Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Det er altid arbejdsgivers ansvar at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø

 • Af Irina Rasmussen, ADVODAN
 • 19. mar 2020

Undgå smitterisiko på arbejdspladsen

Ifølge arbejdsmiljøloven skal en arbejdsgiver sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø for sine medarbejdere. Følger en arbejdsgiver ikke arbejdsmiljølovens retningslinjer kan det medføre straf i form af bøder, lukning og lignende. Som arbejdsgiver skal du derfor også tage stilling til, hvordan du sikrer at dine medarbejdere ikke udsættes for unødvendig smittefare med coronavirus. Vi anbefaler, at du som arbejdsgiver tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens og myndighedernes anbefalinger – og tager dem alvorligt.  

Du har pligt til at sende medarbejdere hjem hvis:

 • de udviser tegn på luftvejsinfektion eller andre symptomer, der kan give mistanke om COVID-19
 • du har medarbejdere, der er i den særlige risikogruppe fx gravide, kronisk syge eller ældre

Som arbejdsgiver er det dit ansvar løbende at kortlægge risikoen for, at dine medarbejdere kan blive udsat for påvirkninger, der kan skade deres sikkerhed eller sundhed. Hvis kortlægningen viser, at der er smittefare forbundet med arbejdet, er det din pligt som arbejdsgiver at igangsætte foranstaltninger, der så effektivt som muligt imødekommer smitterisikoen. Det kan ske gennem fx hjemsendelse, indretning af arbejdspladsen, indretning af arbejdet og lign.

Følgende punkter kan være hjælp til kortlægning af risiko:

 • Beskriv forholdsregler på arbejdspladsen vedrørende skærpede hygiejneforanstaltninger
 • Beskriv en procedure som skal følges, i tilfælde en medarbejder viser tegn på smitte eller er smittet med COVID-19
 • Beskriv retningslinjer for suspension af fysiske møde, samlinger og andre events
 • Gør medarbejderne opmærksom på mulighed for aftaler om ferieafvikling og afspadsering i tilfælde af forsinkede private hjemrejser og andre lignende situationer
 • Gør medarbejderne opmærksom på indskærpelse af regler for dokumentation af sygdom
 • Ret medarbejdernes opmærksomhed på sanktionering af manglende overholdelse af interne retningslinjer
 • Henvis til de relevante myndigheders hjemmesider og hold dine medarbejdere opdateret løbende

Hvis ansvar er det, hvis en medarbejder er blevet syg eller har smittet andre på arbejdspladsen?

Som arbejdsgiver kan du ikke forhindre, at dine medarbejder bliver smittet med coronavirus, men så længe du kan dokumentere, at du har handlet med agtpågivenhed og fulgt alle myndigheders anbefalinger og retningslinjer undgår du at stå med ansvaret. Husk derfor at sende skriftlig information ud til dine medarbejdere, så du kan påvise, at du har handlet efter regler og retningslinjer.

 

Se også ADVODANs COVID-19 oversigt her, hvor du kan få et samlet overblik over de juridiske problemstilliger som følger COVID-19 og regeringens tiltag.

Vil du vide mere?
Irina Rasmussen

Irina Rasmussen

Advokatfuldmægtig | Vis faglig profil
Steen Marslew

Steen Marslew

Advokat og partner | Vis faglig profil
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.774 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.774 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.