Den store handelsdag Black Friday afholdes i år d. 24. november. Det er en dag, hvor mange butikker og webshops kører særligt gode tilbud på en lang række varer. Men lyder tilbuddet bedre, end det reelt er, kan det resultere i store bøder til virksomhederne fra forbrugerombudsmanden.
Det fortæller advokat Thomas Klæstrup Jørgensen fra Advodan Næstved. Han understreger, at det ikke er tomme trusler.
”I forbindelse med Black Friday i 2016 uddelte forbrugerombudsmanden bøder på op til 100.000 kr. til butikker, som ikke overholdte reglerne for prismarkedsføring. Efterfølgende blev reglerne på området også skærpet. Så driver man en butik eller en webshop gør man klogt i at sikre, at tilbud altid er retvisende, så forbrugeren ikke bliver vildledt”.
Thomas Klæstrup Jørgensen giver overblik over reglerne her:
- Når du reklamerer med en rabat som en før/nu pris eller en procentvis besparelse, gælder det generelt, at varen eller varerne skal være solgt til en højere normalpris i mindst seks uger, inden prisen sættes ned.
- En vare må dog godt have været del af en kortvarig tilbudskampagne på maks. tre dage i løbet af de seks uger.
- Sættes prisen på en vare ned ad flere omgange, skal en besparelse sammenlignes med den seneste pris – og ikke den oprindelige pris.
- Giver du rabat på sæsonvarer, som fx julepynt, skal produkterne have været solgt til normalpris i minimum fire uger inden fx Black Friday.
- I september 2017blev reglerne for prismarkedsføring skærpet, så du ikke kan reklamere med en rabat som en før/nu pris eller en procentvis besparelse, hvis en vare er på tilbud så ofte, at der ikke er en egentlig normalpris at sammenligne med.
- Du må ikke bruge salgsfremmende udtryk som fx ”kampagnepris”, ”choktilbud” og ”ekstremt billigt” med mindre, der er tale om et særligt godt tilbud. Hvis prisen ikke er betydeligt billigere end normalt, vildleder disse udtryk forbrugerne.
5 kommentarer
Mikkel Hansen
Jesper
Anne Andersen
Thomas Klæstrup Jørgensen
Mathilde
Indira Beckovic
kasper bjerkan
Indira Beckovic