at man konkret aftaler, hvilke regler der skal gælde i forbindelse med ferie, dvs. uden at henvise til ferieloven. Så undgår man at havne i denne konflikt. Mvh. Steen Marslew

Kent Dalbjerg

Hej Steen, Kan du belyse nedenstående for et ApS med 2 indehavere 50/50 som begge er ansat som direktører med ret til betalt ferie i henhold til ansættelseskontrakt. 1. Skal der indefryses feriepenge for disse 2 direktører ? 2. Hvis den ene part afhænder sine andele og stopper som direktør inden 1/9-2020 hvordan følger feriepengene med den som stopper ? På forhånd tak Mvh Kent

Steen Marslew

Hej Kent. De to kapitalejere er ikke omfattet af ferieloven. At man har ret til betalt ferie er ikke det samme, som at man er omfattet af ferieloven. Der skal under alle omstændigheder ikke indefryses feriepenge i den nye fond - men der kan godt opstå et internt mellemværende, hvis der er henvist til ferieloven i kontrakterne. Hvad der skal ske, hvis den ene part sælger sin kapitalandel pr. 1/9 og dermed stopper i selskabet, kommer derfor an på, hvad der er aftalt i kontrakten. Mvh. Steen Marslew

Kent Dalbjerg

Hej Steen, Hvis der i ansættelseskontrakt står: §7. Ferie Direktøren har ret til 5 ugers årlig ferie med løn jf. ferieloven. Ved fratrædelse tilkommer der direktøren feriegodtgørelse jf. ferieloven. Hvordan skal der så afregnes ved fratrædelse/salg af anparter ? Inden sidste arbejdsdag er al ferie afholdt med løn således at direktøren ikke har nogen tilgodehavende ferie herefter. Vil der være et internt mellemliggende omkring feriepenge eller feriefonden eller er der rent bord i dette tilfælde?

Steen Marslew

Udfra det du beskriver er det min opfattelse, at der skal afregnes feriegodtgørelse med 12,5% af lønnen i 2020, hvis fratræden sker i år - og alt ferie vedr. optjeningsåret 2019 er afholdt. Mvh. Steen Marslew

Maria Gade

Hvilken formulering vil I så anbefale der står i kontrakten?