PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Tvungen ferie mellem jul og nytår skal varsles nu

Hvis din virksomhed holder lukket mellem jul og nytår, skal du huske at varsle dette overfor dine ansatte senest en måned før ferien begynder. Overholder du ikke fristen – eller har du ikke sørget for, at dine ansatte har gemt ferie nok – kan du komme til at betale løn, selvom de holder fri.

I den danske ferielovgivning skelner man mellem hovedferie og restferie. Det forklarer advokat og specialist i ansættelsesret Christian Vestergaard Løvgren fra Advodan Holbæk/København.

”Dine ansatte har krav på tre ugers sammenhængende ferie i perioden fra 1. maj til 30. september. Hvis der ikke kan indgås en aftale, skal denne ferie varsles mindst tre måneder før den begynder – det er hovedferien. Restferien – som udgør op til to uger – skal derimod kun varsles én måned før ferien begynder,” siger Christian Vestergaard Løvgren og fortsætter:

”Hvis virksomheden holder fast ferielukket fx mellem jul og nytår, og lukningen omfatter alle dine ansatte, kan nyansatte dog godt tvinges til at holde ferie, selvom du ikke kan nå at varsle inden for fristen. Og ansatte, der endnu ikke har optjent ferieret hos dig, kan også tvinges til at holde ferie.”

Tvungen ferie: Lukket mellem jul og nytår

Der er dog også andre regler end bare varslingsfristen som skal overholdes, hvis du fx vælger at lukke din virksomhed mellem jul og nytår.

”Hvis du vælger at lukke virksomheden mellem jul og nytår, skal du i videst muligt omfang sikre, at de ansatte har betalt ferie til gode til alle de dage, virksomheden holdes lukket. Hvis du ikke sørger for det, må du betale dem løn under ferielukningen. Alternativt har de ansatte under særlige betingelser ret til at afholde betalt ferie på forskud, hvis de ansatte har været ansat i hele det foregående ferieår.”

 

Afstem ferieønsker på forhånd

Christian Vestergaard Løvgrens bedste råd til arbejdsgivere er at afstemme forventninger med medarbejderne om deres ferieønsker og eventuelle ferielukninger i god tid.

”Ifølge ferieloven skal en arbejdsgiver under hensyntagen til virksomhedens drift så vidt muligt imødekomme sine ansattes ønsker om placering af ferie. Hvis det er dit udgangspunkt, vil du sjældent opleve, at julefreden bliver spoleret mellem dig og dine ansatte,” slutter Christian Vestergaard Løvgren.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?

15 kommentar

0 / 700 tegn

Chris

Hej Steen. Jeg har en virksomhed, hvor vi ikke kan arbejde, når Danmark er på ferie. Derfor ønsker jeg tvungen ferie minimum 3 uger i sommerferien, mellem jul og nytår, i påsken samt dagen efter kr. himmelfartsdag. 1 kan jeg gøre det? 2. skal jeg evt. skrive det i kontrakterne? Hvordan undgår jeg at skulle holde øje med om de har gemt ferie nok til det? Tusinde tak for hjælpen.

Steen Marslew

Hej Chris Ja – det kan godt lade sig gøre at skrive tvungen ferie ind i ansættelseskontrakterne. Det fremgår af ferieloven, at ”arbejdsgiveren skal i videst muligt omfang sikre, at lønmodtageren har optjent betalt ferie til gode til alle de dage, virksomheden holder lukket. Gør arbejdsgiveren ikke dette, skal arbejdsgiveren betale lønmodtageren løn for de pågældende dage”. Du kan derfor desværre ikke helt undgå at holde øje med det (og evt. sige nej til ferie i utide) – men du er godt på vej, når det står i ansættelseskontrakterne.

Richart

Vi er en ny startet virksomhed og alle medarbejderne er ansat i år (2019). Vi overvejer at lukke ned mellem jul og nytår og mit spørgsmål er følgende: Er det os, som arbejdsgivere, der har ansvaret for at medarbejderne har gemt feriedage, hvis feriedagene er optjent hos en tidligere arbejdsgiver ?

Helle

Hej Jeg er funktionær, og er opsagt efter lidt over 6 år. Jeg har 5 mdr. opsigelsesperiode, som startede d. 1/4- 19, hvor min chef ville have jeg skulle arbejde i opsigelsesperioden. Nu vil han så have mig fritstillet når vi når hen i juli, så han sparer penge på at jeg holder alle 5 ugers ferie. Jeg har ikke fået varslet min hovedferie 3 mdr. forud. Først idag siger han dette til mig Der står intet i min kontrakt om at firmaet holder lukket i to uger i sommer perioden. Han skriver så at det er almen viden og står i kalenderen at der er lukket. Er det nok i henhold til varsel? Hvis det med lukningen er ok, så er det da vist ikke ok med den sidste uge af hovedferien. Så vidt jeg ved skal alle tre uger varsles på én gang 3 mdr. før første feriedag. På forhånd tak for svar :-) Han skriver denne mail til mig: Hej Helle, Efter at have spurgt hjælp fra Revice, så varsler jeg ferie på følgende måde. Uge 29 og 30 er og har altid været ferielukket for alle siden firmaet startede, på samme måde som der er lukket mellem jul og nytår, derfor skal du som altid også holde ferie her. (Og som du ved, står det også i vores fælles kalender Timetree.) Herudover varsler jeg den 3. Uges ferie for dig fra d. 19-23.August,(uge 34) som er de 3 mdr. Forud som loven siger jeg skal. De 2 uger, jeg kan varsle med 1 mdr., varsler jeg til uge 32 og 33. Dvs. Fra d.5-16.August.

Steen Marslew

Hej Helle. Hvis det står i firmakalenderen, at der er ferielukket i ugerne 29 og 30 - og det i øvrigt altid har været sådan - så vil det efter min opfattelse være en acceptabel varsling. Den øvrige varsling er også ok, idet den finder sted med henholdsvis 3 og 1 måneds varsel. Mvh. Steen Marslew

Helle

Hej Martin Tak for svar. Lige et spørgsmål til svaret.... Hvis de to uger er Lukket, og jeg skal holde hovedferien der..... og den 3 uge i uge 34. Hmmmm.... Har jeg ikke krav på 3 ugers sammenhængende i hovedferien. Vi plejer at aftale hvem der holder ugen før / efter lukke perioden, men der er ikke aftalt noget med mig i år. Alle steder jeg læser står der 3 mdr. FØR hovedferiens begyndelse. Kan han virkelig vælge at splitte min hovedferie op fordi jeg er opsagt? Mvh. Helle Han ligger mine ferie perioder i uge (29 + 30 - LUKKET) + 32 + 33 + (34 Resten af hovedferien) Hvilket vil sige at jeg enten skal arbejde i uge 31 + 35 eller er fritstillet (Han siger jeg ikke skal tilbage efter lukkeperioden, så jeg må være fritstillet. Mvh. Helle

Steen Marslew

Ja - hvis personalehåndbogen er udleveret til alle - forud for fristens udløb! :-) Mvh. Steen Marslew

Mads

Hej Steen, Hvad er et rettidig varsel? Jeg er med på tidshorisonten. Men er det nok at varsle ferie luk, f. eks mellem jul og nytår, i en personalehåndbog? Mvh, Mads

Asbjørn

Hej Jeg blev ansat 1/9-17. Jeg er ansat som funktionær i en produktion som service tekniker. Produktionen blev mellem jul og nytår holdt oppe af operatører mens service teknikere skulle holde ferie. Eftersom at jeg var studerende indtil sommeren 17 har jeg ikke optjent ferie til afholdelse i 2017/2018. Først har jeg fået ferie med løn mellem jul og nytår, hvor at de så nu kommer og vil modregne dette da de mener det er en fejl. Hvordan er jeg stillet i denne situation?

Steen Marslew

Hej Asbjørn. Hvis det ikke var korrekt varslet, at du skulle holde ferie mellem jul og nytår, skal du have løn for disse dage. Hvis det var korrekt varslet, kan det diskuteres om du har været i "god eller ond tro". Hvis du var fuldt ud klar over, at der var tale om en fejl, kan fejlen godt rettes senere. Mvh. Steen Marslew

Asbjørn

Hej Steen Tak for svar. Det er også en gråzone om det var korrekt varslet så. Firmaet meldte tidligt ud at der generelt var lukket, efter det meldte min chef ud til tekniker teamet om at sørge for at vi kunne lave support, hvilket jeg sagde det kunne jeg godt dog ville jeg have noget for at være support hjemmefra hvilket var ok, derefter meldte min chef ud at jeg ikke kunne få noget for at være support.

Thomas Bisgaard Sørensen

Hej Steen Jeg har lige fået af vide af min chef. At jeg ikke kan få ferie i de 14 dage jeg godt vil have, fordi der er en med børn der er kommet, bagefter hvor jeg har ønsket ferie og har ønsket ferie i de sammen uger. Jeg ved godt han skal for fordeles fordi de har børn der går i skole. Men kan min Chef nu sætte mig på tvunget ferie sammen om der er mulighed for at jeg kan vælge andre uger. Men jeg kan ikke svar ham fordi at jeg skal have styr på en masse med nogle venner først. Før jeg kan give ham nyt ferie ønske ?

Marc borgen

Hej Steen Vi bliver alle i firmaet tvunget på ferie pga. “Manglende arbejde” dvs. Cheferne går på ferie og vil ikke skaffe arbejde ind. Vi er ikke blevet varslet det officielt men kun fået det afvide hist og her de sidste par dage. Vi har alle en SH opsparing og de vil have os til at bruge dem alle dagene fra torsdag d. 21 dec til 2 jan. Må de det? Mvh marc

Nathalie

Jeg er har lige fået job. Med fast måneds løn. Vi har tvunget ferie mellem jul og nytår. Får jeg så stadig min faste løn?

Mette

Hej. Vi er mange i min afd. Jeg har dog alligevel fået vagt alle juledagene samt nytårs aften og d. 1 januar. Herefter har min chef givet mig ferie d. 23 samt nytår og d. 1. Dvs. Jeg har uretfærdigvis fået både jul og nytår (hvilket aldrig ellers sker) og bagefter disponerer hun over 3 feriedage. Er det ok? Vi er blevet varslet idag så den er i orden. Mvh. Mette

Henrik Larsen

Er ansat i et firma som konsulent hvor vi er afhængige af at kunne få kontakt til virksomhedsledere. Disse kan man næsten ikke få fat i sidste 4 uger af juli og i efterårsferien, samt mellem jul og nytår, hvor de typisk holder ferie med deres børn. Kan firmaet hvor jeg er ansat i holde tvungent ferie i de uger - vi har intet at lave. mvh Henrik

Sanne Staudal

Ansat som trainee 1/9 på en 6 måneders kontrakt, som de så vælger at afbryde 22/12 grundet manglende salg iflg. budget. Fritstiller og sender hjem, men med officiel fyring fra 31/12 løn januar med. De har nu trukket for dagene ml. jul og nytår til frods for hjemsendelse med besked om at man ikke skulle møde op mere og alt var afleveret. Firmaet holdt også lukket, ikke noget der var varslet på skrift. Kan de trække for de dage? Mvh Sanne

Erik Thomsen

Min virksomhed har haft lukket 2 uger i sommers, og her mellem jul og nytår. Der er også lukket i uge 15-2017 hvor påsken falder. Hvorledes ser det ud med feriepenge, hvis ikke der er flere tilbage at bruge af, og selvfølgelig der er afholdt 5 ugers ferie inden uge 15. Kan arbejdsgiver tvinge en til at bruge den 6. ferieuge. Mvh. Erik Thomsen.

John

Hvad hvis jeg er startet i firma d. 1.5.2016, og firma varsler lukket mellem jul/Nytår - dvs. jeg har ikke optjent ferie til afholdelse i dette ferieår, men har feriepenge fra tidligere arbejdsgiver. Skal nuværende arbejdsgiver så betale for dage ml. jul/nytår, eller skal jeg selv?

René Nørbjerg

Det gav ros, da jeg fortalte medarbejderne i afdelingen at vi holder lukket fra 22.december - 5. januar. Jeg gjorde det ved, at fortælle det først, også sende en mail med officielle varsling.