Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Godt at vide om køb af feriebolig i udlandet

  • Af Amanda Ellekilde Jørgensen, ADVODAN
  • 13. jun 2019

Hvis du overvejer at købe en bolig udenfor Danmarks grænser, har du sandsynligvis tænkt på, hvordan du skal betale skat. ”Det er selvfølgelig en vigtig overvejelse, men der er andre forhold, som også er vigtige at have for øje, når du tænker på at investere i en feriebolig,” fortæller advokat Per Nielsen fra ADVODAN Aalborg. Han gennemgår her tre aspekter af udenlandsk boligkøb, som er værd at være opmærksom på, inden du fører ferieboligdrømmen ud i livet.

Boligkøb i udlandet – foregår det som i Danmark?

I udlandet er boligmarkedets regler ikke nødvendigvis magen til dem, vi har i Danmark. Overvejer du fx at købe bolig i Spanien eller Tyrkiet, skal du være klar over, at forskellige ejendomsmæglere godt kan være tilknyttet samme bolig. Hvis du betaler ejendomsmægleren et startbeløb, når du har udvalgt din bolig, kan du altså risikere at miste pengene, hvis sælger lader en anden ejendomsmægler sælge boligen.

Du behøver dog ikke søge syd for grænsen for at finde boligmarkeder, der adskiller sig fra det danske. Fx skal du som køber i Sverige selv undersøge boligen for fejl og mangler, og selve købet foregår ved at interesserede købere byder på skift, indtil en køber vælges.

”Det er også værd at nævne, at handelsomkostningerne ofte er højere ved køb af feriebolig i udlandet end i Danmark. I Danmark repræsenterer ejendomsmægleren typisk sælger, men i udlandet kan det godt være køber, der skal betale ejendomsmæglerens omkostninger. Du bør derfor altid undersøge boligmarkedets regler i landet, hvor du overvejer at købe bolig, så du ikke risikerer at føle dig snydt,” fortæller Per Nielsen.

Hvordan skal jeg betale skat?

”Der er tre skattemæssige forhold, som enhver kommende feriebolig-ejer bør have styr på: ejendomsværdiskat, beskatning af lejeindtægt samt beskatning ved salg af boligen,” opremser Per Nielsen.

Han forklarer, at ejendomsværdiskat skal betales efter danske regler, hvis du ejer en feriebolig i udlandet. ”Til gengæld kan du trække den skat, du betaler i udlandet, fra den danske ejendomsværdiskat. Køber du eksempelvis en ødegård i Sverige, får du nedslag i ejendomsværdiskatten for den svenske fastighets-avgift.”

På Skats hjemmeside kan du finde oplysninger om, hvilke udenlandske skatter, du kan få nedslag for i forhold til ejendomsværdiskatten. Du kan også læse om de fradragstyper, du kan vælge imellem, hvis du ønsker at leje dit sommerhus ud, når du ikke selv holder ferie i det.

”Vil du sælge din bolig igen, skal du være opmærksom på skattereglerne i det land, hvor boligen ligger. Det kan ske, at du skal betale skat af en fortjeneste af salget, når det drejer sig om en udenlandsk bolig, selvom fortjenesten er skattefri i Danmark. Sådan vil det typisk være i Sverige, Frankrig og Spanien,” fortæller advokaten.

Hvad sker der med boligen i tilfælde af dødsfald?

I Danmark siger reglerne, at et dødsbo behandles i det land, hvor afdøde har bopæl på dødstidspunktet. Reglerne er imidlertid forskellige fra land til land, og i nogle lande lyder de på, at der skiftes i landet, hvor værdierne befinder sig. Reglerne i landet, hvor din ejendom ligger, trumfer de danske. Hvis du har oprettet et testamente i Danmark, kan du altså ikke være sikker på, at det er dét, der gælder for din udenlandske ejendom.

”Hvis du fx har købt dit hus kontant i Spanien, fordi du har lånt til købet i Danmark, vil der være stor værdi i det spanske dødsbo. Derfor vil det oftest være nødvendigt at oprette et testamente i Spanien,” forklarer Per Nielsen og fortsætter:

”Det er under alle omstændigheder altid en god idé at undersøge reglerne for behandling af dødsbo i det land, hvor du køber feriebolig. Det samme gælder reglerne for boligmarkedet og beskatning – evt. med hjælp fra en advokat. Selvom det tager tid at sætte sig ind i, kan det i sidste ende spare dig for mange penge og dårlige oplevelser.”

Vil du vide mere?
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Boligkøb Boligkøb

At købe bolig er en stor investering, og faldgruberne er mange, men med den rigtige rådgivning kan du undgå dyre overraskelser.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.707 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.707 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.