Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Skilsmissesæreje og arv

  • Af Simone Lehmann Plett, ADVODAN
  • 03. jan 2019

Advokat Carsten Lyngs fra ADVODAN Thisted uddyber herunder betydningen af og forskellene på skilsmissesæreje i et testamente og i en ægtepagt.

Du kan sikre din arving i et testamente

Mange har tit et ønske om, at arven skal forblive i familien, og derfor kan du anføre i dit testamente, at din arving skal beholde arven ved skilsmisse.

”Har du oprettet et testamente, hvor du tildeler en del af din arv til dit barn, kan du med skilsmissesærejet sikre, at dit barn har særeje over arven, hvis vedkommende skulle blive skilt. Helt praktisk betyder det, at dit svigerbarn ikke får del i arven, medmindre det skulle ske, at dit barn går bort, inden arven bliver brugt,” siger Carsten Lyngs.

Du kan sikre din formue ved skilsmisse i en ægtepagt

”Det er en anden sag, når det kommer til skilsmissesæreje i en ægtepagt. Her handler det nemlig om at sikre, at din formue forbliver din ved en eventuel skilsmisse,” forklarer advokaten og fortsætter: 

”Selvom det ikke er særlig romantisk at snakke skilsmissesæreje, når I skal giftes, kan det alligevel give mening, hvis du og din ægtefælle gerne vil sikre hver jeres formue. Det er særlig aktuelt i situationer, hvor den ene af ægtefællerne kommer med en betydelig større formue end den anden, eller har udsigt til at modtage fx en stor arv. I kan desuden vælge, at særejet kun skal omfatte dele af jeres formue, som fx en arv.”

Skal I have lavet en ægtepagt med skilsmissesæreje, bør det gøres, inden I bliver gift. Du eller din ægtefælle kan godt have et ønske om skilsmissesæreje, efter I er blevet gift, men det kan blive en udfordring at få indført og kan skabe unødvendige konflikter, hvis I ikke er enige.     

Carsten Lyngs opsummerer her, hvad du skal du være opmærksom på ved skilsmissesæreje i ægtepagten:

  • I kan vælge, at det kun skal være dele af formuen fx en arv, som omfattes af særejet.
  • Der skal være gensidig lyst til at lave ægtepagten, og den bør laves inden I bliver gift.  
  • Skilsmissesæreje giver mest mening i ægteskaber, hvor I ikke er på niveau med hinanden økonomisk – altså, hvor den ene ægtefælle har en betydelig større formue end den anden.

Du kan læse mere om de forskellige former for særeje her 

Vil du vide mere?
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Skilsmisse Skilsmisse

Se også videoguides, infografikker, statistikker om skilsmisse og separation samt links til de vigtigste skilsmissepapirer.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.362 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.362 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.