PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Ny mulighed for at bruge firmabilen privat

Fra årsskiftet har du mulighed for at bruge firmabilen til private formål helt lovligt, selvom bilen er indregistreret udelukkende til erhvervsmæssig brug. Det kræver, at du køber et dagsbevis til 225 kroner, som dækker moms, skat og afgifter af den private anvendelse.

I dag er reglerne sådan, at det som udgangspunkt er forbudt at anvende en bil med gule plader til private formål, men det bliver nu lavet om. Fra 1. januar 2013 får du mulighed for at købe dagsbeviser, som giver tilladelse til at anvende bilen privat i op til 20 dage om året, oplyser Allan Højbak fra Advodan i Aalborg.

Med de nye dagsbeviser får virksomhederne et nemt og fleksibelt system, som helt sikkert er relevant for mange. Det kan være ejeren selv eller en medarbejder, som har brug for at bruge virksomhedens varebil på gule plader til fx en privat flytning eller et større indkøb. Ved at betale 225 kroner undgår de at bryde loven og slipper samtidig for efterfølgende bøde og skattesmæk".

 

Beskatning som personalegode

Ifølge advokaten er det vigtigt, at du sørger for at købe dagsbeviset, inden du kører privat i firmabilen - ellers er den private kørsel fortsat ulovlig.

Samtidig skal du være opmærksom på, at det er føreren af bilen, som selv skal sørge for at skaffe dagsbeviset. Det betyder, at medarbejderen selv skal betale de 225 kroner, hvis vedkommende låner firmabilen. Betaler du dagsbeviset for medarbejderen, så bliver det betragtet som et personalegode, og så skal medarbejderen beskattes af beløbet.

SKAT har endnu ikke oplyst, hvordan du køber de nye dagsbeviser, men det forventes, at de skal købes via SKATs TastSelv service.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?

28 kommentar

0 / 700 tegn

Kjeld

Hej. Ved køb af dagsbevis (kr. 225,00) til specialindrettet erhvervsbil på gule plader, vil alle udgifter (brændstof, storebælt betaling, parkerings udgifter ect.) være fradrags berettiget i firmaet? Mvh. Kjeld.

Michael

Hej. Må jeg lade mine far, der er pensionist, benytte min firmabil til at køre i sommerhus mv, uden skattemæssige konsekvenser for ham? Med venlig hilsen, Michael

Maria Martins

Det vil jeg som udgangspunkt ikke tilråde, da indholdet af den aftale, du har lavet med virksomheden i forhold til firmabil ikke er kendt. Uden at kende indholdet af den aftale, så er det svært at komme nærmere. Jeg vil anbefale, at du tager fat i én af vores skatteeksperter eller spørger din arbejdsgiver om brugen af bilen.

Wouter

Jeg har firmabil. Firmaet har også fælles bil, på hvide nummerplade. Må jeg låne bilen, f.eks. mens min egen firmabil er på værksted?

Allan Højbak

Hej - Nej, det vil jeg ikke tilråde. Jeg vil mene at du vil blive anset for at have 2 frie biler, med de deraf ubehagelige følger - også selvom du alene anvender bilen når din "egen fri bil" er på værksted., (Hvis den ansatte på samme tid har rådighed over flere biler til privat kørsel, beskattes den ansatte af hver enkelt bil, som er til rådighed, uanset hvor meget bilerne anvendes privat. Der gives som udgangspunkt ikke mængderabat. Det er alene i den situation, hvor der skiftes fri bil, at der alene bliver beregnet fri bil af den dyreste bil i måneden for skiftet.)

Wouter

Det giver mening men jeg talte imens med Told&Skat. Hun så ikke nogen problem i det. Hvor meget udtalesen er værd, når det skulle blive til en sag er måske tvivlsom.

Allan Højbak

Ja det viser alt ikke er sort hvidt - og ikke umiddelbart et nemt område! Måske damen hos SKAT mener, at du ikke har råderet over 2 biler til privat kørsel på samme tid - når din egen er på værksted - og at du dermed ikke skal beskattes. Man skal altid passe på med en mundtlig tilkendelgivelse - der jo er svær at dokumentere efterfølgende

Michael

Hej Advodan Hvis mit firma leaser en bil, som benyttes til erhvervsmæssig kørsel kommer denne bil så på hvide eller gule plader? (det er en ganske almindelig personbil) Såfremt leasing periode er fx. et år. Kan en medarbejder om nødvendigt benytte bilen en enkelt måned i privat henseende og blive beskattet af fri bil for denne måned - uden at skulle beskattes af hele leasing perioden? Og kan man benytte denne metode flere gange årligt? Ser frem til at høre fra jer og takker mange gange. Venlig hilsen, Michael

Allan Højbak

Dit spørgsmål omhandler ikke reglerne om dagsbeviser for gulpladebiler. Samspillet mellem reglerne om fri bil contra leasing og alene fri bil i perioder m.m. er ret indviklede, hvorfor jeg skal opfordre til at din arbejdsgiver kontakter SKAT /sagkyndig rådgivere forinden konkret aftale herom indgås, således at uhensigtsmæssige følger undgås .

Anders

Hej, kan det lade sig gøre at købe ny firmabil som enkeltmandsvirksomhed , og så blive beskattet af fri bil ? Og hvis hvad ligger beskatningen ca på af en bil til 360000kr . Jeg bruger ikke nuværende bil (papegøjeplader )meget privat, men dog mere end de 20 dage årligt man kan købe dagsbeviser for... Eller findes der en anden måde at kunne slippe for at betale al det moms :) ? Min årlige kørsel er ca 15000 erhverv og 1500 privat Mvh Anders

Allan Højbak

Du kan ikke fradrage købsmomsen af bilen, såfremt denne skal anvendes som fri bil. Du kan godt lade din virksomhed købe en nye bil, (hvor der er betalt privatbenyttelsesafgift (bilen skal have papegøjeplader eller klistermærke) og lade hele udgiften til bil indgå i virksomhedsordningen (VSO). Det betyder, at samtlige bilens udgifter - herunder afskrivninger - fratrækkes som driftsudgifter i virksomhedens regnskab, uden hensyn til, hvordan din kørsel fordeler sig på privat og erhvervsmæssig kørsel. I så fald bliver du personligt beskattet af værdien af fri bil efter samme regler som gælder for ansatte med fri bil. Beskatningen sker rent teknisk ved, at et beløb svarende til værdien af fri bil medregnes til virksomhedens overskud og anses for hævet i hæverækkefølgen. Ved fri bil, skal man ikke fratrække udgifter til befordring mellem hjem og arbejde. (idet man i så fald bliver beskattet hårdere). Hvis du derimod holder den nye bil uden for virksomhedsordningen, kan du fortsat lade virksomheden godtgøre dine udgifter til erhvervsmæssig kørsel, og du bibeholder befordringsfradraget. Godtgørelse for den erhvervsmæssige kørsel kan ske enten med ligningsrådets satser, hvorved godtgørelsen er skattefri for dig eller med faktiske udgifter (inkl. afskrivninger), hvorved du skal medregne beløbet til din personlige indkomst. Du skal således foretage en konkret beregning af hvilket forhold der bedst kan betale sig for dig.

Heidi Seest

Jeg skal arbejde på sjælland mandag til torsdag (bor i jylland), min datter kører med bus til sjælland for at besøge veninde tilfældigvis i samme by jeg skal arbejde i. Må jeg tage hende med i bilen på vej hjem uden et dagskort. Det er ikke en omvej som sådden da det ligger på vejen.

Allan Højbak

Jeg lægger til grund at du kører i en gulpladebil og der ikke er tale om en specialindrettet bil etc. Jeg mener desværre ikke at du må medtage din datter - heller ikke selvom afhentningen kan ske uden at du kan køre en omvej.

Peder

Jeg arbejder som sælger og har en gul plade bil som jeg kører i..nu er jeg flyttet fra min kæreste hvor jeg havde adresse før til en anden adresse i en anden by.. Jeg kører over hele Dk... Skal jeg betale fridage for bilen når jeg sover hos hende og kører ud derfra i arbejdsøjemed... Mvh Peder

Allan Højbak

Hej Peder, Dit spørgsmål kan ikke besvares umiddelbart. Der er en række forudsætninger som skal være opfyldt før du uden skattemæssige eller momsmæssige følger, kan anvende en gulpladebil til kørsel mellem din bopæl og skiftende arbejdssteder m.m. Jeg må derfor henvise dig til at drøfte sagen med din arbejdsgiver og dennes rådgiver, et. revisor eller advokat for en afklaring heraf. Herunder spørgsmålet om hvorvidt en overnatning et andet sted end på din nuværende bopæl bevirker en ændring heraf.

Pernille

Jeg har fri bil (hvide plader), som jeg beskattes af (25% af nyværdien) og som jeg derfor må bruge privat - også på ferier i udlandet. Er det også i orden at gemalen låner den, når han skal på skiferie med vores børn i Norge, selvom jeg ikke skal med?

abak@advodan.dk

Medmindre din arbejdsgver har sat begrænsning i anvendelsen af den fri bil, er der ikke noget til hinder for at din ægtefælle anvender den til ski-ferien.

Kim

Hvis nu bilen er over 4 tons, så gælder dagsbevis reglen ikke. Kan man så blot leje bilen af sin arbejdsgiver med en lejekontrakt for én dag?

Allan Højbak

Hej, Nej, mig bekendt kan man desværre ikke - uden såvel skattemæssige og afgiftsmæssige ubehagelige følger, leje en firmabil over 4 tons af arbejdsgiveren for 1 dag. Reglerne om dagsbeviser en en særundtagelse vedrørende firmabiler under tre tons, og der gælder ikke en tilsvarende mulighed for biler over 4 tons. Venlig hilsen Allan Højbak

Dan

Hej hvis jeg skal flyve fra Hamborg lufthavn på privat rejse feks. en mandag og kommer hjem mandag ugen efter, er det så ikke nok kun at købe dagsbeviser de 2 dage jeg køre frem og tilbage, de andre dage bruger jeg jo ikke bilen.

Allan Højbak

Nej desværre, så er det antallet af sammenhængende dage du har rådighed over bilen. Ikke om du kører i den de enkelte dage eller ej. I det beskrevne tilfælde vil der være tale om 8 dage. venlig hilsen Allan Højbak

Theis

Hej, Jeg har fået stillet en firmabil til rådighed i firmaet på gule plader som jeg har fået lov at tage til og fra arbejde og som jeg også bruge i løbet af min arbejdsdag, Jeg arbejder i Taastrup og jeg har bopæl i Herlev, Jeg har fået en kæreste i Roskilde må jeg tage firmabilen hjem til hende direkte fra arbejde og sove hos hende og så tage på arbejde næste dag ? Eller må jeg kun køre den hjem til mig selv?

Allan Højbak

Hej Jeg vil ikke om du bliver beskattet af fri bil. I bekræftende fald må du naturligvis køre hvorhen du vil. Jeg formoder at du ikke bliver beskattet af din kørsel i arbejdsgiverens gulpladebil, hvilket i så fald kræver at du opfylder en af undtagelsesbestemmelserne for ikke at være skattepligtig. Dette kan være reel "tilkaldevagt", eller "specialindrettet gulpladebil". Den skattemæssige følge kan være forskellig alt afhængig af hvordan din "bilordning" er etableret. Jeg kan derfor ikke udfra de foreliggende oplysninger give dig et konkret svar. Jeg vil foreslå at du foreligger problemstillingen for din arbejdsgiver, og dennes rådgiver må derefter kunne rådgive dig/arbejdsgiveren om de eventuelle skattemæssige følger af, at du i stedet for at køre hjem kører til din kæreste i Roskilde. .

kenneth

Hvis jeg som ansat skal på kursus om mandagen er det så noget problem i at tage firmabil (demobil eller bil der indreg. som lejebil) med hjem om fredagen og aflevere den om tirsdagen igen.

Allan Højbak

Ja, der vil være et skattemæssigt problem, hvis du får bilen stillet til rådighed som skitseret. Du vil blive anset for at have fri bil til rådighed, og vil blive beskattet heraf. (Kørsel mellem arbejde og dit hjem anses tillige for privat kørsel.) Da du skal på kursus har du derimod lov til at komme på arbejdspladsen mandag og afhente firmabilen og anvender den til kørsel til kursus (der på det foreliggende må anses for erhvervsmæssig), men du skal derefter aflevere bilen på ny mandag aften.

Henrik

Må min kæreste køre bilen, hvis det er mig der lejer den i det firma jeg er ansat? Også i udlandet?

Allan Højbak

Skattemæssigt er der ingen problem i at din kæreste kører bilen, heller ikke i udlandet. Det er kun i tilfælde af at din arbejdsgiver eksempelvis stiller som krav at du selv skal køre bilen, at der kan være et problem. Men det er et aftaleretligt spørgsmål (mellem dig og din arbejdsgiver) og det har som nævnt ingen betydning for Skat.

Henning Storm

Kan jeg købe dagsbevis til vores opholdssteds minibus på gule plader, den er afgiftsfri. Venlig hilsen Henning Storm

Allan Højbak

Jeg mener ikke at du kan anvende opholdsstedets minibus på gule plader, når den er afgiftsfri.

mathias petersen

hej hvis jeg lejer en gulpladet bil ved et frima. og betaler 500 perdag for at låne den. må jeg kører privat i den så?

Allan Højbak

Hej Hvis du lejer en gulpladebil hos et firma (som ikke er din arbejdegiver /eller interesseforbundet med dig ) ser jeg ikke noget til hinder for at du anvender den til privat kørsel. vh Allan Højbak

andersen

Hej hvis jeg har en gulplade firmabil som jeg vil køre privat i er der så ændringer i grøn afgift grunden er jeg ville slippe for de extra 5000 i misundelses afgift på forhånd tak

Allan Højbak

Hvis du vil bruge din varebil på gule plader til privat kørsel, skal du have ændret anvendelsen i Motorregistret, og bilen skal have papegøjenummerplader. Du får ændret anvendelsen ved at gå til en nummerpladeoperatør eller et af SKATs motorcentre, hvor du samtidig kan købe papegøjenummerpladerne. Det betyder, at du fremover skal betale privatbenyttelsesafgift.

Aros

Må en ansat fra Selskab "A", afd. 1 med cvr nr yyyy, benytte bil registret i Selskab "A", afd. 2 med cvr nr xxxx ? Formålet, gods- og persontransport, med benyttelsen sortere under afd. 1 aktiviteter. Bilen er en varebil uden særlig indretning.

Allan Højbak

Besvarelsen af dit spørgsmål vil kræve yderligere oplysninger og besvarelsen er ikke ukompliceret. Jeg vi derfor anbefale dig at virksomheden kontakter sin rådgiver for en vurdering.

Helge

hej bor i dk vis jeg ansættes i et tysk firma som freelance sælger med tysk firmabil som jeg skal køre med i dk Hvordan er regler for det på forhånd tak

Allan Højbak

Dit spørgsmål omhandler ikke reglerne om dagsbeviser for gulpladebiler. Reglerne for udenlandske firmabiler er ret indviklede, hvorfor jeg skal opfordre til at din arbejdsgiver kontakter sagkyndig rådgiver forinden aftalen herom indgås.

Berit

Må man køre til tyskland og handle i gulpladebilen hvis man køber et dagsbevis ?

Allan Højbak

Bilen må bruge til alle private formål, så der er ikke noget til hinder for at køre til Tyskland og handle ind privat.

Jens

Kan man som virksomhed udleje sin hvidpladebil til en medarbejder? På den måde sker der vel ikke beskatning af fri bil?

Allan Højbak

Jeg mener ikke at man som arbejdsgiver kan udleje sin hvidpladebil til en ansat uden af denne bliver omfattet af reglerne om beskatning af fri bil. Dette betyder at den ansatte som minimum skal beskattes af fri bil i 1 måned ( uanset om man kun har bilen i ex 1 uge : da man runder op) Hvis medarbejderen betaler dig for at køre privat i bilen (lejeafgift), skal det beløb, medarbejderen betaler dig af sin nettoløn, trækkes fra den skattepligtige værdi ved at have firmabilen. Hvis medarbejderen for eksempel selv betaler benzinen, giver det ikke fradrag eller nedslag i skatten.

Hanne

Hej Jeg beskattes efter de danske skatteregler af en firmabil stillet til rådighed af det (internationale) firma, jeg er ansat i som sælger. Mit firma har nu indført begrænsninger på anvendelsen af firmabilen som led i en ny personalepolitik. Begrænsningerne indebærer bl.a., at min mand eller børn kun må anvende firmabilen efter særlig tilladelse og for børnenes tilfælde kun med mig som passager. Desuden er der sat kilometerbegrænsning på, hvor meget vi som medarbejdere på anvende bilen til privat brug. Anvendelse over denne begrænsning vil blive trukket i lønnen på trods af, at jeg allerede er pålagt den fulde beskatning af min frie bil. Har det firma, jeg er ansat i, lov til at sætte sådanne begrænsninger i rådigheden på min såkaldte "frie bil" uden at det får konsekvenser for min skattebetaling? Og hvis det får konsekvenser for min skattebetaling, hvordan beregnes den?

Allan Højbak

Hej Hanne Jeg mener godt arbejdsgiveren kan sætte begrænsninger i jeres brug af en fri bil der er stillet til rådighed i ansættelsesforholdet. Det er et aftaleretligt spørgsmål, og hvis I ikke ønsker at acceptere vilkåret, så må I forhandle dette, eller alternativt sige nej tak til fri bil. Der kan ikke ske fradrag i skattebeløbet for fri bil som følge af de nævnte begrænsninger.

Ulla

Hej Allan Jeg er ansat i et firma, som har en leaset bil på hvide plader stående. Dette skyldes en tidligere medarbejder, som havde fri bil, men som ikke er i firmaet længere. Kan jeg bruge disse dagsbeviser til at låne bilen til en ferie i udlandet (Trods bilen er på hvide plader)? Eller hvordan kan dette lade sig gøre? Med venlig hilsen Ulla

Allan Højbak

Hej Reglerne om dagsbeviser gælder alene gulpladebiler. Jeg mener ikke man kan anvende disse på hvidplade-biler. Jeg vil mene at anvendelse af hvidplade-bilen vil medvirke at bestemmelserne om fri bil kommer til anvendelse, med de deraf ubehagelige skattemæssige følger. venlig hilsen Allan Højbak

Rune

Hej, min firmabil er fuldbeskattet, må min kone låne den en fredag fx hvor jeg tager min mc på job? der erstår ikke noget om min firmabil skal stå på min arbejdsplads, den er en del af min løn. Mvh R

Allan Højbak

Hej R, Jeg forstår din mail således at du har fri bil til rådighed fra din arbejdsgiver, som du bliver beskattet af på sædvanlig vis. Du har derfor lov til at anvende bilen privat. I dette tilfælde er det helt i orden at din hustru låner bilen. venlig hilsen Allan Højbak

Per Vangsaard

Hvor afhenter man et dagsbevis? Venlig hilsen Per Vangsgaard

Allan Højbak

Dagsbeviset skal købes via www.skat.dk Privatpersoner 1.Log på TastSelv Borger med NemID (du kan ikke bruge TastSelv-kode). 2.Vælg Motorregistret. 3.Vælg Dagsbevis. 4.Udfyld felterne i systemet. 5.Print kvitteringen, eller tag et skærmbillede, du kan sende til din e-mail, hvis du vil medbringe dagsbeviset elektronisk.

Gunnar Nielsen

Min kone og jeg overvejer at leje firmabilen i uge 28 og 29 til Italien, da den kan trække vores campingvogn og det kan vores private bil ikke. 1) kan det lade sig gøre, ved at vi betaler for 14 dage a' 225 Kr. 2) eller skal der kun betales for de dage vi bruger bilen. Venlig hilsen Gunnar og LiseLotte

Allan Højbak

I skal betale for de dage i har bilen. En døgn løber fra 0.00 til 23.59, så hvis du henter bilen mandag i uge 28 og afleverer den søndag i uge 29, skal I betale for 14 dage Hvis du derimod afhenter den søndag aften i uge 27, og afleverer den mandag morgen i uge 30, så skal I betale for 16 dage

Steffen Rasmussen

Er det lovligt, uden dette dagsbevis, at handle i Tyskland i firmabil. Vel at mærke, når indkøbet er til firmaets brug?

Allan Højbak

Dit spørgsmål omhandler som du selv skriver egentligt ikke disse nye dagsbeviser. En 100% erhvervsmæssig bil kan alene lovlig anvendes til erhvervsmæssig kørsel. Kørsel med køb og afhentning af varer i Tyskland til firmaets brug vil efter min opfattelse være erhvervsmæssig kørsel og dermed lovlig.

Jesper

Tak for hurtigt svar :-)

Jesper

Er det lovligt at køre over grænsen

Allan Højbak

Ja, du må gerne anvende bilen til ex. feriekørsel til udlandet. Det er der ingen specielle restriktioner for. Advokat Allan Højbak