Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Persondata

Hvad er følsomme oplysninger?

Hvordan en virksomhed skal behandle medarbejderes og kunders personoplysninger, afhænger af oplysningstypen. Jo mere følsom en oplysning, der er tale om, jo strengere er kravene til virksomhedens håndtering af persondata i henhold til persondataforordringen.

Du er her

Infografik omkring persondata

Klik på billedet for downloade grafikken omkring persondata i pdf, og bliv bedre klædt på til at forstå persondataforordningen.  

Hvad er almindelige oplysninger og hvad skal du være opmærksom på i forhold til persondataforordningen?

Håndtering af almindelige ikke-følsomme oplysninger kræver ifølge persondataforordningen ikke et udtrykkeligt samtykke men kan ske fx som led i opfyldelsen af et ansættelsesforhold. Det kan være:

 • Identifikationsoplysninger (navn, adresse, tlf.nr, fødselsdato)
 • Familieforhold
 • Ansøgning og cv (uddannelse, eksamensoplysninger, tidligere beskæftigelse)
 • Løn, arbejdstider, fravær, sygedage (men ikke årsagen til sygefraværet)
 • Kontonummer
 • Skat og gæld

Hvad er følsomme oplysninger ifølge persondataforordningen?

Følsomme oplysninger går også under betegnelsen 'særlige kategorier af oplysninger’ i persondataforordningen. Det kan være:

 • Oplysninger om helbredsforhold 
 • Fagforening 
 • Racemæssig eller etnisk baggrund
 • Politisk, religiøs eller filosofisk overbevisning
 • Seksuelle forhold
 • Genetiske data

Behandling af følsomme oplysninger og persondataforordningen

Behandling af følsomme oplysninger er som udgangspunkt forbudt ifølge persondataforordningen. Der er dog undtagelser – herunder hvis den registrerede har givet udtrykkeligt samtykke, hvis det eksempelvis kan beskytte den registreredes eller andres vitale interesser, eller hvis det er nødvendigt for at overholde arbejdsretlige forpligtelser.

Hvad skal du være opmærksom på i forhold til behandling af CPR-nummer og persondataforordningen?

CPR-numre behandles som udgangspunkt fremover som følsomme oplysninger og må behandles, når det følger af lovgivningen, eller der er givet udtrykkeligt samtykke. Selvom et CPR-nummmer kan behandles som en følsom oplysning, er det en fortrolig oplysning.   

Håndtering af strafbare forhold og persondataforordningen

Oplysninger om strafbare forhold kan behandles, hvis der foreligger samtykke, eller det er nødvendigt for at varetage en berettiget interesse.

Har du brug for hjælp til Persondata?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Brug for hjælp til håndtering af persondata?
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Persondata?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.