Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ansættelse og arbejde

Gravid og barsel

Er du gravid, gælder særlige forhold for din ansættelse. Som gravid medarbejder er du nemlig omfattet af en række beskyttelsesregler, der falder under loven om ligestilling. Du har fx ret til at gå til konsultation hos din læge og jordmoder i arbejdstiden, uden at det bliver trukket af din løn.

Du er her

Du skal underrette din arbejdsgiver om din graviditet senest tre måneder før, du forventer at føde. Du skal også orientere din arbejdsgiver om, hvorvidt du ønsker at benytte retten til orlov før fødslen.

Hvis du bliver syg under graviditeten, har du ret til at få udbetalt din normale løn frem til det tidspunkt, hvor din barselsorlov begynder.

Løn under barselsorlov

Som kommende forælder har du ret til barselsorlov ved graviditet, fødsel og adoption. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af din jobsituation.

Du og din partner kan altid som minimum tilsammen få orlov på dagpenge i 52 uger ved graviditet og barsel. De 52 uger er summen af orlov både før og efter fødslen for begge forældre.

Er du funktionær, har du krav på halv løn fra fire uger før forventet fødsel til 14 uger efter fødslen. Måske har du forhandlet dig til fuld løn under hele din barsel, ligesom du kan være omfattet af en overenskomst, der sikrer dig fuld løn i en periode.

Du kan vælge at få hjælp fra en advokat, hvis du skal forhandle dine barselsvilkår på plads med din chef.

Opsigelse under barselsorlov

Hvis du bliver opsagt på grund af graviditet eller barsel, har du krav på godtgørelse efter ligebehandlingsloven. Godtgørelsen vil normalt udgøre 6-12 måneders løn.

Arbejdsgiveren skal bevise, at graviditeten ikke har haft indflydelse på fyringen. Denne bevisbyrde er i praksis meget svær at løfte.

Ændringer i arbejdsforhold under barsel

Du har som udgangspunkt krav på at vende tilbage til det samme job, som du havde, inden du gik på barsel.

Ledelsesretten giver dog din arbejdsgiver ret til at ændre på dine arbejdsforhold. Det betyder, at du ikke har krav på at vende tilbage til præcis de samme opgaver eller den samme stilling som før.

Sker der væsentlige ændringer i dit ansættelsesforhold, mens du er på barsel, har du ifølge funktionærlovens bestemmelser krav på at blive varslet med det antal måneder, som din anciennitet kræver.

Har du brug for hjælp til Ansættelse og arbejde?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Har du brug for hjælp? Skriv til os
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Ansættelse og arbejde?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.