PrivatErhverv
Jylland
Sjælland
Bornholm

Arv og gæld ved dødsfald

I forbindelse med dødsfald er der mange ting at tage hånd om, og det kan være svært at bevare overblikket. Hos Advodan Lyngby hjælper vi dig igennem de praktiske problemer, så du kan komme godt videre.

Ved dødsfald bliver skifteretten altid inddraget

Skifte betyder opgørelse og afvikling af en afdød persons formue. Skifteretten er derfor den myndighed, som beslutter, hvordan boet efter afdøde skal fordeles.

Skifteretten har også ansvaret for, at lovgivningen om arv og skifte bliver overholdt, og at den afdødes testamente bliver respekteret.

Skifteretten får automatisk besked om dødsfaldet og indkalder anmelderen til møde cirka tre uger efter dødsdagen. Som regel skal alle afdødes arvinger tage stilling til, hvordan boet skal behandles. Det kan derfor være praktisk, at du tager andre familiemedlemmer med til mødet i skifteretten eller sørger for at få en skiftefuldmagt fra dem.

På mødet vejleder skifteretten om, hvordan boet kan skiftes, og så vidt muligt bliver boets videre behandling afgjort på mødet. Det er vigtigt, at du har forberedt dig grundigt inden mødet, ligesom du skal medbringe så mange oplysninger som muligt om afdødes familieforhold og økonomi.

Du kan også rette henvendelse til Advodan Lyngby inden mødet i skifteretten og høre om dine rettigheder samt fordele og ulemper ved valg af skifte.

 • Boafgift
  Når du sammen med skifteretten har fundet den rette skifteform og afsluttet dødsboet, beregner skifteretten en eventuel boafgift, som tidligere kaldtes arveafgift.

 • Bobestyrer
  Hvis I som arvinger er uenige, hvis boet er forgældet, eller hvis afdøde i sit testamente har bestemt det, bliver boet skiftet ved bobestyrer.

  Bobestyreren kan være en advokat, som er autoriseret af skifteretten. Det kan også være en person, som afdøde har udpeget i sit testamente.

 • Privat skifte
  Ønsker du sammen med de øvrige arvinger selv at disponere over afdødes bo, kan I vælge privat skifte. Det betyder, at I selv skal opgøre boet og dele arven imellem jer. 
  Læs mere om privat skifte her.

 • Uskiftet bo
  En efterladt ægtefælle kan vælge at sidde i uskiftet bo og økonomisk fortsætte stort set som før. Ved uskiftet bo skal du ikke udbetale arv til dine børn, og du beholder råderetten over din afdøde ægtefælles formue. Det betyder, at du frit kan bruge midlerne på for eksempel at betale termin på jeres fælles hus. 
  Læs mere om uskiftet bo her.

 • Husk at sikre din arv
  Når behandlingen af boet er vel overstået, er der en række områder, du bør være opmærksom på.
  Det er for eksempel vigtigt, at du ændrer dine personlige papirer, så selvangivelse og testamente er tilpasset din nye situation. Er din arv særeje, skal du holde den adskilt fra din øvrige økonomi.


FÅ HJÆLP I DEN SVÆRE TID

 • Advodan Lyngby tager sig af det juridiske
  Hos Advodan Lyngby hjælper vi dig med at gøre en svær tid mindre kompliceret. Vi sikrer samtidig, at alle dine personlige papirer og juridiske dokumenter er i orden.

Brug for hjælp?

Uffe Thorlacius

Advokat (H), Partner 46 14 51 14

0 kommentarer