Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Hvordan betaler man skat i en enkeltmandsvirksomhed?

  • Af Amanda Ellekilde Jørgensen, ADVODAN
  • 19. feb 2020
  • 7 Spørgsmål & svar

Har du en enkeltmandsvirksomhed, skal du selv sørge for at betale skat af overskuddet. Der er overordnet tre forskellige måder, du kan gøre det på:

  1. Beskatning efter personskattereglerne
  2. Beskatning efter virksomhedsordningen
  3. Beskatning efter kapitalafkastordningen

Advokat Mette Asmussen fra ADVODAN i Helsingør gennemgår de forskellige ordninger her.

Personskattereglerne

Du kan vælge at betale skat af overskuddet i din virksomhed som af almindelig personlig indkomst. Det vil sige, at du betaler det samme i skat, som hvis en arbejdsgiver udbetalte løn til dig.

Eftersom du ikke har en arbejdsgiver, der udbetaler pengene – og du kan hæve dem, når det passer dig – skal du selv huske at betale skat af overskuddet.

Virksomhedsordningen

Virksomhedsordningen kan give dig nogle af kapitalselskabernes skattemæssige fordele. Benytter du dig af virksomhedsordningen, skal du i regnskabet skelne mellem privatforbrug og de penge, du opsparer i virksomheden.

De penge, du trækker ud af virksomheden til eget forbrug, skal du betale skat af efter de almindelige personskatteregler. De penge, du opsparer i virksomheden, skal du imidlertid kun betale 22% i skat af. Når du hæver af opsparingen, skal du betale almindelig indkomstskat fratrukket de 22%, du allerede har betalt.

En anden fordel ved virksomhedsordningen er, at du kan fratrække virksomhedens renteudgifter i din personlige indkomst. Det betyder, at du betaler mindre i AM-bidrag.

Der ligger en del regnskabsmæssigt arbejde i at komme under virksomhedsordningen – vælger du denne model, anbefaler advokaten, at du får hjælp af en revisor. Det samme gælder for den tredje beskatningsmodel: kapitalafkastordningen.

Kapitalafkastordningen

”Ved kapitalafkastordningen kan du få nogle af fordelene ved virksomhedsordningen, men på en lettere måde. Du har fx ikke bogføringspligt, og du behøver ikke adskille din private økonomi og din virksomhedsøkonomi på samme måde som i virksomhedsordningen,” forklarer Mette Asmussen.

Det er ikke muligt at opspare overskud i virksomheden ved denne ordning, som det er ved virksomhedsordningen. Til gengæld betaler du mindre i AM-bidrag end ved beskatning efter personskattereglerne, fordi du også i denne ordning kan fratrække virksomhedens renteudgifter i din personlige indkomst.

 

Er du i tvivl om, hvilken ordning der er den rette for din virksomhed? Kontakt dit lokale ADVODAN-kontor – så hjælper vi dig videre.

Vil du vide mere?
Spørgsmål
Trine
2/21/2020 1:07:57 PM

Der står ikke noget om, hvordan kapitalafkastordningen i princippet er. Hvad baseres beskatningen på, når det ikke er, hvad man har hævet til privatforbrug?

Mette
3/18/2020 11:57:43 PM

Kære Trine,

Tak for dit spørgsmål.

Ved brug af kapitalafkastordningen kan du beregne et kapitalafkast af virksomhedens aktiver, uden gæld, som herefter kan trækkes fra i din personlige indkomst og tillægges kapitalindkomsten, altså den indkomst, du f.eks. får fra aktier og renter. Hermed formindskes din personlige indkomst, men kapitalindkomsten forhøjes.

Et kapitalafkast er din virksomheds aktiver ganget med en procentsats kaldet
“kapitalafkastsatsen”. I 2019 er satsen imidlertid 0 %, hvilket gør, at de tidligere fordele ved ordningen er sat på standby, indtil satsen for 2020 offentliggøres.

Jeg håber dette besvarer dit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Mette Asmussen
advokat

Med venlig hilsen
Mette Asmussen
Mette Asmussen Advokat | ADVODAN Helsingør Se faglig profil
jørgen jensen
2/21/2020 3:29:00 PM

jeg har i viksomhedsordningen 4 mindre ejendomme. kan jeg ophøre med vso , sælge en
af disse, og starte vso igen med de 3 resterende.

mvh
jørgen

Besvar indlæg
Mette Asmussen
3/18/2020 11:32:55 PM

Kære Jørgen,

Tak for dit spørgsmål.

Udgangspunktet er, at virksomhedsskatteordningen vælges for de enkelte indkomstår, der er således ikke noget til hinder for, at du ophører med virksomhedsskatteordningen i et indkomstår, og genindtræder i det følgende indkomstår. Du skal blot være opmærksom på, at eventuelt opsparet overskud i virksomhedsskatteordningen kommer til fuld beskatning når du ophører.

Jeg vil imidlertid anbefale dig, at du drøfter de forskellige muligheder med din revisor, og såfremt du ikke har en revisor er du naturligvis også velkommen til at rette henvendelse til mig, hvorefter jeg kan sætte dig i forbindelse med en.

I alle tilfælde er du velkommen til at kontakte mig for yderligere spørgsmål på meas@advodan.dk.

Mvh. Mette Asmussen

Med venlig hilsen
Mette Asmussen
Mette Asmussen Advokat | ADVODAN Helsingør Se faglig profil
Besvar indlæg
Bent Haslebo
2/27/2020 8:07:10 PM

Jeg har en byggegrund I buddnge, 2860 Soborg
Jeg købet den i 2017 og der var/er et beboet lille hus på grunden.
Jeg agter at nedrive huset og bygge 3 kædehuse a 150 m2
Jeg mener nu at jeg ikke skal betale moms af byggegrunden ved videresalget af de 3 huse?
JDet skulle jeg jo tidligere.
Ejendommen med hus af e dødsbo og moms har ikke været indblandet i købet
Der har ikke været aftalt/betinget udnyttelse af grunden
Jeg skal selvfølgelig betale moms af alt andet
Med venlig hilsen bent Loua Haslebo

Besvar indlæg
mette
3/18/2020 11:49:18 PM

Kære Bent,

Tak for dit spørgsmål.

Det er korrekt, at den hidtidige praksis i forhold til salg af en grund med en ”gammel” bygning med henblik på nedrivning er ændret ved EU-domstolens afgørelse af 4. september 2019 og Landsskatterettens afgørelse SKM2019.530.LSR af 27. september 2019.

Imidlertid vil endelig besvarelse af dit spørgsmål fordre nærmere kendskab til detaljerne omkring sagen, og jeg vil derfor bede dig henvendelse til mig på meas@advodan.dk med henblik på et møde.

Med venlig hilsen

Mette Asmussen
advokat

Med venlig hilsen
Mette Asmussen
Mette Asmussen Advokat | ADVODAN Helsingør Se faglig profil
Louise
5/17/2020 11:33:04 PM

Hvornår og hvordan vælger man hvilken beskatningsform man vil anvende?

Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Selskabskonstruktion og virksomhedsformer Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Se og læs guides, e-bog, tidslinje og infografikker om sikker virksomhedsdrift og konstruktion.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.774 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.774 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.