PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Guide til gældssanering – sådan gør du

Gældssanering er en mulighed for privatpersoner med uoverskuelig gæld. Men for at komme i betragtning til en gældssanering skal du som ansøger opfylde en række betingelser. Herefter er det vigtigt, at du overholder de aftaler, du indgår med skifteretten og dine kreditorer.

Advokat Mie Rahbek Thomsen fra Advodan i Slagelse rådgiver ofte kunder om gældssanering. Her gennemgår hun hvad gældssanering er, hvem der kan få det og hvordan man søger, samt hvad man skal være opmærksom på i forbindelse med gældssanering.

 

1: Hvad er gældssanering?

Gældssanering er en kreditordning, som enten nedsætter din gæld eller gør dig helt gældfri. Hvis skifteretten beslutter at nedsætte din gæld, kan du få tildelt en afdragsordning, hvor du afdrager på din restgæld med et fast beløb i de næste 3 år (særregler vedr. SU gæld), hvorefter du vil være gældfri. 

 

2: Hvem kan få det?

Gældssanering er relevant for privatpersoner, som af forskellige årsager er kommet ud i en uoverskuelig gæld. Det kan fx være pga. sygdom, skilsmisse, arbejdsløshed, tvangsauktion, personlig konkurs eller lignende. Virksomheder, selskaber og foreninger kan ikke søge gældssanering. 

 

3: Hvilke betingelser skal være opfyldt?

Hvis du søger om gældssanering, er det afgørende, at du kan dokumentere, at du ikke kan betale din gæld. Derudover skal du opfylde tre vigtige betingelser:

  • Din gæld er så stor, at du ikke selv vil være i stand til at betale gælden over en længere periode på fx 6 år.
  • Du skal have fast og varig indkomst – fx fuldtidsjob, flexydelse og flexjob, førtidspension eller folkepension.
  • Du må ikke have nyere gæld – dvs. ingen forbrugsgæld eller restancer til fx licens, børnepenge eller andet inden for de seneste 5-10 år. Dog kigger man på, om man har stiftet ny gæld på grund af særlige omstændigheder og gælden dermed fremstår rimelig. Det kan fx være lån til udskiftning af hårde hvidevare, nye briller eller tandlægeregninger. 

Skifteretten vil desuden tage hensyn til din alder, hvordan gælden er opstået, og hvad du har gjort for at afvikle gælden igen, når den skal vurdere din ansøgning.

 

4: Hvor meget gæld kan man få eftergivet?

Hvor stor en del af din gæld, der bliver eftergivet, afhænger af dine økonomiske forhold. Hovedreglen er, at   skifteretten regner dine udgifter til bolig og en eventuel nødvendig bil fra dine indtægter og beregner et månedligt rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet skal dække udgifter til mad, tøj, kontingenter, gaver mm. Resten af dit månedlige overskud vil blive fordelt ligeligt til dine kreditorer over de kommende 3 år.

Skifteretten vil desuden tage hensyn til, om du har mindreårige hjemmeboende børn, og om du har andre særlige behov (fx udgifter til medicin eller lign.).

 

5: Hvordan søger man om gældssanering?

Rent praktisk skal du udfylde et ansøgningsskema, som du kan finde her eller hente i den nærmeste byret. Herefter skal du aflevere ansøgningen til skifteretten, som ligger i byretten. Bor du i Storkøbenhavn, skal du aflevere din ansøgning til Sø- og Handelsretten.

Det koster ikke noget at søge om gældssanering, men du skal selv betale for eventuel hjælp fra en advokat eller en gældsrådgiver.

Sammen med ansøgningen skal du sende:

  • Kopier af årsopgørelser fra skattevæsenet for de seneste 3 år
  • Kopier af forskudsopgørelsen for de seneste 2 år
  • Dokumentation for indtægter for de seneste 3 måneder (fx lønsedler, pensionsudbetaling mv.)

De samme papirer skal sendes med for din ægtefælle/samlever. Hvis I begge ansøger om gældssanering, skal I indsende to separate ansøgningsskemaer.

 

6: Hvad sker der, når ansøgningen er sendt?

Når ansøgningen er sendt ind, vil skifteretten indkalde dig til et møde, hvor du skal uddybe din ansøgning. Skifteretten tager herefter stilling til, om der er grundlag for at indlede en gældssanering.

Fra ansøgningen er sendt, til du har en endelig kendelse, vil der normalt gå 6-10 måneder. Hvis skifteretten vælger at indlede en gældssanering, vil den indledende undersøgelse og indstilling til skifteretten blive udarbejdet af en advokat, som ofte kaldes “rettens medhjælper” under din gældssaneringssag.

Hvis du får tilkendt en delvis nedsættelse af din gæld, betyder det rent praktisk, at du hver måned skal overføre et aftalt afdragsbeløb til en særlig konto, hvorfra kreditorerne én gang om året får udbetalt det aftalte beløb. Du har selv ansvaret for, at beløbet betales til kreditorerne.

Hvis du ikke indbetaler det aftalte beløb, kan du risikere, at din gældssanering bliver ophævet. Sker det, skylder du igen dine kreditorer de fulde beløb.

Hent ansøgningsskemaet til gældssanering her.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er ens rådighedsbeløb ved gældssanering?

Rådighedsbeløbet afhænger af om man er enlig, et par eller har børn, samt hvilken alder børnene har.

Rådighedsbeløbene ved gældssanering 2024:

  • Enlige: 7.250 kr. 
  • Par: 12.300 kr. 
  • Børn 0-1 år: 1.980 kr. 
  • Børn 2-6 år: 2.540 kr. 
  • Børn 7-17 år: 3.650 kr. 

Det betyder fx at et par med et barn på 8 år, skal have et rådighedsbeløb på 15.950 kr. (12.300 kr. + 3.650 kr.).

Hvornår er gældssanering ikke muligt?

Du kan normalt ikke få gældssanering, hvis:

  • Dine indtægts – og udgiftsforhold er uafklarede, fx hvis du er arbejdsløs, under uddannelse eller ikke har nogen bopæl.
  • Du har handlet uforsvarlig ift. din økonomi, fx hvis du har stiftet ny gæld og i forvejen har haft misvedligeholdt gæld, du ikke har betalt af på.
  • Din gæld er stiftet ved forhold, som er strafbare eller opstået pga. erstatningspligt.
  • Du ikke har afdraget på din gæld i perioder, hvor du har haft mulighed for det.
  • Du har stiftet ny gæld, mens din sag om gældssanering endnu ikke er afgjort.

Ved punkt 2 og 3 kan man i nogle tilfælde alligevel få gældssanering, hvis ens gæld betragtes som gammel (6-8 år).

Hvor længe står man i RKI, når man har fået gældssanering?

Bliver du tilkendt delvis gældssanering, skal du afdrage på din gæld i 3 år. Du vil stå i RKI indtil du er gældfri (efter 3 år) eller til registreringen har stået der i de maksimale 5 år. Bliver du tilkendt hel gældssanering (nulløsning), bliver du gældfri den dag, du får gældssaneringen og bliver fjernet fra RKI.

Kan man få gældssanering af SU gæld?

SU gæld saneres på en anden måde end anden gæld, hvilket kan betyde, at du skal betale i længere tid end de 3 år, som gælder nu. Derudover kommer det an på, om du har fået job inden for den branche du er uddannet i og har fået SU-lån til.

Kan man få gældssanering, hvis man fx ejer et hus?

Hvis du ejer et hus, er det ikke nødvendigvis et krav, at du skal sælge huset for at få gældssanering.

Skifteretten kan dog stille krav om, at huset skal sælges, hvis de vurderer, at dine boligudgifter er for høje ift. hvad de anser som værende rimelige boligudgifter.

Hvad er en rimelig husleje, når man søger gældssanering?

Det er op til den enkelte retskreds, hvor du søger gældssanering, at vurdere hvad en rimelig husleje dækker over. Ens boligudgift må ikke være for høj ift. det område, man bor i. Der er fx stor forskel på, om du bor i Storkøbenhavn eller fx Midtjylland.

Må man arve, låne penge eller købe fast ejendom, når man har fået gældssanering?

Kreditorerne kan ikke kræve, at gældssaneringen omstødes, hvis du fx arver. Dog kan du risikere, at din gældssanering bliver omstødt, hvis du havde en formodning om, at du snart skulle arve, mens din sag om gældssanering endnu ikke var afgjort.

Du må gerne låne penge, så længe du overholder dine afdragsordninger og ikke opbygger ny misvedligeholdt gæld.

Du må også godt købe fast ejendom, efter du har fået din gældssanering. Ud over de nye omkostninger, der følger med købet af ejendommen, skal du stadig overholde de afdragsordninger, der er lavet i forbindelse din gældssanering.

Må man spare penge op, hvis man har fået gældssanering?

Hvis du kan spare op og stadig betale dividenden, må du gerne lave en opsparing.

Kan man få ens budget genberegnet, hvis man ikke er i stand til at betale i henhold til kendelsen?

En gældssanering kan genoptages, hvis der er tale om væsentlige økonomiske ændrede forhold. Hvis du ikke er i stand til at betale i henhold til kendelsen, skal du kontakte skifteretten, som vil tage stilling til om gældssaneringen kan genoptages.

Kan man få gældssanering, hvis man har gæld til det offentlige?

Skylder du penge til det offentlige, skal du søge om eftergivelse i stedet for gældssanering. Betingelserne ligner i høj grad betingelserne for gældssanering. Du kan læse mere her

Kan man betale sin gældssanering ud før tid?

Ja. Det er muligt at betale restgælden ud før udløbet af de 3 år.

Kan man klage over rettens afgørelse?

Det er desværre ikke alle, der får eftergivet deres gæld med en gældssanering. Hvis skifteretten træffer afgørelser, du ikke er enige i, kan du indbringe sagen for landsretten. Fristen for at klage er to uger.

290 kommentar

Annette

Hej Mie Jeg er så heldig at være færdig med min gældssanering og har betalt den sidste udlodning. Jeg vil så høre ang. skat (hvornår bliver gæld slettet på årsopgørelsen?) jeg ønsker nemlig at skifte bank og derfor ser det ikke godt ud hvis der står jeg stadigvæk skylder et beløb væk. Håber du forstår spørgsmålet og ser frem til dit svar. Hilsen Annette

Joan

Min mand og jeg har fået gældssanering pga konkurs og afdrager efter aftale . Vi er halvvejs og kan nu se en ende på vores gæld. Vi er dog blevet ringet op af vores bankrådgiver, der fortæller, at vi skal være opmærksomme på, at når vi har betalt sidste afdrag - vil lige sige, at vi ikke skylder banken en krone - vil vi blive sat på bænken i 3 år hvilket betyder, at de i 3 år efter sidste afdrag ikke vil låne os penge og heller ikke anbefale os til kredit foreningen. Han fortæller det er normal praksis. Kan det være rigtigt, at vi ikke kan flytte eller optage lån 3 år efter sidste afdrag? Kh Joan

Jesper

Hej Mie jeg har fået gældsanering og en løbe tid på 3år men nu har jeg fået mulighed at låne rest beløbet på dividenden af en god ven er det muligt at betale dividenden ud før tid? Mvh Jesper

Remy

Hej Mie Tak for dine værdifulde svar her på siden. Jeg ønsker at spørge, om man må indregne et månedligt beløb til pensionsopsparing, hvis man som førtidspensionist (42 år) søger gældssanering? Jeg kan læse, at du har svaret herunder, at der gælder en bagatel grænse i tilfælde af flexjob, mens der tillades normal opsparing via arbejdsmarkedspension, hvis man har et job. Men hvordan er man stillet som førtidspensionist og hvad er en evt. bagatel grænse i kroner pr. måned? Venlig hilsen Remy

Helle

Hvad med gæld til gældsstyrelsen? Er det samme procedurer? Og hvis man har fået eftergivet sin gæld, må man så nogensinde eje et hus sammen med en, hvis det bliver muligt?

Anna

Hej Mie, Jeg håber først og fremmest, at det er i orden at stille spørgsmål på denne her måde - ellers se venligst bort fra min kommentar. Min eksmand har efter mange år besluttet sig for at ansøge om gældssanering. Hans påstand er, at han ikke kan ansøge så længe han skal betale børnebidrag til mig. Min eksmand er ikke i stand til at betale bidraget, så derfor er det det offentlige der understøtter ham og han ophober jo på denne måde mere gæld. Er det rigtigt at han ikke ikke kan ansøge og hvad ville du råde os i denne situation? MVH Anna

Mie Rahbek Thomsen

Hej Anna Tak for din henvendelse. Det er korrekt, at han kan få svært ved at få gældssanering, hvis han er i restance med børnebidrag. Da det offentlige lægger ud for ham, er det nemlig blevet en gæld til det offentlige, som er oparbejdet systematisk. Du skal dog endelig ikke frasige dig børnebidraget, for så får du ikke bidrag fra det offentlige længere. Samtidig vil det ikke reparere på den allerede opståede restance. Med venlig hilsen

Rikke

Hej Mie Skal lige forstå om ens kontoer osv. bliver lukket i ens bank når der startes en gældssanering? Min gæld er nemlig ikke til min nuværende bank men en bank hvor jeg kun har den gæld det drejer sig om. Hilsen Rikke

Lennart

Hej Mie... Jeg har netop været i kontakt med retten og forespurgt om muligheden for at kunne tjene lidt mere hvis jeg får en gældssanering., hvilket der er gode muligheder for....jeg er FP og må tjene omkring 80000 udover min pension om året...svaret fra retten lød, at hvis jeg kom til at tjene lidt mere skal jeg oplyse dem om det hver gang og hver gang vil de tage stilling til om min gældssanering skal revurderes....kan det virkelig være rigtigt...?? Og skulle man nu gå hen og vinde i Lotto eller arve, kan man så betale en gældssanering ud??? Vh Lennart - og tak for dine fine og professionelle svar...

Mie Rahbek Thomsen

Hej Lennart Tak for din henvendelse og rosende ord. Hvis man søger gældssanering og på forhånd ved, at man forventer at få en ekstra indtægt, så er det korrekt, at der skal tages højde for den indtægt i budgettet. Når der først måtte være afsagt kendelse om gældssanering, vil en lottogevinst til gengæld ikke medføre, at budgettet skal ændres. Lottogevinsten vil du selv kunne beholde. Med venlig hilsen

Esben

Må man spare op under en gældssanering? (Selvfølgelig under de vilkår og forhold som gældssaneringen i sin tid blev afgjort under.)

Kim

Hej Mie. Jeg er blevet gældssaneret for ca 2 år siden. Gældssaneringen løber over 5 år. Jeg overholder betingelserne for saneringen. Jeg undrer mig over at gælden bliver ved med at fremgå i min skattemappe. Kan du hjælpe med en forklaring?

Rikke

Hej Mie. Min kæreste står til at få gældssanering. Vi bor ikke sammen. Jeg er i fleksjob. Kan vi flytte sammen med det samme efter afgørelsen uden at blive modregnet? Eller er der regler om at man skal "bo alene i x antal måneder efter". Min kæreste er førtidspensionist.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Rikke Hvis I har planer om at flytte sammen, har din kæreste egentlig pligt til at oplyse om det ifm. gældssaneringssagen. Det påvirker jo hans budget. Hvis I vælger at flytte sammen efter gældssaneringssagen er færdigbehandlet, skal det ikke oplyses til nogen i forhold til gældssaneringen. Jeg kan ikke svare på, om det påvirker jeres indtægter i øvrigt. Med venlig hilsen

Karin

Skal jeg blive ved med at betale mine regninger, når jeg har søgt gældssanering? Hilsen Karin

Kasper

Kan skifteretten afvise en gældssanering, fordi der er skattegæld? Da kørsel befordring var forkert. Jeg fik indledt gældssanering i skifteretten, men blev afvist gældssanering til afgørelsen, da jeg har skattegæld. Men havde jeg også da sagen blev indledt. Kan ikke forstå det. Hvad siger du til det ??

Morten

Hej Mie Jeg har fået gældssanering maj 2022 men har gjort noget meget dumt at låne en fra USA penge som havde lovet at betale tilbage men ikke er gjort. Hvad vil der ske, når jeg ikke kan betale kreditorerne, den bliver vel ophævet? kan man søge om ny gældssanering på andet tidspunkt? Har kontaktet skifteretten men har ikke svaret.

Jens

Hej Mie Er der en rimelig sandsynlighed for, at jeg som selvstændig med enkeltmandsvirksomhed, kan opnå gældssanering/eftergivelse? Jeg skylder det offentlige ca. 700.000.; og har en privat gæld på 20.000. VH Jens

Johnna

Hej Mie Min mand og jeg har fået en gældssanering, og betaler hver vores afdrag, nu er min mand gået bort, hvordan ser det så ud med hans betaling nu her?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Johnna Tak for din henvendelse. Kondolerer. Din mands gældssanering bør blive afbrudt, hvorved boet efter ham bliver insolvent. Din gældssanering fortsætter dog, så forudsat at du overholder alle betalingerne iht. kendelsen, bør du ikke blive berørt økonomisk af, at din mands gældssanering ikke bliver gennemført. Jeg vil anbefale dig at kontakte jeres medhjælper eller Skifteretten, så det kan blive nærmere afklaret. Med venlig hilsen

Susanne

Min kæreste / samlever skal i gang med at søge gældssanering – en gæld som er kommet af tvangsauktion på et hus han ejede sammen med hans fraskilte kone .. (huset var forsøgt at blive solgt og kom på tvangsauktion 3 år efter skilsmissen). Mit Spørgsmål … kommer min økonomi til at påvirke en evt. gældssanering (jeg har et firma med god overskud + god friværdi i egen bolig + penge i banken). Vi har været samboende i ca. 3/4år og tvangsauktion var inden vores sammenflytning. Kan han blive afvist at blive gældssaneret med den begrundelse, at jeg kan hjælpe ham med at betale? Håber at I kan være behjælpelige. Mvh Susanne

kim

Hej Mie Jeg påtænker at søge gældssanering, er det rigtigt at jeg skal oplyse min samlevers aktiver og passiver, vi har boet sammen i et halvt år og min gæld er optaget før vi flyttede sammen, hun ejer et hus som vi bor i og jeg betaler husleje til hende, da jeg ikke kan eje. Det skal jo ikke gå ud over hende, at jeg har været et kvaj. Med venlig hilsen Kim

Mie Rahbek Thomsen

Hej Kim Tak for din henvendelse. Du vil skulle oplyst om din kærestes indtægter og udgifter, men det er udelukkende for at tjekke, at du ikke forsørger hende. Derudover skal der kigges på, om du betaler ”for meget” husleje, så hun har en opsparing ud af det. Det vil være muligt, hvis lånet ikke er afdragsfrit. Din kæreste vil dog ikke kunne komme til at skulle betale noget i forbindelse med din gældssanering. Med venlig hilsen

Daniel

Hej Mie, Jeg er gået konkurs med en virksomhed og står nu med en hæftelse/gæld på 3 mio kroner til en kreditor, hvilket højst sandsynligt vil resultere i en gældssanering. Jeg er i fast arbejde og har styr på budgettet i forbindelse med en gældssanering. Dog har jeg et spørgsmål: Hvor meget må jeg indbetale til min pension i forbindelse med en gældssanering? Jeg er 36 år og har drevet virksomhed de sidste 6 år, hvilket desværre har resulteret i, at jeg nærmest ikke har penge på min pension idag. Derfor ønsker jeg naturligvis at betale så meget som muligt ind på min pension under gældssaneringen - i omegnen af ca. 30% af min løn. Hvad er en "acceptabel" sats for pensionsindbetaling?

Rune

Hej Mie Min kæreste har en gæld fra andet hus/ægteskab . Vil kreditorer (bank og kredit forening ) kunne opkræve flere penge af hende, hvis vi flytter sammen?

Karin

Hej Mie Jeg har gæld efter et hus, der er gået på tvang. I forhold til ansøgning om gældssanering, hvor jeg skal vedlægge lønsedler for 3 måneder. Skal det være fuldtidslønsedler med 37 timer pr. uge eller kan 30 timer pr. uge også godkendes? Er det også muligt at få gældssanering på SU gæld? Vh Karin

Mie Rahbek Thomsen

Hej Karin For at kunne få gældssanering skal du fuldt udnytte din arbejdsevne. Derfor skal man som udgangspunkt arbejde fuldtids. 30 timer er derfor som udgangspunkt ikke tilstrækkeligt. SU gæld saneres på en anden måde en anden gæld, hvilket kan betyde, at du vil skulle betale i længere tid end de 3 år, som gælder nu. Det kommer dog an på, om du har fået job inden for den branche du er uddannet i og har fået SU-lån til. Med venlig hilsen

Torben

Hej Mie! Ved at læse dine mange gode svar, tak for dette, kan jeg indirekte læse, at hvis man har fået udbetalt f.eks. en alderspension, flere år forud for en ansøgning om gældssanering, skal hele det udbetale beløb indgå som en månedlig indtægt i udregningerne i gældsperiodens afvikling, med en 5/600 del. Er der nogle undtagelser eller situationer, hvor man godt må bruge nogle penge af det udbetalte beløb, som så ikke indgår som indtægt i gældssaneringen? Hilsen Torben

Johanne

Kære Mie! Hvis jeg har gæld til det offentlige, og det private, og så går hen og arver efter en forældre.. vil det offentlige/ privat så tage arven før den udbetales? Har hørt om forældre der gør deres børn arveløse, for at undgå at arven bliver inddraget til gæld...

Mie Rahbek Thomsen

Hej Johanne Hvis du bliver kaldt i fogedretten og spurgt ind til dine aktiver, vil du skulle oplyse om en ventende arv. Kreditorerne har så mulighed for at foretage udlæg i arven, så de modtager beløbet som hel eller delvis afbetaling af gælden. Nogle laver ganske rigtigt testamente for at undgå, at deres midler går til dækning af børns kreditorer. Med venlig hilsen

Christina

Hej Mie Hvor finder jeg officiel lov omkring forbud mod stiftelse af ny gæld. Ved det er et vilkår, når man er gældssaneret, men kan ikke finde det på skrift nogen steder. Kan du hjælpe???

Leon

Hej Mie Jeg søgte gældssanering, men fik afslag. Kan de så forlænge, at jeg står i rki når man kun må stå der i 5 år?

Brian

Hej Mie Jeg har et spørgsmål, jeg håber at du kan hjælpe mig med. Jeg 63 år og har en gammel gæld. Jeg vil så gerne søge om gældssanering, men som jeg forstå det, skal man have et arbejde, og det har jeg ikke. Jeg er syg lider voldsomt af angst så meget at jeg næsten ingen ting kan. Jeg vil så gerne have hjælp med ved ikke hvordan. Kan jeg prøve at søge gældssanering, når jeg ingen indkomst har? På forhånd tusind tak

Rikke

Hej Mie Mon du kan svare mig på dette.. Min bror er blevet skilt og ingen af dem har råd til at blive boende i deres hus. Så de vælger, ikke at betale afdrag på det. De har begge været i kontakt med en advokat, og ønsker at søge om gældsernæring når huset er solgt på tvangsauktion. Problemet er, at den ene er blevet rådgivet til at fortsætte med at betale el, varme og vand i huset.. hvor imod den anden er blevet rådgivet til slet ikke at betale noget som helst.. hvad er din mening omkring det? Vh Rikke

Mie Rahbek Thomsen

Hej Rikke Hvis man skal kunne opnå gældssanering, skal man ikke være selvforskyldt i gælden, og man skal have afdraget/betalt det man kan løbende. Hvis de ikke har mulighed for at betale indtil et frivilligt salg, må det blive solgt på tvangsauktion. Det kan dog være en god idé fortsat at betale forbruget for at stille sig bedst ift. en fremtidig gældssanering. Med venlig hilsen

Tanja

Jeg har en ven der har fået gældssanering i foråret 22. Han er ansat og har ingen bil, men for at han kan beholde sit job så kræver chefen, at han får en bil, så han kan levere varer ud. Men hvordan kan han det? For han bliver vel beskattet af den? Chefen foreslår at han stiger tilsvarende i løn som han bliver beskattet efter skat, men skal hans sag så regnes om? Han har så lille en økonomi, at han ikke kan betale sin gæld tilbage og det er en 3 årig. Chefen kan enten vælge at købe eller lease en bil til ham, men kan han overhovedet det? Mvh P

Susie

Jeg har fået tilkendt en gældssanering for et halvt år siden, dvs. jeg har endnu ikke betalt den første dividende. Gældssaneringen er tilkendt efter de gamle regler dvs. jeg skal betale i 5 år. Gældssaneringen blev indledt i sommeren '21, hvor budgettet også blev beregnet. Ligesom alle andre er jeg, som enlig forsørger, påvirket af de stigende priser på el, varme og fødevarer. Er der nogen som helst mulighed for at få budgettet beregnet på ny? Eller er det bare ærgerligt? Mvh. Susie

Mie Rahbek Thomsen

Hej Susie En gældssanering kan genoptages, hvis der er tale om væsentlige ændrede forhold. Der skal dog en del til, men de stigende el- og varmepriser kan i det konkrete tilfælde godt medføre en væsentlig ændring. Hvis du ikke ser dig i stand til at betale i henhold til kendelsen, så skal du kontakte Skifteretten, som vil tage stilling til, om gældssaneringen kan genoptages.

Thomas

Hej Mie Tror du, det er muligt at søge gældssanering, hvis man har firmabil (som jo bliver beskattet)? Bil er nødvendigt for at jeg kan udføre mit arbejde. Mvh. Thomas

Jens

Når man søger gældssanering, står der ikke noget med en værdi over 3000,- Hvis jeg har en ældre bil ca. 15 år gammel som nok ikke har en salgsværdi over skrotpræmien, som det eneste jeg har af værdi, kan skifteretten så forlange den skal sælges, selv om jeg ikke har andre værdier, og er pensionist så har ikke midler til afbetale på min gæld. Hilsen Jens

Sofie

Kære Mie! Jeg har et spørgsmål om gældssanering, og pension... jeg er i fleksjob 12 timer ugentlig, så derved mangler der en del pensionsindbetaling, da der kun indbetales for 12 timer. Min pension ved arbejdsgiver er pensam. Må jeg indbetale f.eks. 200 kr. hver måned, uden at det får konsekvenser, når jeg her senere på året søger gældssanering? Eller må jeg lave en aldersopsparing på 200 kr. månedligt, eller vil kreditorerne få den under en gældssanering? Vi snakker om max 10.000 og sikkert også mindre... På forhånd tak

Mie Rahbek Thomsen

Hej Sofie Indbetalinger til pension vurderes ud fra din stillings beskaffenhed. Hvis indbetalingerne er uforholdsmæssigt store, skal de som udgangspunkt indgå i gældssaneringssagen. Er dette beløb af en helt marginal størrelse, kan beløbet dog, holdes ude af gældssaneringssagen, da der gælder en bagatel grænse. Det vil derfor blive vurderet konkret, hvis du søger gældssanering. Med venlig hilsen

Johanne

Hej Mie! Hvis jeg står til at skulle arve fra en forældre, og jeg har gæld til det offentlige, men også private kreditorer (står registreret på selvangivelsen), vil de så trække i arven, og hvad må de evt. trække før udbetaling?

Dina

Hej Mie Har et spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe med. Jeg fik gældssanering i november 2021, og skal betale hertil i 5 år. Er lige flyttet, og har et spørgsmål til depositum, som jeg har indbetalt til tidligere udlejer. Der er et par kreditorer, som har taget udlæg i depositummet, og udlejer siger at hun skal sende beløbet til skifteretten. Hvor kommer disse penge til at havne i forhold til gældssaneringen? Mvh D

Julie

Hej Mie! Jeg påtænker at søge gældssanering.... jeg arbejder i fleksjob og har derfor et pensionsspørgsmål... hvis jeg arbejdede ordinært ville jeg få indbetalt for 37 timer.... nu er jeg så i fleksjob og får kun indbetalt for 10 timer så der mangler en del.... Må jeg indbetale ekstra på den pension jeg har via job, eller vil de fratage mig den i en gældssanering? Aldersopsparing er heller ikke muligt, da de tager den i en gældssanering. Vi er dårligere stillet som fleksjobber omkring pension, men hvad vil der blive accepteret i en gældssanering omkring pension? Må der indehaves ekstra så det svarer til en ordinær? Mvh Julie

Mie Rahbek Thomsen

Hej Julie, Tak for din henvendelse. Den del af dine indbetalinger på pensionsordningen, der vurderet ud fra din stillings beskaffenhed er uforholdsmæssigt store, skal som udgangspunkt indgå i gældssaneringssagen. Er dette beløb af en helt marginal størrelse, kan beløbet dog, holdes ude af gældssaneringssagen, da der gælder en bagatel grænse. Som udgangspunkt har du derfor ikke ret til at indbetale ekstraordinært til din pension.

pia

Hej Mie Jeg har været så heldig at få tilkendt gældssanering. Min bank har i dette tilfælde ikke gjort krav på at få deres gæld tilbage og fik derfor kun gældssanering på min SU gæld. Jeg har allerede nu kunne betale min SU gæld ud i april og har derfor afsluttet min gældssanering. Men når jeg logger på banken, står jeg stadig er registreret med en gæld! Hvornår bliver sådan noget fjernet?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Pia, Tak for din henvendelse. Da banken ikke har fået dividende i din gældssanering, kan de ikke gøre krav gældende mod dig, som vedrører tiden inden gældssaneringen. Det krav, de måtte have haft imod dig, er omfattet af gældssanering, også selvom de ikke har anmeldt kravet. Jeg vil anbefale, at du kontakter din bankrådgiver. Vedkommende bør kunne hjælpe med, hvorfor der forsat er registreret gæld. Med venlig hilsen

Rikke

Hej Mie Jeg sendte en ansøgning til gældssanering for godt 1 1/2 måned siden, og er nu blevet indkaldt til et indledende møde ultimo dette måned. Jeg er nu gjort bekendt med at der kommer nye regler i forbindelse med afdragsperiode m.m. 17/7-2022 - er vedtaget i går. Kan man gøre noget for at udskyde processen. Rykke dato, tilbagekalde ansøgning etc.? Det har jo ret stor betydning, at komme videre med livet efter 3 år i stedet får 5 år - nu hvor reglerne jo nærmest ændres dagen efter, hvis der indledes en gældssaneringssag. Hvis positivt udfald, så bliver den jo indledt samme dag? Håber du kan give er objektivt råd. På forhånd tak.

Sofie

Hej Mie! Hvis jeg får gældssaneret et beløb til en boligforening ( flytte afregning ), og så ønsker at flytte ind i den pågældende boligforening igen, vil de så Blackliste Minogue må de? Eller er det at foretrække at betale hele beløbet før evt gældssanerieng, så den gode stemning kan bevares, så jeg kan få tilbudt ny bolig...

Susanne

Hej Hvad betyder de nye regler for igangværende gældssanering, hvor der ikke er afsat kendelse endnu?

Sanne

Hej Mie! Lige et enkelt spørgsmål... Hvis jeg får godkendt en gældssanering, og her er så en gæld til et boligselskab som jo så gældssaneres... vil jeg så være blackkistet hos dette boligselskab, så jeg ikke kan få tilbudt ny bolig hos dem? Hvis en kreditor har pant i et indskudslån, og der bliver bevilliget gældssanering vil denne pant så blive ophævet, og evt hvornår i forløbet?

Per

Hej Mie jeg har læst at du den 08-09-21 svarer på spørgsmål om overarbejde og skriver at, Medmindre din gældssanering er gennemført på baggrund af en konkurs, vil kendelsen om gældssanering være bindende. hvordan er det hvis gældssaneringen er gennemført på baggrund af konkurs.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Per Tak for din henvendelse. Da man kan opnå gældssanering i forbindelse med konkurs, trods at ens økonomiske forhold ikke er afklaret, kan en kreditor begære gældssaneringen genoptaget med det formål at forhøje den procentsats, hvortil fordringerne er nedsat. Dette kan gøres, hvor dine økonomiske forhold er væsentligt forbedret. Endvidere, skal jeg gøre opmærksom på at man ved konkurs har pligt til at underrette skifteretten og kreditorerne, hvis dine økonomiske forhold er væsentligt forbedret. Dette kan f.eks. være, hvis du har fået et arbejde el. lignende.

Jytte

Hej Mie vi min mand og mig fik gældssanering for 13 år siden jeg blev gældsfrie og min mand skulle betale noget tilbage hvad de er gjordt for længst siden nu står vi i den situation vi skal flytte og kan få hele vores indskud tilbage da vi har boet her i over 18 år kan en af krititorene forlange noget af vores indskud ? Hilsen Jytte

Pernille

Hej Mie Jeg har lånt penge ud Og skal have dem tilbage som privat person hvis personen for deldelt gældssanering, personen fortæller at personen skal bruge mit cpr nummer til jeg skal få pengene udbetalt , passer dette ?? Og hvis ja eller nej hvorfor forklaring udbedes tak, kan ikke finde regler for modtagelse af gældssanering fra gældsperson ?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Pernille Tak for din henvendelse. Hvis du har anmeldt et krav i forbindelse skyldnerens gældssanering og du er blevet tildelt en dividende vil skyldnerens afdrag skulle betales til din konto. Hvis det er skyldneren selv der spørger, vil det derfor være dine kontooplysninger der er relevante. Såfremt det er skifterettens medhjælper der har rettet henvendelse til dig og efterspurgt cpr nummer kan det være for at indsætte dividende på din nemkonto. Såfremt du har spørgsmål vedr. dit krav mod skyldner efter gældssaneringen, herunder hvordan kravet afdrages kan du prøve at kontakte den advokat som har stået for sagsbehandlingen.

Sanne

Hej Mie! Jeg har virkelig brug for et svar her. Jeg er på vej til at søge gældssanering, men for Ca 13 år siden fik jeg en arbejdsskadeerstatning der skulle dække til Jeg gik på pension dengang 65 år. Pengene er brugt idag, så hvad vil der ske i en gældssanering. Lægger de beløbet til min indtægt så har jeg 0 kr at leve for.... jeg er 59 år i dag og i fleksjob på lavt timetal... Kan du hjælpe med et svar

Jannie

Hej Mie! Tak for dine altid gode svar. Jeg har lige et par spørgsmål jeg håber at du kan hjælpe med. 1. I perioden op til at jeg søger gældssanering er det da ok selv at vælge hvem jeg vil afdrage gæld til, og hvem der ikke er råd til? Må der også betales gæld med kaution først.... Der bliver betalt til flere kreditorer. 2. Under gældssanering er det så acceptabelt at der er en opsparing til uforudset udgifter nogle få hundrede pr måned der måske har en saldo på 5000 kr, og hvad med alderspension, kan de påtvinge at den bliver brugt på gæld, vi snakker om under 10.000 kr... jeg er i fleksjob arbejder et lavt timetal derfor meget sparsom pensionsopsparing, så en alderspension kunne hjælpe.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Jannie Tak for din henvendelse. Du må gerne betale af på gæld – også selvom kreditorerne ikke stilles lige. Det får ikke betydning for en gældssanering. Det ville omvendt kunne blive et problem, hvis du slet ikke havde betalt af til kreditorer, hvis du rent faktisk havde haft mulighed for det. Din opsparing vil blive inddraget i gældssaneringen. Der vil dog blive lagt et budget med et månedligt rådighedsbeløb. Pensioner vil som udgangspunkt blive inddraget, hvis udbetalingstidspunktet på pensionsopsparingen er nået. I øvrigt bliver pensioner ikke inddraget i gældssaneringen.

Morten

Hej har lige tilkendt gældssanering April 2022 og skal have 5150 kr tilbage i skat 2021 årsopgørelse skulle de være talt med gældssanering og der stadig ikke kommet noget om de bliver udbetalt har kontaktet gældstyrelsen og de siger de skal godkendes af dem der har med gældssanering i kendelsen står der ikke noget om penge tilbage i skat mvh Morten

Susie

Hej Mie! Lige et spørgsmål, som gør mig usikker jeg fik for Ca 13 år siden en arbejdsskadeerstatning, og pengene er brugt.... vil det give et problem i forhold til ansøgning om gældssanering? Når der er Ca lige meget gæld til privat og offentlig, er det så muligt at søge eftergivelse, og så forhandle gæld ned med de private? Og så selv betale de private ud. Eller kræver det at der ingen privat gæld er? Når jeg har et indskudslån/flyttegæld der er for ny og med en medkautionist en 18 årig, er det så tilladt at betale den ud over nogle år og så søge gældssanering derefter? Mvh Susie

Mie Rahbek Thomsen

Hej Susie Tak for din henvendelse. Hvis man har modtaget erstatning for erhvervsevnetab skal en del af erstatningen indregnes økonomisk i gældssaneringsbudgettet. Det gælder som udgangspunkt uanset at erstatningen er forbrugt. Vedrørende dit ønske om alene at søge om eftergivelse, kan der gives afslag på din ansøgning om eftergivelse, hvis din private gæld er væsentlig. Hensigten er at man benytter eftergivelse når man primært har gæld til det offentlige og gældssanering når man både har gæld til det offentlige og private. I forhold til dit indskudslån, er der ikke krav om, at du afdrager forholdsmæssigt ens til alle kreditorer.

Lisbeth

Hej min mand søger gældsanering under konkurs af privatejet virksomhed(landbrug) Er det korrekt at han ikke får et rådighedsbeløb fratrukket sin indkomst hvis jeg tjener nok til at forsørge ham? Mvh Lisbeth

Sanne

Hej Mie! Jeg står midt imellem at søge gældssanering og eftergivelse...gæld til det offentlige er 131.000 og det private Ca 100.000 kr. Som sådan har jeg ikke optaget nye lån i 6 år, men for 2 år siden fik jeg et indskudslån hvor kommunen kautionerede, og også en fraflytningsgæld på 10.000 kr bliver den et problem i forhold til gældssanering/eftergivelse for jeg må vel ikke forfordele disse to ved at betale dem ud før jeg søger...

Jette

Hej Mie! Jeg har læst i gældssaneringsloven, at man ikke kan få gældssanering, hvis man har erstatningspligt. Desværre kan jeg ikke finde opslaget igen. Sagen er den at min x-svigerdatter lavede hærværk i et hus, jeg havde udlejet til hende for over 100.000. Hun søgte gældssanering og fik det - for hele 1.562.500. Hermed røg også min erstatning (kr. 111.467), som var stadfæstet i dom fra byretten i Aalborg. Den gældssanering foregik ved retten i Hjørring og som jeg ser det, har den dommer totalt forregnet sig - en erstatningsdom gives der mig bekendt ikke gældssanering for. Jeg har søgt og søgt men kan ikke finde det opslag igen - please HJÆLP MIG!

Mie Rahbek Thomsen

Hej Jette Hvis en ansøger har bøder eller andre erstatningspådragende forhold i bagagen, kan det hindre en gældssanering. Der bliver dog kigget på tidspunktet for handlingerne samt hvor stort beløbet er i forhold til den samlede gæld. Udgør den del en væsentlig andel af den samlede gæld, vil det typisk hindre en gældssanering. I dette tilfælde vil jeg vurdere, at det ikke er en væsentlig del, og det har medhjælper og Skifteretten nok også fundet.

Camilla

Hej igen, Mie. Tak for svar, jeg tror måske ikke jeg formulerede mig rigtigt. Mit indskud skal gå til kreditorerne, og betales direkte fra boligselskabet - det er helt fint. Men hvis nu en kreditor (eller flere) betales ud ved at få indskuddet, og jeg ikke kender til fordelingen/hvilke kreditorer der er tale om, skal jeg så, efter at have betalt det årlige beløb, selv kontakte kreditorerne, for at høre om de så har modtaget for meget? Og ifald de har modtaget mere end gælden lyder på, så selv bede dem om at betale tilbage, så beløbet kan fordeles på de resterende kreditorer? Jeg synes det virker meget kaotisk, og jeg er rigtig nervøs for at gøre noget forkert. Mvh Camilla

Camilla

Hej. Jeg flyttede den 15. Januar, og mit indskud går til kreditorer (dem har jeg 7 af). Jeg ved ikke hvor mange af disse der har gjort udlæg i mit indskud, og hvem der er “kommet først”. Jeg har kontaktet boligselskabet for at få en oversigt over fordelingen, da jeg ikke aner om én eller flere er betalt ud. Det begynder at haste lidt, da jeg iflg min udlodsliste snart skal betale det årlige beløb jf. min gældssanering. Jeg har fået svaret, at de har andre sager end min og at det i øvrigt er advokaten (medhjælperen), der skal skrive til dem. Det tror jeg ikke, at han hjælper med, da han vel ikke længere bliver betalt af retten. Hvor længe må boligselskabet være om dette? Tak.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Camilla Tak for din henvendelse Såfremt der er en eller flere kreditorer der har taget udlæg i dit indskud, kan boligselskabet ikke tilbagebetale indskuddet til dig, uden de først har anvendt dit indskud til at betale de kreditorer der har gjort udlæg. Det vil sige, at det ikke er dig, der skal fordele indskuddet mellem udlægshaverne men boligselskabet. Der er desværre ikke nogen frist for, hvor hurtigt et boligselskab skal besvare henvendelser fra beboere, men uagtet om der er gjort udlæg i dit indskud eller ej, skal du betale de afdrag du plejer jf. kendelsen om gældssanering.

Tilde

Hej Mie. Jeg fik bevilget gældssanering sidste sommer. Jeg er på Førtidspension, og kan dermed få udbetalt fra LD før jeg fylder 60 år. Beløbet er ca. 7000,- Hvis jeg vælger at få dem udbetalt, vil beløbet så blive tilbageholdt af Skat, så de går til kreditorerne og Skat? Hverken LD, Skat eller gældsstyrelsen kan svare mig. På forhånd tak.

Bo

Hej Mie Jeg fik tilbage i 2020 tilkendt gældssanering. Som en del af kendelsen står følgende noteret; "Eventuel overskydende skat for det kalenderår, hvor du har opnået gældssanering, og eventuelt tidligere år, skal indbetales til fordeling blandt kreditorerne". På årsopgørelsen for 2020 skulle jeg have 791,- i overskydende skat. Dem fik jeg ikke - formentlig grundet ovenstående formulering. Nu står jeg til at skulle modtage ca. 10.000,- i overskydende skat for indkomståret 2021. Vil jeg få disse udbetalt? Det skal lige siges at jeg ikke skylder det offentlige noget, udover det beløb som er indeholdt i gældssaneringen - og at ingen gæld er stiftet efterfølgende. Mvh, Bo

Viben

Hej Mia. Jeg har en god ven som vil søge gældsernering. Gælden stammer fra salg af hus for 15 år siden med et tab på ca 500.000 til banken. Gælden vokser pga renten. Hun er lige blevet tildelt førtidspension og får i den forbindelse udbetalt 350.000 kr. som skal erstatte indtægtstab til pensionsalderen om 20 år. Bliver de penge regnet med som indtægt?

Helle

Hej P,g,a en skilsmisse og han stak af til Thailand i 2012 og har ikke set eller hørtt til ham ,da jeg sad hus bil og fik solgt det med en under skud på 1.60000,og bare prøve at kæmpe en kamp men kan ikke se en ende på det da jeg lig om lidt bliver 60 og kommet på flexjob da jeg har en dårlig skulder og kommer aldrig i et 37 timers job,da jeg har gået og tænkt på at søge gældsætning, så det jeg vil høre om er det så kun min halv del og ikke han gæld Kh Helle

Marina

Hej Mie. Tak for tidligere svar. Jeg har fået min gældssanering, og skal pr. 31.8 betale til 8 kreditorer. Jeg er netop flyttet, og mit indskud er gået til 4 kreditorer. Jeg skal ligeledes have lidt tilbage i skat, hvilket de tilbageholder pga gæld til gældsstyrelsen. Ingen af beløbene dækker det fulde beløb jeg skylder kreditorerne, men er mere end det jeg skal betale dem årligt. Mit spørgsmål er, om jeg den 31.8 kan springe de kreditorer over, der nu har fået penge i første omgang, og først betale dem i 2023?

Pet

Hej Mie Jeg gik konkurs med mit enkeltmands virksomhed for snart 1 1/5 års siden. Det hele er ikke gjort op endnu da der har været corona og 2 huse der skulle sælges på tvang. Jeg skylder skat ca. 700.000 + jeg kommer til at skylde kreditforening ca.800.000 Jeg har 2 spørgsmål. (1.) Jeg fik oplyst af kurator i starten at når man havde så stor en skattegæld var muligheden for gældssanering ikke stor. Er det korrekt ? (2) Hvis jeg kan søgegældssanering skal det så ske før hele boet m.m er solgt Eller kan man evt vente til hele sagen er afsluttet. Bedste hilsner Per

Mie Rahbek Thomsen

Hej Pet Såfremt du ønsker at søge om gældssanering bør du gøre dette inden den afsluttende skiftesamling i konkursboet, da din gældssanering i så fald kan behandles efter reglerne om gældssanering i forbindelse med konkurs. Dette vil blandt andet medfører at afdragsperioden alene er 3 år og ikke 5 år. I forhold til om din gæld til SKAT vil stå i vejen for en gældssanering, vil det bero på en konkret vurdering af hvordan denne gæld er opstået – gæld der systematisk er oparbejdet til det offentlige, vil således medføre at du ikke kan få en gældssanering.

Lone

Hej Mie, Jeg skal til at søge om gældssanering på et stort SU-lån, der for flere år siden overgik til skat. Jeg er lige blevet visiteret til flexjob og får i den forbindelse også en arbejdsskadeforsikring udbetalt. Skal arbejdsskadeforsikringen bruges på et afdrag på gælden til skat, eller er det meningen, at den bruges på at sikre, at mit liv kan blive nogenlunde normalt trods den meget lavere kommende løn?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Lone En erhvervsevnetabsforsikring vil skulle medtages forholdsmæssigt som indtægt. En sådan erstatning vil jo skulle erstatte dit indtægtstab frem til pensionsalderen. Hvis du eks. har fået 1 mio. kr. og har 15 år til pensionsalderen, vil der skulle medregnes 1/15 af 1 mio. kr. hvert år i gældssaneringsbudgettet. Menerstatning og erstatning, som ikke skal dække et indtægtstab skal dog ikke medregnes. Ej heller kritisk sygdom som udgangspunkt.

Alexander

Hej Mie Jeg skal søge en gældssanering, men er blevet anbefalet at vente til efter 21/7 grundet nye regler, hvor saneringsperioden nedsættes fra 5 til 3 år. Har derfor ringet til skifteretten og spurgt om dette er korrekt, men de siger at der kun foreligger et forslag, og intet er afgjort. Hvad jeg selv kan finde frem til er, at forslaget udspringer af et EU-pålagt direktiv, som betyder at det skal gennemføres . Grundet forskellige omstændigheder, så betyder de to års forskel utrolig meget i min sag//mit liv, så derfor vil jeg gerne spørge om følgende - Ændres lovgivningen/saneringsperioden til 3 år til juli? Er der andre forhold, som er værd at overveje ift at søge GS? På forhånd tak.

Anna

Hej Mie Min kæreste gik personlig konkurs i 2019. Han er nu gået i gang at søge gældssanering på min opfordring. Jeg er siden 2019 blevet færdiguddannet og har købt en andelslejlighed og et lille sommerhus til en samlet sum på ca 1.3 millioner, da jeg selv tjener en god løn og selv har optaget lånene i banken. Vi har boet som samlever i tidligere lejeboligerne og han bor nu selvfølgelig også hos mig i andelslejligheden. Vi har ingen fælleskonti eller lignende og har holdt alt adskilt netop grundet hans gæld Jeg er nu utrolig bekymret for at blive inddraget i gældssaneringen, og at mine ejendomme på nogen måde kan inkluderes? Hvordan ville jeg, min økonomi og mine egendele kunne berøres?

Dina

Hej Mie. Jeg skal til at søge gældssanering da jeg havde et hus som røg på tvang. Der er nu sket det, at jeg har fundet en kæreste - vores ønske er at flytte sammen, men hvordan ser det ud i forhold til det jo er min gæld fra tidligere? Mvh. Dina

Mie Rahbek Thomsen

Hej Dina Såfremt du flytter sammen med din kæreste, vil dit budget kun medregne halvdelen af boligudgifterne, da din samlever selv skal afholde den anden halvdel. Boligudgifterne skal være afklarede, så flytter I i ny bolig, skal der være overblik over de nye udgifter. Det vil blive undersøgt, om din kæreste kan betale sin andel af de fælles udgifter, så du ikke forsøger ham. Til gengæld vil hans økonomi ikke i øvrigt blive inddraget under din gældssaneringssag. Yderligere skal du være opmærksom på at man ikke må have optaget ny gæld, typisk inden for de seneste 5 år. Det kan derfor, få betydning for dine muligheder for gældssanering, såfremt du er nødt til at optage ny gæld i forbindelse med flytningen.

Robert

Hej Mie. Jeg har fået tilkendt gældssanering 20 januar med virkning fra 1 januar 2022. Jeg har så skiftet bil 18 januar, den gamle blev afmeldt. Jeg forventede selvfølgelig at få den resterende vægtafgift retur, men har lige fået besked fra gældstyrelsen om at de har modregnet det i min gæld. Er det ikke forkert? Der er jo fastsat en dividende jeg skal betale til dem, og hvis de så modregner, så passer beløbet jo ikke. Jeg havde jo brug for de penge til ny vægtafgift på anden bil. Mit arbejde kræver en bil. Det er knap 3000 kr. Vi snakker om Venlig hilsen, Robert

Helle

Hej Mie Jeg undre mig over hvorfor man skal betale sine kreditorer årligt ifm. gældssanering og ikke månedligt, hvad er forklaringen på det? Hilsen Helle

Emma

Hej Mie Jeg har søgt eftergivelse af gæld da jeg har et stort SU lån, jeg ikke fik afdraget på i tide. Jeg har imellem tiden fået diagnosen ADHD, som jo ofte er koblet sammen med gæld. Kan det spille en rolle i svaret?

Peder

Hej mie, jeg har et par spørgsmål jeg er lige blevet førtidspensionist og har en 8 år gammel gæld fra en tvangsauktion af mit hus sidder tilbage med en gæld på ca en million, har en hjemmeboende søn på 13 jeg overvejer at søge gældssanering jeg har ikke afdraget i de 8 år da jeg gik sygemeldt og det var osse årsagen til tvangsauktion da jeg ikke havde økonomi til at afdrage og det har jeg forøvrigt heller ikke råd til nu bor i lejet lejlighed og er man tvunget til at acceptere den afgørelse der bliver aftalt ved gældssanering. Mvh peder

Mie Rahbek Thomsen

Hej Peder Ved gældssanering bliver der lagt et budget ud fra dine indtægter og udgifter, og det månedlige overskud/betaling til kreditorerne fastsættes ud fra det. Du vil derfor, som udgangspunkt, have mulighed for at overholde vilkårene i en gældssanering. Hvis du ikke mener, at du kan overholde det lagte budget, kan du helt frem til kendelsen afsiges tilbagekalde din gældssaneringsansøgning. Det kan dog blive vanskeligere og dyrere at søge igen en anden gang. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Marianne

Hej, min kæreste har søgt om gældsanering efter en personlig konkurs. Han har netop fået konstateret en kritisk sygdom og vil kunne få udbetalt for kritisk sygdom to steder fra. Vil de penge blive inddraget i hans sag om gældsanering og han således mister de penge han vil få brug for til at forsøde tilværelsen da sygdommen er uhelbredelig og kan have dødelig udgang.

Morten

Hej Mie. Jeg blev sidste år tilkendt gældssanering løbende over 5 år. Har senere hen fået kæreste der har gjort min økonomi bedre, fået noget erstatning fra forsikring plus kunne låne penge fra mine forældre der har kunne gøre jeg allerede indenfor det første år har indfriet min gældssanering. Hvordan er min situation nu i forhold til min gældssanering? Kæresten og jeg har lidt drømme om at købe hus.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Morten Afgørende er om du har overholdt de forpligtelser, der følger af gældssaneringskendelsen. Da det lader til at være tilfældet, er der intet i vejen for at du og din kæreste erhverver fast ejendom. En positiv ændring i dine økonomiske forhold, medfører ikke at gældssaneringskendelsen kan kræves omstødt af dine forhenværende kreditorer. Du kan således indrette dig efter din nuværende økonomiske situation. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Jens

Hej Mie Når jeg på et tidspunkt vil søge gældssanering på ny, er det så hver gang man selv kommer til at stille et sikkerhedsselen på de 35.000,- ( som du nævner i et tidligere indlæg ) som jeg på ingen kåde har mulighed for at stille ?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Jens Du vil i nogle tilfælde blive pålagt at stille sikkerhed for sagsomkostninger, hvis du f.eks. tidligere har indledt en gældssaneringssag og efterfølgende tilbagekaldt din begæring. Det afhænger dog af de konkrete omstændigheder. Såfremt du tidligere har fulgt skifterettens anvisninger, bør du ikke blive mødt med krav om sikkerhedsstillelse. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Sara

Hej Min kæreste skal snart søge gældssanering. Vi har været samlevende i 2 år, men al gæld er stiftet før vi mødte hinanden. Jeg har i 2019 arvet en lille hobbywebshop, som egentlig bare løber rundt. Der er få tusinde på kontoen, men de skal som udgangspunkt bruges til eksempelvis ny symaskine, hvis den går i stykker. Kan det være en ulempe i forhold til afgørelsen for min kæreste? Vh Sara

Rikke

Hej Mie Jeg har et spørgsmål til dig. Jeg fik i 2017 tilkendt en offenlig gældsernæring på 5 år og 4 måneder. Jeg er færdig d 14/9-2022 Det har været en sej kamp, og glæder mig enormt til det lige om lidt er overstået. Jeg har indbetalt 1 gang om året, og min sidste betaling er det 16 måneder. da jeg fik 4 måneder extra. Mit spørgsmål til dig er, får jeg dokumentation fra Danmarks domstole / Sø&handelsretten på at min gæld er indfriet og afsluttet. Mvh Rikke

Mie Rahbek Thomsen

Hej Rikke Når du har betalt det sidste ”afdrag”, sker der ikke yderligere. Du vil altså ikke få nogen bekræftelse på at have opfyldt alle forpligtelserne i kendelsen, men dine betalinger og kendelsen i sig selv er dokumentation i sig selv. Nogle kreditorer kan være flinke til at bekræfte, at de nu har modtaget hele deres tilgodehavende iht. gældssaneringen, men det er ikke noget, de er forpligtede til.

Mette

Hej Mie, Er pt. i gang med afvikling af min gældssanering, og holder løbende øje med min gæld hos Collectia. Nu kan jeg se at de tilskriver renter til min gæld, ca. 200 kr. pr. dag., således at gælden stiger. (14/1 var saldo tkr 572, efter betaling 15/1 var saldo tkr 544 og i dag d. 19/1 er saldo tkr 546) Jeg har jo en fin oversigt fra skifteretten, som jeg følger. Men det ser ud til at denne ene post stadig stiger, selvom den jo burde falde. Kommer jeg til at betale mere end det aftalte, når de stadig tilskriver renter? Eller er det bare en ekstra foranstaltning, fx hvis jeg nu afbryder afviklingen? Det er frustrerende at se gælden stige, når den burde falde. Er det normal kotyme?

Martin

Hej Mie. Jeg har et spørgsmål vedrørende betaling af enkelte kreditorer efter tilkendt gældssanering. I tilfælde af at man har flere kreditorer som skal have udlodning en gang årligt i en årrække, må man så vælge at betale en eller flere af dem deres dividende før tid - men altså ikke alle? Det kunne f.eks. være en kreditor ud af flere, som kun har et lille beløb til udlodning en gang årligt i fem år - men som har registreret en i RKI. For at få slettet registreringen, skal hele gælden jo være betalt. Må man "forfordele" betalingen på den måde? Tusind tak for din tid og dine brugbare svar! Mvh Martin

Mie Rahbek Thomsen

Hej Martin Jeg kan ikke anbefale at betale nogle kreditorer ud før tid. Hvis din gældssanering bliver annulleret eller skal genoptages, eksempelvis pga. fyring eller sygdom, vil det kunne være en ulempe at have forfordelt én kreditor frem for andre under betalingsperioden. Hvis du er registreret i RKI på baggrund af din gældssanering, bliver en sådan registrering typisk slettet efter 2 år. Er der tale om en registrering fra før du søgte gældssanering, slettes den efter 5 år.

Lasse

Hej Mie Jeg var sidste år nødsaget til at annullere min ansøgning om gældssanering da jeg skulle bruge de penge jeg havde på min alderspension for at kunne fortsætte i mit daværende arbejde. Kunne læse mig til at jeg måske selv skulle betale sagsomkostningerne hvis jeg søger gældssanering på ny. Hvordan beregner skifteretten så de sagsomkostninger jeg så evt selv skal betale ? Mvh Lasse

Sam

Hej Mie! Jeg bor i udlandet paa 8. aar, jeg ejer intet i DK, er ikke skattepligtig til DK men har en gammel kassekredit (93K) jeg betaler af paa samt et SU laan optaget i 2014 i forbindelse med min uddannelse her. SU laanet er pt paa 210.000 kr inkl renter. Jeg mistede mit job her under corona nedlukningerne og det tog over et aar at finde nyt, som jeg startede paa i marts 2021. Jeg har eet fuldtid og eet deltids. Loennen er meget lav og jeg kaemper med at overleve (intet raadighedsbeloeb). SU tilbagebetaling skal starte i nov 22. Jeg haaber paa eftergivelse af SU, men hvad boer jeg goere? Gaeldssanering af alt eller kun eftergivelse af SU? Mange tak for svar paa forhaand!

Suzanne

Hej Mie Jeg har en gæld i børnebidrag på kr. 501.000. Gældsstyrelsen har nu opkrævet kr. 600, over lønindholdelse Jeg har en SU gæld på ca. kr. 500.000, hvor jeg afdrog det første halve år af 2021. Fik det udsat indtil marts 2022, fordi jeg røg på dagpenge fra juli 2021. Sammen med min exmand har jeg en husgæld på kr. 789.000 til Sydbank. Det var kun mig der lavede afdragsaftale, men kan ikke mere pga økonomi. De er ikke villige til forhandling om nedsættelse af gæld Jeg bor med min 18-søn i en 2-værelses til kr. 10.000 inkl vand & varme. Jeg har fuldtidsjob til brutto kr. 25.000 og udgifter for ialt kr. 14.000. Hvad vil du råde mig til, da jeg har det dårligt med al den gæld?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Suzanne Du har en meget stor gæld til det offentlige, som kan karakteriseres som systematisk oparbejdet. Det vil efter min vurdering hindre en gældssanering. Jeg vil derfor anbefale dig at kontakte et god gældsrådgiver, som vil kunne vurdere, om du vil kunne søge eftergivelse af gælden. Du vil ikke have økonomisk mulighed for at afdrage gælden, så eftergivelse er som udgangspunkt din eneste mulighed,

Steen

Hej Mie. Vil et hus købt for kreditor beskyttet penge indgå i en gældssanering? Jeg er godt klar over, at man i princippet ikke kan eje noget. Men om de kreditorbeskyttet penge står på en konto eller i et hus er vel det samme?

Gitte

Hej Mie Jeg har en gæld på ca 600-700.000, er ikke sikker på det faktiske beløb.gælden er opstået da jeg desværre har været ludoman. Jeg har heldigvis været i behandling og har ikke spillet eller optaget nye lån og kan søge gældsernæring om 6 mdr. jeg har i mellemtiden betalt 1500.- af til kreditorer som jeg har været i fogedretten med. Jeg er fortiden arbejdsløs, og håber da selvfølglig ikke det fortsætter. Mit spørgsmål går på. Er det fuldstændig umuligt at søge gældsernæring som ledig? Eller hvis man kun har 30-32 timer hvis jeg er villig til at gå ned i rådighedsbeløb? Og vil jeg overhovedet kunne få gældsernæring når jeg kun er 34 år med en gæld på godt 700.000?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Gitte Du kan ikke få gældssanering, hvis du ikke udnytter din arbejdsevne fuldt ud. Du skal altså være i fuldtidsstilling, hvis du skal kunne opnå en gældssanering. Derudover afskærer din alder eller gældens størrelse ikke en gældssanering, men derimod kan baggrunden for gælden være et problem. Jo ældre den er, jo mindre vil problemet som anses for at være.

Louise

Hej Mie. Jeg skylder 260.000 kr. til SU og 40.500 til min kommune for et indskudslån til den bolig lejlighed jeg bor i nu. Jeg har flexjob, da jeg har kroniske smerter. Jeg er uddannet pædagog, og har været opstartet på flere uddannelser, men måtte stoppe grundet mine kroniske smerter, hvilket er derfor mit su lån har nået den størrelse. Jeg fik først min diagnose få år før jeg blev færdiguddannet og fik herefter tildelt handicaptillæg. Jeg er enlig mor til en hjemmeboende datter under 18. Skal jeg søge gældssanering eller eftergivelse?

Sus

Hej Mie Jeg har 158000 i gæld til su og 143000 til skat,skatte gæld er opstået ved at jeg har lejet huset ud og ikke opgivet det korrekt. Jeg har solgt huset sidste år og afdrager fast til su og til skat, huset blev solgt med et tab på 700.000 og her har jeg fået en henstands aftale. Jeg derudover en bil jeg skal bruge for at komme på arbejde. Jeg er blevet skilt fir Ca 2 mdr siden har fast arbejde og fast bopæl. Jeg har kontaktet en gældsråd giver som siger at jeg skal vente til foråret med at søge gældssanering, men hvorfor kan jeg ikke søge nu? Jeg betaler gældsråd giver pr mdr.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Sus Hvis du har solgt huset og gælden derfra er gjort op, vil jeg anbefale dig at søge gældssanering med det samme. Derudover kan det generelt ikke anbefales at betale for rådgivning med et fast beløb pr. måned, idet du ikke på forhånd kan vide, om du får brug for rådgivning i fremtiden. Du vil selv kunne udfylde ansøgningsskemaet og sende det til din lokale ret. Held og lykke med det. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Flemming

Hej mie Hvis man får af vide at man skal få sin bank til og oprette en modregningsfrikonto er det ikke gode tegn så? eller er det standard? Der er kommet tid til kreditormøde.

Pia

Hej Mie. Jeg vil gerne høre om en kreditorbeskyttet konto på kr. 60.000 som er erstatning for en arbejdsskade skal indgå hvis man søger gældssanering?

Pia

Hej Mie, Jeg har en gæld på ca. 300.000, hvoraf 120.000 er meget gammel studiegæld. Jeg håber på gældssanering i 2024, hvor jeg ikke har etableret gæld i 5 år. Jeg bor sammen med mine to voksne sønner, der indenfor de nærmeste år nok flytter hjemmefra. Jeg kan ikke blive boende til en husleje på 8000, men kan jeg flytte? Der kommer helt sikkert en flytteafregning, som jeg ikke vil kunne betale og dermed alligevel ny gæld. Venlig hilsen Pia

Mie Rahbek Thomsen

Hej Pia Hvis du ønsker at søge gældssanering, vil en husleje på kr. 8.000 for dig alene være for dyrt, hvis du skal kunne opfylde betingelserne for at få gældssanering. Det kan derfor blive nødvendigt at finde et billigere lejemål, og måske kan dine sønner hjælpe til med at betale flytteafregningen, så du ikke etablerer ny gæld. Hvis du har betalt depositum ved indgåelse af lejeforholdet, vil dette beløb også gå til istandsættelse af lejemålet. Flytteafregningen behøver derfor ikke blive meget dyr.

Henrik

Hej Mia. Hvis man har en bøde på ca 5 millioner. Kan man så få gældssanering. Det er det eneste gæld der er.

René

Kære Mie Min tidligere bank indkaldte mig til møde i fogedretten i sidste uge da de gerne vil have Kr. 1.150.000,00 af mig. Gælden er fra 2013. Det var i 2014 at banken sidst indkaldte mig til at møde i fogedretten. Dengang var jeg uden job og der blev ikke aftalt nogen afbetalingsordning. I de mellemliggende år har jeg ikke hørt fra dem. Jeg tilbød dem i sidste uge en afdragsordning på 480,- om måneden hvilket de accepterede. Ud over ovenstående skylder jeg SKAT ca. kr. 130.000,00,- som jeg løbende afbetaler med kr. 350,- / md. Hvor længe skal jeg vente med at indlede en gældssanering? Vh. René

Tina

Hej Mie. Jeg har en gæld til det offentlige på 400.000kr. Fra 2012-2016. Det er SU gæld som jeg stiftede da jeg i sin tid boede med mine børns far. Vi gik fra hinanden 2016. Jeg havde en forventning om at jeg på daværende tidspunkt jo godt kunne betale tilbage. Jeg afdrager ikke på gælden. Nu bor jeg alene med tre børn på 16, 14 og 6. Jeg har desuden fået en kronisk sygdom, morbus crohn, som gør at jeg ikke bare kan tage ekstra arbejde. Jeg har ikke andet gæld. Jeg arbejder fuld tid, tjener ca 17.000 efter skat, + alle enlige forsørger tillæg og børnebidrag.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Tina Da du udelukkende har SU gæld vil jeg anbefale dig i første omgang at søge eftergivelse af gælden hos Gældsstyrelsen. De vurderer dine indtægter og udgifter ud fra de samme principper som ved gældssanering. Dog kan betalingsperioden ved gældssanering blive forlænget til mere end 5 år, hvis den uddannelse du har taget, har ført til ansættelse inden for faget. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

pia

Kære Mie vi er et par begge folkepensionister som søger gældsanering og gifte og vi kan hver et rådighedsbeløb på kr 5700. Den ene af os har når alle udgifter er fratrukket beløb til rådighed mindre end de kr 5700 og den anden har over dette beløb. Jeg undrer mig over at det ikke er et fælles beløb som der står kr 11400. dette betyder at vi rent faktisk ikk3e får det rådighedsbeløb som der står alle stede men skal have mvh Pia

Lasse

Hej Mie. Jeg var i retten Tirsdag den 15. Juni, snart 4 måneder siden ) Der besluttede de at indlede en gældssanering. Skifterettens medhjælper var hjemme hos mig for knap 2 måneder siden nu. Men jeg har ikke hørt mere derfra, ang budget eller lign. Er det unormalt at der går så længe vil du tro ? Synes bare at det er mærkeligt. Og tjekker min mail flere gange dagligt, for er så spændt på det hele. Men der sker intet. Mvh Lasse

Torben

Hej Mie, når man ikke er medlem af folkekirken, men et anerkendt trosamfund, hvor meget må man så skrive på som udgift eller bidrag. vh. Torben M.

Julie

Hej Mie D 18 august 2014 fik jeg gældssanering og betalte sidste udlodninger d 28 august 2019. Jeg prøver at finde ud af, hvor længe efter gældskendelse, er disse oplysninger tilgængelige ifb med kreditvurdering? Hvem opbevarer oplysningerne? Hvem deler dem? Har læst mig frem til at kreditvurderingsbureauer, skal slette oplysninger efter 5 år og dem står jeg ikke i. Men står jeg registreret hos de kreditorer der indgik i min gældssanering og i så fald, hvor længe må de opbevarer de oplysninger? Har læst noget om 10 år, hvis oplysningerne skal bruges i en igangværende sag, afdragsordning ol., og kan få dem slettet, når sagen er afsluttet? Mvh Julie

Mie Rahbek Thomsen

Hej Julie Efter en gældssanering er afsluttet, er du ikke længere registreret i RKI eller lignende registre. Kreditorerne har dog stadig dine oplysninger i deres systemer. Oplysningerne skal slettes i henhold til reglerne om persondatahåndtering. Typisk vil det være efter 10 år, men cpr.nr. efter 5 år forudsat at der ikke er en aktuel sag på dig. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Birgit

Kære Mie Jeg vil gerne søge gældssanering, men er i tvivl om hvordan skemaet dertil skal udfyldes. Jeg er enlig og bor sammen med mine to børn, de er 18 og 16 år. Skal V's indtægt (SU og pension) regnes med når han er fyldt 18 år? Skal E's indtægt (fritidsjob og pension) regnes med? Og hvis, hvor føres det ind i skemaet? Skal det stå under samlevers indtægter? Jeg får snart udbetalt en invalidesum, hvor skal beløbet derfra skrives på? Regnes det som en indtægt eller skal det stå under aktiver/indestående i pengeinstitut? Jeg har endnu ikke fået svar på, om jeg også vil få udbetalt et månedligt beløb (for tabt erhvervsevne). Er det bedre at vente med at søge til jeg har svar på det? Vh Birgit

Mie Rahbek Thomsen

Hej Birgit Dine børns indtægter skal ikke angives i ansøgningsskemaet. Invalidesummen skal angives som en indtægt, hvis den udbetales månedligt. Ellers som et indestående i pengeinstitut. Erstatning for tab af erhvervsevne skal indgå i dit budget som en indtægt, så jeg vil anbefale dig at vente med at søge gældssanering, indtil det er afklaret. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Viggd

Hej Mie Jeg har spørgsmål omk betalingen af gældssaneringen. Jeg har fået gældssanering over 6 år, har nu to år tilbage. Hvis jeg nu skulle komme i besiddelse af, det beløb som rest gælde på gældssaneringen lyder på - vil jeg da, kunne betale restgæld til kreditorerne og derved være færdig med gældssaneringen før tid? Vh Vigge

René

Kære Mie Jeg er 45år. Gæld fra 2014 til mit forhenværende bank på Kr. 1.178.000,- / Primært pga de valgte at begære mine to lejligheder på tvangsauktion og de blev solgt for langt under markedsværdi. Gæld til SKAT på ca. 125.000,- som jeg afdrager kr. 350,- på hver måned. Siden 2018 har jeg haft fast ansættelse i min Fars A/S selskab med en brutto løn på 20.500,- Efter skat kr. 14.162,85. Budget: Husleje 3500,- El, vand varme 950,- Normal bidrag 1415,- Udgift til betalt bil Kr. 1800,- (er betalt, værdi ca. Kr. 15.000) brændstof, forsikring, vægtafgift - (jeg har 70km kørsel til job) Frikirke 150,- Udsigter til gældssanering? Er Frivillig akkord en god mulighed? Pft. Vh. René

Mie Rahbek Thomsen

Hej René Da du kun har to kreditorer, kan frivillig akkord godt forsøges. Alternativt vil du ud fra det oplyste kunne søge gældssanering forudsat, at du udnytter din erhvervsevne optimalt. Din løn er ikke så høj, og da du er ansat af din far, vil du kunne forvente, at det vil blive undersøgt, om du aflønnes på sædvanlige markedsvilkår. Det er Skifteretten, der i sidste ende tager stilling til en gældssanering. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Marina

Hej Mie. Jeg skal have afgjort min sag om gældssanering næste måned. Mine kreditorer har gennem årene gjort udlæg i mit indskud (lejebolig). Hvis jeg tilkendes gældssanering, hvordan står jeg så i forhold til dette indskud, hvis jeg på et tidspunkt ønsker at flytte? Vil kreditorerne fortsat kunne gøre krav på pengene, når jeg hver måned overfører et aftalt (med retten)beløb? Mvh Marina

Morten

Kære Mie. Jeg har et par spørgsmål som jeg håber at du kan hjælpe mig med at få besvaret. Jeg fik erklæret gældsernæring for 2 måneder siden ca nu. Og mig og min kæreste sidder mildest talt hårdt i det. Hvilket selvfølgelig også er meningen med en gældssanering, jeg synes bare at det tog for hårdt fat ved mig i forhold til mange andre som jeg både kan hører og læse mig frem til. Må jeg gerne tage overarbejde, hvis det muligt eller et ekstra arbejde hvor jeg kan tjene lidt mere? Er bange for at min kæreste ikke holder til dette i 5 år. Og hvis ja, skal jeg så selvangive mig til at tjene mere? Altså tænker at jeg ihvertfald ikke må komme til at skulle skylde til skat når året er omme? Og hvis jeg skal have penge tilbage, hvem går de så til? Andet spørgsmål. Mit forsikring selvskab vil indkalde mig til en mengrads undersøgelse, fordi jeg kom til skade med mit ben for nogle år tilbage, vidste slet ikke at dette ville komme på tale( er ikke inde i alt det) Hvis jeg får en men grad = erstatning, skal jeg så kontakte mine kreditorer osv og fortælle dem om det, eller retten? Skal de have pengene ? Kan de se nogen steder at jeg får dem ? Med venlig hilsen Morten

Mie Rahbek Thomsen

Hej Morten Medmindre din gældssanering er gennemført på baggrund af en konkurs, vil kendelsen om gældssanering være bindende. Det vil sige, at du ikke vil skulle betale mere end det i kendelsen anførte. Hvis du kan øge din indkomst, vinder i lotto, får en erstatning eller andet, vil du derfor ikke skulle betale mere, og du skal ikke give nogen besked. Det er dog rigtigt, at du med fordel kan ændre din forskudsregistrering, så du ikke får en restskat, når året er omme. Hvis du får overskydende skat for kendelsesåret, vil overskuddet skulle tilgå kreditorerne. De kommende års overskydende skat vil du dog selv modtage. Gældssanering bliver beregnet ud fra de samme principper, men hvert eneste budget er forskelligt, idet den enkelte ansøger har forskellig indtægt og udgift. Tanken er, at det beregnede overskud skal tilgå kreditorerne, så nogle skal betale store beløb månedligt, hvor andre betaler meget lidt. Alle under gældssanering har dog det samme rådighedsbeløb og behandles derfor ens. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Jens

Hej Mie. Jeg var så heldig at få en gældssanering i sidste uge. Jeg bor sammen med min kæreste og vores 2 børn. Der er desværre sket det at hun har gjort det forbi, og vil flytte hvert til sit. Og som det ser ud nu så skal jeg kun have børnene hver anden weekend. Hvad gør jeg med hensyn til gældssaneringen, den er jo blevet lagt efter livet her. Kan jeg evt finde en ny lejlighed osv til samme pris som alt andet, og få det hele til at passe på den måde? Eller skal jeg kontakte dem og fortælle om mit problem ? Mvh Jens

Mie Rahbek Thomsen

Hej Jens Det afgørende er i virkeligheden, om du kan betale den i kendelsen fastsatte dividende med dine nye livsforhold. Hvis du kan det, skal du bare fortsætte betalingerne, og behøver ikke at kontakte Skifteretten. Hvis det bliver helt umuligt, vil din gældssanering skulle tages op på ny, men det er jo med risiko for, at gældssaneringen annulleres for nærværende. Jeg håber, at du får fundet en god løsning. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Martin

Hej Mie. Jeg har læst og læst, og har desværre svært ved at finde svar på mine spørgsmål, så derfor vælger jeg at skrive til dig, da det er tydeligt at du om noget er erfaren på dette område. Jeg overvejer at søge gældsernæring. Jeg har en samlet gæld på knap 700 tusinde. Jeg bor sammen med min kæreste(stiftede gælden før jeg mødte hende) dvs. de tager kun udgangspunkt i min økonomi som jeg kan forstå på det hele. Vi bor sammen med vores fælles pige, og min kærestes søn fra et tidligere forhold. Drengens far har ham i hver anden weekend. De er henholdsvis 7 og 2. Jeg har en nettoindkomst som lyder på 21000. Husleje(min del) 4200 (varme,vand, el er medregnet) Fagforening+a kasse: 1000 Rådighedsbeløb: 5700 Bus: 700( så er med i rådighedsbeløb. Børn? Skal vi betale halv/ halv eller hvorledes? 21000-4000-1000-5700-børn? Hun får børnebidrag hvert kvartal og penge af faren for drengen hver måned. De er begge i pasningsordninger. 2300 for den ene og 1500 for den anden om måneden. Jeg prøver bare at finde frem til et ca tal for hver meget jeg cirka skal betale hver måned til kreditor, om det kan betale sig eller ej. Er det mon 7, 8,9, eller 10 tusinde? Ved godt det er svært at sige sådan uden videre, men leder bare efter et ca tal. Og er gået i stå ved børnene, for kan se at hvis børnepenge dækker til det, skal det ikke indregnes, men det vil det jo aldrig gøre når de hver skal have deres rådighedsbeløb + betaling til daginstitutioner, eller tager jeg fejl? Eller minusser man så børnepenge og dem fra faren med børenes rådighedsbeløb og betaling til daginstitutioner, og derefter deler halv/ halv? Tak for dine gode svar( har læst næsten alle igennem hele vejen ned.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Martin Det kan også være svært at blive klog på. Dit eget budget vil som udgangspunkt give en dividende på kr. 10.000 ud fra det oplyste. 21.000-1.000-4.200-5.700. Transportudgifter under ca. kr. 800 medregnes ikke i budgettet, som du vist også er kommet frem til. Børnene får lagt et eget budget med indtægter og udgifter. Hvis der er overskud i det enkelte børnebudget, regnes overskuddet ikke med i dit budget. Er der imidlertid underskud, bliver det taget med som en udgift i dit eget budget og bevirker en mindre dividende. En mere nøjagtig beregning vil du kunne opnå ved at søge gældssanering. Det koster ikke noget, og du kan tilbagekalde din ansøgning helt frem til tidspunktet for kendelsens afsigelse. Du vil altså få oplyst det endelige budget, førend du er bundet af noget. Held og lykke med det hele. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Jette

Hej Mie Min samlever gik konkurs i 2010 efter at have været selvstændig erhvervsdrivende. Vi flyttede sammen i 2010, og jeg har på intet tidspunkt kendt til firmaets økonomiske forhold før dagen han skulle møde i skifteretten. Nu har han så endelig fået indledt en gældssanering, næste skridt er kreditormødet. Vi har modtaget forslaget fra skifterettens medhjælper, som desvære får store økonomiske konsekvenser for mig og mine børn. Kan det være rimeligt når jeg ikke har været med til at stifte gælden og på intet tidspunkt har haft kendskab til dette? Jeg faldt over et stykke Der er en undtagelse om, at ægtefællen skal indgå fuldt ud i budgettet, denne afhænger af, hvor væsentlig en del af gælden, som er stiftet under samlivet. Det fremgår af bkg. § 3, stk. 3., at såfremt skyldnerens gæld i alt væsentlighed er stiftet før samliv, udgør det månedlige afdrag skyldnerens nettoindkomst med fradrag af udgifterne i stk. 1, nr. 8, og halvdelen af udgifterne i stk. 1, nr. 1-7. Herved holdes ægtefællen i realiteten udenfor afviklingen af skyldners gæld. Der er dog snævre grænser for, hvor lille en gæld stiftet under samliv, der skal til for at inddrage ægtefællen. Betænkning nr. 1449/2004 om gældssanering (bet. 1449) henviser på side 182 til en kendelse fra Sø- og Handelsretten, her havde skyldner alene havde optaget ca. 1 % af gælden efter samlivets etablering, hvilket ville opfylde kriteriet ”i alt væsentlighed”. Praksis i dag åbner op for et par procent mere. Kan jeg gøre brug af dette? Vil det være en fordel for os at vi selv har en advokat med i retten? Jeg er bange for at min samlever er så nedkæmpet på psyken efter 10 år med en stor gæld hængende over hovedet, at det er svært for ham at holde hovedet koldt og få svaret korrekt på spørgsmålene. Vi ønsker bare at komme videre og starte på en frisk

Mie Rahbek Thomsen

Hej Som udgangspunkt bør din indtægt ikke indgå i gældssaneringsbudgettet, idet I først flytter sammen samme år som konkursen indledes. Der kan dog være nogle konkrete omstændigheder, som kan føre til et andet resultat. Dine indtægter og udgifter som samlever skal undersøges, da man skal sikre, at du kan afholde dine egne udgifter samt halvdelen af jeres fælles udgifter. Jeg vil anbefale jer at drøfte det med medhjælper inden mødet i Skifteretten og få en begrundelse for, at medhjælper mener, at du skal inddrages økonomisk i gældssaneringen. Hvis det fastholdes, kan det godt være en god idé at søge advokatbistand. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Charlotte

Hej Mie, jeg har hørt, at man ikke må forfordele kreditorer forud for en gældssanering, altså at man ikke må betale nogle kreditorer og ikke andre. Men når der laves lønindeholdelse eller modregning i ydelser i forbindelse med gæld til det offentlige, har man jo ikke mulighed for at undgå forfordelingen. Hvordan står man så i forhold til at få en ansøgning om gældssanering godkendt? Og generelt; skal man simpelthen undlade at betale på gammel gæld (privat som offentlig) forud for ansøgning om gældssanering, hvis man ikke kan betale alle forholdsmæssigt lige meget? Med venlig hilsen Charlotte

Henrik

Hej Hvis Skifteretten ændrer på forslag for gældssanering udarbejdet af advokat/rettens medhjælper, kan jeg så trække gældssaneringen tilbage, eller skal jeg anke til Landsretten? Det er jo trods alt forslaget jeg har underskrevet, og ikke Skifterettens ændring. Hvis ja, kan man så søge igen på et senere tidspunkt, uden at skulle betale sagens omkostninger?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Henrik Frem til kendelse om gældssanering er afsagt, kan du trække gældssaneringen tilbage. Hvis kendelsen går dig imod, kan du kære til Landsretten. Ved en ny ansøgning vil det afhænge af de konkrete omstændigheder, om du vil skulle betale omkostningerne selv til den tid. Det vil godt kunne blive tilfældet, hvis Skifteretten ikke mener, at du har haft en ”god” grund til at tilbagekalde sagen. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Anne-Kirstine

Hej . Min eksmand har fået gældsanering, og er blevet sat til at betale mig et årligt beløb hvert år de næste 5 år. Han skal betale mig første gang i næste mdr. men hvordan forholder jeg mig hvis han ikke gør det. Og hvad sker så ? Mvh. Anne

Dennis

Hej, Min eks og jeg mistede en masse penge på et hus i 2008. Jeg fik et job og flyttede udenlands, og har ikke afdraget på gælden, siden jeg flyttede i 2012. Min eks fik gældssanering som nu snart er slut. Hvordan vil jeg være stillet herefter? vil den fulde gæld overgå til mig, eller vil det hel forsvinde? Jeg bor fortsat i udlandet. Gælden er over 800.000, vil den forældes på et tidspunkt?

Karina

Hej Jeg er en kvinde på 42 år. Jeg søgte i aug sidste år gældssanering, men fik afslag, da jeg havde optaget SU lån. Min gæld er opstået af firma der gik konkurs, skilsmisse og tvangsauktion over hus tilbage i 2014. Pga sygdom (rygsøjlegigt) går jeg igang med en ny uddannelse der kan fastholde mig på jobmarkedet. Jeg blev i 2018 færdig som lærer og har fast job 32 t i ugen, hvilket er min maksimale ydeevne. Da jeg var enlig med 2 hjemmeboende børn optog jeg studielån under uddannelsen. Min gæld er samlet omkring 3,5 millioner, hvoraf de 320000 kr er studielån. Jeg har ikke optaget andre lån de sidste 8 år og jeg betaler af til alle kreditorer. Jeg har ikke gæld til skat. Vil det give mening at søge igen? Når mit SU lån stadig er relativt nyt? Jeg var i skifteretten første gang jeg søgte, hvor hun fortalte, at den ikke ville blive optaget pga SU lånet. MEN hun kunne ikke give mig et svar på, hvor længe der skulle gå. Jeg er i et nyt forhold i dag, vi har boet sammen i 2 år. MEN det bremser mig i det samliv og fylder meget i min hverdag. Min datter skal på efterskole her i august, (Hun er ordblind og har et stort behov for hjælp, så hun kan klargøres til uddannelse) Vil det have en indflydelse? Min kæreste vil betale disse afdrag, så jeg har et realistisk afdragsbeløb ved en evt gældssanering. Håbefulde hilsner Karina

Mie Rahbek Thomsen

Hej Karina Studielånet er et forholdsvist nyt lån, hvilket i en tid kan hindre en gældssanering. Der er ikke nogen fast grænse for, hvor længe du skal vente med at søge gældssanering, men hvis du blev afvist sidste år, vil jeg anbefale dig at vente et par år mere. I en gældssanering vil studielånet få den betydning, at afdragsperioden vil blive forlænget. Normalt betaler man i 5 år, men ved studielån forlænges perioden. Normalt vil et studielån være afbetalt efter 15 år. Derfor vil en gældssaneringsafviklingsperiode typisk blive fastsat til at vare i måske 8 eller 10 år, så man rammer ca. 15 år fra du afsluttede din uddannelse. Det afhænger dog af de konkrete omstændigheder, og i dit tilfælde kan det være en fordel for dig, at SU-gælden udgør en mindre del af din samlede gæld. Held og lykke med det hele. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Morten

Hej, Jeg er midt i en proces med gældssanering. Sagen er lige nu der, hvor jeg afventer kreditormøde. Jeg undrer mig dog over, at ikke alle kreditorer har anmeldt deres krav, til trods for at det er ret mange penge. Hvilket motiv har de for det? Kan de efterfølgende gøre krav på det, fordi de ikke er med i denne gældssaneringsproces?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Morten Nogle kreditorer kan have afskrevet gælden, og derfor holder de ikke øje med Statstidende ift. tilgodehavendet hos dig. Andre kreditorer, eksempelvis private kreditorer, holder måske slet ikke øje med Statstidende, og derfor får de ikke anmeldt kravet. Forudsat, at der afsiges kendelse om gældssanering, og du opfylder betalingsbetingelserne, så vil de kreditorer, som ikke har anmeldt krav, ikke kunne gøre deres krav gældende over for dig direkte. Hvis du ikke får gældssanering, eller hvis den senere måtte blive annulleret, eksempelvis ved manglende betaling af dividende, så vil alle kreditorers krav igen ”vågne op”. Det gælder også de kreditorer, som ikke fik anmeldt kravet oprindeligt. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Nicoline

Kære Mie. Min far fik afslag på gældssanering for 2 år siden, da han i det forudgående år, havde stiftet ny gæld. Han blev efterfølgende vejledt i, hvordan han skulle forholde sig de næste 2 år, indtil han igen kunne søge. Han blev b.la. vejledt i, at han ikke måtte afdrage på sin gæld, som nu har resulteret i lønindhold fra skat. Kan det virkelig passe, at man ikke må afdrage på sin gæld, hvis man skal have gældssanering?? Min far var så uheldig, at han var udsat for en grim arbejdsskade, som har givet ham mén resten af livet. Han har i den forbindelse fået en erstatning, som han har brugt på privat gæld. Privat gæld stiftet pga. høj lønindholdelse. Han har fået ad vide, at han ikke kan få gældssanering når han har fået erstatning? Kan det virkelig passe? Afslutningsvis kan jeg ved gennemgående analyse af min fars årsopgørelser se, at han pt har betalt 80% af hans indkomst, den periode, som gælden til skat indbefatter? Hvad gør man ved fejl beregninger hos skat? Er der en ankestyrelse, hvor man kan klage? Håber du kan svare på mine spørgsmål. På forhånd tak.

Mie Rahbek Thomsen

Jeg har svært ved at forholde mig til en konkret sag, men normalt vil man opfordre til, at der afdrages på gæld. Hvis man har modtaget erstatning for erhvervsevnetab skal en del af erstatningen indregnes økonomisk i gældssaneringsbudgettet. Det gælder uanset at erstatningen er forbrugt. Det kan være det, som Skifteretten har henvist til. Hvis man vil klage over SKAT, kan det ske til Skatteankestyrelsen. Fristen for at klage er 3 måneder, og det koster 1.100 kr. at klage. Det koster dog ikke noget at klage over en afgørelse i en inddrivelsessag eller en afgørelse om aktindsigt. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Karina

Hej Mie Jeg fik gældssanering godkendt i 2018 pga gæld til tidl bank. Jeg er færdig med at betale af på min gældssanering i 2023 - sidste afdrag er februar 2023, og udlodning nov. 23. Jeg overfører direkte fra min udlodningskonto til tidl. bank samt min eksmand. ( han betalte 70.000 for at slippe for kautionsforpligtigelse - dem krævede han i sagen) Min kæreste og jeg vil gerne købe et hus sammen men banken har sagt nej på vegne af kreditforening pga gældssaneringen. Er det muligt at betale restgælden af nu - hvis jeg kan låne til at få det afviklet, og bliver det så registret med det samme når gælden er betalt? Så jeg ikke står registret med den fulde gæld ved Skat - fulde beløb står på min skatteside nu. Det kunne være dejligt at starte på en frisk.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Karina Hvis du har mulighed for det, kan du godt udbetale hele restdividenden til kreditorerne. Det vil ikke være en god løsning at låne beløbet i banken, da det ikke ændrer noget. Du vil have den samme gæld og baggrund. Det vil også være svært at opnå et lån, hvor du ikke kan stille sikkerhed. Jeg vil derfor anbefale dig at have tålmodighed lidt endnu, så I kan starte på en frisk uden gæld i bagagen i 2023. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Flemming

Hej Mie. Jeg er i øjeblikket igang med gældssanering. I dag fik jeg så af vide hvilket beløb der ville være , i overskud til kreditorer, når de faste udgifter , bolig , a-kasse ,samt transport udgifter ca 10.500 er trukket fra. Jeg har en indtægt på 21.000 netto om md. Er enlig med en søn på 14 år. Har fået oplyst at jeg skal betale ca 7.600kr. Md til kreditorer. I 5 år. Virker det ikke lovligt meget. Beløbet svare næsten til de fulde afdrag vi betalte sammen før skilsmisse. Er der ikke rigtigt forstået, man som enlig forsørger med barn , skal have et "rådighedsbeløb på ca 10.000 til alle øvrige udgifter. Det har jeg svært ved at finde her. Gælden er resultatet efter skilsmisse og bolig salg Med venlig hilsen Flemming

Mie Rahbek Thomsen

Hej Flemming I et gældssaneringsbudget beregner man udgifterne som angivet af dig og tillægger et rådighedsbeløb på kr. 6.720. Dette er dine samlede udgifter, som så fratrækkes din nettoindtægt. Overskuddet udgør dividenden til kreditorerne månedligt. Man skal selv betale de første ca. kr. 800 af sine transportudgifter, så det er kun udgifter derudover, som medtages i budgettet. Jeg kan desværre ikke bedømme, om Skifterettens medhjælper har beregnet budgettet korrekt, men Skifteretten skal i sidste ende tage stilling til beregningen. Held og lykke med det. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Kennet

Hej Mie Jeg har en gæld til det offentlige på 254.000. Gælden opstod både før jeg købte hus med min nuværende kæreste men også imens. Jeg fik diagnose a. D. D nogle år tilbage og medicin som gjorde at jeg begyndte at få overblik igen. Min udfordring er om jeg overhovedet kan søge eftergivelse hel eller delvis. Vi har lige fået friværdi men eftersom både oliefyr og samtlige vinduer i huset er punkteret eller eller revnet skulle pengene gå til det. Jeg kan knap nok betale de beløb som renten på gælden tilløberm så gælden vil kun vokse. Jeg har de sidste par år været i en afdragsordning men indbetalingerne er falder i et stort rente hul Jeg gennemgik en større operation i skulder nogle år tilbage og er i den situation at jeg i nærmest fremtid ikke kan besidde et fuldtidsjob grundet smerter og det vil også få indflydelse på afdragsmulighedeb. Vil det overhovedet kunne give noget at søge om delvis eftergivelse... Jeg mener at man skal betale sin gæld men er lidt fortabt i det her.. Venlig hilsen Kenneth

Mie Rahbek Thomsen

Hej Kennet Du vil kunne få eftergivet din gæld, hvis du ikke kan betale din gæld hverken nu eller inden for de kommende år. Samtidig skal din økonomi blive varigt forbedret af eftergivelsen. Det afhænger derfor af de konkrete omstændigheder i dine forhold og din økonomi, om du vil kunne få eftergivet gælden helt eller delvist. Når du ejer fast ejendom kan det godt blive svært, men jeg synes, at du skal forsøge alligevel. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Trine

Hej Mie Jeg har en bekendt (41 år gammel) der har en gæld på omkring 1.500.000kr med sin ekskæreste og gælden er omkring 14 år gammel (boligkonkurs under finanskrisen). Ekskæresten har ikke kunnet betale tilbage på lånet og kreditor (bank) har ikke villet dele gælden op. Min bekendte er siden blevet tilkendt førtidspension og har fået en erstatning som står på en kreditorbeskyttet konto. Han er gift og bor i hus, men står ikke som ejer. Vil han kunne søge gældssanering uden at inddrage erstatningen, som jo er en form for pensionsopsparing for ham? Hvis ja, skal dette beløb så anføres i ansøgningen? Tak, mvh T

Mie Rahbek Thomsen

Hej T Ved gældssanering vil en erstatning på erhvervsevnetab blive medregnet forholdsmæssigt i de 5 år der skal betales til kreditorerne. Dvs. at hvis der eks. er modtaget kr. 1.000.000 i erstatning, og der er 20 år til din bekendte skal pensioneres, vil den forholdsmæssige erstatning årligt udgøre kr. 50.000. I gældssaneringen vil kr. 50.000 derfor blive medtaget som betaling til kreditorerne hvert år. Resten af erstatningen vil dog blive holdt uden for gældssaneringen. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

M

Hej Mie. Min kæreste har lige fået en gældsanering på alt hans gæld med hans ekskone. Får hun nogen information fra kreditorerne eller gældstyrelsen om, at han har fået en gældsanering, og at hun derfor hæfter for resten, hvis han overholder sine betalinger? Jeg vil gerne have ham hurtig ud af gældsaneringen, som skal løbe 5 år. Så vi hurtigere kan komme videre med vores liv. Jeg overvejer derfor at låne ham hele dividenden. Må jeg det, hvis der selvfølgelig laves et lånedokument og en afdragsordning uden renter? Hvordan betaler han så hele beløbet ud? Kan kreditorerne modsætte sig hans ønske om at betale hele dividenden her og nu? Vh. M

Mie Rahbek Thomsen

Hej M Din kærestes ekskæreste vil formentlig få besked om, at hun nu hæfter alene for restgælden, når de har modtaget dividenden fra din kæreste. Hvis du kan låne ham et beløb, så hele dividenden kan indfries på én gang, kan det sagtens lade sig gøre at betale til kreditorerne straks. Det kan kreditorerne ikke modsætte sig. Han skal lavpraktisk indbetale alle 5 års dividende på én gang, i stedet for kun at betale første års dividende. Det kan være en god idé at bede kreditorerne bekræfte, at de nu har modtaget hele den samlede dividende. Det gør de ikke nødvendigvis af sig selv.

Lilian

Hej Mie, har fået gældssagnering 2019, og vil høre om jeg kan betale et lån før tiden, og evt. en anden kreditor en måned senere, eller skal man betale alle ud på en gang? På forhånd tak.

Julie

Hej Mie I august 2014, fik jeg gældssanering og betalte sidste udlodning i september 2019. SKAT’s inddrivelsescenter var 1 af kreditorerne og fik bekræftigelse på, at alle udlodninger var betalt. For et par mdr siden, skrev jeg til Gældsstyrelsen og bad om en gældsoversigt. Jeg bliver ringet og finder ud af, at de godt 56.000,-kr jeg har indbetalt til SKAT over 5 udlodninger i september 2019, stadig ikke er blevet fordelt. Forklaringen jeg får i tlf, er at de er ved at undersøge hvor pengene skal fordeles til.. Jeg siger at det da ikke kan tage 1 1/2 år at undersøge og hun giver mig ret og siger at jeg kan klage. Det vil jeg gerne og hun vil lave en klage og sende til Gældsstyrelsen og jeg vil få svar i eboks, når de har modtaget den. Samtidig skriver hun i min skattemappe, om hvad vi har talt om i tlf. Men det hun har skrevet min skattemappe, er ikke det hun sagde i tlf. Der står, at de undersøger om gælden er retskraftig og intet om at jeg vil klage. Jeg har stadig ikke modtaget bekræftigelse på modtagelse af klagen. Nu ved jeg ikke helt hvad jeg skal gøre og hvordan? Og vil også gerne vide om feks min bank, kan se min gæld til det offentlige? For ca 6 mdr siden ansøgte jeg min bank om et boligindskudslån og fik afslag og da jeg hverken står i riebers eller på kreditstatus, eller skylder penge andre steder, kan jeg ikke se andre grunde end den. Mvh Julie

Mie Rahbek Thomsen

Hej Julie Du kan henholde dig til din kendelse om gældssanering, og så længe du har betalt dividenden, kan du dokumentere, at du har betalt kravet til SKAT. Din bank kan ikke se gæld til det offentlige, men de kan have afslået lånet, da du netop har været gennem en gældssanering. Det kan være svært at optage nye lån, når de kender din forhistorie. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Louise

Hej Mie Jeg står til at blive afklaret til førtidspension. Jeg er 36 år og har en SU-gæld på omkring 230.000 kr. Vil det være muligt at få eftergivet denne gæld på en førtidspension?

Bettina

Hej Mie, Jeg fik for snart 5 år siden en gældssanering pga. af en skilsmisse. Har netop betalt sidste udlodnings beløb 5 mdr. før tid. Nu er mit spørgsmål om de beløb, jeg har indbetalt til udlodningskontoen skulle have været på min års opgørelse som fradrag ? Har jeg fået fortalt, men er det rigtigt. ?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Bettina Den dividende, som du har betalt løbende, kan du hvert år få et rentefradrag for, da det er afvikling af rentebærende gæld. Det vil typisk også fremgå af redegørelsen samt udlodningslisten, hvilket beløb du har få fradrag for. Fradragsværdien skal du imidlertid også indbetale til kreditorerne, så du får ikke selv beløbet. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Jesper

Hej Mie. Jeg fik tildelt en gældssanering for 4½ år siden! Efter planen skulle jeg betalt sidste rate i December indeværende år (2021) Dog havde jeg skrabet de sidste penge sammen for en uge siden, og dermed er jeg nu gældfri (8. April 2021) Danske bank, som var den kreditor der havde mest tilgode har bekræftet overfor mig, at jeg ikke skylder dem noget, men oplyser mig, at de har mig registreret under 'inkasso' -og at de har det 5 år endnu. Det sætter en gevaldig kæp i hjulet for min fremtid. Vi vil gerne investere i et hus, og min egen bank vil ikke være med sålænge den røde inkasso lampe blinker ved Danske bank. En gældssanering har jeg set som en udvej til gældsramte. Nu er jeg ude af min gæld, og er ikke bedre stillet end før! Må Danske bank overhovedet fastholde deres inkasso note på mig, og opbevare den med synlighed helt over i min egen bank, Sydbank? Venligst Jesper

Pernille

Hej Mie Jeg har søgt gældssanering og den var ved at gå igennem, så vil udlejer hæve lejen markant og den bliver sat i bero til huslejenævnet er kommet med deres afgørelse. Den er kommet og udlejer har fået ret, nu er mit spørgsmål om den resterende husleje fra oprindelig og til den nye husleje jeg nu skylder får indflydelse på min gældssanering Vh Pernille

Helle

Hej Mie Min samlever har en gæld efter en konkurs med en gård. Vi var ikke sammen da han købte gården, men boede sammen da han gik konkurs. Nu vil han søge gældssanering. Skal min indtægt regnes med? Dette afhænger, så vidt vi kan se, af hvornår gælden er stiftet? Da han købte gården eller da han gik konkurs? Mvh Helle

P

Hej MIe - Jeg har en del gæld som jeg nok har indset er så uoverskuelig, at jeg søger gældsanering. Gælden er gammel (+10 år) og jeg har siden dengang fået en samlever - vil en gældsanering også indbefatte ham, når vi bor sammen, selvom vi ikke har fælles økonomi og han ikke har været en del af det der skete dengang?

Mick

Hej Mie Kan man betale en gældssanering ud før tiden?

John

Hej Mie hvad sker der hvis jeg får et bedre betalt job efter jeg har fået tilkendt gældssanering

Mie Rahbek Thomsen

Hej John Hvis du har fået gældssanering uden at være gået konkurs med en virksomhed, vil din højere løn ikke medføre nogen ændring. Du vil stadig skulle betale den tidligere fastsatte dividende. Mvh. Mie Rahbek Thomsen PS: Jeg beklager det sene svar. I forbindelse med overgangen til ny hjemmeside har det i en længere periode ikke været muligt at besvare spørgsmål.

Stine

Min datter er ved at søge gældssanering, lige nu skal hun stå 8 uger et eller andet sted, for at se om der er yderligere kreditorer. Dvs, at hun ikke er godkendt til gældssanering endnu. Nu har hun så søgt de infrosne feriepenge, og får af vide, at de indgår som et aktiv og skal bruges til at afbetale til kriditorer? Men kan de nu det, når hun ikke er godkendt til gældssanering ? Har læst, at regeringen siger, at har man enten offentlig eller privat gæld, må den ikke modregnes, da pengene skal ud og arbejde i samfundet. Jeg forstår det ikke.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Stine Hvis man har søgt gældssanering og får indefrosne feriepenge udbetalt, skal de rigtigt nok tilgå kreditorerne. Det vil ske som led i selve behandlingen af gældssaneringen. Bliver den afvist, vil hun ikke skulle aflevere de udbetalte feriepenge. Mvh. Mie Rahbek Thomsen PS: Jeg beklager det sene svar. I forbindelse med overgangen til ny hjemmeside har det i en længere periode ikke været muligt at besvare spørgsmål.

jesper

Hej Mie Jeg drev virksomhed frem til 2016, hvor jeg var ejer. Blev derefter erklæret konkurt. Har fået gældssanering i skifteretten, og har betalt siden september 2019. Størrelsen på rådighedsbeløbet blev udregnet efter hvad jeg tjente på daværende tidspunkt(har samme løn endnu). Men er nu blevet tilbudt en god lønforhøjelse. Jeg er meget i tvivl om mine kreditorer skal have del i denne lønforhøjelse? Jeg kan ikke helt blive klog på dette, da der skrives forskelligt om dette. Håber du kan hjælpe mig. Hilsen Jesper

Mie Rahbek Thomsen

Hej Jesper Når du har fået gældssanering som følge af en konkurs, er det afgørende, om kendelsen angiver at være endelig, eller om der er uafklarede forhold. Hvis du eks. var i midlertidigt job efter konkursen, kan kendelsen indeholde oplysningspligt for dig, når dine indtægtsforhold ændrer sig. Hvis du har været i job hele tiden efter konkursen og under gældssaneringsbehandlingen, vil jeg ikke mene, at du skal oplyse om din ændrede indtægt. Du kan tjekke med medhjælper i sagen for en sikkerheds skyld. Mvh. Mie Rahbek Thomsen PS: Jeg beklager det sene svar. I forbindelse med overgangen til ny hjemmeside har det i en længere periode ikke været muligt at besvare spørgsmål.

Tania

Hej. Jeg har i oktober 2020 ansøgt om gældssanering, dog fået at vide at de normale 3 mdr behandlingstid, blev i januar forlænget med mindst 6 mdr før jeg ville få svar på min ansøgning. Jeg står nu i den skønne situation, at jeg sidst år efter ansøgning, fandt mig en kæreste, og vi vil gerne flytte sammen til sommer. Hvordan påvirker hans indtægt min ansøgning og vurdering? Hvis den påvirker. Min gæld er su gæld som er 5 år gammel nu. Skal jeg vente med at opsigelse lejlighed til jeg har hørt fra skat? Eller må jeg godt flytte op til ham og hvad så med denne forhold, udgifter mm?? Mvh Tania

Mie Rahbek Thomsen

Hej Tania Når du skal flytte sammen med en kæreste, er dine boligudgifter uafklarede. Hvis han flytter ind til dig, skal dine nuværende boligudgifter halveres. Flytter du ind til ham, eller flytter I i et nyt lejemål, skal udgifterne til denne bolig kendes, for at budgettet kan gøres færdig. Du skal drøfte det nærmere med medhjælper. Mvh. Mie Rahbek Thomsen PS: Jeg beklager det sene svar. I forbindelse med overgangen til ny hjemmeside har det i en længere periode ikke været muligt at besvare spørgsmål.

Tommy

Hej Mie, Jeg blev i 2015 tilkendt en gældsanering, hvor jeg dik reduceret min gæld pga. konkurs. Gælden er tilbagebetalt. Min hustru fik i 2020 krav om tilbagebetaling af SU-Gæld, som hun påbegyndte i 2002. I perioden har hun været under 3 uddannelsesforløb, hvor hun i sidste forløb desværre måtte afbryde af flere omgange pga. sygdom. Hun er nu på flexjob og kommer aldrig på fuldtid. Hendes gæld er meget stor og hun kan på ingen måde tilbagebetale gælden selv, hvorfor jeg har betalt af på den siden januar 2020. Vi sidder økonomisk hårdt i det lige nu, og vi har derfor set på mulighed for eftergivelse af hendes gæld. Jeg har nærlæst min gældsanering, hvor det fremgår at jeg ikke kan hæfte for gæld foretaget før skæringsdatoen. Mit spørgsmål er derfor om dette også gælder den SU-gæld, som min hustru har oparbejdet siden 2002? Håber du kan belyse ovenstående. På forhånd tak.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Tommy Som ægtefælle hæfter du ikke for en ægtefælles gæld. Når der imidlertid er tale om gæld til det offentlige, herunder SU-gæld, kan der subsidiært kræves indfrielse via ægtefællen. Umiddelbart mener jeg ikke, at det er ændret ved din gældssanering. Det vil være en god idé at søge eftergivelse af gælden, når din kones forhold er, som de er. Mvh. Mie Rahbek Thomsen PS: Jeg beklager det sene svar. I forbindelse med overgangen til ny hjemmeside har det i en længere periode ikke været muligt at besvare spørgsmål.

Thomas

Hej. Jeg fik gældssanering for 3.1/2 år siden og har betalt af som aftalt. Jeg er desværre i den situation at jeg har mistet mit arbejde her 1/3-2021 og skal på dagpenge - jeg håber dog snart at være i nyt job. Mit spørgsmål er om jeg kan søge om bero på gældssaneringen mens jeg er på dagpenge?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Thomas Du skal kontakte Skifteretten, hvis du ikke kan overholde dine udlodninger til kreditorerne. Hvis du hurtigt kommer i job igen, kan du kontakte kreditorerne og bede om udsættelse af dividendeudlodningen. Hvis du i længere tid er på dagpenge, er det dog Skifteretten, som skal tage stilling til spørgsmålet. De vil genoptage sagen og søge en løsning, hvor du betaler det samme som angivet i kendelsen – men over længere tid, da man ”pauser” i den tid du er arbejdsløs. Mvh. Mie Rahbek Thomsen PS: Jeg beklager det sene svar. I forbindelse med overgangen til ny hjemmeside har det i en længere periode ikke været muligt at besvare spørgsmål.

Chris

Jeg har fået gældssanering og nu skal jeg til at flytte om 2-3 måneder fra en lejebolig til en anden lejebolig, jeg er gift og nu melder vores nuværende udlejer at de ikke vil udbetale indskuddet pga min gældssanering... må de det?

Pernille

Hej Mie Jeg har et par spørgsmål , jeg er rådet til at søge gældsernering efter jeg gik konkurs i 2019, det blev endeligt opgjort sommeren 2020. Gælden er nu ca 2 mil, har 4 børn, har solgt alt jeg ejer men min mand ejer en ældre bil som kan transporterer os da vi har lejet en bolig på landet . Nu er jeg på barsel og starter Arb op lige om lidt, jeg er blevet ansat til start i 6 måneder , kan jeg søge selvom mit job ikke er fast? Min plan er at tage ny uddannelse inden for der job jeg starter og så arbejde samtidig når de 6 måneder er ophørt . ? Og da vi solgte vores hus fik min mand og jeg en samlet gæld på 200.000kr hvordan skriver jeg dem ind hvis de altså skal skrives ind? Det er jo ikke kun min gæld. Mvh Pernille

Mie Rahbek Thomsen

Hej Pernille Dine indtægtsforhold skal være afklarede, for at kunne søge gældssanering. Du skal derfor vente, til du er fastansat, eller har fået en anden fast stilling. Du skal skrive hele restgælden fra hussalget på oversigten. I Skifteretten kan det drøftes, at din mand også hæfter for den del af gælden. Mvh. Mie Rahbek Thomsen PS: Jeg beklager det sene svar. I forbindelse med overgangen til ny hjemmeside har det i en længere periode ikke været muligt at besvare spørgsmål.

Steen

Hej Mie, Jeg er aflønnet med fast løn + resultat bonus (kvartalsvis). Dertil får jeg kørselsgodtgørelse efter statens takster. Under corona har virksomheden ændret praksis til onlinemøder, og forventer et minimum af fysiske møder "på den anden side". Jeg opnår ikke min bonus hver gang, og er i tvivl om kørselsgodtgørelse fremadrettet. Hvordan skal jeg beregne min lønindtægt? Med venlig hilsen Steen

Mie Rahbek Thomsen

Hej Steen Du skal oplyse om dine indtægtsforhold ud fra dine forhold her og nu, men der vil stadig blive kigget på din tidligere indtægt og den forventede fremtidige indtægt. Hvis din indtægt er for usikker, kan det hindre en gældssanering. Mvh. Mie Rahbek Thomsen PS: Jeg beklager det sene svar. I forbindelse med overgangen til ny hjemmeside har det i en længere periode ikke været muligt at besvare spørgsmål.

Sus

Hej. Jeg har en ca. 20 år gammel gæld sammen med min eksmand på ca. 6-700.000 kr. (5 forskellige kreditorer) Jeg har flere gange i årernes løb forsøgt at betale af på det, men det har jo ikke engang dækker renterne og eksmanden vil ikke betale noget på det, og jeg har derfor nu opgivet at afdrage. For 13 år siden flyttede jeg sammen med min nuværende mand og vi købte et hus sammen. Der er gæld på ca. 1.650.000 og huset er vurderet til ca. 1.500.000. Vi har, inden for de sidste 3 år, haft 2 forbrugslån hvor jeg også har stået på som skyldner. Har det nogen negativ indflydelse på om jeg kan få gældssanering, når de er blevet indfriet? Vi har 2 biler og en campingvogn men det står i min mands navn. Jeg er lige blevet ansat i flexjob på 10 timer om ugen (kommunen supplere op), kan jeg sende ansøgning ind allerede nu, eller skal jeg vente til prøvetiden er overstået? Er det en fordel at have en advokat til at hjælpe med at udfylde ansøgningen til retten? Hvad kan du ellers give mig af gode råd? På forhånd tak

Mie Rahbek Thomsen

Hej Sus Du skal vente med at søge, til din prøvetid er udløbet. Det burde ikke være nødvendigt at få hjælp fra en advokat til at udfylde ansøgningsskemaet. Det vedrører alene informationer, som du selv ligger inde med. Dine nuværende økonomiske forhold er afgørende, hvorfor det ikke burde få betydning, at du har haft to forbrugslån tidligere. Du må bare ikke optage ny gæld. Mvh. Mie Rahbek Thomsen PS: Jeg beklager det sene svar. I forbindelse med overgangen til ny hjemmeside har det i en længere periode ikke været muligt at besvare spørgsmål.

Mille

Hej. Jeg har et spørgsmål vedr gældssanering. Jeg er førtidspensionist og har været hjemløs i 3 år. Jeg har en gæld sammen med min eksmand på ca 2.000.000kr efter en tvangsauktion mm. Nu har jeg fundet en kæreste og vi har fået mulighed for at leje et hus sammen. Vores økonomier er skarpt adskilt, og vi deler alle faste udgifter til bolig 50/50. Alle andre udgifter afholder vi hver for sig. Alligevel falder jeg ca 1.800kr pr måned efter skat pga at jeg nu bliver samlevende, dvs min udbetalte pension falder fra 13.500kr til 11.700kr. Jeg vil gerne søge gældssanering, men bliver min kærestes økonomi blandet ind i det? Han har ca 19.000kr udbetalt pr måned. Blot til info bliver han folkepensionist januar 2024. Jeg har ikke kunne søge gældssanering før, da jeg jo var hjemløs. Mvh Mille

Mie Rahbek Thomsen

Hej Mille Din nuværende mands indtægt vil ikke blive inddraget i din gældssanering. Dog vil det blive kontrolleret, at han selv kan afholde egne udgifter, hvilket lader til at være tilfældet. Mvh. Mie Rahbek Thomsen PS: Jeg beklager det sene svar. I forbindelse med overgangen til ny hjemmeside har det i en længere periode ikke været muligt at besvare spørgsmål.

Anette

Hej Er det noget med at man skal have boet på den samme adresse i x antal, før man kan søge gældssanering? Og hvis man nu er tilkendt flexjob på 7 timer/ugen men kun arbejder 3, er det så acceptabelt? Mvh Anette

Helle

Hej Mie Jeg er i fleksjob på grund af en hovedskade der aldrig bliver bedre. Jeg har fået tilkendt gældssanering. Hvad sker der hvis jeg får mulighed for at arbejde flere timer på grund af ændret arbejdsvilkår ? Altså min indtægt stiger i forhold til den beregnede indtægt fra gældssaneringen ? Der er en nyopståede funktion som ikke var tænkt da jeg fik gældssanering Venlig hilsen Helle

bjarne

Hej Mie. Efter min virksomhed er gået konkurs i 2019 er jeg blevet opfordret til at søge gældssanering inden kurator opgør boet. min eks kone efter ligeledes for gælden i virksomheden som vi ejede 50/50. Jeg er kommet i den situation jeg har fået ny samlever i perioden dog endnu ikke flyttet sammen. hvad er reglerne for hvis jeg flytter sammen med hende inden gældssanering er blevet tildelt. Kan hun risikere noget?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Bjarne Hvis I ikke var samlevende ved konkursen, vil hendes gæld ikke skulle indregnes i din gældssanering. Dit budget vil dog kun medregne halvdelen af boligudgifterne, da din samlever selv skal afholde den anden halvdel. Boligudgifterne skal være afklarede, så flytter I i ny bolig, skal der være overblik over de nye udgifter. Mvh. Mie Rahbek Thomsen PS: Jeg beklager det sene svar. I forbindelse med overgangen til ny hjemmeside har det i en længere periode ikke været muligt at besvare spørgsmål.

Leif

Hej Mie Når de 8 uger er gået hvor kreditorerne kan komme med krav, hvor lang tid går der så derefter før advokaten kommer med saneringsforslaget og jeg evt bliver kaldt i skifteretten igen ?? Mvh Leif

Troels

Til januar betaler vi sidste afdrag på vores gældssanering, og dermed mener jeg, at vi burde være færdige med det kapitel af vores liv. Vi har overholdt den aftale, vi fik med vores kreditorer. Nu har vi så fået fortalt, at skulle vi arve eller på anden vis komme ovenpå rent økonomisk, skal vi betale resten af den oprindelige gæld. Er det sandt?

Michael

Hej Mie, Kan en udenlandsk statsborger som har været medejer af en dansk virksomhed på det danske marked, som er gået konkurs, søge om gældsanering? Han hæfter desværre personligt ca 1,6 mil DKK og får meget lidt udbetalt om måneden. Mvh Michael

Malene

Hej Mie Jeg kunne ikke betale afdragene på det hus jeg købte tilbage i 2007 og kunne ikke få det solgt, da boligboblen revnede. Jeg har nu en gæld på 1,2 mill. Jeg har lavet en afdragsordning med kreditorerne, for at få fred og en aftale om nul renter. Men jeg afdrager så forsvindende lidt at det ikke rigtig batter noget. Jeg har været på dagpenge og kompensation for tabt arbejdsfortjeneste i en årrække, derfor det lille afdrag. Nu har jeg fået et 30 timers job. Kan jeg få gældssanering, når jeg ikke har job på 37 timer? Tæller min kærestes indtægt med, når jeg stiftede gælden inden jeg mødte ham? Han ejer vores nuværende bolig, ville der under en gældssanering være forståelse for at jeg økonomisk skal bidrage til det. Svarende til husleje, forbrug af vand, el og varme. Eller regner man bare med at det hele er hans? MVH Malene

Mie Rahbek Thomsen

Hej Malene Du skal udnytte din arbejdsevne fuldt ud, så en 30-timers stilling vil typisk ikke være nok. Da du har stiftet gælden før du flyttede sammen med din samlever, skal hans indtægt ikke inddrages i din gældssanering. Det skal dog kontrolleres, at han kan afholde sine egen udgifter. Det vil blive lagt til grund, at du betaler halvdelen af udgifterne til en rimelig bolig, men du må ikke deltage i at betale afdrag på gælden i ejendommen, da du så medvirker til hans opsparing. Renterne mm. kan du dog være med til at betale. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Sh

Hej Mie Hvis jeg vælger at få udbetalt mine indefrosne feriepenge, og ikke lader dem gå til kreditorerne, vil det så have betydning, hvis jeg i fremtiden søger gældssanering? Jeg afdrager pt. til alle mine kreditorer, med alt hvad jeg har mulighed for i måneden. Jeg har læst et sted, at regeringen har gjort sådan, at loven omkring udbetaling gør, at kreditorer ikke kan gøre indhold i pengene, og derfor tænkte jeg, om skifteretten derfor også vil se bort fra dem? Men vil jo gerne være sikker.

Mie Rahbek Thomsen

Hej SH Normalt kan der ikke foretages udlæg i feriepenge, da de træder i stedet for en lønindtægt under ferieafholdelse. De indefrosne feriepenge vedrører en periode, hvor der optjenes ferie dobbelt, og derfor vil de penge reelt ikke træde i stedet for en lønindtægt. Jeg er usikker på, hvordan Skifteretten vil stille sig til det. Hvis du først søger gældssanering på et senere tidspunkt, vil jeg dog ikke mene, at det konkret vil blive et problem. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Mads

Hej Mie Jeg skal søge gældssanering, men jeg er i tvivl om hvis min kæreste jeg bor sammen med har en bolig, bil (billån) og evt. forbrugslån (eller optager et) om det kan spænde ben for at få en gældssanering? Jeg har en samlet gæld på over 1,1 million pga. hus på tvang, boliglån og forbrugslån til huset samt diverse forbrugslån udover, men over 80% er pga. huset. Mvh. Mads

Mie Rahbek Thomsen

Hej Mads Hvis du har stiftet gælden før I flyttede sammen, bliver din samlever ikke inddraget i gældssaneringen. Hun skal dog kunne forsørge sig selv, så hendes indtægter og udgifter skal alligevel oplyses. Hvis gælden er stiftet mens I boede sammen, skal hendes indtægt regnes med ind i din gældssanering, men det burde ikke betyde noget, at hun har bolig, bil mm. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Susanne Frischauf

Hej Når gælden til det offentlige er en blanding af SU-lån og mangle tog afgifter ( togbøder) , men der allerede betales af på SU, skal den gæld så ikke trækkes uf ad den samlede offentlige gæld ? På forhånd tak for svar

Glenn Kuhlmeier

Hej. I må undskylde at jeg skriver til jer. Jeg har prøvet at kontakte den advokat som behandlede vores gældssanering. Min kone og jeg blev sarinæret i 2018. Min kone havde et solidarisk lån med sin eksmand, grundet fælles lån til hus. Vi har fundet ud af på SKAT hjemmeside, at der står under det beløbet hun skylder, at der er 2 der hæfter for gælden stadig. Må der gerne det, når gælden er delt op viderer gældssanering? Ydermere står der forskellige beløb under de forskellige årstal. Beløbet går ikke kun ned af, men stiger også? Hvordan kan det være?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Glenn Den fælles gæld din kone og hendes eksmand hæfter solidarisk for, bliver ikke delt op ved en gældssanering. Når din kones gældssanering er gennemført og hun er blevet gældfri, vil han dermed hæfte for den resterende gæld. Hvis I skulle undlade at opfylde gældssaneringens betingelser og ikke betaler den fastsatte dividende, så bortfalder gældssaneringen og gælden "genopstår". Derfor vil kreditorerne ikke afskrive gælden, før den sidste dividende er modtaget. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Leif

Hej Mie Den særlige konto man skal indbetale til hver måned på, når og hvis man får en gældssanering, er det en konto skifteretten opretter ??? Kan skifteretten så overvåge den konto, for at se om man overholder indbetalingerne på kontoen ?? Mvh Leif

Dennis

Hej Mie Jeg er gået konkurs med et firma i 2016. Jeg blev på opfordring af min daværende advokat anbefalet at søge gældssanering da gælden og øvrige forhold talte herfor. Jeg søgte gældssanering i dec 2016. Konkursen blev dog først endelig afsluttet i 2019. Jeg har utallige gange rykket både kurator, skifteretten og skifterettens medhjælper for at få en afslutning - intet skete! Nu er jeg så blevet tildelt en anden skifterettens medhjælper, da min første skifterettens medhjælper, som jeg aldrig nogensinde har mødt, selv gik konkurs. Nu er der så endelig indkaldt til afsluttende skifteretsmøde, og her påpeger en af kreditorerne at jeg skal leve for det beløb svarende til rådighedsbeløbet helt tilbage fra dec 2016 og frem til idag. Dvs. jeg burde have opsparet "overskuddet" i vores familiebudget med tilbagevirkende kraft op. Kan dette være korrekt? Jeg føler jeg har gjort alt der står i min magt for netop at skynde på behandlingen, påtaget mig et vellønnet arbejde mm. Vi har ikke opsparet alt det over rådighedsbeløbet i denne lange periode, så spørgsmålet er, hvad gør vi nu og hvilke muligheder har vi? Håber på et hurtigt svar, da skifteretsmødet er meget tæt på.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Dennis Hvis den daværende medhjælper hos skifteretten ikke har oplyst til dig, at du skal lægge et beløb til side hver måned under sagens behandling, mener jeg ikke, at kreditor kan kræve det med tilbagevirkende kraft. Du har umiddelbart ret i, at du ikke er skyld i den langsommelige sagsbehandling. Hvis du omvendt har haft et højt "fribeløb" ud over rådighedsbeløbet, kan det godt være et problem, at du har brugt de penge i den lange sagsbehandlingstid. Det er i sidste ende op til skifteretten, men du bør drøfte det med din nuværende medhjælper, så du er klædt på til mødet i skifteretten. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

H.

Hej Mie. Det er en lidt usædvanlig historie denne gæld er kommet op og over hos mig som hæfter for den. Well... Min far har siden 1998-2008 haft firmaer kørende i mit navn. Mens jeg var igang med min uddannelse på Aalborg universitet, havde han oprettet et firma som han lavede alle sine deals i. Han var selvstændig siden 1985. Men hans CVR nr blev inddraget og istedet havde han brugt andre menneskers CVR numre mod betaling, mod en fast betaling, men han blev snydt af en pakistaner som fandt ud af at han jo lovligt er ejeren, så han skubbede min far ud af min fars business. Og det var et stort business med mange ansatte, men han kunne ikke gøre noget lovligt ved det. Well.. han valgte så at bruge mig, fordi jeg jo ligesom var i huset. Han havde noget distributionskørsel for bladhuse og havde omdelere ansat. Alting foregik i mit navn, uden jeg vidste besked. Det var først da Aalborg kommune tog kontakt til mig, en dejlig mand ved navn Alfred, han fortalte mig at jeg ikke kunne få SU fordi jeg tjente for meget, og well her gik det op for mig hvad som foregik, og jeg fik at vide at den eneste måde jeg kunne komme ud af det på var ved at politianmelde ham. Og det ville jeg ikke, hvem gør sådan mod sine forældre, tænkte jeg, dengang, idag ved jeg at de osse bare prøvede på at overleve med det de vidste bedst. Well, jeg fik brev fra gældsstyrelsen med besked på at samlede beløb er på 3,3 millioner kr og jeg er idag på kontanthjælp og ejer ingenting. Jeg er blevet til et spirituelt menneske med tiden og har praktiseret det, de sidste 6 år og jeg tænker ikke at skabe en formue for mig selv mere. To måltider mad, tag over hovedet og lidt tøj er nok til mig. Jeg er syg i kroppen grundet diabetes patient siden barnsben er den blevet meget svagere nu. Jeg bor sammen med min datter som er 18 i en tre værelses lejlighed. Hvad er mine chancer for en gældssanering?.. det er jo som jeg ser det ikke min gæld men min fars, men jeg hæfter for den. Han døde i 2008, og herefter tog jeg til udlandet og er blevet spirituel og kommet retur til DK. Nu vælter brevene ind af kreditorer for ting som jeg end ikke ved hvad er for alle min fars foretagender.. hmm.. Tak for din service smukke menneske Mie Rigtig go dag til dig. Mvh H.

Mie Rahbek Thomsen

Hej H. Det var da en kedelig historie. Selvom gælden er optaget af din far, vil du formentlig ikke kunne komme ud af det så sent i forløbet. Gældssanering kunne derfor være en god løsning for dig, men det kræver, at du udnytter din erhvervsevne. Du kan derfor først søge gældssanering, når du ikke længere er på kontanthjælp. Jeg håber, at du kan komme godt videre på et tidspunkt. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Leif

Hej igen Takker for dine nyttige og gode svar. Mvh Leif

Leif

Hvor sandsynligt er det, at min gældssanering bliver afvist hvis jeg for 2 år siden fik udbetalt en pension i forbindelse med et bankskifte ?? Det skyldige beløb er over en mill. Mvh

Rikke

Hej Mie Jeg skriver da jeg er blevet ramt af svindel på min personlige økonomi og står nu til at hæfte for flere hundrede tusind kroner I alle mulige lån som jeg ikke selv har ansøgt om eller fået udbetalt. Dog er loven stadig ikke tilpasset de mange nye svindelnumre hvilket gør at jeg hæfter. Jeg er på Su, og det er jeg fortsat i to år og har samtidig en lille dreng. Ser ikke mange andre udveje end gældssanering I fremtiden da gælden jo pt bare stiger da jeg ikke kan afbetale. Jeg ejer dog en andel med min søster som der er meget lidt friværdi i nu. Hvad ville procedure være omkring her når der er en anden part som ejer halvdelen af lejligheden, når friværdien er lav og man skal have til et muligt indskud hvis man sælger alligevel så det modregnes vel? og samtidig kan jeg se i et andet indlæg at man ikke må afbetale imens man er under gældssanering hvilket jo gør det problematisk mht banken som jo skal afbetales til? Mvh Rikke

Mie Rahbek Thomsen

Hej Rikke Du kan muligvis godt få lov til at beholde en andel i en andelsbolig, hvis der kun er en mindre friværdi og boligudgifterne skønnes at være rimelige sammenlignet med en lejebolig. Hvis du ikke bor i andelsboligen, vil skifteretten formentlig kræve den solgt. Repræsenterer den en værdi, skal du lade salgssummen indgå som et aktiv i gældssaneringen. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Jette Forsbæk

Hej Jeg fik gældssanering for 2 år siden og skulle betale et årligt beløb til 5 poster, 1 af gældsposterne var til Danske bank via inkassofirmaet Intrum. Jeg opdagede fornylig at de (Danske bank) siden gældssaneringen blev bevilget har oplyst den oprindelige gældspost til skat, så jeg står registreret med en gæld til dem på det oprindelige beløb, men når gælden er saneret, er gældsposten også væk, er den ikke ? Jeg kontaktede dem, da de som den eneste kreditor ikke har respekteret gældssaneringen, og fortalte dem, at gældsposten jo ikke var reel - jeg fik en sludder for en sladder og fik at vide af den ansatte, at han lige ville finde ud af, hvor jeg kunne indbetale til i stedet for til inkassofirmaet. Han vendte tilbage med et kontonummer, jeg kunne overføre restbeløbet til, og så ville der komme et brev om jeg havde indbetalt resten af gælden. Det er dog ikke kommet, og når jeg logger ind på deres netbank, har jeg stadig den oprindelige gældspost stående, og den restgæld, jeg indbetalte, står bare som et afdrag. Jeg skulle betale 239,26kr en gang årligt i 5 år til dem og betalte restbeløbet på 717,78kr den 20/08/2020 - er det ikke sådan, at min gæld til dem nu er afviklet, og at de skal slette gælden ? Den ansatte jeg talte med, var ikke enig i det, så de fastholder tilsyneladende at jeg har den oprindelige gæld. Hvad kan jeg gøre ? Jeg har ingen problemer haft med de andre 4 kreditorer, alle afdrag bliver overholdt. Men det er vel iorden at betale gælden ud før tid, ikke ? Med venlig hilsen Jette Forsbæk

Sanne Ry.

CORONA. - Jeg er blevet bevilliget gældssanering fra og med 1 januar, i år. Jeg er i mellemtiden blevet arbejdsløs, Pga Coronaen. Og det ser ud til, at jeg får et indtægtsgrundlag på mere end 80,000 kr mindre end beregningsgrundlaget. Det kniber gevaldigt med, at få lagt nok til side til udlodningen, som falder i januar 2021. Skal jeg påny, tage kontakt til Domhuset, eller hvad gør jeg. - Og hvad tror du, der i så fald vil ske. Mvh. Sanne Ry.

Karina

Hej Mie Jeg står og skal til at søge gældssanering. Jeg har gælden med med min eks. Han er alkoholiker og misbruger og hans krop står snart af. Flere har sagt til mig at jeg skal skynde mig at søge for hvis han dør så kan jeg ikke få gældssanering. Er det korrekt? På forhånd tak 🙏🏻 Mvh K

Tom

Hej Mie. Jeg vil prøve at søge om en gældssanering, men jeg er dog lidt i vildrede. Jeg er førtidspensionist, og er flyttet sammen med min kæreste i hendes lejemål pr. 1 april 2020, og det har nu fået den betydning, at som "samlevende", får en betydelig mindre indkomst. Alt min gæld er gammel gæld i form af offentlig gæld samt banklån, så alt min gæld er fra før hendes tid. Jeg har tidligere søgt om gældssanering i 2012, hvor jeg fik afslag grundet systematisk oparbejdet gæld til det offentlige i form af børnepenge. Jeg fik her af vide, at der skulle gå 5 år fra den sidste stiftet gæld, og nu har jeg ikke stiftet nogen form for ny gæld i 9 år. Som jeg kan forstå på det, så hæfter min kæreste ikke for min gæld da det er en gammel gæld, men vores faste månedlige udgifter vil blive indregnet som fællesudgifter? Jeg har regnet lidt ud på det: - Med mine faste udgifter til bolig, medicin samt mit rådighedsbeløb fratrukket min pension, så har jeg ikke nogen betalingsevne i dividende til mine kreditorer. 1: Hvordan er mine udsigterne for at få en gældssanering i denne situation? Vil jeg evt. kunne være så heldig, at få eftergivet alt min gæld med det samme, eller vil jeg derimod blive nægtet en gældssanering? 2: Hvad er mit rådighedsbeløb når vi er 2 voksne, og hendes datter på 12 år i husstanden. Med venlig hilsen Tom.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Tom Hvis dit budget viser, at du ikke har noget til overs, vil du principielt godt kunne få en gældssanering, hvor din gæld bliver eftergivet med det samme. Rådighedsbeløbet udgør kr. 11.130 for jer begge samlet, hvor halvdelen vil blive anvendt hos dig sammen med halvdelen af de samlede boligudgifter. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

A

Hej Mie, Ved du, hvis gældssaneringen påvirker søgning om dansk statsborgerskab? Mvh. A

Pia Petersen

De kreditorer der Har været en del af ens udlodningsliste må de, efter endt gældssanering Som er overholdt, fastholde Eller kan de via interne systemer/ lister Stadig have en registreret som dårlig betaler ? Mvh Pia

Kurt

Hej Hvad er reglerne for at flytte sammen med en efter gældsanering ??

Mie Rahbek Thomsen

Hej Kurt Hvis du efter at have fået gældssanering vælger at flytte sammen med en kæreste, må du gerne det. Medmindre du har fået gældssanering som følge af en konkurs, vil du ikke skulle give besked til nogen, og dit budget bliver ikke lagt om som følge af samlivet. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Ole

Hej Jeg gik i 2016 konkurs med et landbrug, og har fået gældssanering i november 2019. Jeg skal betale 1. afdrag af gældssaneringen i januar 2021. Jeg har imidlertid fået mulighed for at betale hele beløbet nu, jeg mener vi fik at vide at hvis jeg indbetalte hele beløbet på een gang, ville jeg få 5 procent rabat. Gælder det ikke mere? mvh. Ole

D

Hej, jeg skal hjælpe en pårørende som er havnet i gæld på ca. 475.000,- grundet ludomani, gælden er oparbejdet over de seneste 3år. der ejes intet af værdig ud over en bil med gæld i og vedkommende er på førtidspension. Vil gældsanering kunne være muligt når der er tale om ludomani trods der er optaget lån flere i dette år ? De bedste hilsner

Mie Rahbek Thomsen

Hej D Som udgangspunkt vil man ikke kunne opnå gældssanering, når gælden er stiftet ved ludomani. Hvis gælden er optaget for nyligt, vil gældssanering i hvert fald være udelukket. Er gælden blevet 5-10 år gammel, og kan man samtidig konstatere, at der ikke er optaget ny gæld de seneste 5-10 år, kan det muligvis lade sig gøre at få gældssanering. Det vil være afgørende at din ven beviser, at der ikke vil blive optaget ny gæld, og det kan kun tiden vise. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Anne

Hej, Jeg vil ansøge om eftergivelse grundet høj skattegæld. I ansøgningen skal jeg angive min kæreste/samlevers indtægt, men han vil ikke oplyse om hans indtægt osv. Hvilken konsekvens har det for mig? Er jeg virkelig tvunget til at flytte adresse eller opgive at søge om eftergivelse. Min gæld har intet med ham at gøre jo?? Mvh Anne

Mie Rahbek Thomsen

Hej Anne SKAT ønsker formentlig oplysningerne for at sikre, at din samlever selv kan betale sine udgifter og halvdelen af jeres fælles udgifter - altså at du ikke forsørger ham på nogen måde. Hvis han nægter at oplyse omkring det, må du orientere SKAT om, at du ikke kan få oplysningerne, men at du ikke forsørger ham i nogen henseende. Som udgangspunkt vil SKAT dog formentlig insistere på at modtage oplysningerne, hvis de skal behandle din ansøgning. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Helene

jeg har fået indledet min gældsanering ,jeg har et kritisk behov for at komme til tandlæge, men min advokat siger at jeg ikke må bruge af mine egne penge til tandlægen, men beder mig låne pengen andet sted, de undre mig nå jeg har fået oplyst at jeg ikke må stifte ny gæld, hvad er rigtig og hvad sker der hvis jeg vælger at betale af den smule penge jeg har , er folkepensionist Mvh Helene

Mie Rahbek Thomsen

Hej Helene Hvis du af din egen indtægt kan betale din tandlægeregning, kan jeg ikke se, hvorfor du ikke må det. Det er at ligestille med at betale mad og øvrige fornødenheder. Jeg er enig i, at du ikke skal stifte ny gæld, medmindre det er fuldstændig afklaret med medhjælper (advokaten), men kan du selv betale udgiften, kan det ikke være relevant at skulle optage et lån. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Mie Rahbek Thomsen

Hej Annette Det er et rigtig godt spørgsmål, men jeg kender desværre ikke Skifterettens generelle holdning til det. Jeg er dog umiddelbart enig med dig i, at da du ikke har pligt til at lade beløbet udbetale, så bør de kunne henstå til pensionsalderen, ligesom det oprindeligt var tiltænkt. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Annette

Hej Jeg er indkaldt til et møde hos en advokat (skifterettens hjælper) i forbindelse med behandling af min sag om gældssanering . Nu er mig spørgsmål, kan kreditorerne kræve mine 3 ugers Indefrosne feriepenge som kommer ud her til oktober ? Og hvis de kan , så er jeg vel i min gode ret til at lade dem stå og vente med udbetaling af dem til jeg går på pension? Vh Annette

Karl Aage

I perioden 2005 til 2009 drev jeg enkeltmandsvirksomhed og oparbejdede i denne periode moms- og skattegæld på ca. 1 til max. 1.5 mio. Kr. Til trods for at folkepensionister under normale omstændigheder får efter- Givelse så får mine handlinger (grov uagtsomhed + undladelse af afbetaling på gælden i en periode hvor jeg havde fast arbejde og dermed Mulighed for at indbetale en vis andel af gælden) den konsekvens at gældssanering umiddelbart vil blive nægtet, men det er vel for naivt at tro, At Gældsstyrelsen vil eftergive/afskrive min gæld uden at få noget igen. Det noget igen er for mit vedkommende en ikke udbetalt kapitalpension På ca. 0.5 mio kr. Hvis sagen kunne “lukkes” ved at stille dette beløb til rådighed som en Dividende På ca. 50% hhv. Ca. 30 % ville det være ok med mig. Men nu kommer vi til sagens centrale omdrejningspunkt min samleverske, som når hun indenfor de næste år går på pension med En ratepension på ca. 2.5 mio. Kr. Før afgiftsberigtigelse. Umiddelbart læser jeg jeres formulering her på siden således, at hun Ikke nødvendigvis kan tvinges til samtidig med mig at søge om efter- Givelse/gældssanering, men selvom min formodning skulle vise sig at være korrekt så vil hun , såvidt jeg har forstået lovgivningen på dette område blive “ tvunget” til at yde sit bidrag forstået på den måde, at Hendes pension i en 5 årig afdragsperiode pr. md. ville blive “reduceret” med min folkepension + min kapitalpension pr. md. På ca.5.500 kr. + Ca. 4.000 kr. Fra min kapitalpension, altså ialt ca. 9.500 kr. pr. med. Svarende til den maksimale indeholdelsespct. på 100. Hvis der tages udgangspunkt i en dividende på 30 til 50% så synes det nærliggende, at dette ville være Gældsstyrelsens forhandlingsoplæg. Min samleverske umiddelbare reaktion er naturligvis, at hun synes at Det er hamrende uretfærdigt, hvis hun skal “betale” for min skødesløst Omgang med offentlige midler når hun på intet tidspunkt har nydt godt Af de unddragne skatter og afgifter, men tværtimod alene har betalt hus- leje og alle til en husførelse nødvendige udgifter incl. Køb af egne biler Og disses driftsudgifter, hvilket hun kan bevise ved fremlæggelse af Div. dokumentation i form af bankkontoudtog. Håber at modtage “en ledetråd” fra dig til hvordan du synes jeg skal gribe sagen an med henblik på hvordan vi begge samlet kan opnå den den bedst mulige løsning. På forhånd tak. Med venlig hilsen Karl Aage Det be

Mie Rahbek Thomsen

Hej Karl Aage Jeg misforstår muligvis dit spørgsmål, men sin samlever hæfter ikke for din skattegæld. Hvis du alligevel ikke kan søge gældssanering, bliver hendes indtægt ikke påvirket af dine økonomiske omstændigheder. Hvis du kan opnå et forlig med Gældsstyrelsen, er gælden ude af verden. Hvis dit spørgsmål går på beregningen af jeres pensionsordninger ud fra et husstandsprincip, så kan jeg desværre ikke svare. Der må jeg i stedet henvise til en pensionsrådgiver. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Pernille

Hej Min kæreste er gået konkurs med sit landbrug. Han har optaget lånet før vi blev kærester. Vi flyttede sammen for 3 år siden. Da gælden er stor, søger han gældssanering. Kan det passe at jeg som samlever, der intet har med gårdens drift, stiftelse eller gæld at gøre, Skal aflevere en stor del af min løn til hans kreditorer, ved en gældssanering? De fleste steder står der, at det er hele husstandens indkomst der er grundlag for skifterettens afgørelse af det mdr. Beløb, der skal betales tilbage. Jeg kan bare ikke se nogen rimelighed i at jeg som samlever, kommer til at stå for en gæld som jeg ikke har nogen andel i. Jeg håber virkelig der er noget jeg har misforstået og at du kan gøre mig lidt klogere. På forhånd tak. Venlig hilsen Pernille

Mie Rahbek Thomsen

Hej Pernille Da I ikke var samlevende, da din kæreste stiftede gælden, bliver din indtægt ikke inddraget i en gældssanering. Dog vil du skulle fremlægge dokumentation for din indtægt og udgifter, da det skal sikres, at din kæreste ikke forsørger dig på nogen møde. Du skal altså kunne betale halvdelen af de fælles udgifter samt dine egne udgifter selv. Du vil altså ikke skulle betale noget i anledning af din kærestes gældssanering. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Helle

Hejsa. Kan man som førtidspensionist søge gældssanering for 10 år gammel firmagæld (konkurs)? Det, hvis man bor til leje ved eksmanden og det kun er ham der står husskødet (ændret for 10 år siden). Jeg hæfter dog stadig 50/50 for huslån og kreditforeningslån? Hvis nej, og vi så sælger huset, vil overskuddet gå til mig pga et særeje dokument. Det er mig som har krav på friværdien i huset, da jeg har renoveret omfattende for kreditorbeskyttet penge. Men så vil kreditorer vel komme og tage udlæg i overskuddet? Mvh

Mie Rahbek Thomsen

Hej Helle Så længe du hæfter for en gæld i en ejendom, som din eksmand har fået overdraget, vil jeg ikke mene, at du kan søge gældssanering. Din eksmand bør søge gældsovertagelse, så hæftelsen følger ejerforholdet. Du kan dog godt søge gældssanering for din gæld som følge af konkurs. Hvis du har holdt et kreditorsikret beløb behørigt adskilt fra din øvrige økonomi, kan du som udgangspunkt holde sådan et beløb uden for gældssaneringen. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

S

Hej Advodan, Min kæreste har en gæld til det offentlige som er kommet i forbindelse med en retssag. Han blev dømt for vold men senere frafaldt man en § og sendte ham hjem. (Det skal lige noteres at han ikke har begået denne forbrydelse) det er derimod hans kammerat som har gjort det og han blev også dømt og afsonede fuld tid. År efter kommer det økonomiske søgsmål fra det offentlige. I byretten frifindes han og tildeles erstatning men det offentlige anker og landsretten er desværre ikke enig 2 ud af 3 kender ham skyldig. Dvs. at han nu skylder 2mio. (der løber dog stadig renter på) in sodium med den anden person. Det er skyhøje beløb som jo ikke er menneskeligt muligt at betale med en borgerlig løn. Den anden person er en type de aldrig får en krone af, så øjnene vil nok være rettet mod min kæreste fordi han arbejder, betaler sin skat osv. Mit spørgsmål lyder så på om det er muligt at få gældsanering når det stammer fra en voldssag. Han blev frifundet for at have været med til at lave langvarrige mén men skal alligevel betale for hele ballet. Det giver desværre ingen mening i vores verden. Håber i kan gøre os lidt klogere.

Susanne

Kan man få gældssanering hvis gælden er optaget ifb. Ludomani

sofiia

kan I hjælpe, vi er nu begge folkepensionister, vores gæld stammer fra tvangsauktion af vores hus, vores hus lå uden for de store byer, så de interesseret køber, kunne ikke få lån hverken hos, bankens eller kreditforeningen til finansieringen. Banken og ejede totalkredit kom vi til at skylde dem begge. vi har ikke anden gæld. vi bor ikke længere sammen, pga vores sygdomme, og bor vi sammen kan vi ikke få hjælp til vores handicap, derfor bor vi hver for sig. mit spørgsmål er - kan retten forlange at vi bliver skilt? jeg søgte gældsanering sidste år, og fik afslag... . vi ikke var skilt, . fordi mit rådighedsbeløb var for lille, . og så mente fuldmægtigen, at så måtte jeg da kunne arbejde, jeg er folkepensionist og har været førtidspensionist siden 2003 pga sygdom. så kan retten forlange at vi skal lade så skilles.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Sofiia Hvis I søger gældssanering, skal der kunne lægges et særskilt budget for hver af jer. Hvis jeres pensionsindtægter er reducerede pga. jeres ægteskab, så vil det kunne blive et problem i forhold til en gældssanering. Ingen kan dog tvinge jer til at lade jer skille, men jeg kan ikke udelukke, at det vil kunne blive nødvendigt at indtægtsmæssige årsager, hvis I ønsker en gældssanering. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Henrik

Jeg har en bekendt, som netop (2. juni) har fået afslag på sin ansøgning om gældssanering med henvisning til, at hun siden 1. maj er blevet ledig. Hun opfylder alle kriterier for at få gældssanering, og det var først ved Mødet i Skifteretten idag, hvor afgørelsen skulle træffes, at hun fik afslag. Det fremgår af domstol.dk, at "Du skal NORMALT have fast fuldtidsarbejde og have stabile indkomst- og boligforhold", og mit spørgsmål er derfor, i hvilke situationer fraviger man kravet om fuldtidsarbejde, og er en situation, hvor man er midlertidig arbejdsledig, ikke en sådan situation? På forhånd tak for svar.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Henrik Det er kun i gældssaneringssager efter en konkurs, at kravet om fast indtægt og faste boligforhold fraviges. Dette medfører dog samtidig, at sagen skal tages op igen, når man er kommet i job. I sager uden en konkurs med en virksomhed skal ansøger udnytte sin arbejdsevne fuldt ud og være i job, idet vi ellers ikke kan beregne et budget, som gældssaneringen skal baseres på. Din bekendte må i stedet ansøge igen, når denne er kommet i arbejde. Så vil sagen formentlig kunne behandles hurtigt, da alle andre forhold formentlig vil være de samme. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Thomas

Hej Jeg har en gæld på over 200 tusinde til forskellige øvrige og ca. 125 tusinde til det offentlige. Gælden er påbegyndt da jeg var yngre, har senere i livet fået konstateret en autisme diagnose, hvilke forklare hvorfor afdrag på gæld og tilknytning til arbejdsmarkedet har været umuligt. Kan på ingen måde afdrage, er på ressourceforløbs ydelse, hvilke nok føre til deltid/førtidspension eller lign. med tiden. Vil selvfølgelig gerne have gælden ud af verden. Hvad kan jeg gøre? Mvh

sanne

hej jeg er gået personlig konkurs i december 2018,gælden er over 4 millioner kroner,i forbindelse med konkursen mistede jeg også min bolig,og bor nu i et lejet hus på bøhlandet,hvor det er ganske umuligt at finde et arbejde,så er på kontanthjælp,og da jeg er 53 år kan jeg overhovedet ikke se hvordan jeg nogensinde kommer ud af det her.er der nogen løsning.

Knud Erik Vedsted

Hej Min niece har fået bevilliget gældsanering. Hvis min bror dør er hun arveberettiget idet hendes mor - min søster er død og min bror ikke er gift og ikke har nogen børn. Spørgsmålet er nu om det beløb hun eventuelt arver har nogen indflydelse på hendes gældsanering? Beløbet hun "risikere" at arve vil nok ikke være væsentlig over 100.000 kr måske meget mindre.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Knud I forbindelse med gældssaneringsbehandlingen har din niece skullet oplyse, om du står til at arve nogle penge eller aktiver. Hvis din bror ikke er syg, så man må forvente at han går bort inden for et par år, kan hun ikke vide, hvornår hun evt. måtte arve. Hvis der er afsagt kendelse i gældssaneringssagen, og det ikke er en sag med forbehold for genoptagelse, vil det ikke påvirke hendes gældssanering, hvis hun arver din bror. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Alex

Hej Mie. Jeg har igennem flere år stiftet et stort gæld til skat ( ca. 500.000kr) Det er blandt andet gæld til manglende betaling af børnebidrag (udgøre 50.000kr ca) efterfølgende har jeg betalt børnebidrag de seneste 1,5 år. Der er også gæld til medielicens, færdselsbøder, manglende betaling af skat, forsikringer og så er der selvfølgelig kommet renter på. Jeg er kommet til skade efter en ulykke og nu er jeg på flexjob. Mit spørgsmål er så, kan jeg stadigvæk søge gældssanering på baggrund af de ting? Eller er det fuldstændig håbløst? Mvh Alex

Mie Rahbek Thomsen

Hej Alex Som udgangspunkt har du stiftet gæld til det offentlige kontinuerligt i flere år, og hvis det har et så stort omfang som beskrevet, vil det kunne blive en hæmsko for en gældssanering, idet man ikke systematisk må oparbejde gæld til det offentlige. Det koster dog ikke noget at ansøge om gældssanering, og da du er begyndt at betale børnebidrag igen, synes jeg, at du skal forsøge at ansøge. Din arbejdsmæssige situation skal dog være afklaret fuldt ud, før der kan tages stilling til gældssanering. Det kan derfor være en fordel at afvente en mere permanent afklaring end flexjob, hvis det er af mere midlertidig karakter. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Rasmus

Hej Mie. Jeg fik i 2016 en gældssanering, og blev fortalt, at jeg ikke kunne betale mig ud af gælden før de 5 år afbetalingsperioden ville løbe. Men jeg står i den situation, at jeg har pengene, så jeg kan betale den sidste udlodning, ca. 1 år før tid. Er det overhovedet muligt? Jeg kan se spørgsmålet er blevet stillet, men jeg kan simpelthen bare ikke forstå, hvis det er sandt, da jeg i over 4 år har været sikker på, at det ikke kunne lade sig gøre. Med venlig hilsen Rasmus

Peter

Hej Mie Hvis man indfrier restbeløbet på en gældssanering før tid (2 år før sidste afdrag) vil man derved kunne anvende rentefradraget for det fulde beløb på forskudsopgørelsen i det samme år. Det jeg tænker på er at man har rentefradrag 2 år endnu, kan man anvende dem på forskudsopgørelsen, når man indfrier før tid. Med venlig hilsen Peter

Peter

Hej Mie Hvis man indfrier restbeløbet på en gældssanering før tid (2 år før sidste afdrag) vil man derved kunne anvende rentefradraget for det fulde beløb på forskudsopgørelsen i det samme år. Det jeg tænker på er at man har rentefradrag 2 år endnu, kan man anvende dem på forskudsopgørelsen, når man indfrier før tid. Med venlig hilsen Peter

Louise

Hej, Hvis man skal søge om gældsanering, vil børnepenge så blive medregnet i tilrådighedsbeløbet eller er det nogen som udelukkende vil være til børnene? hvis man er førtidspensionist og ikke har brug for bil kan man så alligevel på grund af sygdom få lov til at have en bil i sit budget?

Louise

Hej, Hvis man skal søge om gældsanering, vil børnepenge så blive medregnet i tilrådighedsbeløbet eller er det nogen som udelukkende vil være til børnene? hvis man er førtidspensionist og ikke har brug for bil kan man så alligevel på grund af sygdom få lov til at have en bil i sit budget?

Louise

Hej, Hvis man skal søge om gældsanering, vil børnepenge så blive medregnet i tilrådighedsbeløbet eller er det nogen som udelukkende vil være til børnene? hvis man er førtidspensionist og ikke har brug for bil kan man så alligevel på grund af sygdom få lov til at have en bil i sit budget?

CJ

Hej Jeg har ansøgt Gældstyrelsen om gældsanering. Jeg har nu for 3. gang modtaget brev om at de behandler min sag, men udskyder behandlingstiden i op til 3 måneder. Dette 3. brev kom dog ca. 3 uger efter de "lovede" tre måneders udløb. Jeg har fået fortalt at så er der tale om at de ikke overholder oplysningfrist, og at gælden kan "fjernes grundet forældelse" eller noget i den stil!? Håber i forstår spørgsmålet!? På forhånd tak for svar! Mvh CJ

Mie

Hej CJ Eftergivelse af gæld til det offentlige behandles ganske rigtigt af Gældsstyrelsen. Der er ikke hjemmel i gældsinddrivelsesloven til at gælden eftergives som konsekvens af, at styrelsen ikke har nået at behandle din gæld. I den mellemliggende periode skal du afdrage som hidtil. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Betina

Hej Jeg har en mor, som er pensionist og desværre dement. Hun har gennem mange år nu, afdraget lidt på de gældsposter hun har, men nærmest kun renteudgifterne. Da jeg har været i kontakt med hendes kreditorer som siger, at der ikke er meget at hente, så sidder jeg nu og overvejer, hvorvidt en gældssanering ville være løsningen. Min mor bor sammen med sin kæreste i hans hus, min mor betaler et fast beløb til ham hver måned for div. boligudgifter- el, vand, varme, forsikringer, tv, licens og hvad er ellers måtte være. Kan min mor søge gældssanering, uden at hendes samlevers økonomi bliver blandet ind i det? Hendes gæld er pt. på mere end 100.000 kr. Mvh. Betina

Mie Rahbek Thomsen

Hej Betina Hvis din mor boede sammen med sin kæreste, da hun optog gælden, vil hans økonomi blive involveret. I modsat fald vil man udelukkende tjekke, at han kan forsørge sig selv. Beløbet er formentlig ikke stort nok til at kunne få gældssanering. Hvis din mor ikke har råd til at afdrage på gælden, så må hun lade være. Det betyder selvfølgelig, at gælden ikke forsvinder, men hvis hun ikke ejer noget af værdi, kan hun afgive insolvenserklæring i fogedretten, og dermed få fred fra kreditorerne i minimum 6 måneder. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Karina

Jeg har en samlet gæld på knap 2 millioner kroner som jeg har fået efter jeg kom fra min voldelige eks. Grunden til at det er mig der har fået gælden er dels at jeg skulle skrive under på div. Lån for så vidste han hvor han havde mig og dels fordi han kunne få gældssanering fordi han er førtidspensionist, og så tilfalder gælden jo mig. Jeg har før søgt om gældssanering men fik afslag fordi jeg slet ikke tjente nok til at kunne betale noget til gældssaneringen. Jeg er dybt ulykkelig, hvad gør jeg?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Karina Du kan desværre ikke gøre andet end at søge gældssanering, hvis du skal af med gælden. Det kræver som udgangspunkt, at du er i arbejde og udnytter din erhvervsevne. Prøv at søge gældssanering igen, hvis der er forløbet et år eller to fra sidste ansøgning. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Karina

Det er 9 år siden jeg prøvede sidst. Jeg er i arbejde og har været det altid. Min kærste er lige blevet arbejdsløs, så ved af erfaring at så kan jeg ikke få gældssanering. Men hvis han på et tidspunkt får fast job må jeg prøve igen. Synes det er deprimerende at jeg skal betale til noget jeg ikke ejer og hvor størstedelen af gælden er ting han har stadig har. Trist at ud Over at have levet sammen med en psykisk og fysisk voldelig mand I 18år, nu resten af livet skal Sidde med en gæld der bare vokser og vokser!

anonym cj

Hej Jeg har fået gældssanering og mistet jobbet efter jeg er bevilget gældssanering. Min gæld er en gammel sag der er over 20 år gammel, en misforståelse, en dårlig vejledning fra Skat og min arbejdsgiver, fra alle omkring mig, som fik mig til at betale B skat, det gik galt, der mangle dokumentation og kendskab til et meget kompliceret skatte system fra min side af, som stammer fra en anden eu land. Gælden er vokset på grund af manglende af kendskab til det danske skatte system, jeg fik en absurd bøde på 250.000 og renter som er vokset til alt i alt ca 1 million, og det oprindelige beløb skulle have været på ca. 200.000...Skats regnestykke giver ikke mening, jeg har nu betalt renter for ca 100.000, Skat har ikke behandlet mig retfærdigt .... men har selv anbefalet en gældssanering som er bevilget, på 5 år. jeg skal betale ca. 300.000,00 altså 5000,00 om måneden ... Men har nu mistet mit job og er ekstrem bange, for at de igen, Skat, vil vildlede mig og at jeg igen står med flere problemer, end før (sådan har det været i de sidste 20 år, problemerne vokser). Jeg er bange at den gældssanering aflyses og at gælden bliver med at vokse! Kan du hjælpe mig, og besvare mine spørgsmål? Og om du har nogen gode tips til denne situation? 1 - Kan jeg risikere at gældssaneringen bliver annulleret, hvis jeg meddeler / informerer om at jeg har mistet mit job inden betaling af første rate? 2- Har jeg pligt til at informere om min nye økonomiske situation? Ny indkomst som er mindre. Er det strafbart hvis jeg ikke informerer, og prøver at betale med dagpenge til jeg får job? 3- Hvis jeg indfrier hele beløbet før tid og på en gang, må jeg det? Hvis min kæreste låner det beløb og betaler alt så jeg betaler ham i stedet for, må jeg det? 4- Kan jeg få skatte fradrag for at betale en ekstrem høj beløb om måneden "5.000,00" til en konto og det en gang om året til Skat!! 5- Må jeg regulere budget, for at betale mindre uden gældssanering annulleres, hvis ja, hvem vil kunne hjælpe mig med det? Mvh

Mie Rahbek Thomsen

Hej CJ Du skal kontakte skifteretten, hvis du ikke kan overholde betalingerne. Det er vigtigt, at du selv reagerer, så kreditorerne ikke oplever, at du ikke betaler til tiden. Så vil man forsøge at finde en løsning, men i værste fald bliver gældssaneringen annulleret. Du må gerne låne pengene af familie, og indfri det hele på en gang. Så er din gældssanering overstået med det samme. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Søren Oliver Hansen

Hej. Jeg har en gæld i dag efter at jeg har haft et personligt selv hæfter for i dag en gæld på 2078670,47 kr hvor der er en gæld til skat på 512486,42 kr. den del af gælden til skat er moms og skat kan den gå med i en gældssanering... MVH Søren Oliver Hansen

Gert Frederiksen

Hej Er ved at hjælpe min kæreste med at søge om GSAN ( gældssanering ). Er det en god ide' at blive ved med at prøve på at afdrage på sin gæld efter hun har indsendt ansøgningen om GSAN til Skifteretten. Hun skal selvfølgelig nok kontakte alle kreditorerne og informere dem om, at hun har indledt og søgt GSAN.

hanne lodall

hej ,jeg skriver på min voksne søns vegne.Han står hver mdr i håbløs gæld,efter regninger er betalt har han max 1000kr tilbage til sig selv og sine dele børn.gæld er opstået efter en svær skilsmisse.han har hver mdr så mange regninger at han ikke kan betale sine børnepenge,og har så fået at vide han ikke kan søge gælds sanering .jeg er bekymret for han er meget lang nede pga af økonomi.hvad skal han gøre ?.vh hanne

Mie Rahbek Thomsen

Hej Hanne Det er korrekt, at restancer med børnebidrag er en hindring for gældssanering, idet han dermed oparbejder gæld til det offentlige løbende og aktuelt. En gældssanering skal samtidig være en varig forbedring af hans økonomi. Ellers opfyldes kravene ikke. Det kunne tyde på, at din søn afdrager for meget på anden gæld, og i stedet skal begynde at betale børnebidrag. Efter nogle år vil han kunne prøve at søge gældssanering, når restancerne til børnebidrag er blevet nogle år gamle. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Morten Wirtess

Jeg undersøger muligheden for gældssanering - jeg er 42 og har lige fået bevilget førtidspension - min gæld ligger i omegnen af 1.5 million fordelt på tab ved salg af bolig og forbrugsgæld - dog skylder jeg også for licens som der betales af - hvordan er min mulighed for en gældssanering? Mvh Morten

Christina

Når jeg skal udfylde indtægt på ansøgningsskemaet er lønnen så inkl. ferietillæg eller er det den løn jeg får udbetalt hver måned.

Pia Winther

Hej. Jeg har diabetes 2 og har som følge deraf været nødsaget til at få briller. Da jeg ikke lige havde pengene afbetaler jeg dem. Jeg har 5 gange afdrag tilbage. Har det sin rigtighed at det bliver betragtet som nyere forbrugsgæld? Hvordan ser det ud med su gæld? Jeg har afdraget på det inden jeg begyndte at gøre min uddannelse færdig. Den blev sat i bero under færdiggørelse af min uddannelse. Nu er min uddannelse færdig og jeg skal til at afdrage igen i 2021. Kan man så heller ikke få gældssanering pga den gæld? Jeg skylder ca. 29000 kr Mvh Pia

Mie Rahbek Thomsen

Hej Pia Principielt er der tale om nyere forbrugsgæld, men typisk kan man få gældssaneringen indledt alligevel og holde det lille forbrugslån uden for gældssaneringen, hvis du i øvrigt opfylder betingelserne. SU-gæld behandles lidt anderledes end alm. gæld, og det kan betyde, at du vil skulle afdrage i længere tid pga. SU-gælden. Det er dog en konkret afvejning set i forhold til din samlede gæld. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Susanne

jeg afslutter min gældssanering til sommer, men er så heldig at jeg har fået mulighed for at afslutte(udbetale) min gældssanering nogle mdr. før tid, og det vil jeg gerne, da jeg af forskellige grunde skal flytte til den anden ende af landet, og derfor gerne vil købe hus. Mit spørgsmål går på, hvis jeg får sendt pengene fra udlodningskontoen i banken, om man så får en kvittering på at saneringen er fuldført?

Mie Rahbek Thomsen

Hej René Det vil i hvert fald kræve, at din kones revalideringsydelse udgør det samme, som en sædvanlig arbejdsindtægt i den branche. Du kan ikke søge gældssanering alene, så længe I er gift, da jeres økonomiske situation skal anskues i sammenhæng. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

René

Hej. Jeg ville høre om det godt kan være rigtigt, at man ikke kan opnå gældssanering hvis man er på recurceforløbsydelse, men godt kan hvis man er i flexjob? Min kone er i gang med uddannelse(efter en arbejdsskade) gennem recurceforløb. Min kones uddannelse er da en mere sikker vej til arbejde og højere indtægt end flexjob normal vis er! Hvis det er rigtigt, kan jeg så søge alene og vil rådighedsbeløbet blive halveret for vores barn og vil faste udgifter blive halveret også! På forhånd tak.

birgitte nielsen

Hejsa mie :) Jeg ville hører om når vi er to på et lån , men ikke samme mer , men gode venner :) Og jeg søger gældssanering , og får det . Har han så også fået gældssanering ?? mvh Birgitte

Dunja

Hvis jeg har studiegæld til Island og gælden er overgået til LIN, Låndsjodur Islenskra nåmsmanna,et firma der har renter som er skyhøje og min gæld steg med et trylleslag til det dobbelt op , jeg har boet i danmark i 33 år og har nu fået Førtidspension i danmark . min gæld er nu vokset 750.000 og dette ville jeg aldrig kunne betale !!! jeg vil høre om det er muligt at søge om glædssanering til denne gæld i Danmark . jeg har været i fogedretten i danmark for denne gæld og mener så måske også søge gældssanering i Danmark ... med venlig hilsen Dunja

Iben

Hej Mie Vi overvejer at søge gældssanering for min søn, idet han har oparbejdet en gæld på omk 300.000kr - primært til det offentlige via SU gæld - og desuden på enkelte private kreditorer. Han har haft rigtigt svært ved at holde styr på sit liv og 'økonomi - har været længe om at tage det af sin uddannelse det er lykkedes ham ( derfor SU gæld). Han er nu blevet diagnosticeret med ADHD og autisme - og i psykiatrien anbefaler man - hvis han kan arbejde - at han får flexjob. Han starter en ny uddannelse med fuld løn om 1 md - denne tager 3 år om alt går vel. Desuden har han en medfødt sygdom som betyder at hans forventede levealder måske ikke bliver så høj. Tror du det vil være muligt at søge gældssanering for ham? Det sidste år har han "levet" af uddannelsesydelse (omk 6000kr/md) - og kun overlevet vha mig. Men det har jeg ikke råd til at gøre fremover - og han kommer med sine fremtidsudsigter aldrig til at kunne betale sin gæld - selv som færdiguddannet i et lavtlønsjob - og måske flexjobber/deltid.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Iben På nuværende tidspunkt tror jeg ikke, at din søn vil opfylde betingelserne for en gældssanering. Han er ikke i arbejde eller flexjob, så hans indtægter er ikke afklarede. Derudover skal forbrugsgæld være af ældre dato, så man kan sikre sig, at der ikke optages ny forbrugsgæld. Når hans arbejdsmæssige situation er afklaret, kan han prøve at søge gældssanering. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Heidi

Hej Jeg fik gældsernæring for 4 år siden, men endte med at blive fyret fra mit arbejde inden jeg overhovedet nåede igang med afviklingen. Kan jeg søge igen nu hvor jeg er i fast arbejde??

Klaus

Hej jeg er taxachauffør og har variabel indtægt, hvordan regner man ud hvad man skal opgive til sanering, og indtægten er også afhængelig af perioder. og kan man søge på en provision løn, og hvis man nu bliver arbejdsløs i perioden.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Klaus Hvis lønnen er svingende, vil man kigge på den årlige omsætning og typisk gå ud fra et årsgennemsnit. Skulle du blive arbejdsløs under en gældssanering, kan sagen genoptages med henblik på at finde en løsning. I værste fald vil en gældssanering bortfalde, men oftest kan man nøjes med at sætte den i bero i nogle måneder, indtil der igen er fast ansættelse. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Karin

Jeg fik gældssanering for to år siden, hvor jeg aftalte med min bank at de hver måned trækker x antal kroner og sætter ind på gældskonto . Nu har jeg så jokket i spinaten og ikke kontrolleret om dette er overholdt i det indeværende år da det er gået som det skulle . Der er tre mdr.til betaling falder og det kan jeg ikke nå at indhente . Jeg er førtidspension . Da jeg jo ved at dette er mislighold så spørger jeg hvilke instanser jeg skal kontakte .

Kim J

Hej Mie, Jeg har en samlet gæld på ca. 1,6 mio pga. tvangsauktion under finanskrisen. Af de 1,6 mio er der ca. 100K i forbrugsgæld, som jeg afdrager på. Jeg afdrager pt. ikke på det store lån, da jeg gerne ville ha de små forbrugslån ud af verden. Er det ris til egen røv i sidste ende, når jeg skal søge gældssanering? En anden ting: Jeg har et lille enkeltmandsfirma ved siden af mit fuldtidsjob, hvor der er stor forskel på hvor meget jeg har i overskud om måneden. Hvordan gør her i forbindelse med ansøgning om gældssanering? Mvh Kim

Mie Rahbek Thomsen

Hej Kim At du kun har afdraget på forbrugsgælden, vil formentlig ikke hindre en gældssanering. Vigtigst er at du har betalt det du kunne. Al indtægt skal regnes med i en gældssanering, så en indtægt fra selvstændig virksomhed skal også regnes med. Hvis indtægten er svingende, vil man nok prøve at lægge et gennemsnit til grund, men det gør budgettet noget usikkert. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Nat

Hej Mie Jeg vil gerne søge gældssanering, kan jeg det, når jeg har et fast deltidsjob (20t/uge) og en bil? Bilen er en nødvendighed for at kunne komme på arbejde. Gælden er et studielån på 240.000 kr. Bedste hilsner Nat

Jakob

Hej Mie Jeg har noget 4-5 år gammel gæld (ca. 500000kr.) som primært stammer fra lukket enkeltmandsvirksomhed. Måtte lukke virksomheden og stoppe betalinger pga. samlevers sygdom og behovet for at jeg måtte tage over derhjemme med børn på daværende tidspunkt 0 og 4 år. Jeg har af nogle omgange været i kontakt med forskellige gældsrådgivere af svingende kvalitet. Der blev arbejdet mod en gældssanering indtil jeg fik oplyst at det var umuligt pga. min syge samlevers indkomst som er kontanthjælp og derfor ikke stationær. Kan det være rigtigt at samlevers indtægtsform(og ikke blot det at hun kan klare egne udgifter og halvdelen af fælles udgifter) har indflydelse på min mulighed for gældssanering? Vi var sammen da gælden blev stiftet. Gælden er hovedsagelig kreditter hos leverandører og banken. På forhånd tak for hjælpen Mvh Jakob

Esben

Hej Mie, Min kone jeg, har siden 2014, hvor vi blev ramt af kontanthjælpsloftet, kæmpet for at overleve, da vi også har tre børn at forsørge. I starten blev der optaget dyre kviklån, for at kunne overleve fra måned til måned og siden har det været nødvendigt at optage lån, for både, at kunne overleve og afdrage på eksisterende lån. Vi har I denne måned været i banken, for at høre om de kunne hjælpe, men dette var ikke muligt. Vores gæld er på nuværende tidspunkt på over 700.000,- fordelt på 18 kreditorer og selvom jeg har fast arbejde og min kone modtager elevløn, så er vores rådighedsbeløb på 4-5.000 i måneden til mad, bleer, tøj og uforudsete udgifter, da der skal afdrages med ca. 17.000 i måneden. Der er dog optaget gæld, ligeledes til, at kunne overleve så sent som i år og jeg er derfor i tvivl om gældssanering er en mulighed? Jeg håber du kan hjælpe. Mvh Esben

Mie Rahbek Thomsen

Hej Esben Desværre er det ikke muligt at søge gældssanering, når en overvejende del af gælden vedrører forbrugsgæld. Derudover må man ikke have optaget ny gæld typisk i de seneste 5 år. Jeg vil derfor anbefale jer at undlade nye lån, vente 5 år, og derefter forsøge med en ansøgning om gældssanering. Dog skal I være i arbejde, førend en gældssanering vil kunne indledes. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Tina Kristensen

Min mor vil søge gældssanering, min far er lige afgået ved døden og min mor er folkepensionist, og ejer intet. Hun har ikke penge til det afdrag de plejer at betale (3.000) mens der ventes på afgørelsen af gældssaneringen, hvad sker der hvis hun blot stopper betalingen? Eller anbefales det at hun først forsøger henstand hos banken?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Tina Hvis din mor ikke ejer noget, sker der ikke rigtig noget, hvis hun ikke betaler afdraget. Banken kan indgive en begæring om møde i fogedretten, men der kan hun så afgive en insolvenserklæring. Hvis hun får indledt en gældssanering, vil hun skulle stoppe alle afdrag under sagens behandling. Hun bør derfor ansøge om gældssanering snarest. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Maibritt

Hej. Jeg er 35 snart 36 år. Jeg er bipolar og ludoman og er efter 18 år med sygdommen kommet i behandling. Jeg har som bipolar gjort mange dumme ting når jeg har været i den maniske tilstand. bla optaget lån vel vidende jeg ikke kunne betale tilbage. Pengene jeg lånte blev spillet op og blev også brugt på at oprette 2 firmaer hvor jeg spillede omsætningen op. Mine ansatte fik deres løn betalt bagud og nogle gange opdelt. Brugte undskyldninger såsom jeg var meget syg med mine nyrer. Og derfor måtte sygemeldes i længere perioder. Men i de 2 år det stod på betalte jeg ikke min firmaskat eller ind til deres pension og feriepenge. Har lånt penge af Gud hved hvem og når jeg så var så heldig at vinde nogle penge blev nogle af dem betalt tilbage. Jeg ved ikke hvor meget gæld jeg har. Men et slag på tasken er ca lidt over 1 mio. Har været i fogedretten nogle gange for at erklære mig insolvent da jeg vitterligt ikke ejer 1 rød reje. Har intet arbejde og får hverken sygepenge eller kontanthjælp fordi jeg opsage min a-kasse og fagforening inden jeg sagde mit job op. Der havde jeg pga samme løgn med mine nyrer kun 20 timer og fordi min mand som jeg har været gift med i 4 år har forsørgerpligt har vi kun de penge han tjener. I den tid vi har været sammen har jeg løget for ham og han blev først klar over min situation da jeg blev indlagt på psykiatrisk afdeling. Hvis jeg ikke havde ham ved jeg ikke hvor jeg skulle være i dette liv hvis jeg valgte at blive i det. Han betaler min husleje, min medicin, min mad, mine udgifter til div. ting såsom tandlæge og personlig pleje. Jeg ønsker brændende at betale af på min gæld da jeg er ked af det jeg har gjort mens jeg var i de maniske perioder. Hvordan har jeg overhovedet nogen som helst chance for at slippe ud af min gæld? Med venlig hilsen Maibritt Pedersen

Mie Rahbek Thomsen

Hej Maibritt Det vil nok være svært at opnå en gældssanering, idet du bevidst har lånt penge flere gange, velvidende at du ikke kan betale tilbage. Det er reel bedrageri, og vil være en hindring for gældssanering. Samtidig er du ikke i arbejde eller har nogen indtægt, og derfor vil du i hvert fald ikke kunne søge gældssanering på nuværende tidspunkt. Du skal udnytte din erhvervsevne, for at kunne søge gældssanering. Hvis du senere kommer i arbejde, kan du prøve at søge gældssanering. Det er vigtigt, at du ikke i mellemtiden stifter ny gæld. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

marie

hjælp! Mig og min ex mand fik en gæld på omkring 800.000 kr, og han har nu fået gældssanering, og givet den til mig. Det er også mig der har vores to børn, og har ikke så penge, eller år til at kunne betale den kæmpe gæld af. Hjælp! er der noget jeg kan gøre

Thorkild Hansson

Kan man få gældsanering vis man har en dom hvor udgifter til retsag og andet ce 175000.00 jeg er på kontanthjælp og står over for skulde på førtids pancion ..

Kristina Andersen

Hej Mie. Jeg har gennem min ungdom startet op på en del forskellige uddannelser og har i den forbindelse, desværre, fået oparbejdet en betydelig studiegæld (ca. 700.000kr. incl. renter). Blev færdig med en videregående udd. for nogle år siden og fik fast job kort efter. Begyndte at betale af på mit studielån 1 1/2 år efter. Desværre fik jeg konstateret kræft samme år og var sygemeldt fra mit arbejde i godt et år efterfølgende pga. behandling osv. Jeg er pt begyndt på job igen, men har desværre måtte indse, at jeg ikke kommer op på fuld tid igen, pga eftervirkninger af sygdommen. Dette gør jo desværre en del ved min økonomi, da jeg ca. får et beløb svarende til det jeg plejer af afdrage på studielånet, mindre udbetalt. Kan du fortælle om der evt. kan være mulighed for, at få eftergivet noget af studiegælden, evt. renterne (som ca er 150.000kr)? mvh Kristina

Mie Rahbek Thomsen

Hej Kristina Jeg vil anbefale dig at prøve at forhandle en fornuftig afdragsordning på plads. Det kan dog være svært at opnå en løsning, hvor du reelt set vil kunne blive gældfri på sigt, da den samlede gæld er så stor. Hvis du søger gældssanering, bliver det afgørende, om du har fået et arbejde, hvor du bruger en af de uddannelse, som du har haft SU-lån til at tage. I så fald skal afdragsperioden nemlig forlænges, så du vil skulle betale mere end 5 år. Til gengæld vil det formentlig være den hurtigste måde at blive gældfri på. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Mie Rahbek Thomsen

Hej Kristina Jeg vil anbefale dig at prøve at forhandle en fornuftig afdragsordning på plads. Det kan dog være svært at opnå en løsning, hvor du reelt set vil kunne blive gældfri på sigt, da den samlede gæld er så stor. Hvis du søger gældssanering, bliver det afgørende, om du har fået et arbejde, hvor du bruger en af de uddannelse, som du har haft SU-lån til at tage. I så fald skal afdragsperioden nemlig forlænges, så du vil skulle betale mere end 5 år. Til gengæld vil det formentlig være den hurtigste måde at blive gældfri på. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Maja

Hej Mie Vi har været gift mens min mand stiftede sit firma, som han nu formentlig går konkurs med. Det er kun hans firma. Hvis han skal søge gældssanering, skriver du at mine udgifter/indtægter formentlig vil blive med indregnet. Betyder det konkret at vi skal leve for den sats der er for ægtefæller ved konkurs. altså ca 10400 kr når husleje og forbrug er fratrukket, Eller hvad betyder det konkret? Derudover betaler han 1/3 del af huslejen, som er afdrag på kreditforenings gælden til mit hus jeg selv har købt, og som jeg har særeje på. Hans 1/3 del kommer til at afvikle på gælden, da mit lån kun har ca 1000 kr i rente og bidrag om måneden, da det er et 15 års lån. Og da det er tilfældet, kan de så forlange han ikke må betale husleje til mig, fordi han er med til at afvikle på mit hus, og i stedet for så skal bo gratis? kan de forlange huset skal sælges selvom det er mit med særeje, når der er en friværdi i mit hus. Hvis ikke kan det så få konsekvens i forhold til om han overhovedet kan få en gældssanering, fordi jeg har friværdi, dog slet ikke stor nok til at dække hans store gæld i hans firma. Venlig hilsen Maja

Mie Rahbek Thomsen

Hej Maja Ja, rådighedsbeløbet vil blive beregnet samlet for jer på omkring kr. 10.400. Som udgangspunkt vil du ikke skulle sælge ejendommen, men det beror på en konkret vurdering - særligt når din mand ved sin husleje er med til at afdrage på lånet. Hvis der søges gældssanering, kan en ansøgning trækkes tilbage igen, eks. hvis konsekvensen rent økonomisk bliver for voldsom. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Morten Krag Heise

Hej Mie Hvad vil et ca størrelse rådighedsbeløb være for en familie på 3. To voksne og et barn på 2 år Mvh Morten

Hans

Kan man søge gældssanering, når man er på efterløn eller betragtes det som arbejdsløs? mvh h

Anne

Gældsstyrelsen har truet med konkurs mod mit enkeltmandsfirma grundet 1,4m moms og B-skat. Jeg var ikke bevidst om den halvdel der vedrører B-skatter, da jeg havde den opfattelse at de var betalt via rest-skat. Jeg har ikke misligholdt gæld til andre - blot realkredit- og banklån som er betalt. Jeg har stoppet som selvstændig for 4 måneder siden og har nu fast job på gode vilkår. Jeg har anmodet gældsstyrelsen om afdragsordning som det dog vil tage mig 14 år at komme igennem - men er blevet i tvivl om det vil være bedre for mig og min familie, at jeg accepterer en konkurs ? Ved konkursen skal vores hus forventelig sælges. Men … får bank/realkredit så først det jeg skylder dem, og gældsstyrelsen udelukkende andel i overskuddet ? Hvis jeg i tilfælde af konkurs nægtes gældssanering hvordan er min situation så efter afsluttet konkurs ?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Anne Da der er tale om et enkeltmandsfirma hæfter du personligt for gælden, og det vil derfor ikke ændre noget at lade virksomheden gå konkurs. Hvis ejendommen bliver solgt, vil lånene i ejendommen først blive indfriet, og er der noget tilbage, vil det beløb gå til SKAT. Jeg vil anbefale dig at kontakte en lokal advokat og få drøftet dine muligheder konkret. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Maja

Hej Mie. Min mand står over for en mulig konkurs med hans firma. han ejer vores bil, men det er mig alene der har købt huset, hvilket jeg har særeje på. Hvis min mand skal søge gældssanering, må han så godt bo i mit hus,hvor der er en mdr afdrag på ca 10000kr, hvoraf han betaler en 3 del. ca 3300 kr. Vi har hver vores økonomi, i hver vores bank. Vil min økonomi blive beregnet med i hans rådighedsbeløb, eller er det kun ud fra hans løn og udgifter der beregnes på. Tænker hvis jeg nu havde et meget stort rådighedsbeløb, ville de så modregne i det også, når vi bor under samme tag og er gift. Vi har tidligere haft fælles økonomi og hus, men dette er nu opdelt.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Maja Afgørende for, om din indtægt/udgifter regnes med ind i gældssaneringen for din mand er, om I var samlevende/gift, da gælden blev stiftet. Dine økonomiske forhold vil derfor formentlig blive inddraget. Din mand må gerne afholde nogle af udgifterne til ejendommen, selvom du ejer den. Det vigtigste er i den forbindelse, at han ikke medvirker til at betale til et afdrag på gælden i ejendommen, men betaler han 1/3 vil det ikke blive noget problem. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Lene

Min kæreste er startet op i nyt firma hvortil han får firmabil. Firmaet har lieset bilen og min kæreste bliver beskattigedet af bilen med 4500kr. Vil det komme til at få nogen indvirkning i hans gældsenerring?

Kirsten

Jeg har en gæld på ca. 500.000 kr. Fast fuldtidsarbejde 31.5 time om ugen. Jeg har udbetalt ca. 12.500 kr om måneden og får ca. 850 kr i boligstøtte. Jeg har en husleje incl. vand og varme på 7580 kr om måneden, andre udgifter ikke medregnet. Kan jeg få en gældssanering ?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Kirsten Det afhænger af omstændighederne bag af din gæld samt hvordan gælden er opstået. Er det forbrugsgæld kan du ikke få gældssanering eksempelvis. Du skriver, at du er i fuldtidsarbejde, men samtidig skriver du at det er 31,5 timer ugentligt. Ved gældssanering skal man være i fuldtidsstilling - altså 37 timer ugentligt. Ellers skal man i hvert fald kompensere ved at betale en højere dividende eller i længere tid end 5 år. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Jette

Hej Jeg har et spørgsmål ved de betingelser der skal opfyldes for at søge gældssangering. Hvis man skal i nyt job efter endt barsel og ikke kan finde et fast job. Kan man så søge gældssanering i et barselsvikariat - eller er man nød til at se bort fra de stillinger, når der skal søges job? Min datter, som pludselig stod med både barn og hus selv, måtte efter et gævt forsøg opgive at få enderne til at nå sammen. Hun har siden da gjort sin uddannelse færdig, fået endnu 2 børn og er ved at afslutte sin barsel. Vi en dog i tvivl om, om hun kan søge gældssanering, hvis hun kun kan få barselsvikarjob. Går hun fra barsel til ledighed, skal hun jo søge alt.. de er nok ligeglade med hendes situation. Hendes X har søgt gældssanering og fået det. Men min datter har ikke kunne søge grundet uddannelse og barsel. (kort fortalt - håber det giver mening. Med venlig hilsen Jette

Annette

Hej Mie Mit spørgsmål, Må man efter en gældssanering, betale de små kreditorer ud med det samme og betale de store de resterende år. Altså må man indfri nogle kreditorer og de store løber over de 5 år, med betaling 1 gang årligt. Hilsen Annette

Mie Rahbek Thomsen

Hej Uffe Gældssanering kan søges, hvis man er insolvent, og ikke kan betale sin gæld inden for rimelig tid. Din svigermor er ikke insolvent, og kan derfor ikke søge gældssanering. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Uffe

Hej Mie Min svigermor bor i en andelslejlighed på Frb. Lejligheden er vurderet til ca. 2,5 mil kr, men hun skylder stadig ca. 700.000 kr i den. Den bank hun havde lånet i, er gået konkurs, så lånet er blevet købt af en anden institution. Dette betyder at renten er blevet helt ekstremt høj. Vi har undersøgt at flytte lånet til en anden bank, men der er ikke nogen der vil give lånet, da min svigermor snart går på pension. Er det muligt at få gældssanering i den situation? Vh. Uffe

Jette

Hej. Jeg har fået en gældssanering. Hvis jeg har mulighed for at låne til at indfri gældssaneringen, må jeg det uden at det får indflydelse på min gældssanering. Er det et problem hvis jeg betaler renter for lånet? Vh. Jette

Pia

Hej Mie Jeg har indgivet ansøgning om gældssanering og er indkaldt til indledende møde i skifteretten d. 10 i måneden. Nu har jeg så fået brev fra den ene kreditor, som ønsker gælden indfriet inden d. 18 i måneden - ellers sender de sagen i fogedretten. Hvordan forholder jeg mig til dette og hvad skal jeg handle på.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Pia Du kan orientere din kreditor om, at du har anmodet om gældssanering. Hvis en gældssanering bliver indledt, vil skifterettens medhjælper kontakte kreditor om det videre forløb. Når først gældssaneringen er indledt, kan kreditor ikke sende sagen i fogedretten. De er nødsaget til at afvente gældssaneringens behandling. Først hvis gældssaneringen ikke kan gives, kan kreditor igen sende sagen i fogedretten med henblik på at begære udlæg i eventuelle ejendele du måtte have, eks. bil eller fast ejendom. Held og lykke med det hele. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Tina

Hej, jeg gik for ca. 7 år siden fra mine børns far og i den forbindelse satte vi vores fælles hus til salg. Det har dog vist sig, at det ikke sådan lige lader sig sælge og vi står derfor nu i den situation, at huset selvfølgelig løbende bliver sat ned i pris. Pt. er vi ca. kr. 600.000 under vores gældsbeløb, så vi kommer derfor forventeligt til at skylde ca. 300.000 hver, hvis en evt. hushandel går igennem. Min ex. bor på nuværende tidspunkt stadig i huset, men vi deler betalinger til huslejen. Min ex og jeg deler vores to børn på 9 og 12 i en 7/7 ordning, hvorfor jeg selvfølgelig ikke modtager børnebidrag fra ham. Jeg har de sidste 2 år boet sammen med min nye kæreste, som jeg har været sammen med i ca. 5 år. Han har købt et hus, som vi sammen bor i (dvs. jeg står ikke på skødet, men betaler selvfølgelig husleje og forbrug til ham. Jeg betaler 10.300 til faste udgifter - for bil, husleje etc. og kr. 3.000 i måneden til en fælles madkonto). Jeg arbejder på fuldtid i en større privat virksomhed, hvor jeg har været ansat i 15 år. Som tingene ser ud nu betaler jeg kr. 6.000 i måneden til huset - alle børnepenge fra det offentlige (ca. 2.000 månedligt går til huset) og derudover ryger der yderligere kr. 4.000 fra min løn hver måned til huset. Sådan har det nu stået på siden vi gik fra afdragsfrihed til afdrag, hvilket er ca. 1 - 11/2 års tid siden. Jeg kan simpelthen ikke blive ved, da jeg faktisk kun har ca. 500-700 kr. tilbage til mig selv i måneden, heraf skal der betales tøj til mig selv og børnene samt evt. fritidsinteresser. Min kæreste hjælper mig selvfølgelig, men det er jo ikke meningen, at han skal betale det. Ville det være en idé for mig at lade huset gå på tvangsauktion og ville jeg evt. derefter have mulighed for gældssanering, eller er gælden for lav ? Jeg tænker, at gælden vil blive endnu større ved evt. tvangsauktion :-/ Med venlig hilsen Tina

Mie Rahbek Thomsen

Hej Tina Du skriver, at din ekskæreste bor i huset nu. Som udgangspunkt skal I begge deltage i betaling af terminer, ejendomsskat og husforsikring. Derudover skal din ekskæreste imidlertid betale en husleje for brug af din halvdel af ejendommen. I praksis udgør en sådan husleje halvdelen af den markedsleje I ville få, hvis hele huset blev lejet ud til tredjemand. Du vil kunne modregne i den husleje, så din halvdel af driftsugifterne til ejendommen kan nedsættes. Ofte bliver regnestykket sådan, at den part som bor i ejendommen, skal afholde alle udgifterne. På den baggrund må du kunne varsel din ekskæreste, at du ophører helt eller delvist med at betale til ejendommen. Kan han ikke selv betale alle udgifter, ender huset på tvangsauktion. Da I imidlertid har så stor en overskydende gæld, står I i forvejen dårligt økonomisk. Tvangsauktion er derfor ikke nødvendigvis noget onde. På den måde bliver gælden realiseret, og du vil kunne forsøge at søge gældssanering. Hvis du i øvrigt opfylder betingelserne for gældsanering, vil du kunne opnå en sanering af gælden. Så længe gælden ikke er realiseret (huset er solgt), kan du ikke søge gældssanering. Held og lykke med det. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Charlotte

Hej... og tak for denne mulighed😊 min samlever har en stor gæld fra før han mødte mig.... ( stiftet i 90.erne) han er gået ned med et firma og har også lidt/noget forbrugsgæld... han har ikke betalt børnepenge siden 2006 og han har stadig to børn under 18 år, som han ikke betaler til. Han har fast job og ingen nyere gæld. Hvad skal han gøre for at kunne søge gældssanering og også have en reel chance for at kunne blive tildelt en gældssanering ?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Charlotte Det er desværre min vurdering, at din kæreste ikke vil kunne få gældssanering, idet han har undladt at betale børnepenge i så mange år. Det kalder man "systematisk oparbejdet gæld til det offentlige", og det er i sig selv som udgangspunkt en hindring for gældsanering. Hvis han skal have mulighed for gældssanering i fremtiden, er det vigtigt, at han betaler børnepenge fremadrettet. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Peter

Er alder en hindring for gældssanering. Jeg er netop kommet i arbejde efter at have afsluttet min revalidering. Jeg er 37, men gælden er fra 2007-2008 og der er ikke optaget ny siden. Gælden består af gæld fra andelsbolig, forbrugsgæld samt su-lån og udgør samlet ca. 1 mio kr. hvor af gælden fra andelboligen udgør langt den største del. Jeg har ikke har et ordinært job siden 2008 og har derfor ikke haft mulighed for at betale af på min gæld. Venlig hilsen Peter

Mie Rahbek Thomsen

Hej Peter Alder er ikke som sådan en hindring for gældssanering, men det er en faktor. Der vil formentlig kun kunne gives gældssanering nu, hvis dit budget giver mulighed for en fornuftig dividende til kreditorerne. Hvis du er i beskæftigelse inden for den branche, hvorved du har optaget SU-lån, således at du har anvendt din uddannelse, vil SU-lånet blive beregnet anderledes end anden gæld. Det vil kunne medføre, at din betalingsperiode bliver forlænget. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Gitte

Hej Bliver børnepenge fra faren taget med som indtægt ? Ligesom ordinært og ekstra børnetilskud og børn og unge ydelsen Mvh Gitte

Mie Rahbek Thomsen

Hej Gitte De indtægter du har angående dine børn, bliver ikke direkte taget med i budgettet. Til gengæld laves der et særligt børnebudget for hvert barn, idet indtægterne regnes med samt et rådighedsbeløb for barnet og udgifter til pasning. Hvis dette budget giver overskud, skal overskuddet ikke regnes med i dit udgiftsbudget. Hvis det omvendt giver underskud, må du tage underskuddet med i dit udgiftsbudget. Man kan altså sige, at børnebidrag mm. kun bliver regnet med på en positiv måde, da det ikke skal påvirke børnene, hvis forældrene er under gældssanering. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Marianne

Kan min kæreste få gældsanering for skattegæld omk. 350.000,00, primært børnepenge, renter og gebyrer samt et forbrugslån i banken til etablering efter skilsmissen på godt 100.000,00. Han betaler i dag børnepenge til sine 3 børn omkring 4000,00 om måneden efter en periode uden betalinger pga. skilsmisse, mistet job mm. Han har fast ansættelse igen og har haft det i nogle år. Han ejer en gammel MC som han bruger til transport.

Elin

Min gældssaneringssag er lige blevet indledt. Jeg har et spørgsmål om, hvilke medicin-udgifter samt hvilke behandlinger, der kan afsættes penge til - udover rådighedsbeløbet. Jævnfør. Bek. nr 1363 af 19/12/2008 §9. Den retsassessor jeg var udsat for, påstod det kun var livsnødvendig medicin, - og hvornår er medicin det? Og hvilke behandlinger? Jeg har Artrose og uden smertestillende medicin, kan jeg ikke gå p.g.a. smerter. Det medfører overvægt - som mit forhøjede blodtryk ikke kan tåle. Derfor synes jeg, den medicin er livsnødvendig. Ligeledes har jeg henvisning til varmtvandsgymnastik og rygtræning p.g.a. smerter - hos fysioterapeut. Jeg tænker Artrose bliver ikke bedre, men ved træning og bevægelse kan man klare en hverdag. Det er dog ikke livsfarligt, blot særdeles smertefuldt og følgevirkningerne heraf, kan medføre livsfarlige tilstande. Mvh

Alice

SU gæld, pt 98.000kr, betalt af siden 2016 hvor jeg blev førtidspensionist. Er der mulighed for at få slettet en sådan gæld, idet jeg ikke har haft fastansættelse i min uddannelse? Afdraget pr md hindrer mig i en ordentlig lejlighed. Boet meget undseligt i nu 10 år, det slider på min psyke oveni. Er netop færdig med andre lån og ikke misligeholdt noget. Men depositum bliver jeg nødt til at låne i bank.

Nicolai

Hvis man grundet konkur fra et selskab, har fået en gæld der er i omegn af kr 400.000 - 500.000 Heraf hefter men med sin partner (ikke ægtefælle) for de 246.000 fælles grundet kaution fra begge parter men man ikke tjener meget tilsammen, og man i forvejen har gæld herunder privat gæld bil gæld men ikke ejer fast ejendom overhovedet men bor til leje. er der noget med en særlig gældssanering der er mere overskuelig grundet det er pga et selskabs konkurs hvis indtægterne er henholdsvis 290.000 partner 1 270.000 partner 2 ville det være grund for gældssanering part 2 har et søsterselskab til det konkursramte og for løn som ansat direktør men altså en beskeden løn da grundet dokumenteret sygdom ikke kan arbejde til at det bliver til mere end dette ville gældssanering være helt umulig ?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Nicolai Jeg kan desværre ikke besvare dine spørgsmål fuldt ud uden at kende detaljerne i jeres forhold. Forskellen på en gældssanering under konkurs i forhold til en alm. gældssanering er, at man som ansøger ikke behøver at være i fast arbejde. Dog skal man stræbe efter at få fast arbejde. At være selvstændig eller ansat som direktør i et firma komplicerer forholdene, da indtægten vil være svingende, og der kan være mulighed for at spare op til sig selv i virksomheden. En gældssanering under konkurs tager typisk 3 år mod normalt 5 år. I kan sagtens forsøge at søge om gældssanering, da I så kan snakke med skifteretten om, hvordan I kommer videre. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Susanne

Når man har fået gældssanering, kan man så fortsat rejse til udlandet? Min familie bor i Australien, så dem vil jeg gerne have mulighed for at besøge?

Julie

Hej Jeg har lige et par spørgsmål. 1. Jeg er færdig med min gældssanering i november i år og har lige opdaget, at en af mine kreditorer opkræver ca 15,-kr mere pr udlodning end der står på dividende listen. Må de det og i så fald, hvad dækker det beløb? 2. Jeg kan betale de sidste udlodninger 1 sep 2019 og er jo så gældsfri. Indskudet i min nuværende bolig, er reserveret til gældssaneringen, hvis jeg flytter før sidste udlodning. Da jeg nu har opsagt boligen og er gældsfri 1 september, skal indskudet ikke være reserveret længere. Sker det automatisk, skal jeg eller advokaten (jeres firma) i gældssaneringssagen, meddele det til min udlejer, så indskudet bliver udbetalt til mig? Mvh Julie B Rasmussen

Mie Rahbek Thomsen

Hej Julie Du skal betale det beløb, som er angivet på udlodningslisten. Jeg mener ikke, at kreditorerne kan opkræve nogen gebyr derudover. I forbindelse med din sidste dividende betaling kan du bede kreditorerne bekræfte, at du nu har betalt hele dividendebeløbet og dermed ikke skylder yderligere. Med disse bekræftelser bør du selv kunne kontakte din udlejer og få reserveringe af dit indskud annulleret. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Sanne Høvik

Hej Mie. - Hvordan er man stillet, hvis man skifter arbejdsplads i sagsbehandlingsperioden. Mvh. Sanne

Mie Rahbek Thomsen

Hej Sanne Hvis du skifter arbejdsplads inden gældssaneringskendelsen er afsagt, kan det få betydning for det budget, som medhjælper skal lave, hvis din indtægt ændrer sig. Hvis indtægten bliver reduceret, kan det give et problem afhængigt af de konkrete omstændigheder. Derudover kan det få betydning for dine transportomkostninger, hvorfor det også er relevant at kigge på. Uanset hvordan og hvorledes skal du kontakte medhjælper hurtigst muligt, så de nye oplysninger kan blive gennemgået. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Brian

Hej jeg overvejer at søge gældssanering men skal lige høre om de medregner overarbejde i min indtægt da jeg den seneste år har haft meget overarbejde men er jo ikke sikker på at jeg kan blive ved med at have så meget overarbejde eller regner de kun ud fra grundløn på 37 timer mvh Brian

Rene

Jeg står i den sitation at jeg kan betale min gældsernæring ud 1.5 år før tid. Kan se jeg ikke er registreret i rki eller debitor registret men på min årsopgørelse står der stædig det skyldige beløb hvordan får jeg det slettet hurtigt når jeg har betalt rest beløbet. Skulle gerne overtage huset jeg bor i så hurtigt som muligt efter jeg har betalt rest beløbet men kan jo ikke låne i bankerne eller realkredit når der står en stor gæld på årsopgørelsen. Og kan bankerne og kredit foreningerne så man har fået gældsernæring tidligere mvh rene

Mie Rahbek Thomsen

Hej Rene Når du har betalt restdividenden ud, vil restgælden hos kreditorerne blive slettet. Det vil fremgå af indberetningen ved årets udgang, så SKAT registrerer oplysningerne ved næste årsopgørelse for 2019. Du vil jo kunne dokumentere, at du har betalt alt i henhold til gældssaneringskendelsen, og burde derfor kunne komme videre inden årsskiftet. Du kan også bede kreditorerne om en bekræftelse på, at du ikke længere er dem noget skyldigt. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Dorthe

2015 var jeg indkaldt i fogedretten pga misligeholdt gæld til en kreditor. Ved dette møde, bliver jeg erklæret insolvent og denne kreditor tager udlæg i mit indskud ved boligforeningen, som jeg bor hos. 2019 får jeg bevilget gældsanering. Spørgsmålet er, denne kreditor som har taget udlæg i mit boligindskudslån, er også på min liste over kreditorer, som jeg skal betale til 1 gange årligt. Står udlægger stadig ved magt, så de både får evt. tilbagebetaling fra indskudet og det beløb som jeg er sat til at betale til dem 1 gange årligt ?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Dorthe For kreditor med udlæg i dit boligindskud, sidestilles udlægget med en pantefordring. Dvs. at kreditor kan få andel i dividenden, hvis udlægget ikke dækker restkravet. Kreditor kan også vælge at fraskrive sig udlægget for få fuld dividende samtidig med de andre kreditorer. Det lader til, at det er det der er sket. Kreditor kan dog ikke opnå mere end fuld betaling samlet set. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Jon

Hej Mie Jeg har en gæld på ca 1,2 mill som primært er opstået med et personlig ejet firma. Gælden er fra 2013. Vil man kunne søge gældssanering selvom jeg ikke har et job men får en pension på ca 150000 om året resten af mit liv. Jeg har et erhvervsevnetab på 50 % og har svært ved at arbejde rigtigt. Jeg har fået en erstatning hvor der står lidt på en kreditorbeskyttet konto. Må jeg have den eller bliver den regnet med til aktiver ? Kan man evt få en nulløsning da jeg ikke tjener så meget ? Jeg er 62 år. Mvh Jon

Mie Rahbek Thomsen

Hej Jon Hvis du modtager førtidspension, vil du godt kunne søge gældssanering. Der skal dog kunne lægges et fast budget for dig 5 år frem, så din indtægt skal være fast og stabil. Hvis du har fået en erstatning, som er kompensation for mistet indtægt, eksempelvis erhvervsevnetabserstatning, skal den medtages som indtægt. En erstatning for varigt men kan du dog holde udenfor, hvis du har holdt beløbet adskilt. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

stine

Hej Mie Jeg prøver at stille dig spørgsmålet, da jeg ikke kan finde et ens svar andre steder. Jeg har fået gældssanering og betalt første udlodning. Men kunne godt tænke mig at komme ud af RKI hvor jeg stadig skal stå i 1 1/2 år pga. en registrering fra en kreditor. Jeg har forsøgt at tale med denne kreditor og han ønsker ikke at ændre på denne registrering. Da det samlede beløb der skal betales til ham over de sidste 4 år ikke er særlig stort ville det være muligt for mig at betale ham helt ud med det samme, men må jeg det? Må jeg "forfordele" ham frem for de andre kreditorer og er der overhovedet nogle der kan/vil holde øje med det?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Stine Jeg mener ikke, at du må forfordele en kreditor ved fuld indfrielse. Skulle du blive ude af stand til at betale i den resterende gældssaneringsperiode, vil det blive et problem. Typisk vil registreringen i RKI fremgå i 2 år efter gældssanering, og det vil formentlig ikke løse noget at indfri én kreditor. De øvrige kreditorer vil kunne få registreret dig bagefter. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Stig larsen

Hvor længe efter advokaten har været på besøg vedr gældssanering hvor man blev godkendt af sø og Handelsretten skal man vente på hans svar Med venlig hilsen Stig larsen

René

Hej Mie Jeg er i en 3 årig gældssanering , grundet konkurs med firma Jeg har lige fået ca 50.000kr tilbage i skat, som så skal indbetales til udlodning blandt kreditorerne , min kæreste hvis indtægter er med i beregningen, grundet vi var samboende , og stadig er, skal betale godt 6000kr tilbage i skat, men disse kan ikke modregnes, Her er det jeg ikke forstår det helt? Kan det passe jeg skal aflevere det hele, og vi så skal finde de 6000kr i budgettet, som er stramt nok i forvejen med 2 små børn, og betale hendes restskat? Jeg synes det burde gå begge veje når hendes indkomst er taget med i gældssaneringen? Eller er det mig der er helt galt på den?

Mie Rahbek Thomsen

Hej René Din kærestes indtægtsforhold har formentlig været belyst for at sikre, at hun selv kan afholde halvdelen af jeres fælles udgifter, så du ikke delvist forsørger hende til skade for kreditorerne. Det har dog ikke den konsekvens, at hendes overskydende indtægt medregnes i dividendeberegningen. Det er formentlig forklaringen på, at din kærestes restskat ikke skal modregnes i din overskydende skat. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Malene

Kan SKAT bestemme om hvorvidt du skal have gældssanering eller ej? Der er en skattegæld på knap 2 mill kr og øvrige kreditorer ca 40 mill kr. efter en konkurs. Gælden er ca 12 år gammel. Der har tidligere været indledt gældssanering men den er blevet stoppet af at SKAT ikke ville medvirke.

Jette

Jeg har været uheldig og er gået konkurs med virksomhed. Efterfølgende var det svært at få job i lang tid, men nu har jeg endelig fået et godt kontorjob inden for det offentlige. Det er dog fast stilling med 30 timer. Kan man søge gældssanering med 30 timer?? Har det indflydelse hvis jeg flytter bopæl et par måneder inden ansøgning af gældssanering?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Jette For at kunne søge gældssanering skal man udnytte sin erhvervsevne fuldt ud, så medmindre der er tale om nattevagter eller andet arbejde, hvor man får fuld månedsløn for færre timer, så vil det formentlig hindre en gældssanering. En løsning kunne måske være at forlænge din gældssaneringsperiode, så du betaler i eksempelvis 6 år istedet for 5 år for at kompensere for din nedsatte indtægt. Du kan derfor sagtens prøve at søge alligevel. Det burde ikke få betydning at du er flyttet, så længe dine boligudgifter ikke er steget. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Sanne

Hej Mie Jeg har en udlodning tilbage.... Hvad så Får jeg en bekræftelse på at jeg har overstået og overholdt alle betalinger og nu er gældfri ? Får jeg noget fra Kreditorerne? Hilsen Sanne

Mie Rahbek Thomsen

Hej Sanne Du vil formentlig ikke få nogen bekræftelser fra kreditorerne på, at du nu har overholdt gældssaneringskendelsen. Du kan eventuelt selv bede dem om at bekræfte, at du nu har betalt alle dividendebeløbene, og at du ikke længere har gæld til dem. Skifteretten vil heller ikke følge op på sagen. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Martin

Hvor lang tid tilbage skal man printe en udskrift fra banken , når man søger gældsanaring

Julie

Hej Jeg er færdig med min gældssanering december 2019. I december 2018 købte jeg min telefon via en afdragsordning. Må jeg overhovedet det?

Anja

Hej Mie Jeg har en gæld på ca. en million kroner, der blev stiftet med min eksmand. Vi blev fanget med to huse i krisen og måtte sælge begge huse med stort tab. Vi har været skilt i snart 10 år og er begge gift igen. Min nuværende ægtefælle og jeg har en ægtepagt med særeje og jeg ejer intet. Jeg har fast arbejde og en fornuftig indtægt og vil meget gerne kunne se noget lys i min økonomiske situation. Jeg overvejer derfor kraftigt at søge gældssanering og har i den forbindelse et par spørgsmål: Min ældste datter bliver 18 år i september 2020. Hvordan indgår indtægter og udgifter til hende i regnestykket, hvis jeg søger gældssanering nu? Hæfter min nuværende ægtefælle for nogle af udgifterne til mine særbørn i regnestykket? Deres biologiske far betaler børnebidrag hver måned. Bliver indtægter og udgifter til vores fælles barn delt lige over i regnestykket? Må man sende en stedfortræder når skifteretten indkalder? Tusind tak for muligheden for at få svar på nogle af de mange spørgsmål der opstår når man står i en situation som denne. Med venlig hilsen Anja

Mie Rahbek Thomsen

Hej Anja Din nye ægtefælles økonomi bliver ikke inddraget i din gældssanering. Dog vil man skulle have nogle oplysninger om hans indtægt, da det skal kontrolleres, at han selv kan afholde halvdelen af jeres boligudgifter. Din myndige datter bliver ikke taget med i betragtning i gældssaneringen. Jeres fællesbarn vil blive taget med for halvdelen af udgiften i dit budget, når børnepenge er fratrukket. Der laves selvstændige budgettet for hvert barn, og et eventuelt underskud tages med i dit budget. Du skal selv møde op i retten, når du bliver indkaldt til møder. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Anja

Hej Julie Tusind tak for dit svar. Ved du hvordan min ældste, der er 16 år nu (og fylder 18 om 1,5 år) tæller i beregningen? Jeg tænker på om der i regnestykket bliver taget højde for at der trods alt ikke er så længe til hun bliver myndig og man derved kun tæller udgifter og indtægter med i 1,5 år, eller om det er billedet lige nu der tæller? Med venlig hilsen Anja

Mie Rahbek Thomsen

Hej Anja Der tæller man dit barn med i 1,5 år. Børnenes budget laves således, at der sættes et lovmæssigt rådighedsbeløb af, som skal dække mad, tøj mm. Hvis der er udgifter til SFO, børnehave mm., er det også en udgift. Herfra trækkes de faktiske indtægter, som er børnepenge fra kommunen og hvis der betales børnepenge fra faderen. Hvis der er overskud i børnebudgettet, sker der ikke noget ved det. Du skal ikke betale mere til dine kreditorer af den grund. Hvis der er underskud, må du fratrække underskuddet, så din dividende bliver lidt mindre. Til gengæld tager man ikke hensyn til, at du vil have udgifter til myndige børn, men samtidig ingen indtægter. Du vil jo typisk have dem boende fortsat, selvom de er fyldt 18 år. Eneste løsning vil være at opkræve lidt husleje eller kostpenge fra børnene, hvis et gældssaneringsbudget ikke kan hænge sammen i øvrigt. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Andreas

Hej går udenlandsk gæld med i gældssaneringen og bliver den også slettet i udlandet efter gældssaneringen

Bettina

Hej Mie Jeg skylder ca. 230.000 på SU-gæld/lån. Jeg har gennemført en universitetsuddannelse pr. 2001 (tog undervejs 1-2 semestre samt mange eksaminer om) men ikke afleveret specialet. Jeg har aldrig arbejdet indenfor mit fag. Jeg har aldrig kunnet afdrage på min gæld. Jeg har været arbejdsløs og på kontanthjælp ca. 75% af tiden siden. Jeg fik i 2015 diagnosticeret forskellige psykiske lidelser (som med stor sandsynlighed har været den største årsag til hele mit "forløb") og været i behandling, som kun har gavnet en smule. Jeg er og har været single det meste af perioden. I november 2017 blev jeg bevilget fleksjob. Fik dog først et job pr. 1. februar 2019. Indtægten er fornuftig (ca 6500,- rådighedsbeløb efter alle udgifter er betalt - inkl. bl.a. fitness- og kontaktlinseabonnement), men jobbet er meget hårdt og opfylder ikke mine skånebehov, så jeg vil ikke kunne fortsætte med jobbet under de givne vilkår ret mange måneder mere, så jeg ender sandsynligvis på kontanthjælp igen :-(. SKAT har omkring årsskiftet eftergivet en del småbeløb (gamle renter/restskat m.v., da jeg ikke finde ud af/forstår det med årsopgørelse og forskudsregistrering, så jeg har aldrig foretaget ændringer). Hvordan ser du mine muligheder for at søge gældssanering? Er der andre muligheder? Eftergivelse af gæld? Insolvens? P.S. Jeg er 52 år, har diverse skader og ledsmerter, så jeg er nødt til at styrketræne et par gange om ugen for at holde kroppen så stærk, som det nu kan lade sig gøre. Undskyld det lange skriv! - men jeg håber, du kan hjælpe ;o) På forhånd tak

Gunnar

Hej Mie Hvis man bliver konkurs i et andet land, som Island. Hvordan vil det påvirke en her i Danmark? Vil man også blive konkurs i Danmark, eller kan islandske kreditorer kunne gøre tilkald til ens ejendele her i Danmark? Jeg har boet i Danmark i 10 år, er Islandsk statsborger men søger inden længe om Dansk statsborgerskab. Med venlig hilsen, Gunnar

Helle

Hej Mie Jeg har været igennem en grim grim skilsmisse, hvor min eksmand flere gange har gjort opmærksom på at han ville køre mig ned psykisk og økonomisk. Og det må jeg sige han gør godt - desværre. Han har ikke ville betale udgifterne til vores fælles hus og vil bare have det skulle gå på tvang, for at ramme mig økonomisk. Heldigvis er alle ikke ens, og jeg har fundet den sødeste og dejligste mand. Vi bor nu sammen i hans hus, jeg har fuldtidsjob og 2 små børn. Kan jeg søge gældssanering uden det kommer til at påvirke min samboende mands økonomi? Og hvad hvis vi gifter os, har det nogen betydning? Bør vi (han) lave ægtepagt med særeje, for at sikre sig at mine kreditorer ikke kommer efter ham. Eller? Venligst Helle

Mie Rahbek Thomsen

Hej Helle Dejligt at livet kan vende sig til det bedre. Hvis tvangsauktionen ligger før du flyttede sammen med din nuværende samlever, så vil en gældssanering ikke påvirke ham. Han skal kunne afholde sine egne udgifter, men et overskud vil ikke blive medregnet i din gældssanering. Hvis I gifter jer, får I automatisk delingsformue. Hvis du stadig har kreditorer, vil du formentlig være teknisk insolvent og dermed ikke have nogen formue at dele. Til gengæld vil din mand skulle dele sin nettoformue med dig ved skilsmisse eller dødsfald. Det kan være uhensigtsmæssigt, men kan løses ved en ægtepagt om særeje. Til gengæld vil han ikke som ægtefælle komme til at hæfte for din gæld over for dine kreditorer. Der hæfter du alene. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Jan Rasmussen

Bliver ens børns indtægt ved fritidsjob talt med i rådighedsbeløbet?Mvh

Sus

Hej. Jeg har en næsten 20 år gammel gæld sammen med min eksmand på ca. 6-700.000 (5 forskellige kreditorer) Jeg har flere gange i årernes løb forsøgt at betale af på det, men det har jo ikke engang dækker renterne og eksmanden vil ikke betale noget på det. For 10 år siden flyttede jeg sammen med min nuværende mand og vi købte et hus sammen. Indtil nu har det været afdragsfrit men fra oktober skal vi til at betale afdrag på det. Der er gæld på ca. 1.750.000 og huset er vurderet til ca. 1.500.000. Vi har 3 forbrugslån hvor de to af dem står i vores begges navne (bliver betalt ud inden for ca. 2 år) og det sidste kun i min mands navn. Vi har 2 biler og en campingvogn men det står i min mands navn. Når jeg får en stabil jobsituation (muligvis kommer jeg i flexjob på et tidspunkt) vil jeg gerne søge om gældssanering og vil høre om der er noget vi kan begynde at forberede allerede nu så jeg er bedst stillet når jeg er klar til at sende en ansøgning ind til retten. Hvad kan du ellers give mig af gode råd ? På forhånd tak

Niels

Hej Min 3 årige gældssaneringssag (firma og personlig konkurs) nærmer sig efter flere år sin afslutning. Har ventet i to år på boopgørelse efter min afdøde hustru. Til juli bliver jeg 65 og tænker på at gå på pension. Vil det være at "indrette" sig? Jeg har en lille PFA pension med en engangsudbetaling på 220.000 efter skat. I 2020 kan jeg også få folkepension. Mit spørgsmål er om jeg kan stoppe med at arbejde før gældssaneringen træder i kraft eller må jeg vente? Og kan jeg forvente at beholde de 220.000 kr - ønsker at bruge disse penge til at betale hele den 3 års dividende på en gang, for således igen at være gældfri. Mvhilsen Niels

Mie Rahbek Thomsen

Hej Niels Hvis du er i gældssaneringsperioden, må du ikke af egen drift gå ned i indtægt. Jeg vil råde dig til at afvente udløbet af de tre år, hvorefter gældssaneringen er endeligt. Så kan du derfra gøre hvad du vil ift. pension. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Bent raben-engman

jeg er pensionist og har en del kreditorer.Jeg søger ikke om geldsanering men har hørt der er långivere der via et lån kan betale mine kreditorer .Det vil glæde mig om du kan give mig råd og vejledning.

Michael Larsen

5 Års reglen Hej......i skriver at man ikke må have optaget forbrugesgæld de sidste 5 år hvilket jeg har men som jeg også har betalt tilbage vil det så tælle med ? MVH Michael larsen

Lene

Hej . Kan man få gældsernæring når man køre i et vikarburo og får næste det samme i løn hver mdr . Altså ca 15000 udbetalt . Køre kun aften og nat på 28 timer det er jo det sammen som 37 timer i dv .

Trine Schmidt

Hej Mie, Jeg fik i 2017 godkendt gældssanering og første udlodning var den 1.12.18. Hvordan forholder det sig med SKAT, er der renter som skal oplyses på min årsopgørelse for den første udlodning, eller sker det automatisk, hvis overhovedet? Eller er der andet jeg skal ind og rette til på min årsopgørelse? Jeg er lidt tabt hvad det angår.. på forhånd tusind tak for svar. Med venlig hilsen Trine

Henrik Næsby Boddum

Hej Mie Vi er halvvejs I vores gældsanering og adspurgte vores bank om vi kunne låne til lejlighed, dette sagde de nej til - grundet det ville se mærkeligt ud overfor vores kreditorer, at vi så kunne have betalt mere I akkord. Sådan en udtalelse giver ikke mening I vores optik, da vi har opfattelsen af dommen/gældsaneringen er en endelig beslutning, ligegyldig om vores indtægt er steget? Vi har så kontaktet ny bank, men de vil ikke have os da jeg nævnte gældsanering. Vores okonomi er sund og stort rådighedsbeløb. Har vi pligt til at fortælle at vi er under gældsanering? og må en bank afvise os på det grundlag?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Henrik I har pligt til at fortælle jeres bank eller en ny bank om de forhold, som vi være af betydning for jeres økonomiske forhold. Gældssanering vil være en relevant information for banken. Banker er private virksomheder, som selv må vurdere, om de vil indgå i en ny kunderelation, eller om de afviser at tage jer ind som kunder. Banker er generelt tilbageholdende med kunder, som har været eller er under gældssanering, og særligt under selve gældssaneringsperioden kan jeg ikke forestille mig, at I vil kunne optage nyt lån. Hvis I misligholder kendelsen, vil hele gælden genopstå, og I er derfor meget usikre kunder, så længe gældssaneringen løber. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Ghita

hej med jer jeg er lige blevet tilkendt en gældsanering og je har næsten lige mødt manden i mit liv, efter mange år hvor jeg ikke turde åbne mig op for et forhold, netop pga min gæld. nu er mit spørgsmål, jeg vil jo gerne i fremtiden flytte sammen med min nye kæreste, kan man det, når man får gældsanering ? eller skal den genforhandles ? hvis ja skal hans udgifter og indtægter oplyses ? eller bibeholder jeg de forhold som er godkendt ? mvh Ghita

Mie Rahbek Thomsen

Hej Ghita Når din kendelse om gældssanering er afsagt og er endelig, kan dividenden ikke blive sat op. Hvis du flytter sammen med en kæreste, og dermed får bedre økonomi, fordi I nu er to til at dele udgifterne, får det derfor ikke betydning for din gældssanering. Du kan derfor roligt flytte sammen med din kæreste. Held og lykke med det hele. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Lars Widstrup Jensen

Halløjsa Jeg skylder over 5 millioner væk til tidligere Roskilde Bank og forskellige kreditorer. Jeg har et SU lån som jeg før har fået vide at det spærre for at jeg kan søge gældssanering. Er det sandt? I så fald at det ikke er sandt vil du kunne hjælpe mig? Mvh. Lars Widstrup Jensen.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Lars Et SU-lån hindrer ikke gældssanering. Hvis du har fået SU-lån til en uddannelse, som du efterfølgende får job inden for, vil din gældssaneringsperiode dog kunne blive forlænget, da SU-gæld har en særlig beskyttelse. Det afhænger dog af størrelsen af SU-lånet i forhold til din samlede gæld. Jeg vil derfor anbefale dig at søge gældssanering. Så vil forholdet blive undersøgt af skifteretten. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Annette

Hej Mie Når en gældssanering er gået igennem og de 14 dage er ovre til at kære, 1. Er der så en regel for, hvornår man et må flytte sammen med en kæreste hvis det byder sig igen. 2. Eller flytte til noget andet uanset kæreste eller ej. 3. Hvor meget bliver man overvåget af kreditorerne (i de 5 år) 4. Bliver ens konto overvåget af advokaten i de 5 år eller af ens egen bank. På forhånd tak Hilsen Annette

Mie Rahbek Thomsen

Hej Annette Når din gældssanering er endelig er der ingen der holder øje med dig. Så længe du kan overholde kendelse og betale dividendebeløbet, står det dig som udgangspunkt frit for at flytte, flytte sammen med en kæreste eller andet. Hvis du dog på kendelsestidspunktet har vidst, at du skulle flytte sammen med en kæreste, kan du risikere, at gældssaneringen bliver annulleret, fordi du har indrettet dig på gældssanering og ladet budgettet udarbejde på et forkert grundlag. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Gitte Lind

Hej. Er der forskel på om man er samlevende eller gift, hvis den ene part søger gældssanering på egen gæld. M.v.h Gitte

Klaus Jensen

Hej Mie Jeg kan se på et af dine svar at hvis det drejer sig om gæld til det offentlige stiller sagen sig lidt anderledes. Jeg er gået konkurs med et enkeltmandsfirma og står tilbage med en gæld på 7-800.000 kr. Gælden er primært til det offentlige (moms og skatter). Skal jeg forstå dine svar således at hvis/når det er gæld til det offentlige er der ikke nogen chancer for gældssanering? Mvh Klaus

Mie Rahbek Thomsen

Hej David Umiddelbart kunne du sagtens opfylde betingelserne for at gå gældssanering afhængigt af de forskellige gældsposter i din skattegæld. Du må dog ikke have stiftet systematisk gæld til det offentlige, så er skattegælden stiftet fra 1991-2006, vil det kunne forhindre en gældssanering. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

David

Hej Mie Jeg skylder ialt 300.000 kr. Til skat og 500.000 kr. banken og div. Kreditor (Stiftet Fra 1991-2006) ( pga skiltsmisse og mister job) Idag jeg bor alene med fast indtægt på 20.000 kr. Brutto pr. Mdr. ( 11.000 kr. Fast udgifter) og jeg har ikke stifte gæld i mere den 5 år. Har jeg mulighede for at få gældsenering? Mvh David

Nathja

Hej Min kæreste’s ekskone har netop meddelt at hun søger gældssanering for deres gamle gæld. Betyder det så at han får hele beløbet da de kautionerede for hinanden? Er det noget han kan gøre for at forhindre dette? Mvh Nathja

Mie Rahbek Thomsen

Hej Nathja Vil din kærestes ekskæreste får gældssanering, vil hun blive gældfri, når hun har betalt dividenden til deres fælles kreditor. Din kæreste vil så alene hæfte for restgælden. Hans eneste mulighed for at komme af med gælden er at betale, eller selv at søge gældssanering. Han kan ikke gøre noget for at hindre hendes gældssanering. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Sara Karimi

Hej Mie, Jeg er en pige på 30 år, blev gift for 4 år siden, og venter mit første barn. Jeg er fra Iran oprindeligt. Efter jeg kom til Dk boede jeg sammen med min familie til og med 2018. Jeg har ikke haft adgang til min egen nem id og konto. Der er taget rigtig meget su og su lån på mit navn. Jeg skylder i alt 280.000 nu. Min far har brugt pengene på at købe huse i sit navn i Iran. Jeg kan ikke rumme at skulle betale disse penge tilbage de næste 15 år. Jeg er igang med at betale, er der noget jeg kan gøre? Jeg har fast arbejde og fast indtægt.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Nathja Vil din kærestes ekskæreste får gældssanering, vil hun blive gældfri, når hun har betalt dividenden til deres fælles kreditor. Din kæreste vil så alene hæfte for restgælden. Hans eneste mulighed for at komme af med gælden er at betale, eller selv at søge gældssanering. Han kan ikke gøre noget for at hindre hendes gældssanering. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Martin

Hej Mie, Kan man noget sted finde eksempler på hvad en rimelig husleje er? Er det rimeligt at tage udgangspunkt i huslejen for en almennyttigbolig i ens by, med et passende antal rum for husstandens størrelse eller er det krav om det skal være billigere, de kan jo svinge meget, men samtidig er de jo underlagt offentlig regulering. Kan de 5 år en gældssanering normalt strækker sig over nedsættes hvis særlige forhold taler herfor (andet end konkurs) og sættes afdragene op hvis man stiger væsentlig i løn?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Martin Huslejen skal være rimelig ud fra den geografiske placering samt antal personer i husstanden. Skifteretterne har nogle tommelfingerregler om samlet nettoudgift til bolig, altså inkl. forbrug og fratrukket evt. boligstøtte. En enlig vil typisk ikke bo dyrere end kr. 6.000,00 månedligt. Er der 3 personer i husstanden, vil en rimelig udgift være på omkring kr. 9.000,00. Hvis man bliver fyret eller bliver syg, bliver gældssaneringen genoptaget, hvis man ikke kan betale dividenden. Typisk skal man stadig betale det samme til kreditorerne, men eventuelt over længere tid. Ved gældssaneringen uden for konkurs kan dividenden ikke stige, når først kendelsen er afsagt. Hvis du vinder i lotto eller får lønforhøjelse, påvirker det altså ikke din betaling til kreditorerne. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Tanya

Hej Mie. Min kæreste står til gældssanering, kan det virkelig passe at de har beregnet at jeg skal betale 1500kr for hans datter om måneden. Jeg har selv et rimeligt stram økonomi, da jeg er flexlønned og ramt af sygdom (kræft). Så meget af min økonomi går til medicin m.m De har jo kun fået min lønseddel og siger de i bund og grund er uinteresseret i hvordan min økonomi høre sammen. Dog vil de gerne modregne, hans datters special behov, så som piller, handicap autisme o.s.v.. men min er uinteressant, kan dette være rigtigt. Mvh Tanya

Mie Rahbek Thomsen

Hej Tanya Det er svært at svare på uden at have gennemgået sagen, men hvis din kærestes gæld er stiftet, mens I har boet sammen, så bliver din økonomi regnet med ind i gældssaneringen. Er det ikke tilfældet, skal skifteretten bare sikre sig, at du kan afholde dine egne udgifter og halvdelen af de fælles udgifter. Hvis I er i tvivl om rigtigheden af opgørelsen, skal I spørge medhjælper eller skifteretten, inden kendelsen afsiges. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Michael Jensen

Hej hvis man søger GÆLDSSANERING skal man så ud af vores hus det er jo ikke vores hus det er bankens. Hilsen Michael Jensen

Mie Rahbek Thomsen

Hej Michael Hvis du står som ejer af en fast ejendom, kan det komplicere en gældssanering. Hvis der er friværdi i ejendommen, skal den medregnes i dine aktiver. Samtidig må man ikke afdrage på gælden under gældssanering, da det vil være en opsparing til dig selv. Dine samlede boligudgifter må heller ikke være særlig høje, hvis man skal opfylde betingelserne til gældssanering. Derfor kan det være svært at få en sag indledt, hvis man ejer fast ejendom, for det er stadig dig, der ejer ejendommen, selvom der er gæld i den. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Sanne

Jeg har 2 betalinger tilbage af min gældsanering. Sker der noget ved at jeg køber en tlf på afbetaling og kan jeg overhoved det?

Jesper Andersson

Hej Mie Jag betaler mit sidste afdrag her den 31-1-19 efter 5 år på min gældssanering. Mit spørgsmål er, skal man kontakte nogen, eller er det slut fra den dato? Har spurgt min bank i Danmark som har overført betaliningen hvert år, men de kan ikke svare på det. Jeg bor i Sverige nu, eller lidt i tvivle med vad jag skal gøre så at alt bliver gjort korrekt! Mvh Jesper

Rasmus Andersen

Hej Hanne. Hvor meget må man eje hvis man skal søge gældsernæring? Eks. hvor dyr en bil? Vh Rasmus

Mie Rahbek Thomsen

Hej Rasmus Hvis du ejer aktiver, som repræsenterer en værdi, skal denne værdi som udgangspunkt indgå i gældssaneringen. Ejer du en bil til en værdi af kr. 50.000,00, skal det beløb fordeles blandt kreditorerne. Det samme gør sig gældende, hvis du har værdipapirer, en båd eller et andet aktiv. For så vidt angår bil vil det dog blive undersøgt, om det er nødvendigt for dig at have bil, for at kunne passe dit arbejde. Er det tilfældet, må du godt eje en bil, men den må ikke være uforholdsmæssig dyr eller repræsentere en væsentlig værdi. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Gitte

Min kæreste har haft et kæmpe spille problem taget kvik lån som er oppe på næsten 200000 kr. Er høje rente er det helt umuligt nogle siden at betale gælden tilbage vil det være muligt at søge gældsernæring??

Frank

Hej! Må man overhoved ikke ha noget forbrugsæld for at komme i betragtning til gældsanering? 80% af min gæld er pga skilsmisse og fejlinvestering. Men 20% er forbrugslån. I alt har jeg cirka 600k.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Frank En gældssanering er ikke udelukket, fordi du har forbrugsgæld. Det vil dog afhænge af, hvornår forbrugsgælden er optaget. Jo ældre, des bedre. Er forbrugsgælden meget ny, vil man afvise gældssanering og opfordre dig til at søge igen nogle år senere. Derudover kigger man på størrelsen af forbrugsgælden i forhold til den samlede gæld. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Susanne Dige

Hej Heidi, Min eks har fået gældssanering for over et år siden. Min mor vidste ikke, at han var i gang med at få gældssanering, men han har, for næsten 10 år siden, skrevet under på et gældsbrev til hende, hvor hun lånte ham 87.000 kr. Dem har hun nu krævet tilbagebetalt, inden det blev forældet. Min eks. ringer så pludseligt til mig og fortæller, at han har modtaget gældsbrevet, og at han ikke er forpligtiget til at betale, da han har fået gældssanering. Kan det være rigtigt, når min mor intet fik at vide om gældssaneringen, da den stod på? Mange hilsner Susanne

Mie Rahbek Thomsen

Hej Susanne Som kreditor skal man anmelde sit krav i en gældssanering inden for 8 uger fra proklama bekendtgøres i Statstidende. Skifteretten eller medhjælperen skal orientere kendte kreditorer, men det er kun en service, som ikke får nogen konsekvenser, hvis orientering ikke er sket. Hvis gælden til din mor er stiftet før gældssaneringen, vil den være omfattet af gældssaneringen og dermed bortfaldet. Din mor skal bede om dokumentation af gældssaneringen i form af kendelsen fra skifteretten. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Heidi Aalykke Andreasen

Jeg er på kontanthjælp og har en gæld på ca. 130.000 kr. Opfylder det kravene til en gældssanering? vh. Heidi Andreasen

Mie Rahbek Thomsen

Hej Annette Hvis dividenden skal nedsættes som følge af din reducerede boligsikring, så skal der indkaldes på ny. Det vil godt kunne medføre, at kreditormødet skal udskydes. Hvis din boligsikring vil være reduceret for fremtiden, vil du omvendt sidde lidt hårdere i det end nødvendigt. Hvis dit budget kan bære det, kan du godt undlade at gøre noget ved det. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Annette

Hej Mie Mit forslag til gældssanering er afleveret til retten og kreditorerne og jeg har set i statstidende at der er indkaldt til kreditor møde, nu har jeg fået en besked at min boligsikring er blevet mindre hver måned (240 kr.) (pga. min pension blev stoppet) kan det ændres i budgettet når det er indsendt, jeg ønsker jo ikke at udskyde kreditormødet yderligere der er 4 uger til mødet fra nu. På forhånd tak. Hilsen Annette

Mie Rahbek Thomsen

Hej Jan Beregningen af dividenden er ikke så enkel, at jeg blot kan give dig et beløb ud fra de oplyste tal. Der kan være biler, fagforening og a-kasse, receptpligtig medicin og børneudgifter, som også skal medregnes. Det kan dog sagtens blive et betragteligt beløb, som hver måned skal betales i dividende til kreditorerne. I kan ansøge om gældssanering og se, hvad budgettet ender på. I har ret til at tilbagekalde gældssaneringsansøgningen helt frem til kendelsen er afsagt. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Jan johansen

Jeg har stiftet en personlig gæld på 2.000.000 ifm finanskrisen, for 10 år siden - ikke forbrug men tab på div. Investeringer. Jeg er gift (og var også da....) og vi tjener udbetalt ialt 34.000. Skal vi da ved en evtl gældssanering, efter husleje div 9240 og rådighedsbeløb på 10760, virkelig betale hele 12000 pr mdr i 5 år??

rené

hej jeg står måske i den heldige situation at jeg kan indfri resten af min gældsernaring to år før tid. kan dette lade sig gøre og hvad for forholdsregler skal jeg tage. vil jo gerne være sikker på jeg bliver slettet fra debitor registret.

Mie Rahbek Thomsen

Hej René Du kan sagtens indfri før tid, og Debitorregistret og RKI skal slette dig, når det er gjort. Du kan selv kontakte registrene omkring sletning, hvis det ikke er sket automatisk. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

rené

så har jeg et andet spørsmål jeg bor til leje i et hus som mine forældre ejer men jeg kan overtage det for restgælden men kan/må jeg det når min gældsernaring stædig er igang lånet køre ikke igennem nogle kredit forening men pengene til huset er lånt igennem en privat mand og der liger en klausul på at jeg kan overtage lånet til det der skyldes på huset.

Mie Rahbek Thomsen

Hej igen Hvis din gældssanering er helt sædvanlig med 5 års afdragsperiode, så er din gældssanering fast, dvs. at du ikke kan pålægges at betale mere, end det i kendelsen fastsatte. Der er derfor ingen, som blander sig i dine forhold, så længe du overholder dividendebetalingerne. Af samme grund kan du principielt godt overtage huset, så længe dit budget tillader de eventuelle øgede udgifter, som måtte være en konsekvens af at gå fra lejer til ejer. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Martin Pedersen

Hej Mie. Du har tidligere svaret på et spørgsmål omkring indfrielse af en gældssanering før tid - og mit spørgsmål kommer i forlængelse heraf.. Skal der forinden en sådan indfrielse tages kontakt til skifteretten - eller kan det resterende beløb overføres uden yderligere aftale/varsel? Vh. Martin

Dorthe

Hej.Vi er gået konkurs med et landbrug. Det er min mand som er personligt konkurs. Dvs at jeg ikke umiddelbart er omfattet af konkursen. Vi vil søge gældsernering i forbindelse med afslutning af konkursen, da det så kan gøres på 3 år (som jeg har forstået det) Bliver jeg også omfattet af gældsaneringen. Vi får muligvis mulighed for at bo til leje i stuehuset på den ejendom som vi har været ejere af( når den bliver solgt) Er det et problem i forbindelse med en evt. gældssanering? Må jeg /vi eje noget i den periode gældsaneringen står på? Er der regler for hvor stort vores bolig må være? Hvor kan jeg finde sådanne regler? Med venlig hilsen Dorthe

Mie Rahbek Thomsen

Hej Dorthe Hvis ikke du er medhæftende på gælden, bliver du ikke omfattet af gældssaneringen. Det skal dog undersøges, om du selv kan afholde din halvdel af jeres fælles udgifter. Derfor vil din økonomi blive gennemgået. I må gerne bo til leje, men lejeudgiften må ikke være urimeligt stor. Hvis I er to i husstanden, må de samlede boligudgifter helst ikke overstige omkring kr. 8.000,00. Har I børn boende hjemme, stiger grænsen til 9-10.000,00 kr. Det er ikke afgørende, hvor stor boligen er, men alene hvad udgiften til boligen er. Hvis din mand ejer aktiver, skal værdien af disse aktiver indgå i gældssaneringen. Han kan derfor blive nødsaget til at sælge værdierne, således at pengene kan tilgå kreditorerne. Hvis du vil læse mere, kan du søge på Bekendtgørelse om gældssanering samt konkurslovens kapitel 25. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Kate larsn

Hvis man har en stor gæld tvangsauktion fra før man mødte/flyttede sammen med ens nye sammenlever , og de beregner hans indkomst med i beregning af min gældssanering, hvad jeg skal afdrage, bliver jeg så dårliger stillet mht rådighedsbeløb i forhold til hvis jeg boede alene. Han har en stor gæld han har oparbejdet før han mødte mig og et mindreårig barn han har ferier og weekender samt en del tid udover. Han betaler halv udgift til husleje og el vand gas men derudover har vi ingen fælles økonomi på nogen måde

Mie Rahbek Thomsen

Hej Kate Hvis din gæld er stiftet før du flyttede sammen med din samlever, bliver hans indtægt ikke regnet med i gældssaneringen. Dog skal man sikre sig, at han selv kan afholde halvdelen af jeres faste udgifter til bl.a. bolig, hvorfor man alligevel kigger på hans indtægter og udgifter. Hans overskud bliver dog ikke inddraget i din betaling til kreditorene. Det er formentlig det, der er sket i din sag. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Julie B Rasmussen

For godt 3 år siden, fik jeg gældssanering, med jeres hjælp og har 2 udlodninger tilbage. En af kreditorerne er SKAT med en årlig udlodning på godt 11000,-kr. Men de har ikke sendt opkrævninger til mig på noget tidspunkt eller sendt rykker for manglende betaling af udlodningerne. Det er min pensionsrådgiver i kommunen, der står for betalingerne og hun undre sig også. Så jeg har et par spørgsmål: 1. Skal jeg fortetage mig noget ift SKAT og hvad sker der hvis jeg ikke gør? 2. Når de 5 år er gået og jeg har betalt de sidste udlodninger, men stadig intet har hørt, er gældssaneringen så misligeholdt eller er de penge jeg har opsparet mine? 3. Kan de opkræve alle udlodningerne i den sidste betaling? 4. Bortfalder kreditors ret til den årlige udlodning, hvis de ikke sender opkrævningsoplysninger til debitor? (Enten ved alle årlige udlodninger eller kun den første udlodning) Mvh Julie B Rasmussen

Mie Rahbek Thomsen

Hej Julie Det er dit eget ansvar at sørge for, at der bliver udloddet til kreditorerne i henhold til kendelsen fra skifteretten og den udarbejdede redegørelse. Kreditorerne er ikke forpligtede til at fremsende opkrævninger, og du skal derfor selv kontakte SKAT for at få oplyst, hvor du kan indbetale til. Hvis du ikke betaler til SKAT iht. udlodningslisten, har du principielt misligholdt din gældssanering, og dermed kan den i værste fald bortfalde. Det betyder, at al gæld vågner op igen. Jeg må derfor anbefale dig at kontakte SKAT og betale de udestående udlodninger snarest muligt. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Helge

Hej, I næste uge skal vi møde op til kreditormøde i skifteretten. Skifterettens medhjælper/advokat har indstillet os til gældssanering, hvor vores gæld bliver nedbragt til 0 kroner, da vores rådighedsbeløb ifølge skifterettens medhjælper ikke overstiger min. rådighedsbeløbet. Vi får at vide, at der intet er til hinder for en gældssanering (med forbehold for eventueller indsigelser fra kreditorer). Nu vil skæbnen, at min kone - 5 dage før kreditormødet - modtager en opsigelse (pga. lukning). Hun er dog fortsat i arbejde de kommende 6 uger, og vi har grund til at håbe, at hun nok allerede have et job på hånden inden udløbet af disse. Skal vi regne med, at vi under mødet vil blive spurgt om nylige ændringer i vores jobsituation fremover? Skal vi oplyse om denne kommende ændring, selv om vi slet ikke bliver spurgt? (også i betragtning af, at det ikke ændrer ved, at vi ligger under min. rådighedsbeløbet) Kan dette resultere i, at gældssaneringen går i vasken?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Helge Når man vurderer en sag om gældssanering, skal der ud over budgetdelen tages stilling til, om en gældssanering vil være en varig forbedring af jeres økonomiske forhold. Hvis din kone ikke er i arbejde, kan jeres økonomi blive mere trængt, end den allerede er. Dermed opstår risikoen for, at I optager nu gæld for at kunne klare jer. I skal derfor orientere medhjælper om forholdet, så I kan drøfte det inden mødet i skifteretten. Held og lykke med det hele. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

thilde jensen

Hej Mie Jeg har fået gældssanering på såkaldt favorable vilkår efter en konkurs og betaler af over 3 år, hvor jeg er under overvågning. Det vil sige at jeg indsender årsopgørelse og budget sammen med den årlige dividende, så mit afbetalingsbeløb afgøres af min indtægt. Nu er jeg blevet tilbudt et nyt, fast job, og er i den forbindelse i tvivl om jeg må have pensionsordning som en del af ansættelsesaftalen, eller om det vil blive medregnet som indtægt og dermed en del af den årlige afbetaling? Venligst Thilde Jensen

Maria

Hvorfor skal ens samlever/ægtefælle økonomisk værdi også oplyses, hvis det kun er den ene part der vil søge gældssanering? Og hvordan stå man stillet i forhold til hvis men er sygemeldt og på jobafklaringsforløb?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Maria En samlevers eller ægtefælles økonomi skal også undersøges, idet man skal sikre, at samleveren kan betale halvdelen af de faste udgifter selv. Hvis samlivet har eksisteret da gælden blev optaget, vil samleverens økonomi blive inddraget i gældssaneringen i et vist omfang. Det sker ud fra en betragtning om, at man har brugt pengene i fællesskab, og derfor må det også være husstandens samlede indtægter, som skal tages med i betragtning. Hvis du vil søge gældssanering, skal dine forhold være afklarede. Du skal have fast bolig og fast indtægt. Ellers kan man ikke lave et budget, som vil kunne gælde i hele gældssaneringsperioden. Du kan derfor ikke søge gældssanering, så længe du er sygemeldt. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Mie Rahbek Thomsen

Hej Helle Det har selvfølgelig den betydning, at friværdien i ejendommen ikke er så stor, men samtidig vil der ikke være så stor mulighed for at få yderligere sikkerhed i ejendommen. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Helle Jakobsen

Min mor er blevet enke i december 2017 og mine forældre havde 2 huse. Hun er folkepensionist og har være invalidepensionist i rigtig mange år inden, så hun har kun sin pension og lidt tjenestemandspension efter ham. Hun har nu fået solgt det ene hus, men er kommet ud af det med en stor gæld til banken som hun aldrig vil kunne nå at betale + en der er en gæld til noget kreditforening. Hun har aldrig været involveret i deres fælles økonomi i gennem de 40 år de var gift, så hun vidste ikke hvordan det så ud da han døde. Hun ønsker at blive boende i det hus hun nu bor i for der er ikke noget gæld og det er billigt og sikkert umuligt at sælge da det ligge på en ø. mit spørgsmål er ....kan man søge gældssanering selv om man er ejer af et hus ? Hun ejer ikke nogen ting af værdi, såsom bil, båd eller andet.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Helle Når man søger gældssanering, skal værdi af aktiver indgå og fordeles blandt kreditorer. Din mors hus vil derfor skulle vurderes, og værdien skal indgå i gældssaneringen. Det kan betyde, at hun skal sælge huset, hvis det kan lade sig gøre. En alternativ løsning kunne være, at kreditor fra det solgte hus får sikkerhed i din mors nuværende hus. Når det engang bliver solgt, vil de blive helt eller delvist indfriet til den tid. Jeg vil anbefale jer at undersøge den mulighed i første omgang. Kan det ikke lade sig gøre, kan hun forsøge at søge gældssanering. Hun kan til enhver tid tilbagekalde gældssaneringen, hvis løsningen ikke er tilfredsstillende. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Rikke

Hej.. Min mand og jeg har fået gældssanering efter konkurs firma. Vi er færdig om et par måneder. Jeg har lige nu været inde og se min årsopgørelse. Der står jeg skyder over 500.000. hvordan kan de være. Jeg troede jeg var helt gældfri når vores gældssanering var over?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Rikke Al den gæld, som er omfattet af gældssaneringen, vil blive slettet, når du har overholdt din betalingsforpligtelse igennem gældssanerings løbetid. I jeres tilfælde har det formentlig været 3 år, da det er i forbindelse med konkurs. Gælden bliver imidlertid først slettet, når de tre år er gået, og sidste udlodning er betalt. Det kan være forklaringen på, at gælden stadig er angivet. Det er også muligt at få gældssanering for nogle gældsposter, men anden gæld fortsætter. Eksempelvis et billån, hvis man har brug for bilen til at kunne passe sit arbejde, eller en gældspost, som er optaget for nyligt. Jeg håber, at det besvarer dit spørgsmål. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Trine

Hej Mie, Jeg varetager mine forældres økonomi, idet de har fået en gældssanering tilbage i 2012. Min far er nu pensionist, men min mor arbejder fortsat. Min mor skal betale gæld af i 9 år i alt, men de sidder så stramt i det, at det er umuligt, at det vil kunne fortsætte på denne måde de næste 3 år med. Kan man gøre noget ift. nuværende gældssanering??? Mvh Trine

Mie Rahbek Thomsen

Hej Trine Normalt betaler man i 5 år, så det undrer mig, at din mor skal betale i hele 9 år? Der burde have været taget højde for, at din far bliver pensionist, idet budgettet burde have været reguleret. Hvis ikke det er tilfældet, så kan dine forældre prøve at kontakte skifteretten, og få genoptaget gældsaneringen. Det er vigtigt, at de selv retter henvendelse, inden kreditorerne rykker for dividenden. Så må skifteretten tage stilling til, om gældssaneringsbudgettet kan ændres som følge af din fars pension og dermed reducerede indtægt. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Olav Agerholm

Hej Mie Jeg er gået konkurs med et Landbrug og er langt i forløbet med at få behandlet min sag. jeg er bare lidt i tvivl , kan jeg trække renterne fra på nuværende tidspunkt, sådan at jeg får mere udbetalt af min nuværende løn. mvh. Olav Agerholm

Jakob Nielsen

Hej Hanne. Hvis man er arbejdsløs og har en stor og uoverskuelig gæld man ikke kan betale kan man så få gældssanering??

Mie Rahbek Thomsen

Hej Jakob Hvis du skal søge gældssanering, skal du have fast indtægt. Du kan derfor først søge gældssanering, når du igen er i arbejde. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

susanne

Min søn har en gæld på ca 4 millioner deriblandt det offentlige altså skat og børnepenge, kan han få gældssanering på disse, og kan en gæld på 600 tusinde til en privat person kan han også få gældssanering på privat gæld, alt gælden er opstået i forbindelse med lukning af firma. Venlig hilsen Susanne.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Susanne Det kan jeg ikke svare kvalificeret på uden at kende mere til forholdene. Hvis din søn har gæld til det offentlige, som er stiftet over nogle år, kan det være en hindring for gældssanering. Skifteretten vil også vurdere, hvad det er for noget gæld, da forbrugsgæld i større omfang heller ikke kan accepteres. Jeg vil anbefale ham at søge gældssanering, og så må skifteretten undersøge forholdene nærmere. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Hanne Andersen

Jeg har et spørgsmål vedr. vores søns gæld. Han skylder banken kr. 45.000,- og kan ikke betale dem, da han er flyttet til Thailand og kommer ikke hjem mere, andet end på ferie. Vi kan ikke betale dem som pensionister. Hvad kan han/vi gøre. Vi bor i Sverige og vores søns adresse er her hos os. Han har ingen fast adresse i Thailand og vil rejse rundt,og han vil være væk i 10 år siger han. Han er lige fyldt 50 år. Med venlig hilsen Hanne Andersen