Fejl #1: Manglende låneaftale med nærtstående ved konkurs
Det er meget almindeligt, at virksomhedsejere i krisetider låner penge fra ledelsen eller nærtstående til virksomheden i håb om at kunne redde sig ud af en økonomisk krise. Når man anser, at det ikke er muligt at undgå en konkurs, bliver gælden til virksomhedens ledelse eller nærtstående ofte indfriet.
Under konkursbehandlingen er det kurators opgave at fremme konkursboets behandling bedst muligt. Kuratoren vil derfor undersøge, hvorvidt der forud for konkursbehandlingen er foretaget uberettigede dispositioner til skade for konkursboets kreditorer. Det kan fx være hvis en kreditor har været mere ihærdig for at få sin betaling før andre kreditorer, eller hvis skyldner har haft en særlig interesse i at have et godt forhold til den pågældende kreditor. Her kigges der især på tilbagebetaling af lån til nærtstående. Hvis der i lånet til virksomheden ikke er udformet et gældsbrev eller fastsat vilkår omkring tilbagebetalingen af gælden, vil de nærtstående skulle tilbagebetale lånet til konkursboet.
Det er derfor vigtigt, at der mellem virksomhedsejere og nærtstående er udformet en låneaftale med vilkår for tilbagebetaling af lånet, således at tilbagebetalinger får karakter af ordinære betalinger. På den måde kan man undgå et krav om tilbagebetaling fra konkursboets side. Omstødelse af virksomhedens betalinger af sin gæld i perioden op til konkursen, kan kun gennemføres, såfremt betalingerne afviger fra en tidligere aftalt betalingsplan eller de aftalte vilkår.
Når de administrative opgaver nedprioriteres, vil der være en større risiko for, at virksomhedsejeren eller ledelsen bliver pålagt konkurskarantæne.
Fejl #2: Nedprioritering af administrative opgaver
En anden fejl der ofte bliver begået i konkurstruede virksomheder er, at ledelsen i krisetider nedprioriterer de administrative opgaver, såsom manglende bogføring, undladelse af indberetning af skat- og moms, manglende regnskabsaflæggelse, og i øvrigt, at ledelsen ikke sikrer sig, at regnskabsmaterialet er tilgængeligt for en kurator. Når de administrative opgaver nedprioriteres, vil der være en større risiko for, at virksomhedsejeren eller ledelsen bliver pålagt konkurskarantæne.
Kurator har som led i behandling af konkursboer pligt til at undersøge, om der er grundlag for at indstille Skifteretten til at indlede en sag om konkurskarantæne.
Står din virksomhed overfor en konkurs, er det derfor vigtigt, at du fortsætter med de administrative opgaver og forbereder dig på den kommende konkurs, dels så konkurskarantæne kan undgås og dels så du kan blive frikendt i retten, hvis karatur indstiller dig til konkurskarantæne.
Fejl #3: Virksomhedsoverdragelse før konkurs
Den tredje fejl der ofte bliver begået er, når en virksomhedsejer forsøger at redde den sunde del af sin virksomhed ved at sælge denne del til et nyt selskab. Det hænder ofte, at overdragelsen ikke bliver koordineret med kurator eller en konkursadvokat, hvilket betyder, at den fortsættende virksomhed (den nye virksomhed) overtager en del af gælden fra den konkursramte virksomhed, og ligeledes bliver mødt med et erstatningskrav.
Er din virksomhed konkrustruet, kan en advokat med speciale i virksomhedskonkurser rådgive dig om dine muligheder, så du og din virksomhed kommer bedst muligt videre.


0 kommentar