Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Husk at lave aftale om rentefradraget, hvis I går fra hinanden

  • Af Stina Askholm Hansen
  • 04. jun 2019
  • 2 Spørgsmål & svar

Når mange par bliver skilt eller flytter fra hinanden, kan det være svært at få solgt huset med det samme eller til den ønskede pris, og så vælger en af parterne måske at blive boende og afholde alle udgifter til huset.

Men ifølge advokat Per Nielsen fra ADVODAN Aalborg er mange ikke klar over, at selv efter en skilsmisse deler det tidligere par rentefradraget ligeligt, selvom det kun er den ene af dem, der bor i huset og betaler af på lånet.

”Det bliver ofte en kilde til konflikt, når huset senere hen skal sælges, og udbyttet skal fordeles mellem det tidligere par. Så opdager de, at den, der siden skilsmissen har betalt af på lånet, kun har fået halvdelen af rentefradraget, mens eks-partneren har nydt godt af den anden halvdel uden at have haft byrden med at betale udgifterne for ejendommen.”

Lav en ordentlig aftale

For at undgå at ende i den situation anbefaler advokat Per Nielsen, at ægtefællerne eller det samlevende par udarbejder en aftale om fordeling af rentefradraget, lige så snart de flytter fra hinanden.

”I aftalen skal det klart og tydeligt fremgå, at hvis fx kvinden bliver boende i huset efter skilsmissen, så får hun også det fulde rentefradrag. Begge parter skal samtidig huske selv at rette det til i deres årsopgørelse, så Skat også er klar over, hvordan rentefradraget skal fordeles.”

Kan risikere beskatning

Ifølge advokaten er det dog ikke nok bare at fælde et par ord ned på et stykke papir og lægge det i skuffen.

”Det er utroligt vigtigt, at en sådan aftale laves ordentligt og efter bogen af en fagperson. Ellers kan den person, der er fraflyttet, i stedet risikere at blive beskattet af en såkaldt fiktiv lejeindtægt for boligen, selvom personen reelt set ikke bor der eller hverken har udgifter eller indtægter i forhold til boligen længere,” forklarer Per Nielsen.

Fakta – skilsmisse og rentefradrag for fast ejendom:

  • Hvis et ægtepar bliver skilt, og den ene part bliver boende i huset og overtager alle udgifter, vil rentefradraget fortsat automatisk blive fordelt på begge parter. Det gælder også, hvis et samlevende par flytter fra hinanden, eller hvis den ene person dør.
  • Det kræver en skriftlig aftale og tilretning i begge parters årsopgørelse, hvis den part, som bliver boende, skal have fuldt rentefradrag efter skilsmissen.
  • Det er vigtigt, at aftalen udfærdiges ordentligt og af en fagperson, ellers risikerer den fraflyttede part at blive beskattet af en fiktiv lejeindtægt.
Vil du vide mere?
Spørgsmål
Frank Christensen
9/9/2019 9:00:50 AM

Hvis den ene part fraflytter deres fælles ejerbolig og den anden part vælger at blive boende ind til boligen kan sælges eller evt. overtages, men begge stadigvæk betaler til kredit/boliglån, kan den fraflyttet part vel forlange at den boende part betaler husleje til den som er fraflyttet så længe de begge står på skødet - right ? Og i givet fald hvad vil en fair husleje være i forhold til en given terminsydelse m.m. ?

Venlig hilsen
Frank Christensen.

Besvar indlæg
Per Nielsen
9/17/2019 5:25:51 PM

Det rigtigste er naturligvis at indgå en bodelingsaftale. Den bør indeholde aftale om, hvorledes I har delt fællesboet (indbo, bil, konti, evt. pensionsordninger og depoter), samt at I deler provenuet ved salg af huset. I den forbindelse bør aftales en "husleje" - eller I kan måske aftale, at den blivende part betaler på alle lån, alle udgifter vedr. huset samt hele ejendomsværdiskatten samt får rentefradragsretten.
Det er normalt en fordel, at huset er beboet indtil salg, og hvis blot lånet nedbringes, får du i realiteten husleje.
Et salg kan desværre trække ud, og i den tid må den fraflyttede part indstille sig på ikke at kunne købe nyt hus, fordi han ikke kan blive godkendt til lån i et nyt hus.
Jeg vil anbefale, at I deler indboet. Det kan godt gøres således, at den fraflyttede parts del af indboet bliver stående i huset indtil salget.
Kan I ikke blive enige om en sådan aftale, kan det tænkes, at I kan bruge banken som mellemmand - det er jo i alles interesse, at I finder en løsning.
Et argument kan være, at den fraflyttedes nye husleje skal indregnes i budgettet. Når det stilles sådan op, kan det være nemmere at forstå for den blivende part, at der skal findes en løsning.

Med venlig hilsen
Per Nielsen
Per Nielsen Advokat | ADVODAN Aalborg Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Skilsmisse Skilsmisse

Se også videoguides, infografikker, statistikker om skilsmisse og separation samt links til de vigtigste skilsmissepapirer.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.732 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.732 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.