Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Det er blevet lettere at få anerkendt en arbejdsskade

  • Af Johanne Hauch Jensen
  • 06. feb 2020
  • 2 Spørgsmål & svar

“Med lovændringen bliver administrationen lettere og hurtigere - og som skadelidt får du hurtigere afklaring - og i små portioner. Det er en klar lettelse for skadelidte kun at skulle forholde sig til én ting ad gangen, frem for før, hvor det hele skulle afklares på samme tid, og derfor hurtig blev stort og komplekst,” siger Fatma Yandim, advokat hos ADVODAN Næstved.

Sagsforløbet bliver opdelt

Indtil 1. januar skulle Arbejdsmarkedets Erhvervssikring tage stilling til, både om det var en arbejdsulykke og spørgsmålet om godtgørelse og erstatning på samme tid. Det gjorde, at mange opgav at anmelde skader, da det var svært at få anerkendt en skade som arbejdsskade, når det også afhang af spørgsmålet om erstatning. “Mange har været tilbageholdende med at anmelde skader som arbejdsskader. Det handler også om, at man siden 2013 har sagt, at hvis der er tale om forbigående skader, har det ikke været anerkendt som arbejdsskade, fordi der ikke var udsigt til erstatning. Med lovændringen kan man nu få anerkendt en skade, uden at den er erstatningsberettiget. Selv forbigående gener kan nu blive anerkendt som en arbejdsskade,” siger Fatma Yandim.

Lovændringen betyder, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring nu har mulighed for at træffe afgørelse om anerkendelse af skaden som arbejdsskade, uden at samtidig skulle tage stilling til spørgsmålet om erstatning. Det vil lette sagsgangen hos dem, og vil derfor give skadelidte hurtig afklaring.

“Før i tiden behandlede man de to spørgsmål om anerkendelse og erstatning samlet. Derfor var mange tilbageholdende med at anmelde, fordi skaden slet ikke ville blive anerkendt, hvis ikke der var varige gener og tab af erhvervsevnen, og dermed grundlag for erstatning. I dag ser man bort fra hele spørgsmålet om erstatning, når man ser på skaden. Og det vil gøre, at flere skader vil blive anerkendt som arbejdsskader, selvom de ikke allesammen vil udløse erstatning,” siger Fatma Yandim.

Erstatningsdelen er uændret – men du vil hurtigere få afklaring

Kravene for erstatning, og hvordan den udmåles, er uændret. Du skal stadig have varige mén for at blive berettiget til godtgørelse og et erhvervsevnetab på 15 % eller over for at være berettiget til erstatning. Men fordi sagsforløbet er delt op, vil spørgsmålet om erstatning formentlig også blive hurtigere afklaret. Fatma Yandim fortæller, at sagsbehandlingstiden tidligere var to år, men at man med lovændringen har sagt, at der skal være afklaring på, om det er en arbejdsskade i løbet af seks måneder.

“Erstatningsdelen bliver derfor formentlig også hurtigere afklaret, når man har delt forløbet op. For hvis skaden ikke er en arbejdsskade, eller hvis det er en arbejdsskade, der ikke er erstatningsberettiget, så vil man lukke sagsbehandlingen allerede efter første behandling.”

Samtidig fortæller hun, at lovændringen også giver Arbejdsmarkedets Erhvervssikring udvidet mulighed for at revurdere deres sager, hvis der blev klaget over dem:

“ Før ændringen omfattede revurderingen alene de faktuelle og retlige elementer i afgørelserne, men nu kan Arbejdsmarkedets Erhvervssikring revurdere deres skøn, hvis der er grundlag for ændring af deres skøn. Det vil være tidsbesparende, at de kan genoptage deres tidligere skøn og revurdere den og træffe en ny afgørelse. Det vil muligvis gøre, at klagesager også vil blive hurtigere afgjort, når de ikke længere skal afgøres af en ankeinstans med en hjemvisning.” 

Vil du vide mere?
Spørgsmål
Dorth Aastrøm
2/26/2020 10:07:32 AM

Den nye arbejdsskadelov er kun gældende fremadrettet og gælder ikke de klage sager der
ligger og ikke er afgjort i nu - hen over årskiftet ??

Besvar indlæg
Fatma Yandim
3/12/2020 8:43:36 PM

Hej Dorthe

Det er korrekt at lovændringen gælder kun for skader, der er sket fra 1. januar 2020.

Ændringen i klagereglerne indebær dog, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ved genvurderingen af alle klager, der er under behandling den 1. januar 2020, eller som modtages den 1. januar 2020 eller senere, vil kunne tage stilling til faktiske og retlige såvel som skønsmæssige elementer i afgørelsen.

Med venlig hilsen
Fatma Yandim
Fatma Yandim Advokat | ADVODAN Næstved Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Personskadeerstatning Personskadeerstatning

Er du kommet ud for en ulykke, har du mulighed for at få erstatning. Men der er mange regler at tage højde for, og blot et enkelt fejltrin kan betyde, at du går glip af mange penge.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.