Det er nærmest umuligt at undgå at stifte gæld i løbet af sit liv. Men hvis gælden tager overhånd, kan det blive invaliderende for dit liv fremadrettet. Advokat Mie Rahbek Thomsen fra Advodan Slagelse gennemgår her en række mulige konsekvenser af gæld og kommer med konkrete råd til at håndtere dem.
Skat og bank kan tage dine penge
Har du gæld til det offentlige – eksempelvis i form af ubetalt skat eller medielicens – vil det blive behandlet af Skat. ”Skat kan faktisk tvinge dig til at betale af på din gæld ved at forhøje din skattetrækprocent. I sådan et tilfælde skal du selv være opmærksom på, at loven giver dig ret til et minimumsbeløb at leve for,” fortæller Mie Rahbek Thomsen og tilføjer, at en lignende situation gør sig gældende for banken.
”Mens private kreditorer generelt kun kan inddrive penge ved hjælp af inkasso eller fogedretten, har banker andre muligheder. Når du ikke betaler af på dit lån som aftalt, kan banken nemlig trække penge fra din løn- eller opsparingskonto. Igen skal du dog have råd til at leve, og banken kan altså ikke kræve så mange penge, at det ikke kan lade sig gøre.”
Registrering i RKI
Hvis du ikke betaler dine regninger, risikerer du at blive registreret som skyldner i RKI - Danmarks største register over dårlige betalere. ”I så fald kan banker og visse virksomheder, du er ved at indgå aftale med, få indblik i, om du har gæld. Det kan betyde, at du får svært ved fx at låne penge eller hyre arbejdskraft,” siger advokaten.
Læs mere om RKI og vejen ud af registret.
Møde i fogedretten
Hvis du har private kreditorer, der ikke ved egen hjælp kan inddrive din gæld, kan du blive indkaldt til møde i fogedretten. Her har du mødepligt. Under mødet vil du, kreditor og fogeden nå frem til en aftale om, hvordan du skal tilbagebetale din gæld. Der vil samtidig blive sørget for, at aftalen sker i overensstemmelse med loven.
Ubetalte regninger truer din hverdag
Dine forsyningsselskaber kan lukke for el, vand og varme, hvis du ikke betaler dine regninger.
”Din boligsituation kan også blive usikker, hvis du ikke forholder dig til regninger og rykkere. Betaler du fx ikke dit andelsboliglån, kan din bolig blive sat på tvangsauktion, ligesom dit lejemål kan blive opsagt, hvis du ikke betaler din husleje,” advarer Mie Rahbek Thomsen.
Det skal du gøre
Har du svært ved at betale af på lån og regninger? Advokaten giver dig her fire konkrete råd:
- Hvis du bliver indkaldt til fogedretten, så mød op og overhold de aftaler, I laver på mødet. Sørg for kun at forpligte dig til afdragsordninger, der er realistiske for dig at overholde. Ellers kan du i sidste ende blive yderligere forgældet som følge af rykkergebyrer og inkassoomkostninger.
- Du har måske hørt den før: Lad være med at låne penge til at betale af på din gæld. Det er ikke kun en midlertidig, men også en dyr og uholdbar løsning.
- Er din gæld umulig at tilbagebetale, kan du undersøge, om du er kvalificeret til at søge gældssanering og få nedsat eller helt fjernet din gæld. Det kan du læse mere om i denne guide.
- Rådet over dem alle er, at du skal lave aftaler – uanset om det er med det offentlige, banken eller elleverandøren. Hvis du eksempelvis ikke kan betale din husleje, så spørg om en afdragsordning. Det er langt bedre at stå frem og finde en løsning med kreditorerne, end det er at kæmpe alene, mens din gæld fortsat stiger i form af renter og rykkergebyrer.
Skal du bruge rådgivning i forhold til din gæld?
16 kommentar
Eiman
Peter
Mie Rahbek Thomsen
Vivi
Mie Rahbek Thomsen
Sonja
Mie Rahbek Thomsen
Sonja
Mie Rahbek Thomsen
Jane
Mie Rahbek Thomsen
Jane kristensen
Mie Rahbek Thomsen
Bettina
Mie Rahbek Thomsen
Pia
Mie Rahbek Thomsen
Jan
Mie Rahbek Thomsen
Mie Rahbek Thomsen
Inger-Lise Hansen
Martin
Mie Rahbek Thomsen
NIels
Mie Rahbek Thomsen
Rune
Mie Rahbek Thomsen
inge
Mie Rahbek Thomsen
Julie
Mie Rahbek Thomsen
Kirsten
Susanne
Stine
Susanne