PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Beskyt din virksomhed med immaterielle rettigheder

Har din virksomhed udviklet en ny frembringelse – det kan fx være en opfindelse, et design eller et navn – kan du beskytte den mod kopiering med immaterielle rettigheder. Det kan du læse mere om her.

Hvad er immaterielle rettigheder?

Immaterielle rettigheder er en fællesbetegnelse for forskellige former for rettigheder, herunder:

  • Patent – giver eneret til kommerciel udnyttelse af opfindelsen
  • Brugsmodelret – giver en beskyttelse der minder om patent
  • Varemærke – giver beskyttelse af logoer og lignende som karakteriserer en virksomhed
  • Ophavsret – giver eneret til et kunstnerisk værk, fx musik
  • Designbeskyttelse – giver eneret til kommerciel udnyttelse af et design

Med immaterielle rettigheder får du som indehaver eneret til din opfindelse eller idé – det kan fx være en teknisk detalje, et computerprogram, et design, et kunstnerisk værk eller en brugsgenstand. De immaterielle rettigheder dækker over ejendomsretten til ideen eller konstruktionen bag opfindelsen. Det vil sige, at du ikke alene ejer rettighederne til det produkt, der i første omgang bliver produceret; du ejer rettighederne til alle de produkter, der produceres med udgangspunkt i din opfindelse.

Skal jeg søge om immaterielle rettigheder? 

Har du de immaterielle rettigheder over et nyt produkt, et kendt logo/navn eller en speciel opfindelse, kan det være mange penge værd for din virksomhed – i nogle tilfælde kan det endda udgøre hele virksomhedens eksistensgrundlag. Derfor skal du altid huske at beskytte disse værdier, så andre ikke kopierer eller misbruger dem.

Har du opfundet et unikt produkt, er det vigtigt, at du søger om de immaterielle rettigheder og dermed beskytter det mod kopiering fra dine konkurrenter. Hvilke muligheder du har for at sikre dig retten over din frembringelse, afhænger af frembringelsens karakter. 

 

Hvorfor skal jeg beskytte immaterielle værdier? 

Immaterielle værdier som din virksomheds navn eller design kan give din virksomhed en klar konkurrencefordel, hvis du formår at opbygge et stærkt brand og udnytte det i din markedsføring. For at opnå de immaterielle rettigheder er du dog nødt til at varemærkeregistrere dine immaterielle aktiver. Juridisk vil du stå dårligt, hvis dine konkurrenter udnytter dit navn, efterligner dit slogan eller kopierer dit produktdesign, og du ikke har de immaterielle rettigheder.

Få hjælp til at opnå immaterielle rettigheder 

Uanset om du vil beskytte dit firmanavn eller en ny opfindelse, er det vigtigt at sætte sig grundigt ind i hvad der findes at lignende opfindelser eller produkter på verdensplan. Herudover skal du have styr på alt det praktiske og økonomien. Vi har erfarne advokater med speciale i immaterielle rettigheder, som kan hjælpe dig med din ansøgning og sørge for det praktiske i de tekniske og komplicerede processer.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning om de forskellige typer immaterielle rettigheder?