Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Nye regler i konkursloven sætter en stopper for konefinten

  • Af Pia Eskildsen
  • 23. aug 2017
  • 8 Spørgsmål & svar

Konefinten betegner den fremgangsmåde, hvor en person, som er i økonomiske problemer, overdrager særligt værdifulde aktiver som fx hus, bil eller værdipapirer til sin ægtefælle eller samlever for at undgå, at kreditorerne kan få fat i værdierne. Men fra 1. januar 2018 bliver det så godt som umuligt at lave denne undvigelsesmanøvre, fortæller advokat Hanne Bruun Jacobsen fra ADVODAN Aalborg.

Toårig frist forsvinder
I de nuværende regler kan et konkursbo omstøde en gave, der ikke står mål med skyldnerens økonomiske forhold på det tidspunkt, hvor gaven blev givet, hvis den er givet senere end to år inden konkursen.

”Det er fristen på de to år, der nu forsvinder helt ud af konkursloven. Det har nemlig vist sig i nogle tilfælde at være for kort tid, hvis det har været nødvendigt at føre langvarige retssager ved flere instanser, inden det har været muligt at få erklæret skyldneren konkurs, ” siger Hanne Bruun Jacobsen.   

Hvis en gave til en ægtefælle eller en samlever bliver omstødt af et konkursbo, betyder det, at den, der har modtaget gaven, skal aflevere den tilbage eller tilbagebetale et beløb svarende til gavens værdi til konkursboet. Herefter vil værdierne blive fordelt mellem kreditorerne efter konkurslovens regler.

Krav til skyldners bevisførelse
De nye regler i konkursloven medfører også skrappere krav til skyldners bevisførelse i forbindelse med en konkurs. Det betyder, at en skyldner ikke længere kun skal bevise, at han/hun ikke var eller blev insolvent i forbindelse med, at en gave til en ægtefælle eller samlever blev givet. Skyldneren skal fremadrettet også kunne bevise, at der også efter, at gaven blev givet, var indtægter nok til løbende at tilbagebetale gæld og til at opfylde øvrige økonomiske forpligtelser.

Løbende betalinger er også gaver
Det vil fremadrettet også være muligt for en kurator at omstøde beløb, der løbende er blevet overført til en ægtefælle eller samlever. Omstødelsen kan ske, hvis beløbene ikke kan anses for at være ”rimelige bidrag til familiens forsørgelse i forhold til de økonomiske forhold og familiens behov”. Denne regel skal forhindre en variant af konefinten, hvor den person, der har stor gæld, betaler alle løbende udgifter, imens ægtefællen eller samleveren sparer hele sin indtægt op. 

”Den nye regel slår fast, at løbende betalinger fremadrettet også skal betragtes som gaver. I denne sammenhæng vil der heller ikke være nogen tidsfrist for omstødelse, ” forklarer Hanne Bruun Jacobsen.

 Fakta om de nye regler:

  • Ændringerne i konkursloven er en følgelovgivning, der er knyttet til den nye lov om ægtefællers økonomiske forhold.
  • De nye regler gælder kun for gaver, der bliver givet efter 1. januar 2018. Gaver, der er givet, inden denne dato, vil blive bedømt efter de nuværende regler.
  • Omstødelsesfristen for gaver forsvinder helt ud af konkursloven.
  • Det kommer flere krav til skyldners bevis for solvens på tidspunktet for gaveoverdragelsen.
Vil du vide mere?
Hanne Bruun Jacobsen

Hanne Bruun Jacobsen

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Aimen
4/12/2018 2:58:00 PM

Kære advodan

Mit spørgsmål er om denne ændring i lovgivningen, alene gælder for gaver givet til ægtefælle, eller om det også gælder gaver fuldbyrdet til andre?

Mvh
Aimen

Vibeke Andersen
4/23/2018 11:45:22 AM

Kære Aimen Ændringen i Konkurslovens § 64 gælder for giverens nærtstående og omfatter således ikke kun en ægtefælle. Det kan blandt andet være: ægtefæller, slægtninge i op- og nedstigende linie, søskende, de nævnte personers ægtefæller og andre personer, der har stået hinanden særligt nær. Er du i tvivl bør du kontakte advokat for nærmere hjælp.

Besvar indlæg
Gregers Gregers
12/1/2018 9:47:22 AM

Jeg har et lille transportfirma... økonomi en er ikke for god. Jeg har fået et krav fra en kreditor. Et krav jeg på ingen måde kan betale.
Hvordan skal jeg stille mig.....

Besvar indlæg
hanne Bruun Jacobsen
12/3/2018 1:25:53 PM

Hej Gregers. Du bør kontakte kreditoren og se om du kan lave en betalingsaftale. Er du dybt forgældet bør du søge advokatbistand og evt. overveje konkurs .

Besvar indlæg
Behi
11/6/2019 4:31:03 AM

Jeg har haft samme virksomhed i 27 år hvor Skat nu vil begære mig konkurs for samlet priv. og virksomhedsgæld på 700.000. Har tidligere gjort udlæg i huset for ca 150.000. Eksen står stadig på skødet af huset selvom der går over 15 år fra skilsmissen og hun ingen ting har det m det at gøre og er villig til at blive slettet. Skat vil ikke lave to årig afdragsordning som jeg kan og vil have pengene inden for 4 måneder. Ellers skifteretten og lukning af min kære virksomhed. Banken vil ikke hjælpe trods friværdi af huset på over 1.4millioner pga forvirringen. Vil gerne undgå konkursen. Er ret forvirret. Kan jeg forsvare det i skifteretten og få dem med på en afdragsordning der eller gå det sin vej???

Hanne
11/11/2019 4:24:26 PM

Hej
Jeg kan oplyse at det ser ud til at du opfylder konkursbetingelserne , da du ikke kan betale din gæld til forfaldstid. Hvis Skat ønsker konklursdekret afsagt vil de formentlig kunne få skifteretten til at afsige konkursdekret, for at få adgang til at få realiseret dine aktiver bedst muligt.
Det bedste du kan gøre er at kontakte en advokat der kan hjælpe dig og evt. hjælpe med en rekonstruktion hvis det er økonomisk muligt.

Med venlig hilsen
Hanne Bruun Jacobsen
Hanne Bruun Jacobsen Advokat | ADVODAN Aalborg Se faglig profil
Bettina
3/13/2020 12:23:32 PM

Hej, min samlever gennem 13 år er blevet erklæret konkurs som landmand. Jeg er ikke en del af virksomheden på nogen måde. Vi skal, som en konsekvens, fraflytte ejendommen, men nu er spørgsmålet om vi overhovedet kan købe noget i fællesskab? Vi har to børn og de vil gerne fortsætte i den samme folkeskole, derfor ønsker vi at købe hus i lokalområdet. Lejemål er meget vanskeligt "langt ude på landet" i udkants Danmark. Vi er begge to i arbejde.
Er der nogen løsninger du kan anbefale? Min bank er ikke interesserede i at hjælpe, de mener ikke min kærestes indkomst kan bruges som en del af budgettet.
På forhånd tak for hjælpen
Bettina

Besvar indlæg
Hanne Bruun Jacobsen
3/18/2020 2:59:26 PM

Hej Bettina
Det vil helt sandsynligt ikke være muligt for din samlever at købe et hus sammen med dig og en dårlig ide i øvrigt, da han jo er gået konkurs og hans kreditorer derfor kan foretage udlæg i huset. Du må i givet fald købe huset selv men han kan evt. være meddebitor. Han skal formentlig have en gældssanering så vær varsom med at få for store boligudgifter. Tænk også på arveret mellem jer, måske i skal have noget rådgivning herom.

Med venlig hilsen
Hanne Bruun Jacobsen
Hanne Bruun Jacobsen Advokat | ADVODAN Aalborg Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Rekonstruktion, insolvens og konkurs Rekonstruktion, insolvens og konkurs

Falder ordretilgangen, og svigter markedet, er det livsfarligt for din virksomhed. Jo hurtigere, du søger hjælp, jo større sandsynlighed er der for at overleve.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.