Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Det skal du vide, når du giver samtykke til behandling af dine personoplysninger

  • Af Amanda Ellekilde Jørgensen, ADVODAN
  • 05. nov 2019

Databeskyttelsesloven sikrer, at dine personoplysninger kun bliver brugt i det omfang, det er nødvendigt og giver mening. Derfor skal enhver, som ønsker at behandle dine persondata, have et gyldigt behandlingsgrundlag. Et af disse grundlag er samtykke: Altså når du selv indvilliger i, at dine oplysninger må behandles.

”Datatilsynet har udgivet en ny vejledning om samtykke, som primært er rettet mod dataansvarlige; dvs. dem som ønsker at anvende personoplysninger til et givent formål og beslutter, hvordan de skal behandles. Alligevel er det som privatperson en rigtig god idé at være bevidst om reglerne og dermed sine rettigheder – fx hvis den dataansvarlige begår fejl, eller du fortryder dit samtykke,” fortæller advokat Thomas Vang Christensen fra ADVODAN Hillerød. Han giver dig her et overblik over, hvornår dit samtykke er gyldigt, og hvilke retsvirkninger det har, hvis du trækker det tilbage.

Hvornår er et samtykke gyldigt?

Der er en lang række kriterier, der skal opfyldes, før et samtykke kan betragtes som et gyldigt grundlag for at behandle dine personoplysninger. Advokaten giver dig her en tjekliste, der som minimum skalvære i orden, før dit samtykke gælder.

  • Dit samtykke skal være givet forud for behandlingen af dine personoplysninger
  • Dit samtykke skal være specifikt: Det skal altså være klart formuleret, hvad du helt konkret giver samtykke til
  • Dit samtykke skal være frivilligt – derfor må det ikke medføre negative konsekvenser for dig at undlade at samtykke, fx i form af meromkostninger
  • Dit samtykke skal være informeret, dvs. at du skal have oplyst nødvendig information såsom den dataansvarliges identitet og behandlingens formål
  • Dit samtykke skal være tydeligt, ikke underforstået (dette er især vigtigt, når samtykket gives mundtligt)
  • Hvis personoplysningerne skal behandles til forskellige formål, skal dit samtykke gives særskilt til disse

Hvilke rettigheder har jeg, hvis jeg vil tilbagekalde et samtykke?

Inden du giver samtykke, skal den dataansvarlige oplyse dig om din ret til at tilbagetrække det igen senere, hvis du ombestemmer dig. Uden denne oplysning betragtes dit samtykke ikke som gyldigt, fordi det ikke er tilstrækkeligt informeret (se punkt 4 ovenfor). Dog gælder denne betingelse ikke for samtykker indhentet inden den 25. maj 2018.

Du kan til enhver tid trække et samtykke tilbage, uanset hvad du har givet det til. Den dataansvarlige skal sørge for, at det er ligeså let, som det var at give samtykket. Desuden må det ikke betyde skade for dig, fx i form af gebyrer.

”Hvis du tilbagekalder dit samtykke, skal du være opmærksom på, at den dataansvarlige stadig kan behandle dine personoplysninger, hvis der er et andet lovligt grundlag end samtykke. Desuden gælder tilbagekaldelsen kun fremtidig behandling af dine oplysninger. Til gengæld har du ret til at få dine oplysninger slettet, når du har tilbagekaldt dit samtykke,” forklarer Thomas Vang Christensen.

Datatilsynets vejledning indeholder et særskilt afsnit om børn og samtykke, fordi børn kræver særlig beskyttelse. Hvis du vil læse dette eller bare være knivskarp på reglerne for samtykke, kan du finde Datatilsynets vejledning her.

Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Persondata Persondata

Brug for hjælp? ADVODAN kan hjælpe dig med at få overblik over håndtering af persondata i din virksomhed.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.