PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Reglerne om ægtefællers økonomiske forhold

Den 1. januar 2018 trådte den nye lov om ægtefællers økonomiske forhold i kraft. Det betyder nye regler om blandt andet særeje, gaveægtepagt og deling af formue eller gæld.

Med ægtefælleloven får gifte danskere mere frihed til selv at aftale, hvordan formuen skal deles i tilfælde af skilsmisse. Det fortæller advokat og specialist i familieret Mie Rahbek Thomsen fra Advodan i Slagelse. Her gennemgår hun de vigtigste regler i ægtefælleloven.

 

Delingsformue erstatter fælleseje

I ægtefælleloven om ægtefællers økonomiske forhold indføres det nye begreb delingsformue. Delingsformue erstatter det tidligere begreb fælleseje.

”Efter reglerne i ægtefælleloven får et par helt automatisk delingsformue, når de bliver gift. Det betyder, at hvis de skal skilles, skal deres positive nettoformue deles lige over. I de gamle regler kaldte man denne positive nettoformue for fælleseje, men det var egentlig ret misvisende, fordi ægtefæller nemlig ikke automatisk ejer alting sammen, bare fordi de er blevet gift, og de hæfter som udgangspunkt heller ikke for hinandens gæld,” forklarer Mie Rahbek Thomsen.

 

Hvem ejer hvad i ægteskabet?

Fordi ægtefæller ikke automatisk ejer alting sammen, er det ifølge advokaten vigtigt at tage stilling til, hvem der ejer hvad i ægteskabet.

”Gifte par skal fx aftale, hvem der skal stå registreret som ejer af bilen, eller hvem der skal skrive under på lån i banken. Det er vigtigt, at den reelle ejer også fremgår som den officielle ejer, hvis et par ikke vælger at få begge navne på alle aktiver,” siger Mie Rahbek Thomsen og forsætter:

”Hvis to ægtefæller ikke ønsker at skulle dele deres aktiver ved en skilsmisse, kan de som hidtil oprette særeje ved en ægtepagt. En ægtepagt skal tinglyses for at være gyldig, og det sikreste vil altid være at oprette ægtepagten inden vielsen, da et særeje kun kan laves, hvis man er enige”.

 

Nye muligheder for særeje

Ægtefælleloven giver også mulighed for at aftale særeje i endnu større omfang end tidligere. Der indføres nemlig to nye særejeformer – sumdeling og sumsæreje.

”Med ægtefælleloven kan et ægtepar eksempelvis aftale, at alt skal være særeje bortset fra et specifikt beløb. Dette beløb kaldes for sumdeling. Det kan være en god idé, hvis den ene ægtefælle driver en virksomhed, som man gerne vil beskytte – men uden at stille ægtefællen dårligt ved skilsmisse,” siger Mie Rahbek Thomsen.

Med sumsæreje kan to ægtefæller hver især sikre en del af deres egen formue, så den ikke indgår i delingsformuen, som skal deles lige ved en eventuel skilsmisse. Derudover kan gæld også gøres til særeje, så det bliver holdt uden for bodelingen ved skilsmisse, påpeger advokaten.

”Det kan være relevant at gøre gæld til særeje, hvis én af parterne bringer gæld ind i ægteskabet. Hvis eksempelvis en SU-gæld er gjort til særeje, skal gælden ikke trækkes fra ægtefællens aktiver inden, at resten af delingsformuen skal deles ved skilsmisse”.

 

Krav om gaveægtepagt falder bort

”Fra 1. januar 2018 må ægtefæller gerne give hinanden gaver uden, at det er nødvendigt at oprette og tinglyse en gaveægtepagt. Til gengæld bliver omstødelsesreglerne i konkursloven også ændret. Det betyder, at gaver mellem ægtefæller kan omstødes uden tidsbegrænsning, hvis der er kreditorer, der kræver det,” siger Mie Rahbek Thomsen.

Har du brug for rådgivning?

Hos Advodan står vores advokater klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for juridisk rådgivning i forbindelse med fx særeje, gaveægtepagt, deling af formue eller gæld.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?

330 kommentar

0 / 700 tegn

Helle

Jeg står som kautionist for vores huslån, men det er kun min mand der står som ejer på skødet. hvordan stiller det mig ved en evt. skilsmisse. MVH Helle

Mie Rahbek Thomsen

Hej Helle Tak for din henvendelse. Det afhænger af, om I har delingsformue i ægteskabet, eller om din mand ejer ejendommen som sit særeje. Et særeje kan opstå ved at I opretter og tinglyser en ægtepagt, eller hvis han har modtaget arv, gave eller personskadeerstatning, som er særeje, og har købt ejendommen for de midler. Har han ikke særeje, skal værdien af ejendommen stadig indgå i bodelingen mellem jer, hvis I skal skilles. Hans samlede bodel inkl. værdien af ejendommen skal gøres op, og nettobeløbet skal deles med dig. På samme måde skal du opgøre og dele din bodel ved skilsmisse. Du vil også have ret til at blive frigjort af kautionsforpligtelsen, hvis han vil beholde ejendommen. Skal den sælges, og kan den kun sælges til mindre end den kautionen, kan du dog risikere at banken ikke vil løse dig af din restkautionsforpligtelse. Med venlig hilsen

René

Min forlovet/ kæreste død desværre 2 mdr før vi skulle giftes. Og vi havde blandet andet en campingvogn, som vi havde sparet sammen til. Og delt andre udgifter, så det gik op. Da den skulle hentes, kunne vi kun få hendes navn på, da jeg ikk var tilstede, overførte hun pengene fra hendes konto. Nu skal vognen så vurderes, og skal jeg behold den, skal børnenes far godkende det. Selvom børnene ønske jeg skal behold den, fordi de elsker at komme på campingpladsen. Men skal jeg pludselig finde 100000 kr igen. Er der slet ikk en anden udvej, kan børnene ikk behold den, skal den sælges da de er under 18 ?

Mie Rahbek Thomsen

Hej René Tak for din henvendelse. Ud fra dine oplysninger, vil campingvognen formentlig skulle indgå i dødsboet, men hvis du kan dokumentere, at du har betalt halvdelen af campingvognen, vil du måske kunne argumentere for, at I reelt ejede den i lige sameje, så halvdelen af værdien tilhører dig. Den del, som tilhører dødsboet vil du kunne udtage, hvis du køber den af dødsboet. Det er desværre ikke muligt at lade børnene udtage campingvognen, da de ikke kan eje den som mindreårige. Med venlig hilsen

Anne

Min mand og jeg er gift og ejer en ejerbolig og et sommerhus sammen.. Vi ønsker nu at bo hver for sig, og jeg har fået tilbudt en almennyttig lejebolig i samme kommune. Jeg forestiller mig at jeg som hidtil - selv om jeg bor på en anden adressse- vil betale ejendomsværdiskat, kan trække fradrag fra for lån i vores boliger, og det øvrigt ikke influerer på at jeg fortsat ejer 50 % af boligerne. Men er det rigtigt at det ikke ændrer noget, for jeg ønsker ikke at gøre noget ulovligt? Mvh Anne

Helle

Hejsa. Jeg bor sammen med min kæreste (samlever). Vi har købt et fælles hus, hvor jeg har lagt hele udbetalingen, han har dog bidraget med ca 1/3. Han tjener ca 9000 mere (udbetalt) om md end jeg. Han står som ejer af bilen. Han har væsentlig flere udgifter end jeg pr md. ca 4.500, men vil fortsat at vi indbetaler ligeligt til fælles budget, hvor alle udgifter (hans som mine) betales fra. Dette er blandt andet hans pension, bil, div. sundhedsforsikringer og udgifter til hobbys. Hvordan er jeg stillet ved evt samlivsophør. Vi har ikke lavet skriftlige aftaler om fordeling o.s.v. vedr ovst. mvh Helle

Mie Rahbek Thomsen

Hej Helle Tak for din henvendelse. Økonomiske overdragelser mellem samlevende kan enten være en gave, et lån, eller en slags forsørgelse/fællesøkonomi. Hvis du mener at have penge til gode, hvis I skulle gå fra hinanden, kan det være svært at få juridisk ret til sådan et krav, medmindre I har indgået en aftale om det. Det vil derfor være en fordel for jer at lave en samejeaftale eller et gældsbrev om differencen på jeres indskud, så I stilles som om I havde indbetalt ligelige beløb. Samtidig skal du være opmærksom på, at den af din kæreste ønskede fællesøkonomi er til hans fordel, og med en højere indtægt vil han have nemmere ved at spare op end dig. Går I fra hinanden, skal jeres opsparinger, pensionsordninger mm. ikke ligedeles, så du vil kunne blive stillet urimeligt, hvis I går fra hinanden efter en årrække. Jeg vil anbefale dig at drøfte det mere konkret med en advokat, som kan rådgive dig om dine muligheder. Med venlig hilsen

Torben

Hvis jeg arver et beløb som særeje og dette beløb forbruges til eks. rejser og andet forbrug sammen med min ægtefælle (altså ikke til eks. køb af fast ejendom), betydet det så, at særejet er forsvundet ved evt. senere skilsmisse, eller vil det stadig eksistere og skal "gives til mig" inden bodeling? Med andre ord; opløses en arv med særeje, hvis arven forbruges og ikke investeres? Og, kan man give en arving ubetinget ret til at ophæve et vilkår om særeje i testamentet såfremt det fremgår udtrykkeligt i testamentet? Altså stille sin arving frit til at ophæve en arv givet som særeje.

simone

hej står foran en skil smisse hvor min mand og jeg for 25 års siden oprettede en ægtepagt med skilsmissesæreje. i de 25 år vi har været gift har min mand og jeg som medhjælpende hustrue oparbejdede et firma med en egenkapital på ca 20mill , men som det ser ud nu går jeg med absolut ingen ting ingen job ,ingen bolig , ingen penge har jeg ret til noget som helst ??

Mie Rahbek Thomsen

Hej Simone Tak for din henvendelse. Ægtepagten står ved magt, og som udgangspunkt skal der ikke ske ligedeling. I ægtefællelovens § 41 og 42 er der imidlertid nogle kompensationsmuligheder, som du vil kunne gøre gældende – dels fordi du har medvirket til at forøge din ægtefælles formue og dels fordi du ellers vil blive stillet urimeligt rent økonomisk. Du bør derfor kontakte en advokat, som kan bistå dig i bodelingen. Med venlig hilsen

Jess

Når kun den ene part står på skødet på fast bolig, og denne har en en betydelig andel i boligen som særeje, vil et provenu for salg af boligen så kunne betragtes som surrogat, så det fulde provenenu tilkommer den part som har særeje? Det kunne for eksempel være boligen sælges til 2.500.000 kr., med en restgæld på 1.100.000 kr. og et særeje på 800.000 kr. Vil de 600.000 kr. så kunne betraftes som surrogat?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Jess Det kommer helt an på, hvordan ejendommen oprindeligt er erhvervet, og hvordan friværdien er opstået. Hvis der er betalt terminer med delingsformuemidler, vil der eks. opstå et reguleringskrav uanset om hele ejendommens værdi måtte være at betragte som særeje. Jeg vil derfor anbefale dig at kontakte en lokal advokat, som vil kunne hjælpe dig. Med venlig hilsen

Marie

Hej - jeg skal skilles og vi ejer et hus sammen, som nu skal sælges. Vi har kombinationssæreje da jeg havde penge med ind i ægteskabet fra tidligere boligsalg. Gælder særejet (ægteskabspagt) fortsat, hvis vi bliver skilt inden huset bliver solgt? Huset er til salg nu, og jeg har kig på en lejlighed jeg gerne vil købe. Men er i tvivl om handlerne skal falde på plads inden vi bliver skilt.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Marie Særejet gælder fortsat, selvom huset bliver solgt, hvis I i ægtepagten har bestemt, at surrogater af særejet også skal være særeje. Et surrogat er det, der træder i stedet for aktivet, hvilket i dette tilfælde vil være salgsprovenuet. Du skal kontakte en advokat inden du køber en lejlighed for at sikre, at lejligheden ikke vil skulle indgå i bodelingen. Med venlig hilsen

Bo

Hej Mie måske lidt udenfor tråd men.. Ved min eventuelle død Vil jeg gerne sikre min kæreste kan blive boende (Til leje )i mit hus MIN 1/2 År Mine børn med fra tidligere ægteskab vil være de arveberettigede . Der skal altså skrives et slags dokument hvor de giver tilsagn til hun mod leje hus til xxx kr og kan blive boende MAX 1/2 år hvordan gør man det ?

Mette

Mette Min mand har købt et hus 2 år inden vi blev gift. Huset har været til leje 14 år men vi er skilt sidste måned. Dvs vi var gift 14 år og han ejede huset 16 år og ejer stadig. Vi har tre fælles børn . Tro i at jeg kan kræve del i huset.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Mette Hvis I ikke har haft noget særeje, er værdien af ejendommen en del af jeres formuefællesskab, som skal bodeles ved skilsmissen. Det gør ikke nogen forskel, at han ejede huset inden I blev gift. Et særeje kan opstå ved tredjemandsbestemt arv eller gave, altså hvis han har arvet eller fået penge, som er gjort til særeje for ham. Det kan også opstå, hvis man modtager personskadeerstatning eksempelvis. Endelig kan I have underskrevet og tinglyst en ægtepagt om særeje, men en sådan vil du skulle skrive under på. Jeg vil anbefale dig at kontakte en advokat, som kan bistå dig med den forestående bodeling. Med venlig hilsen

Filip

Hej min mor vil gifte sig med mand hun har mødt, hvordan er det med pension, vil de blive reguleret/trukket i pension da de stadig vil bo hver for sig.

Rune

Er det alle aktiver og passiver der indgår i opgørelsen af positiv nettoformue ( som effektiv virkning på frie midler ? ) efter de nye regler..? Hvis den ene part har haft person skattefradrag via virksomhedsordningen (VSO) pga afskrivninger, men står til gengæld i virksomhedsordningen med banklån og udskudt skattegæld - begge dele i virksomhedsordningen. Værdien af VSO'et er negativ, men vil forventeligt (forhåbentligt) udvikle sig til at være positiv.

Poul

Vi har været gift gennem 30 år. Vi har besluttet at flytte hver for sig men forbliver gift. Må jeg overføre eksempelvis 10.000,- om mdr. Til min hustru eller vores fælles konto. Vi har hver vores nemkonto

Tina

Min mand, der er tjenestemand, står i RKI pga. gæld fra tidligere forhold. Vil et fuldstændigt særeje påvirke min ret til at modtage hans tjenestemandspension (ægtefællepension) i tilfælde af, at han skulle dø før mig?

Michael

Hej Skal der alligevel ske ligedeling ved bodeling efter skilsmisse, hvor ud fra det 5 årige ægteskab det sidste 1,5 år har hver ægtefælle boet hver for sig og haft forskellige adresser? Kommer mine penge til ligedeling, selv om jeg har overført dem til min ven? Vh

Søren

Vi har været gift i næsten 4 år. Al ejendom tilhørte mig før vi blev gift. Hus, lejlighed, penge. Min kone havde næsten ingenting, hun arbejdede de sidste 2 år. Min kone søgte skilsmisse på grund af min utroskab og vil gerne have bodeling 50/50. Hvor ofte deler skifteretten i praksis al formue 50/50, hvis ægteskabet er kortere end 5 år og en af ​​ægtefællerne ikke har bidraget med væsentlig del til familiens budget? dette er ikke særlig tydeligt i loven om korte ægteskaber.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Søren Tak for din henvendelse. Der er ikke megen praksis på området, og udgangspunktet er jo ligedeling. Det afgørende er ikke, om hun har bidraget økonomisk, men om I har haft et økonomisk fællesskab. Hvis jeres økonomi har været meget adskilt, altså at I har betalt hver jeres og 50% af det fælles, så kan det føre til en skævdeling ved korterevarende ægteskaber. Ægteskabet incl. forudgående samliv må dog som udgangspunkt ikke have varet mere end 5 år. Jeg vil anbefale dig at konsultere en advokat, som vil kunne hjælpe dig med bodelingen. Med venlig hilsen

Rikke

Hvilke rettigheder har ægtefæller hvis den ene har et holdingselskab. Vi har ingen særeje. Vi overveje nu at investerer i aktier via holdingselskabet. Har man så lige ret over den investering i tilfælde af skilsmisse?

Anita

Hej Jeg har sammen med min mand køb fast ejendom (familieoverdragelse). Vi står begge på skødet som 50/50. Her efter nytår har han meddelt han ikke vil/kan være med til at dække udgifterne, hverken ejendomsskat eller lån. Vi har så aftalt vi kan ændre ejerandelen. Spørgsmålet er hvad skal vi ændre først skødet og derefter lave en formuedeling. Og hvad er bedst; at han overdrager sin halvdel som gave! salg jeg er ikke interesseret i at købe ham ud, da han næsten ikke har betalt for sin del. Kan man lave en formuedeling uden at ændre skødet!

Mie Rahbek Thomsen

Hej Anita Tak for din henvendelse. Jeg er usikker på, om I skal skilles eller fortsat skal være gift ud fra din beskrivelse af jeres situation og spørgsmål til en ”formuedeling”. Jeg kan ikke besvare dit spørgsmål uden at vide dette, samt at vide mere om jeres formueforhold. Du er velkommen til at kontakte mig direkte for en uforpligtende drøftelse. Med venlig hilsen

Kenneth

Hej, jeg ved ikke om du kan svare på dette, jeg blev skilt fra min hustru for et halv år siden, fandt ud af efter vi var flyttet til en ny by, at hun sås med en anden, og hun ville skille fordi hun beskyldte mig for det, jeg betaler så ægtefællebidrag hver mdr. men har så fundet ud af at hendes Kæreste er i hendes lejlighed næsten hele tiden og spiser med, samt han er med til at hente vores fælles barn i skolen og har sovet der 1 eller 2 uger afgangen, kan jeg godt kræve at jeg ikke længere skal betale ægtefællebidrag, da han jo efter min mening er gået i en form for forsøger rolle?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Kenneth Du vil kunne søge om bortfald af ægtefællebidraget hos Familieretshuset, hvis hendes nye forhold er af ægteskabslignende karakter. Det kan blive svært at påvise, hvor ofte han overnatter, og om de har fælles økonomi, så længe han reelt ikke bor hos hende. Det kan dog være forsøget værd, medmindre perioden, hvor du skal betale ægtefællebidrag snart udløber. Med venlig hilsen

Lisa

Hej, vi har et testamente hvor jeg har skilsmissesæreje og hvor huset er mit. Hvis vi ophæver dette testamente kan vi så dele overskuddet af huset som vi vil? Både hvis vi forbliver gift og hvis vi bliver skilt? Mvh Lisa

Peter

Hej. Vi blev i jan 20 skilt. Da vi var gift læste hun og fik Su, SU-lån mens jeg arbejded og fik løn. Den sidste tid begyndte jeg også at studere (feb2019) og fik SU, SU-lån Nu er hun færdig med at studere og SU lån skal påbegyndes afbetaling Vi havde ikke bodeling da vi blev skilt da vi ikke havde nogen formue. Jeg flyttede ud af fælles lejlighed vi lejede og hun beholdt bil, lejlighed og alt dens indhold Nu hvor der skal betales på hendes SU lån vil hun have at jeg skal betale en del af det. Jeg har jo også selv optaget SUlån da vi var gift. Hvordan står jeg i forhold til at betale af på hende lån? Hvis jeg vælger at gøre det, hvordan så med evt. renter tilkommet siden vi blev skilt? kh P

Christian

Hej. Der er fuldstændig særeje i ægteskabet. Min hustru optog gæld til køb af en bil til 300.000 kr. For at hjælpe hende med at nedbringe gælden i bilen, valgte jeg at betale 200.000 kr. af mine særejemidler til at nedbringe gælden i hendes særeje (bilen). Bilen er nu solgt til 50.000 kr. Er jeg berettiget til kompensation for de 200.000 kr. alternativt de 50.000 kr. eller et tredje beløb?

Britta

Hej. Jeg er 66 år og gift på 45- tyvende år. Gennen de sidste 25 år har jeg “stukket” lidt kontanter til side ca 40.000 kr. Jeg har altid været fuldtidsarbejdende. Vi har fælles økonomi. Kan jeg oprette en bankkonto uden min mands vidende? Kh Britta

Lotte

Hej. Jeg ejer et hus til værdi ca 2,4 mio. Jeg har en restgæld på 950.000 kr. Vi deler pt alle udgifter, også kreditlån. Min forlovede og jeg har lavet et testamente hvor der står at vi skal arve efter hinanden - vi skal giftes til sommer. Vi har dog indskrevet at mine børn skal arve 800.000 kr som er det beløb, jeg indbetalte, da jeg i sin tid købte huset. Hvis han dør før mig, og han skylder 300.000 kr på en bil, bliver denne gæld fratrukket før hans arv (pension og aktier)? Og dvs. at hans formue deles bagefter halvdelen til mig, og halvdelen til hans børn? Kan man lave ægtepagt, så man arver hinanden men ikke gælden?

Anja

Hej, min eksmand vil nu endelig sælge huset. Jeg har ikke boet i huset i syv år, og er ikke tryg ved den formidlingsaftale, han venter på, at jeg underskriver. Er det muligt at lave et juridisk dokument, der giver ham overskuddet/underskuddet ved salg selvom mit navn også står på skøde og lån? Anja

Mary

Min mand han sent til mig direkt skilsmisse uden lave en aftalt med mig. Vi blev gift 13 år siden i Spanien og boede de første 6 år i hans hus i Spanien til vi flyttede til Danmark 7 år siden, så de sidste 13 år af hans huslån var betalt med vores fælles økonomi. Derfor, vil jeg gerne spørge hvad er min ret med huset i Spanien?, siden Spansk lov giver mig ret til procent af huset der har været betalt de sidste 13 år, men jeg ved ikke hvad siger loven om det her. Skal hans hus i Spanien i vores nettodeling?

Hanne

Vi man har købt en ny campingvogn i 2021 vi har ikke afdraget på lånet men det bliver indfriet ved hussalg. Hvis den ene part vil overtage campingvognen skal den så værdisættes ud fra det en forhandler vil give eller det som den koster hvis man køber den hos en forhandler? Han har nogle dyre cykler som er købt for fælles midler kan han tage dem med eller skal de værdisættes?

Merete

I forbindelse med skilsmisse har min ex-manden ikke ind betalt til budgetkonto, Derfor er kreditforening og billån ikke blevet betalt. - jeg står også som skyldner for begge dele, men har betalt min del. Banken lukker nu af for, at jeg kan sælge min aktier. Er det tilladt?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Merete Jeg vil anbefale dig at få banken til at oplyse hjemlen til deres blokering. Det kan evt. bestå i en modregningsret – altså at de kan holde fast i tilstrækkelige værdier til at dække et underskud. Uanset at du har indbetalt din egen halvdel af ydelserne, hæfter I solidarisk, så du bliver også holdt ansvarlig for den manglende halvdel. Med venlig hilsen

Nataliia

Jeg har været gift i 18 år og vi har 2 børn og huset sammen. Jeg sendt ansøgning til skilsmisse den 31.07.2023 på grund af vold. Natten før vi skulle tilkalde politi fordi han var grov med mig og mit barn. Jeg fandt bolig og vi flyttede om 3 dage. Jeg har noget spørgsmål : Kan jeg klar bodeling proces uden advokat? Hvordan skal jeg oplyser min formue hvis jeg ejer 50% af huset men han bor der over nu og vil gerne beholde den? Bil han står alene som eje og han beholdt den også men lån står på os begge, er det så min gæld 50%. Indbo, jeg fik kun en seng med og noget brugte børnemøbler fra ikea. Hvor han beholdt alt det som har værdige, er det så hans formue? Tak for hjælpen

Heine

Jeg tror jeg ender med at blive skilt snart - jeg har 500,000 i banken men ellers ejer jeg ikke andet, vi bor til leje,jeg skylder 60,000 til gældstyrelsen vi har et barn . Min kone har job men hendes opsparing er omkring 50,000 nu vil jeg tro. Vi har været gift i 2 år. Vi har et barn på 6 år. Mine kone var imod særeje da jeg havde det mest af min opsparing inden jeg mødte hende. Hvor står jeg ? skal der bare deles ved lige over ved en skilsmisse ? det er mig der har betalt alle udgifter de sidste 6 år, min kone har kun arbejdet lidt og de penge har hun brugt på sig selv og ikke husholdning. Jeg tror ikek jeg kan få lov at beholde min opsparing men jeg har ikke lyst at hun have 1/2 ..`

Helene

Min søster skal gå fra sin samlever som sidder med al formue vedrørende hys. Huset står i hans navn. De har 3 børn sammen. Hvilke rettigheder har hun og hvordan kan hun komme videre uden at tabe så at sige alt på gulvet?

Sandra

For 3 år siden flytte min kæreste og jeg ind i hans hus, som han selv havde købt og betalt for egen formue. Det er kun hans navn, som står på skødet og hans navn er på gældsposten ved Realkredit og bank. Vi blev gift sidste år og pga diverse omstændigheder, kom jeg ikke på skødet. Nu er jeg flyttet i lejlighed med min søn, som jeg har fra tidligere ægteskab. Mit spørgsmål er: Skal jeg betale penge til gæld på huset, som min mand bor i også selvom jeg ikke bor der mere? Gælden har aldrig været min og jeg ejer intet, hvis min mand vil sælge huset - hvad han overvejer. Det er ikke planen at vi skal skilles, men at vi skal bo hver for sig, da vi vil prøve at redde ægteskabet.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Sandra Tak for din henvendelse. Så længe I ikke skal skilles, er det et spørgsmål om gensidig forsørgelsespligt. Hvis din mand er vandt til at betale udgifterne til huset, vil det være naturligt og i overensstemmelse med den gensidige forsørgelsespligt at det fortsætter sådan. I bør dog drøfte jeres økonomi igennem, så det ikke ender med en skilsmisse pga. uenighed om udgifter eller aktiver. Med venlig hilsen

Tina

Min mand har et enkeltmandsfirma hvor jeg de sidste 8 år har arbejdet som medarbejdende hustru. Sagen er at jeg de sidste par år ikke har trives og at jeg gerne vil skilles. Grunden til at jeg ikke har gjort det er alt det økonomiske i det. Hæfter jeg på hans firma økonomisk fordi jeg har været med arbejdende hustru ? Jeg frygter at han går konkurs hvis jeg ikke længere er der til at holde styr på det. Endvidere er han typen der ved skilsmisse vil være hård og kræve alt hvor jeg egentlig bare ønsker vi kan være fair. Vores hus står i mit navn og så har vi to udlejningshuse i hans. Er det blot den der ejer huset der får det? Jeg har jo ingen indtægt ved skilsmisse- dog medlem i a-kasse.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Tina Tak for din henvendelse. Hvis I ikke har særeje, skal I dele jeres samlede nettoværdier med hinanden, uanset hvem der ejer aktiverne. Det gælder også fast ejendom og en eventuel markedsværdi af hans virksomhed. Som ansat i hans firma er du beskyttet af de ansættelsesretlige regler, så enten kan du selv sige op eller lade ham opsige dig med det dertil gældende opsigelsesvarsel. Du har ret til løn i opsigelsesperioden. Det kan være en god idé at kontakte en lokal advokat, som kan sørge for at jeres bodeling bliver retfærdig. Held og lykke med det hele. Med venlig hilsen

Ditte-Maria

Hej Mie Vi er pt kærester og samlevende siden 2008. Min kæreste er dødeligt syg nu. Vi overvejer giftemål. Jeg ønsker dog min og hans økonomi som særeje både tilbage i tid samt fremtidig. Kan dette ske via en ægtepagt ? Kæresten siger nemlig at når man først giftes har man fælleseje på al fremtidig indtægt. Han går nok snart på nedsat indkomst. Så jeg ønsker jo ikke at vores datter skal arve noget af det jeg selv pt. tjener og lever af når min kæreste eller kommende mand måtte dø. Hun skal helst kun arve af det som han får som indkomst. Vh. Ditte

Mie Rahbek Thomsen

Hej Ditte Tak for din henvendelse. Det gør mig ondt, at din kæreste er så syg. I bør kontakte en lokal advokat, som kan hjælpe jer med at sikre sig, at I har indrettet jer bedst muligt økonomisk. Hvis I ønsker at gifte jer, kan I sagtens lave en ægtepagt med særeje for både nuværende og fremtidige aktiver, hvis I er enige om det. Alt det bedste til jer. Med venlig hilsen

Janni

Jeg har et spørgsmål jeg har boet sammen ned min kæreste i 19 år. Vi er ikke gift. Men er der regler der. Jeg har nemli lagt alle mine penge i dette hus. Hilsen janni

Mie Rahbek Thomsen

Hej Janni Som udgangspunkt foretages der ikke bodeling, hvis man ophæver et samliv, hvor man ikke har været gift. Hvis du har betalt større beløb til din kærestes ejendom, vil du evt. kunne have krav på at få pengene tilbage helt eller delvist, men det afhænger helt af de konkrete omstændigheder. Det nemmeste vil være, hvis I selv aftaler nærmere omkring det – evt. ved at lave et gældsbrev fra din kæreste til dig, så du har krav på et bestemt beløb, hvis I skulle gå fra hinanden. Med venlig hilsen

Irsa

Hej Mie Min mand og jeg er lige blevet gift. Jeg har to børn fra tidliere ægteskab - min mand har ikke nogen børn. Han ejede huset inden vi blev gift - har ikke lavet særeje - vi har lagt lån om og står nu begge på lånet - men jeg står ikke på skødet. Kan det være en fordel for os at jeg ikke kommer med på skødet - hvis jeg eks. dør først i forhold til tvangsarv til mine børn - vil friværdi så holdes uden for boet som skal gøres op i forhold til tvangsarv - og ved skilsmisse - som vi selvfølgelig tænker ikke sker - hvordan står jeg så i forhold til friværdien i boligen - når jeg ikke er med på skødet

Mie Rahbek Thomsen

Hej Irsa Da I ikke har nogen ægtepagt/særeje, vil ejendommens værdi og alle andre værdier skulle deles mellem jer ved skilsmisse eller dødsfald, medmindre din mand har særeje på anden vis, eks. ved arv eller personskadeerstatning. Det gør i den henseende ikke nogen forskel, om du står på skødet. Det kan være en god idé at kontakte en lokal advokat, hvis du ønsker at drøfte det mere indgående. Med venlig hilsen

Tobias

Hej. Min kæreste har en enkeltmandsvirksomhed hvor hun er ved at gå personligkonkurs, kommer til det til at gå ud over mig og børnene? Og hvad kan man evt. gør for at sikre sig mod dette? Mvh Tobias

Linda

Arv efter vores mor. Kan min mors ægtefælle ( som ikke er vores far) trække op til 800.000 ud af boet før der skal skiftes med os ?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Linda Det er korrekt, at der gælder en form for tvangsarv for ægtefæller (ægtefælleudlæg), hvorefter de kan udtage i alt kr. 850.000. Det er dog inkl. ægtefællens egen bodel samt udbetalinger fra jeres mors livsforsikringer og pensionsordninger. Hvis I er utrygge ved bobehandlingen, kan I bede Skifteretten om at boet behandles af en bobestyrer. Så er I sikre på, at alt går rigtigt for sig. Med venlig hilsen

Jes

Hej Mie Jeg har været gift med min kone i små 4 år noget sammen 7 år, men nu skal vi skilles. Jeg har et hus som jeg har haft i 17 år. Vi har delt økonomi,jeg har betalt alle udgifter på hus, forsikringer osv, hun har betalt husholdning. 1.? Hun vil have hustrubidrag, jeg har lidt højre løn end hende, men begge alm lønninger. 2.? Kan hun kræve noget af huset, der er max 100.000 i friværdi pga renovering osv. Mvh Jes

Mie Rahbek Thomsen

Hej Jes Tak for din henvendelse. Hvis din kone selv tjener ca. 350.000 årligt, er hun ikke berettiget til hustrubidrag. Hvis hun tjener mindre end det beløb, vil hun typisk kun kunne få hustrubidrag, hvis det er ægteskabets skyld, at hun ikke har større indtægt. Det vil som udgangspunkt kunne være tilfældet, hvis ægteskabet har været længerevarende, og hvis hustruen eks. har passet hus og børn, og dermed ikke har været tilknyttet arbejdsmarkedet. Ud fra din beskrivelse lader det derfor ikke til, at din hustru vil være berettiget til hustrubidrag. Hvis du ikke har særeje, enten via ægtepagt eller eks. fra arv eller gave, vil ejendommens friværdi være omfattet af delingsformuen. Som udgangspunkt skal I dele summen af hver jeres nettoaktiver ved bodelingen. Det gælder også selvom du har ejet huset før I blev gift. Det går dog begge veje, så hun skal også dele sine værdier med dig. Med venlig hilsen

Mmm

Hej, jeg har arvet 1,3 millioner fra min mor for fem år siden. Det er givet som særeje til mig. Jeg har brugt nogle af pengene over de år sammen med min mand, da vi længe har haft fællesøkonomi. Nu skal vi skilles. Er det resterende beløb (en lille million) så stadig mine 100%? Jeg har et andet spørgsmål, hvis svaret er ja:)

JLI

Hej Mie Må Familieretshuset dele min "årsindtægt" med min ex-kone i afgørelsen, når hun søger uddannelsesbidrag til vores fælles søn. Jeg har frabedt mig det, men de afslår at hemmeligholde den. Jeg tænker det er noget meget personligt og kan måske være beskyttet af GDPR, men det er et studie for sig.

Mie Rahbek Thomsen

Hej JLI Tak for din henvendelse. Stillingtagen til børnebidrag mm. er afhængigt af indtægten hos den forældre, som skal betale bidraget. Derfor er din indtægt relevant for afgørelsen om bidrag, om som følge heraf vil oplysningen tilgå din ekskone. Umiddelbart mener jeg derfor ikke, at Familieretshuset har overtrådt reglerne om håndtering af persondata ved at skrive din indtægt ind i afgørelsen. Med venlig hilsen

Jk

Hej Jeg er gift med udenlandske kvinde som har været mig utro. Vi har ikke lavet en ægtepagt. Vi har endnu ikke været gift i fem år. Hvis jeg kræver skilsmisse, vil jeg skulle dele min formue, hus og bil med hende? Alt står kun i mit navn.

Mie Rahbek Thomsen

Hej JK Som udgangspunkt skal I dele jeres formuer ligeligt. Muligheden for skævdeling kan evt. blive relevant, men det vil være afgørende, om I har blandet jeres økonomi sammen. Derudover foretages der en konkret vurdering i den enkelte sag. Skævdeling er altså ikke udelukket, men kontakt gerne er lokal advokat, som kan rådgive dig om dine muligheder. Med venlig hilsen

Elisabeth Kristine

Min mand og jeg diskuterer ofte dette. Efter 25 års ægteskab, hvor firma er hans fuldstændige særeje (noget som han købte 10 år efter vi blev gift) har arbejdet sig op og tjent rigtig mange penge, imens jeg har har passet hus, mand og børn, ændrede forholdene til, at indtjening/salg af firma var hans skilsmissesæreje og hus og sommerhus blev fælleseje. Vi har lavet ægtepagt og det er tinglyst, nu kræve, at jeg underskriver et gældsbrev på halvdelen af det husene har kostet. Han mener, at, når man ikke har bidraget økonomisk til husene og han har betalt det hele (huse og udgifter) og stadig gør, så også skal have det hele dækket ind, hvis jeg går ud af døren. Hvordan er jeg egentlig stillet ?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Elisabeth Kristine I et ægteskab er der gensidig forsørgelsespligt. I har indrettet jer således, at du har taget dig af hjem og børn, så han havde mulighed for at tage sig at sit firma. Begge dele har værdi. Ejendommene er ikke omfattet af ægtepagten, og du skal endelig ikke underskrive et gældsbrev eller andet, som ændrer på jeres nuværende retsstilling. Som det er nu, har du ret til halvdelen af værdien af jeres delingsformue (alt der ikke er særeje), og det ser jeg ingen grund til at du skal ændre på. Underskriv derfor intet, uden at have drøftet det med din egen advokat. Med venlig hilsen

Angie

Hej Mie Jeg er gift for 8 år siden. Vi blev gift, før vi købte et hus, men huset stå i min mands navn og en bil. Min man har en søn på 13 år, og vi har fælles 3 børn sammen. Hvad kan ske, hvis vi bliver skilt? Bliver huset fordelt 50/50? Hvis han skriver testamente, at jeg ejer huset, hvis han dør først, skal huset fordeles mellem hans søn og vores fælles børn?

Annette

Kære Mie. Jeg får en større arbejdsskade erstatning udbetalt ( ca 450000 kr. Jeg er førtidspensionist som følge af skaden,og min mand folkepensionist. Vi har altid haft hver sin økonomi, og hver især betalt til den fælles husholdning. Vi har haft hver sin konto og pensionsopsparinger osv. Jeg modtager beløbet på en kreditorbeskyttet konto. Har min mand krav på at vide beløbets størrelse ? Mvh

Mie Rahbek Thomsen

Hej Annette Tak for din henvendelse. Din mand har ikke krav på at kende beløbets størrelse på nuværende tidspunkt. Hvis I engang skal skilles, vil han dog kunne kræve dokumentation for typen af erstatning samt renter. Det skyldes, at erstatninger af personlig karakter kan holdes uden for en bodeling, men erstatning som tabt arbejdsfortjeneste og renter skal regnes med i bodelingen. Med venlig hilsen

Bodil

Vi er et ægtepar der har været gift i 56 år. Vi bor i et gammelt hus som bliver meget svært at sælge, derfor tænkte vi på, om vi kan overdrage huset og den gæld der er i huset, til den ældste ægtefælle. Vi går her ud fra at ældste dør først. Det er selvfølgelig med henblik på at længstlevende ikke skal stå med en stor gæld som umuligt kan betales tilbage ud af en folkepension.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Bodil Tak for din henvendelse. Det vil blive meget vanskeligt, for gældsovertagelse skal godkendes af banken, og det kan jeg ikke forestille mig, at de vil gå med til. Derudover kan man aldrig vide, hvad fremtiden bringer. Hvis gælden en dag bliver realiseret ved salg af huset, så vil I ikke kunne betale af på gælden, hvis I ikke har midler til det. Med venlig hilsen

Piter

God eftermiddag Mia! Min kone og jeg har været gift i 1 år og 8 måneder, det skete, at vi ikke kommer sammen, og jeg vil gerne skilles, men jeg har et hus på kredit, jeg betaler alt og lån og forsikring og forbrugsregninger, der er også en bil, den har jeg købt.I en skilsmisse er alt delt 50/50? Hun beder om, at jeg først ansøger om skilsmisse til september. Hvor mange år skal vi være gift for at ejendommen skal deles? MANGE TAK

Mie Rahbek Thomsen

Hej Piter, Tak for din henvendelse. Der kan ske skævdeling ved skilsmisse inden for 5 år. Det kræver dog både, at det er åbenbart urimeligt at dele jeres formuer lige og at den væsentligste del af jeres fællesformue tilhørte dig, da I blev gift. Udover at kigge på længden af jeres ægteskab, vil man derfor også inddrage i vurderingen om I har haft et økonomisk fællesskab både før og under ægteskabet. Udgangspunktet er dog, at der skal ske fuld bodeling fra første dag man er gift. Skævdeling er derfor en undtagelse til hovedreglen. Med venlig hilsen

Henrik.

Mig og min kæreste har været samme i 7 år. Men er ikke gift, men har 2 børn. Jeg har 2 virksomheder, som aps, der om er 100 procent ejet af mig. Et drift selskab med nogle ansatte og et holdig hvor jeg har ejendomme i. Der er ikke lavet noget særeje på noget af det. Hvordan står jeg, hvis vi bliver uvenner og går fra hinanden? Kan hun gøre krav på noget som helst fra mine virksomheder, når vi ikke er gift?

Ane

I forbindelse med separation ønsker min mand og jeg at lave en skævdeling i bodelingen til fordel for mig, så jeg kan blive boende i vores fælles hus sammen med børnene, ved at jeg køber ham ud til en fastsat pris for huset som er lavere end en faktisk salgspris. Vil nogle af os blive beskattet af denne skævdeling? Alternativt bliver jeg mødt af at skulle betale markedsleje for hans andel af huset - hvordan fastsættes markedslejen? og kan huslejen reduceres hvis min eksmand fortsat ønsker at komme fast i huset og være sammen med børnene?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Ane Tak for din henvendelse. En skævdeling i bodelingen vil ikke udløse en beskatning. Alternativt kan din mand have et beløb til gode, som kan lyses som pant i ejendommen. Så vil han få sit tilgodehavende, når du engang måtte sælge ejendommen. På den måde undgås skævdeling, og du vil stadig kunne blive boende i huset. Hvis I til gengæld fortsætter med at eje ejendommen i fællesskab, er det korrekt, at han vil blive beskattet af lejeindtægten. Markedslejen vil kunne fastslås af en lokal ejendomsmægler. Hvis huslejen reduceres ud fra den nævnte begrundelse, er det ikke sikkert, at SKAT er enig i det, så der risikeres beskatning af fuld husleje og beskatning af gavemomentet hos dig. Med venlig hilsen

Ja

If I have given my wife so many golden and diamond gifts on our anniversaries for example. total cost exceeds around 35k DKK. would these be included as divided property after divorce?

Pia

Min mand er varetægtsfængslet og vi ejer et hus sammen. 1. Kan jeg sælge huset inden retssagen og derved sikre at jeg får alle penge for salget? 2. Hvordan er jeg stillet hvis han bliver dømt i forhold til hus, bil osv. 3. Kan “staten” gøre krav på hans andel/friværdi hvis han bliver dømt? På forhånd tak

Mie Rahbek Thomsen

Hej Pia Tak for din henvendelse. 1) Værdien er den samme uanset om I har en friværdi i ejendommen eller et salgsprovenue i kontanter. Salg hjælper derfor ikke. 2) Hvis din mand får gæld til det offentlige, som han ikke kan betale, kan det offentlige subsidiært søge sig betalt via dine aktiver. Det gælder dog kun så længe I fortsat er gift. 3) Gæld til det offentlige kan søges betalt ved udlæg i eks. fast ejendom, bil eller andre aktiver. Med venlig hilsen

Jytte

Hvis min mand og jeg flytter hver for sig uden at blive skilt, hvordan er vi så stillet? For vi boligstøtte og fuld pension ?

Jam

Hvordan står jeg ved skilsmisse når min mand har kunnet spare sin indtægt op i sin virksomhed fordi vi har levet af min løn. Vi har fælleseje, og i udgangspunktet deles virksomhedens værdi nu halvt. Kan jeg retsligt kræve en anden fordeling fordi jeg har bidraget til overskuddet i hans virksomhed?

Steffen

Hej Mie. Jeg skylder 250.000 i skat som nu er overdraget til gældsstyrelsen. Min kone og jeg har en ægtepagt fra 1991 med fuldstændigt særeje. Betyder det så, at min kone ikke kan hæfte for gælden? Mvh Steffen

Mie Rahbek Thomsen

Hej Steffen Jeres ægtepagt har kun betydning for jer internt. Den påvirker ikke kreditorerne. Hvis gælden er stiftet under jeres ægteskab, kan skal foretage udlæg i din kones aktiver, hvis de ikke kan få gælden indfriet hos dig. Offentlige kreditorer kan søge sig fyldestgjort hos skyldnerens ægtefælle, men det kan banker og andre ikke-offentlige instanser ikke. Med venlig hilsen

Kirsten

Hej Må min mand bo i et hus ejet af kun mig uden at betale husleje til mig? Og må min datter og hendes familie bo sammen med ham uden at betale husleje til mig? De betaler de faktiske udgifter (ejendomsskat, el og vand).

Peter

Hej Mie. Mit og min kones sommerhus står kun i mit navn, men nu ønsker jeg at hun ligeledes står som ejer. Er det muligt, og så fald hvordan er proceduren for det?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Peter Tak for din henvendelse. Det kan gøres ved en tinglysningsmæssig registrering, så din kone også fremgår som ejer på skødet. En advokat kan sagtens hjælpe jer med det. I skal være opmærksomme på, at der skal betales tinglysningsafgift med 0,6% af halvdelen af sommerhusets værdi + kr. 1.850. Hvis der er gæld i sommerhuset, skal I drøfte det med jeres bank, ligesom din kone skal angives som debitor på gælden. Med venlig hilsen

Erik

Vi er blevet skilt og skal dele boet 50/50. Størstedelen af vores aktiver ligger i anpartsselskaber. Er det korrekt, at vi hver især ved opgørelsen af vores selskabers værdi skal medregne selskabsskatten ved en realisation af aktiverne og dernæst også (en del af udbytteskatten)

Ece

Hej Mie Hvordan kan jeg få min mand til at tage del i udgifterne. Især vores husleje som er på 8000 kr. ville jeg gerne han tog del i, men det vil han ikke. Vi har været gift i 10 år har et barn sammen og han fik sin egen personlige konto for to måneder siden, hvor vi før havde en fælleskonto, hvorfra udgifterne blev trukket fra. Jeg har snakket med boligselskabet og de siger, at de ikke kan splitte huslejen over i to, da vi begge har skrevet under på at vi begge er lejere af lejligheden, og at vi selv skal snakke om det. Men han vil ikke koorporere hertil, så hvad gør jeg. For ønsker heller ikke at lade mig skille da vi har et barn sammen. Kan man gøre noget juridisk uden separation?

Tue

Hej Mie Mine ekskone og jeg har solgt vores hus med et stort overskud. Vi har besluttet at min ekskone får alt overskuddet. Jeg har optaget en stor gæld som jeg ikke kan afdrage på. Kan kreditorer komme efter min ekskone for at have taget alt overskud fra hussalget da vil anse 50% af overskuddet for at være mit?

Jens

Kære Mie Min kæreste og jeg skal giftes og bor hver for sig. Det skal vi stadig forsætte med et godt stykke tid og vi har sågar planer om at købe enten en andel eller ejerlejlighed sammen, men hvor hun bor der og jeg bor i mit eget hus. Hvordan vil vi blive stillet rent skattemæssigt og vi får begge ekstra børnebidrag, da vi er enlige på adressen og begge har børn fra tidligere og ekstra beskæftigelsesfradrag. Vil det ændre sig, når vi gifter os? Ved køb af ekstra bolig, er det bedst at købe sammen før eller efter vi er blevet gift eller betyder det ikke noget. Jeg kommer med en formue ind i ægteskabet og ved en evt. skilsmisse, hvad skal jeg være opmærksom på? Mvh Jens

Kim

Hej Mie Min hustru har fået en arv fra sin far og den har hun så særeje på. Hvordan kan det være, at jeg så ikke får ældrecheck på det grundlag. Den arv er jo ikke min, men kun min hustrus. Så at kalde det min formue, er jeg uforstående over for. Mvh kim

Allan

Hej Mie Hvis man er gift uden særeje og testamente, og den ene part dør, hvordan er man så stillet hvis der i banken findes tre konti? Én med begges cpr nummer registreret, og to med hvert sit cpr nummer registreret. Bliver alle konti spærret ved den ene parts dødsfald? Eller kun dem med den afdøde part cpr nummer registreret? Vil den overlevendes konto være undtaget arvefølge? De bedste hilsner, Allan

Mie Rahbek Thomsen

Hej Allan, Tak for dine henvendelse. De kontoer, hvor den afdødes cpr. nr. er registreret, vil blive spærret, indtil boet er udleveret. Den konto, hvor det kun er den længst levendes cpr. nr. der er registeret, vil ikke blive spærret. Værdien af denne skal dog indgå ved bodelingen, idet det er halvdelen af jeres fælles nettoaktiver, som indgår i dødsboet og falder i arv. Med venlig hilsen

Ralf

Hej Mie Min kone og jeg har været gift i 51 år, har kun fælles børn og har fælleseje. Vi har oprettet gensidig fremtidsfuldmagt og med en af vore børn som fuldmagtshaver, hvis vi begge bliver ude af stand til at disponere. For 45 år siden købte vi hus, som i dag er gældfrit. Der er kun min underskrift på skødet, selvom det pantebrev, der samtidigt blev oprettet til sælger bærer begges underskrifter (pantebrevet er for længst aflyst). Vi har ingen gæld. Vi har ingen tanker om skilsmisse eller lignende. Hvis vi ønsker, at min kone også skal stå på skødet som ejer, hvordan gør vi så det - og koster det nogle afgifter ? Hvilke fordele opnås ved at vi begge står på skødet ?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Ralf I jeres tilfælde opnår I ikke nogen særlig juridisk fordel, ved at din kone kommer på skødet. Skulle I gå fra hinanden, vil du lige nu have fortrinsret til at beholde ejendommen, men selve værdien af ejendommen skal stadig deles mellem jer. At være på skødet er vigtigere, hvis der er gæld i ejendommen, som ikke-ejeren også hæfter for, samt hvis ejerægtefællen kan have anden gæld eller ved særeje. Skulle I ønske at ændre tinglysningen, er I velkomne til at kontakte mig. Det koster 0,6% af halvdelen af ejendommens værdi i variabel tinglysningsafgift og kr. 1.850 i fast tinglysningsafgift. Derudover et salær for sagsbehandlingen. Det bliver altså forholdsvis dyrt at ændre skødet uden nævneværdige fordele. Med venlig hilsen

Jan

Hej Mie Min kone og jeg har ikke boet sammen i over 10 år. Vi har to ejendomme hvor vi har boet hver især. Kan jeg bo på den ejendom, hvor min kone bor, i en campingvogn, det er jo også min ejendom. Bliver der ændringer på vores pension? De bedste hilsner Jan

Mie Rahbek Thomsen

Hej Jan Tak for din henvendelse. Der kan være forbud mod opstilling af en campingvogn i grundejerforeningsvedtægter, lokalplanen eller andet, ligesom den af hensyn til brandsikkerhed skal have en vis afstand til skel. Hvorvidt I vil blive betragtet som samlevende i forhold til pensioner kan jeg ikke svare på. På papiret kan en sådan løsning godt lyde som omgåelse, men hvis I selv kontakter jeres kommune omkring løsningen, er det ikke sikkert, at det vil blive et problem. Med venlig hilsen

Kim

Hej Mie Jeg har et spørgsmål om hvordan min kones situation er, hvis jeg dør før hende. Vi investerer begge f.eks. hos Nordnet, men kontoen står i mit navn. Vi har lavet testamente, men ved ikke om hun automatisk arver kontoen? Venlig hilsen Kim

Mie Rahbek Thomsen

Hej Kim En ægtefælle arver i henhold til arveloven. Hvis du har børn og dør først, vil hun arve halvdelen, og dine børn den anden halvdel til deling. Det kan ændres ved at oprette et testamente. Hvis kontoen i Nordnet står i dit navn, tilhører værdien din bodel. Hvis I ikke har oprettet en ægtepagt, har I dog delingsformue, så jeres nettobodele skal deles ved skilsmisse eller dødsfald. Jeg vil anbefale jer at kontakte en advokat, så I kan undersøge jeres muligheder. I er velkomne til at kontakte mig på mirt@advodan.dk. Med venlig hilsen

Sanne Marie

Hej Mie Min ægtemand har en virksomhed, hvor han har kautionsforpligtigelse på 1 mill. Kautionsforpligtigelsen er ikke udløst, da virksomheden stadig er aktiv. Hvor mange år gælder en kautionsforpligtigelse? Kan banken tage en kommende formue til at dække denne kautionsforpligtigelse? Herunder også min halvdel af formuen? På forhånd tak Mvh Sanne Marie og ægtemanden

Anders

Hej Mie. Min kone og jeg skal skilles og er enige om en ren bodeling på 50/50. Vi kommer begge ud med positiv bodel. Jeg optog i 2020 et anfordrings lån på 500.000 fra mine forældre som blev brugt på bil og terrasse. Min bodel bliver derfor 500.000 mindre i tilfælde af skifte ved forældres død. Kan jeg kompenseres med 250.000 kr. fra min ekskones bodel? Gør det nogen forskel hvis anfordringslånet eventuelt var nedskrevet, efter modtagelse af pengegaver fra min forældre, i form af gavebreve, hvor der står at gaven er særeje til mig? mv Anders

Mie Rahbek Thomsen

Hej Anders Tak for din henvendelse. Anfordringslånet skal medtages som passiv i din bodel allerede nu og ikke først ved dine forældres død. Hvis du derudover har aktiver/kontanter, som dokumenterbart er modtaget som særeje, skal de ikke medregnes til din bodel som aktiver. Afgørende for dette er, om det ved gaveoverdragelsen blev givet som særeje. Med venlig hilsen

Anne

Hej Mie Jeg ejer en andelslejlighed med min kæreste/samlever. Vi ejer 50/50 og har et lån sammen. Vi bor i lejligheden sammen med vores børn. Han har en enkeltmandsvirksomhed, som desværre står til at skulle erklæres konkurs og han hænger på en lejekontrakt 1 år, hvilket betyder han kommer ud med en gæld på knap 500.000 kr. til Erhvervsudlejning. Han skylder i forvejen 120.000 kr til SKAT pga manglende selvangivelser m.m.. Vil kreditor eller SKAT kunne kræve at han sælger sin andel i lejligheden?? - Banken ønsker ikke at hjælpe pga husstandens samlede økonomi (min kæreste har ikke haft nogen særlig indtjening de seneste 2 år)…

Mie Rahbek Thomsen

Hej Anne Tak for din henvendelse. Kreditor vil kunne foretage udlæg i din kærestes andel af andelslejligheden, men det vil rent praktisk ikke være hensigtsmæssigt for kreditorerne at kræve andelen tvangssolgt. Der er ingen købere til en ideel andel af en andelsbolig, så det har de ingen interesse i. Jeg vil anbefale din kæreste at arbejde på at finde en ny lejer til lejemålet, så hans gæld bliver reduceret. Med venlig hilsen

Sus

Hej Mie - Min mand har en livsforsikring som udbetales hvis han lever når han fylder 70. Nu skal vi skilles, og det er kommet frem at han har belånt sin police i et police lån på kr. 100.000. Nu hævder han det er personlig gæld som skal reducere hans bodel - jeg tænker mere der er tale om en tidlig udbetaling af egne penge hvor gælden ikke skal indregnes ved bodelingen. Hvad er korrekt? /Sus

Rikke

Hej Mie Min mand og jeg ejer et hus sammen. Vi har begge et fælles lån i huset. Men min mand har taget lån i hans eget navn mod min vilje til dyre biler. Jeg har stort behov for tryghed og han ødsleri med lån til biler gør mig nervøs. Jeg er bange for at komme til at hæfte for hans gæld eksempelvis hvis han skulle gå bort? Hvordan er jeg stillet? Vh Rikke

Mie Rahbek Thomsen

Hej Rikke Tak for din henvendelse. Din mand hæfter selv for sine lån. Dog vil de påvirke hans bodel, dvs. hans samlede nettoaktiver. Hvis din bodel er større end hans, vil lånene derfor få indirekte betydning for dig ved skilsmisse eller død, idet du vil skulle aflevere mere i boslod til ham, end han skal aflevere til dig. Bliver han insolvent, så hans gæld overstiger hans aktiver, vil du ikke hæfte for hans gæld ved dødsfald. Du vil dog stadig skulle indbetale halvdelen af dine nettoaktiver (boslod) til boet, og på den måde vil du indirekte kunne være med til at indfri kreditorerne. Hvis I kan blive enige om det, kan I oprette en ægtepagt, så du/I får særeje over egne aktiver. Derved vil du kunne undgå at skulle afgive værdier til ham/hans dødsbo, hvis du ejer mest. I bør rådføre jer med en advokat, som konkret kan rådgive jer om jeres muligheder. I er velkomne til at kontakte mig på mirt@advodan.dk. Med venlig hilsen

Eva

Hej Mie Min søsters mand - min svoger, er inden for kort tid blevet meget hårdt ramt af cancer, hvilket betyder at det nok er realistisk, at få "orden" på diverse papirer mens han stadig er "ved sine fulde fem". De har ingen fællesbørn, men vi svoger 2 voksne børn af første ægteskab. Min svogers forhold til sine børn er ikke det bedste, så han er bekymret for, om de vil lade min søster sidde i uskiftet bo, men i stedet vil kræve deres del af arven efter deres far, hvilket vil stille min søster dårligt. De har for mange år siden skrevet testamente, men her indført særeje. Og det er vel ikke smart nu, hvor de ønsker at hans børn kun skal have absolut minimum efter deres far. Hvad bør de gøre ??

Mie Rahbek Thomsen

Hej Eva Tak for din henvendelse. Din svoger har mulighed for at begrænse særbørnenes arv til tvangsarv ved at ændre testamentet. Det er også muligt at lade dem arve mere, hvis din søster går bort som den længstlevende, såfremt de har samtykket til uskiftet bo. Det kan give en motivation for at acceptere uskiftet bo, hvis det er den bedste løsning for din søster og svoger. De bør rådføre sig med en advokat, som konkret kan kigge på deres ønsker og behov. De er eventuelt velkomne til at kontakte mig på mirt@advodan.dk. Med venlig hilsen

Sanne

Hej Mie Min mand og jeg har købt hus og står begge på skødet. Kan han give mig sin del af huset? Dvs. jeg står 100 procent på skødet? Skal banken og kreditforeninger Indblandes? Vi har jo stadig fælles lån, eller skal jeg godkendes for at stå 100 procent på skødet?

Leo

Tak for en interessant artikel. Jeg har et spørgsmål, som jeg ikke umiddelbart kan finde svar på. Jeg er desværre på kontanthjælp og nu er min ægtefælles far død. Der er et testamente som siger, at det min ægtefælle arver, skal være særeje. Betyder det, at jeg stadig vil modtage kontanthjælp, da jeg ikke får adgang til arven? Eller vil den blive indregnet som formue uanset hvad?

Camilla

Hej Mie Hvis man ikke er gift men har fælleseje på et sommerhus. Hvordan fordeler man det, når vi skal hver til sit? Skal den, der vil beholde sommerhuset, betale den anden ud eller?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Camilla Ja, hvis I går fra hinanden, skal I blive enige om, hvem der evt. skal overtage sommerhuset. I skal så have huset vurderet, og den der vil overtage skal dels overtage lånene og dels betale halvdelen af friværdien til den fraflyttende part. Skal huset sælges, skal I dele salgsprovenuet. I kan med fordel oprette en samejeoverenskomst som kan angive fremgangsmåden og tage højde for andre problemstillinger ved samlevendes sameje. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du ønsker at drøfte det nærmere. Med venlig hilsen

Susanne

Hej Mie Min mand og jeg har været gift ca 50 år, og ejer, efter hussalg en formue på ca 3 mio kr., og har fælleseje og ingen gæld. Bor til leje med dyr husleje. Nu skal min mand på plejehjem. Er det muligt at overføre det meste af formuen til mig, så han har mulighed for at få boligsikring mv. Min mand er åndsfrisk og enig i at jeg skal eje formuen.

Glenn

Hej Mie Jeg står som ejer af mit andelsrækkehus og har lavet særeje inden jeg blev gift med min russiske kone. Nu skal vi skilles og jeg ønsker ikke hun skal bo i huset mere, må jeg “smide” hende ud eller har krav på at blive boende indtil skilsmissen er truffet igennem? Mvh Glenn

Mie Rahbek Thomsen

Hej Glenn Da du har særeje på ejendommen er der ikke tvivl om, at hun skal forlade ejendommen. Når I først er skilt, har du ikke længere gensidig forsørgelsespligt i forhold til hende, og du kan derfor godt kræve, at hun flytter. Det vil være fint at give hende et rimeligt varsel. I forbindelse med skilsmissen skal der tages stilling til, om du skal betale ægtefællebidrag til hende. Hvis du har brug for rådgivning i den henseende, er du velkommen til at kontakte mig direkte. Med venlig hilsen

kirsten

Hej Mie Jeg kender et tysk ægtepar bosiddende i DK i 3 år. Han arvede penge efter sin mor og købte et hus i DK for pengene. Har hun noget krav på huset ved skilsmissen? Det er også skrevet i skødet, da det er normalt i Tyskland.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Kirsten Det kommer helt an på, hvilke formueretslige regler, der gælder for dine venner. Hvis det er danske regler der gælder, vil nettoværdien af ejendommen som udgangspunkt skulle indgå i en bodeling. Hvis de har ægtepagt med særeje, eller hvis hans mor har gjort arven til særeje for ham, kan ejendommens værdi holdes udenfor. Hvis det er tyske regler der gælder, vil jeg anbefale, at de kontakter en tysk advokat, så de kan få oplyst retsstillingen. Med venlig hilsen

Rikke

Hej Mie Vi er gift og har en udlejningsbolig i mit navn, men hæfter vi ikke begge for evt. økonomi i den, nu hvor vi er gift?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Rikke I et ægteskab har I særråden og særhæften. Det betyder, at hvis ikke din mand står som debitor på lånet, så føres ejendommens værdi og restgæld kun i din bodel. Skal I skilles eller hvis én af jer dør, skal I dele jeres nettobodele. Dermed bliver det en fordel for din mand, hvis der er friværdi i ejendommen. Er der mere gæld end værdi, vil din bodel blive reduceret eller måske endda gå i minus. Han vil så ikke skulle betale halvdelen af gælden, men til gengæld får han heller ikke noget fra din bodel, men skal selv betale halvdelen af sin bodel til dig. Hvis I ønsker en anden retsstilling, kan I lave en ægtepagt, så ejendommen ikke skal inddrages i en bodeling mellem jer. I er velkomne til at kontakte mig, hvis I ønsker at drøfte det yderligere eller vil have lavet en ægtepagt. Med venlig hilsen

Jeanette

Hej Mie Min mand og jeg er lige blevet skilt, men tænker på at gifte os igen måske.. han har en masse gæld og jeg ejer et kolonihavehus.. Hvordan sikrer jeg, at jeg ikke bliver ramt f.eks. hvis fogeden kommer? Vh Jeanette

Mie Rahbek Thomsen

Hej Jeanette, Tak for din henvendelse. Som udgangspunkt kan fogeden ikke foretage udlæg i dine aktiver, hvis udlægget sker på baggrund af din ægtefælles gæld. Det gælder dog ikke for offentlig gæld, som er optaget under jeres (nye) ægteskab. I jeres interne forhold kan det være en fordel for dig at lave en ægtepagt, hvor dine aktiver er særeje, hvis din ægtefælle har en høj gæld. Dette vil medføre, at din formue ikke vil skulle deles med din ægtefælle i tilfælde af skilsmisse eller dødsfald. En ægtepagt beskytter dig dog ikke mod din ægtefælles eventuelle offentlige kreditorer. Med venlig hilsen

Gitte

Hej Mie Min mand står alene på skødet på vores hus. Vi er gift og har fælleseje. Nu er han blevet syg. Vi har testamente hvor jeg er sat ind som primær arving. Hvad sker der, hvis han dør først?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Gitte Ved din mands død vil der under boets behandling blive taget stilling til aktiver og passiver. Halvdelen af jeres nettoaktiver vil du beholde, og den anden halvdel vil blive anvendt til indfrielse af eventuel gæld, betaling af omkostninger mm. Et overskydende beløb vil falde i arv. Hvis du er eneste arving, arver du det hele. Som ægtefælle betaler du ikke boafgift. Selve ejendommen kan du få arveudlagt, hvis værdien kan indeholdes i din arv. Det kan være en god idé at drøfte jeres situation med en advokat, så I kan få afklaret, om I bør oprette et testamente, fremtidsfuldmagt eller andet for at sikre jer bedst muligt. Med venlig hilsen

Pia

Hej Mie Min mand overvejer at lave et kollektiv med sin søster og bror i Spanien. Vi har fælleseje og min mands navn står på alle papirerne på hus/sommerhus. Vi har været gift i 37 år. Kan han uden min viden bare købe noget?

Marianne

Hej Jeg står til at skal modtage mange penge. Kan min mand, ved eventuel skilsmisse kræve at få del i mine penge? Hvis han kan, hvordan kan jeg undgå han får del i mine penge? Han er ikke dansk statsborger, men vi er gift og bor i Danmark. Hvad vil du foreslå jeg kan gøre for at beholde de mange penge selv, så de kan gå videre til mine børn, når jeg en dag dør?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Marianne Hvis I ikke allerede har en ægtepagt, kan I ved enighed oprette en sådan, så du får særeje på din formue. Så skal du ikke dele med din mand ved skilsmisse. Det kræver dog hans accept af en sådan ægtepagt. Hvis du modtager pengene som arv, kan arvelader have bestemt i et testamente, at arven er særeje for dig. I så fald skal du bare holde pengene adskilt fra din øvrige formue, og der er ikke behov for ægtepagt. Det samme gælder, hvis du modtager beløbet som personskadeerstatning. Det vil derfor være en god idé at kontakte en advokat, så du kan sikre dig bedst muligt.

Anders

Hej Jeg blev skilt i december 2021 efter 18 år. Vi snakker godt sammen og blev enige om, at jeg fortsat blev boende midlertidigt i huset og jeg overtog alle udgifter derpå, men hun blev stående på gælden, da jeg ikke måtte overtage alt gælden for banken. Huset er nu, godt et halvt år efter, ved at blive solgt og der er udsigt til et ok overskud. Jeg har i forbindelse med hussalget fundet ud af, at jeg står ene på skødet, men vi begge står på gælden. Jeg kunne godt tænke mig at vide, om jeg kan kræve at hun kun får halvdelen af overskuddet, som ville være kommet af et tænkt salg ved skilsmissedatoen, eller kan hun kræve halvdelen af den nuværende halvdel? På forhånd tak

Kirsten

Hej Mie Min mand og jeg skal skilles efter 7 års ægteskab, men hvordan står jeg i forhold til min mands formue. Jeg har inden ægteskabet skrevet under på særeje (ca. 500.000 kr.) han havde fra salg af bolig. Pt. er hans formue på 1.100.000 kr. er det hans formue alene? Han har tjenestemandspension, hvordan står jeg i forhold til den?

Den forsigtige

Hej, Jeg er 25 år og har en del gæld og står i RKI. Min kæreste har hus og står ikke i RKI. Vil han hæfte for min gæld ved ægteskab? I så fald, hvordan forhindrer man det? Er det en mulighed? De bedste hilsner

Mie Rahbek Thomsen

Tak for din henvendelse. Ægtefæller hæfter ikke for hinandens gæld, medmindre der er tale om gæld til det offentlige, som er optaget under ægteskabet. I kan overveje at oprette en ægtepagt for at undgå, at din kærestes formue skal deles med dig i tilfælde af død eller skilsmisse. I kan kontakte en advokat nær jer, for at få nærmere rådgivning om, hvorledes dette er den rette løsning for jer. Med venlig hilsen

Judy

Skal den nye bil kun stå i mit navn eller begges ægtefællers navne? Jeg spørger, idet min mand blev alvorlig syg sidste år. Han har det godt i dag, men får meget medicin. Jeg er 6 år yngre, vi arbejder begge stadigvæk, han dog ikke så meget som mig. Vi har mistet flere venner det sidste halve år, hvor konen ikke står på købskontrakten, hun må så ikke køre bilen, før boet er færdig. Hvordan er jeg stillet, hvis den nye bil står i begges navne og han pludselig dør? Hvordan er jeg stillet hvis jeg er ene ejer af bilen, og han pludselig dør? Bilen har jo en værdi.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Judy, Hvis bilen står i begge navne skal I være opmærksom på, hvis navn der står på registrerings attesten. Der kan i dag kun stå et navn. Er det ikke den efterladtes navn der står på registreringsattesten, kan den efterladte som udgangspunkt ikke benytte bilen før den er blevet omregistreret. Det vil derfor være en god idé at ”ikke-ejeren” bliver registreret som bruger. Hvis du er ene ejer af bilen og han dør, vil din ret til at benytte bilen ikke være indskrænket. Med venlig hilsen

Mulle

Hej Mie Vi står i en meget vanskelig situation. Vi har været gift i 26 år og vi holder begge meget af hinanden. Imidlertid er min mand begyndende dement og har ændret sig meget, hvilket giver store skænderier i vores ægteskab. Vi er nu nået frem til, at det er bedst at bo hver for sig, men vi ønsker at forblive gift. Vi vil imidlertid ikke kunne betale to huslejer og vi ønsker derfor at adskille vores økonomi fuldstændigt. Pt. ejer vi en bolig, som jeg vil kunne købe ham ud af. Han vil derefter kun have sin folkepension og formuen fra huset. Vil hans økonomiske situation blive vurderet ud fra min økonomi også? Og vil han kunne få boligstøtte til trods for en mindre formue fra huset?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Mulle, Tak for din henvendelse. Man har som udgangspunkt forsørgelsespligt overfor sin ægtefælle, dette vil derfor indgå i en vurdering fra kommunen. Muligheden for boligstøtte afhænger af nogle konkrete beløb, hvorfor jeg ikke kan vurdere om han vil kunne modtage boligstøtte. En lille formue tæller ikke med i årsindkomsten ved beregning af boligstøtten, men en større formue kan betyde at man tæller 10 eller 20 % af ens formue med som årsindtægt. Med venlig hilsen

Mette

Hej Mie. Jeg står i en situation, hvor min mand har opbygget en stor skattegæld via sit enkeltmandsfirma uden mit vidende. Da vi ikke har særeje, hæfter jeg ifølge skat også for denne gæld. Vi er blevet enige om at dele gælden, og at den dækkes ved salg af vores gård. Nu står jeg til at arve en betydelig sum fra en moster, som bor i England, da hun er gået bort. Jeg ønsker, at arven skal være mit særeje. Hvordan kan jeg sikre det? Derudover overvejer jeg at betale gælden ud, med min arv af hensyn til børnene. Men min mand skal stadig dække halvdelen af gælden, og han skal betale mig tilbage senest ved salg af gården, da jeg overvejer skilsmisse. Hvordan vil jeg kunne sikre mig det? Mvh Mette

Mie Rahbek Thomsen

Hej Mette Den eneste måde du kan sikre dine aktiver imod den sekundære hæftelse hos SKAT, er ved at lade dig skille. Principielt kan I gifte jer igen på et senere tidspunkt, men hæftelsen ophører ved skilsmisse. SKATs muligheder for at foretage udlæg i dine aktiver begrænses ikke af et særeje. Hvis du og din mand laver en ægtepagt om særeje, får det derfor kun betydning for jeres indbyrdes forhold, og ikke i forhold til SKAT.

Dorte

Hej Mie. Vi er et par veninder der diskuterer hvordan reglerne er hvis man er kærester (ikke gift) og har boet under samme tag i mere end 2 år. Har man her krav på hinandens pensioner hvis der ikke på pensionen er indskrevet noget. Mvh Dorte

Mie Rahbek Thomsen

Hej Dorte Hvis man ikke har begunstiget nogen på sine pensionsordninger, tilfalder udbetalinger ved død nærmeste pårørende. Det vil først og fremmest være ægtefælle eller en samlever, som man har boet sammen med i mere end to år. Har man ingen af disse, tilfalder udbetalingerne børn. Svaret er derfor ja. Der kan dog være pensionsordninger, som er øremærket til ægtefæller, men det vil fremgå af vilkårene.

IPO

Hej Mie Min mand og jeg står overfor en skilsmisse. Vi har bygget hus og jeg har lagt en del flere penge i byggeriet end min mand. Vi har ikke skrevet det nogen steder og har ikke særeje eller ægtepagt. Har jeg krav på at få disse penge ved boddeling?

Jane

Hej Mie Jeg står overfor en skilsmisse efter få års ægteskab. Vi har fælles hus, jeg har betalt skudt en del penge huset, uden at vi har skrevet det ned som ægtepagt eller særeje. Kan jeg eller gøre krav på disse penge og forvente at få nogen af dem ved skilsmisse? Vi har ingen gæld ellers og der vil være en godt overskud ved salg af vores fælles hus. MVH JD

Iben

Hej Mie. Min mand og jeg står for at købe en ny bil. Hvordan er jeg stillet ved evt. skilsmisse/dødsfald, hvis det kun er ham der står på købsaftalen.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Iben Tak for din henvendelse. Hvis det alene er din mand der ejer bilen, dvs. hvis han alene er registreret som ejer i motorregisteret, vil hele bilens værdi være anset for at høre til din mands bodel. Ved en skilsmisse vil værdien af bilen dog alligevel indgå i delingen af jeres formuer, hvis ikke bilen er omfattet af et særeje. Det samme gælder ved et eventuelt dødsfald.

Malene

Hej Mie, Jeg skriver på vegne af min veninde, som skal skilles fra sin mand gennem 25 år. De har været udstationeret hele livet qua hans job, hvor hun har taget sig af deres fælles 3 børn og har derfor ikke haft noget job. Nu har han et par år tilbage, og får en klækkelig pension udbetalt mange år frem hvert år. Kan hun gøre krav på noget af den eftersom hun selv ikke har opsparet nogen og hvad anser man for rimeligt? Mvh MS

Carsten

Hej Mie Jeg er i et Cola forhold med min kæreste, hun er i RKI., har børn og bor til leje. Jeg har hus, bil og formue. Vi ønsker at blive gift af religiøse grunde, men ønsker forsat at leve i et Cola forhold af praktiske grunde. Mit spørgsmål er kan man være gift og være totalt økonomisk uafhængig af hinanden? Mvh. Carsten

Mie Rahbek Thomsen

Hej Carsten Jeg har lige måtte Google, hvad et Cola-forhold er, så jeg har også lært noget nyt i dag. Hvis I vil gifte jer, men være økonomisk uafhængige af hinanden, kan I lave en ægtepagt med fuldstændigt særeje. Den skal tinglyses for at være gyldig, men vil så bevirke, at jeres økonomi bliver holdt adskilt trods ægteskabet. Hvis én af jer stiftet gæld til det offentlige under ægteskabet, vil ægtefællen dog kunne risikere at hæfte subsidiært for gælden mens ægteskabet består.

Sandra

Hej Mie. En af mine venner står i den situation og skal skilles. Hans kone står på skødet til huset alene. Kan hun smide ham ud? Har hun ret til hele huset i en eventuel skilsmisse. De har boet sammen i over 20 år.

Henriette

Hej Mie Jeg og min kommende mand, er begge nyskilte. Vi har købt hus sammen pt 1/7 og bestilt ny bil i begges navne. Vi er endnu ikke gift, og nu er jeg blevet i tvivl om hans gæld: Han ejer stadig 1/2 part i hans og ex-kones hus - vil jeg blive belastet af det i tilfælde af hans død, hvis vi er gift ?(Banken råder os til ægteskab, så vi kan undgå evt arveafgift) Vi har tænkt os at lave testamente uanset, hvor vi sikrer hinanden mest mulig (længstlevende osv) da vi har 5 børn i alt, men ingen fælles børn. Vi er begge i 50’erne så det er vigtigt for os begge, at den anden står bedst muligt, skulle der ske noget slemt.

Lucia

Hej Mie, Vi er blevet gift i januar 2022 og min mand ønsker at lave en ægtepagt med kombinationssæreje. Han har aktier igennem hans ansættelse i et større firma. Han får flere aktier en gang om året. Han vil gerne beholde dem i tilfælde af en skilsmisse. Det er fint for mig. Mit spørgsmål er, om hans aktier ville påvirke mig skatmæssige. Han plejer at betale flere tusinde kroner tilbage i skat pga. de nye aktier han får. I tilfælde af ja. hvad vil det være det bedste løsning?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Lucia Tak for din henvendelse. Som udgangspunkt er ægtefæller to selvstændige skattesubjekter, dog med visse undtagelser. Yderligere skal aktier opgøres i indkomsten hos den ægtefælle der har råderetten over aktierne. Hans tilkomst af aktier vil således ikke påvirke dig skattemæssigt. Mit svar er dog med forbehold for at jeg ikke kender jeres økonomiske forhold eller indholdet af jeres aftaler.

Charlotte

Hej Mie Jeg skal giftes og min kommende mand har et firma udover sit alm. fuldtidsarbejde, hvor han tjener så meget, at han betaler topskat (ved ikke om det er relevant). Mit spg. er, hvorvidt jeg bliver rodet ind i hans firma (mht. om jeg skal betale skat af indkomsten fra hans firma) og om der er andre forhold vi skal være obs. på inden vi bliver gift? Vi har købt hus sammen (50 procent hver) men har ellers ikke andre større fællesejer. Vi har to børn sammen. MVH C

Jette

Hej Mie, Min mand og jeg har været gift i i er 50 år og vi har fælleseje. Jeg har 2 særbørn og vi har et fællesbarn. Vi nor i et dejligt hus, som har sommerhusstatus. Vi har skrevet testamente, så mine særbørn kun får deres tvangsarv. Vi står begge på skødet til huset. Er den en fordel, hvis vi ændrer dette, så kun min mand står på skødet. Vh jette

Mie Rahbek Thomsen

Hej Jette Tak for din henvendelse. Såfremt det alene er din mand som ejer huset, vil værdien af ejendommen stadig blive delt mellem jer. Kun hvis sommerhuset bliver hans alene som særeje, vil det kunne holdes uden for i en deling med den konsekvens, at dine særbørn får så lidt som muligt. Til gengæld får du intet af ejendommens værdi ved en eventuel skilsmisse. Min anbefaling er derfor at holde fast i jeres nuværende testamente og situation.

Lene

Hej Mie. Min datter og svigersøn blev gift i 2017. Vores svigersøn omkom på tragisk vis få dage efter brylluppet. De ejer i fællesskab et hus. Vores svigersøn var ny-uddannet og har i løbet af sin uddannelse (før de blev gift) optaget SU-lån. Min datter har flere gange kontaktet såvel Udbetaling Danmark som Gældsstyrelsen og SKAT.Hun er hver gang blevet forsikret om, at der ikke figurerer gæld til det offentlige i hendes cpr-nr. Nu er SU-gælden plus ca 50.000 i renter dukket op i afdødes cpr-nr, og det ser ud til, at min datter alligevel hæfter. Der har ikke i de 5 år været forsøg på inddrivelse. Kan det passe, at hun hæfter for gæld plus renter?

Sara

Hej Mie, Mit spørgsmål lyder således : Hvis jeg til mit bryllup fra mine forældre har fået guld i gave, og jeg en uge inden jeg indgiver skilsmisse, vælger at sælge det, kan min mand så stadig ved skilsmissen gør krav på mine smykker udefra min intention ? og derved ved skilsmissen gør krav på at mine smykker , ure etc også skal deles ligeligt imellem os? Eller fordi det er noget der er foregår før skilsmissen, derfor ikke tælle med nogen steder? Vi er to veninder der er uenig og derfor dette spørgsmål ✌🏽😊

Mie Rahbek Thomsen

Hej Sara Ved skilsmisse skal alle man som udgangspunkt dele alle aktiver, medmindre de er gjort til særeje. Det spiller derfor ikke nogen rolle, om du har solgt smykkerne, idet det så blot er kontanterne fra salget, som skal deles. Hvis dine forældre har foræret dig smykkerne som særeje, skal de ikke deles. Der kan også være en mulighed for at kunne udtage smykkerne uden ligedeling jf. ægtefællelovens § 31. Her kan man udtage genstande, som udelukkende tjener til din personlige brug – eks. smykker- så længe deres værdi ikke står i misforhold til jeres formueforhold.

Dorte

Min mand er død, og hans to sønner (særbørn) og jeg skal i skifteretten. Ingen testamente. Han ejer et kolonihavehus og jeg ejer et sommerhus. Husene er købt inden vi blev gift. Skal mit sommerhus indgå i boet? Hvad med de penge, jeg har på min bankkonto? Vi købte værdipapirer sammen, men de står i mit navn? Skal de med i boet? På forhånd tak

Mie Rahbek Thomsen

Hej Dorte Såfremt I ikke har lavet ægtepagt om særeje, vil dit sommerhus og dine øvrige aktiver indgå i det skifte, som sker inden dødsboet kan opgøres. Dette medfører, at din nettoformue og din mands nettoformue ville blive lige delt mellem jer. Negativ nettoformue bliver ikke delt. Boets halvdel af den fælles nettoformue vil herefter blive fordelt efter de arveretlige regler, hvor du som ægtefælle arver halvdelen, og hans børn arver den anden halvdel ligeligt. Det har ikke betydning om de aktiver, som indgår i jeres respektive formuer, er fra før ægteskabet.

Forvirret Hustru

Hej Mie Vi står i den situation at min mand er meget syg af kræft. 😥 Vi har kombinationssæreje, jeg ejer huset. Min mand ejer dog ikke mange ting. Dog har vi købt bil og campingvogn sammen, som jeg står som registreret ejer af. På grund af han er i RKI. Vi har begge ret meget gæld som vi ikke har optaget sammen. Jeg har et barn fra tidligere, sammen har vi 2. Han vil gerne vi er stillet bedst muligt når han ikke er her mere. Hvordan forholder det sig med hans pension som vi arver, vil det blive modregnet hans gæld? Han har også gæld til det offentlige, noget stiftet i den tid vi har været gift. Er det bedste at sætte bobestyrer på?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Forvirret hustru Såfremt du er indsat som begunstiget i din mands pensionsordning, vil pensionen blive udbetalt direkte til dig og vil ikke indgå som en del af det bo, der skal skiftes. Det betyder at din ægtefælles gæld ikke skal modregnes i den udbetalte pension. Ud fra hvad du skriver, er det sandsynligt at din ægtefælle er insolvent. Dette betyder at skifteretten vil træffe afgørelse om insolvensbehandling og udpege en bobestyrer.

Marianne

Min mand igennen 40 år er alvorligt syg, og vi har delingsformue, men han står alene på skødet på huset. da han lige havde købt det da vi mødtes. Vi har taget et lån af friværdien som vi begge har skrevet under på. Vi har 1 fællesbarn, og han har 2 særbørn. Og derfor er jeg interesseret i at vide, om jeg er nød til at betale nu for at få mit navn på skødet, for at redde min egen halvdel + det halve af hans, og resten til 3 børn, når han dør?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Marianne Hvis din mand ikke har nogen gæld ud over gælden i ejendommen, vil ejendommens friværdi indgå i bodelingen mellem jer ved skilsmisse og dødsfald. Dermed vil du modtage halvdelen af de samlede nettoværdier inkl. husets friværdi som boslod, og ved dødsfald vil du arve halvdelen af din mands bodel, medmindre I har oprettet et testamente, som bestemmer en anden fordeling af arven.

Ukendt

Hej Mie. jeg er skilt fra min kone, vi har en bil. Bilen er indregistreret på mig. Jeg vil have hun til at tage bilen. Jeg vil ikke have nogen penge tilbage, men hun modtager dem ikke og bruger dem stadig. Al forsikring er på mig. Jeg vil gerne håndtere det med venlighed, men hun kommer ikke overens med mig. Hvad kan jeg gøre.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Hvis din ekskone skal overtage bilen, skal hun omregistrere den og sørge for forsikring. Hvis hun ikke ønsker at beholde bilen, må du sælge den, idet du ikke kan tvinge hende til at overtage bilen mod sin vilje. Alternativt kan du meddele hende, at du vil afmelde forsikring og pladerne på bilen, hvis hun ikke sørger for omregistrering og forsikring i eget navn.

Torben

Hej Mie Min kone og jeg bor til leje i et hus. Min kone skylder ikke noget, hvor jeg derimod står i rki. Sagen er nu den at min kone kan købe huset på et privat pantebrev, men kan hun det uden at det rammer hende fordi jeg står i rki?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Torben Hvis det alene er din hustru der står tinglyst som ejer af huset vil dine kreditorer som udgangspunkt ikke kunne gøre udlæg i dette. Dette medfører at din kone kan købe et hus uden at det forhold at du står i RKI rammer hende. Hvis du dog måtte have gæld til det offentlige, som er oparbejdet under jeres ægteskab, vil offentlige kreditorer have mulighed for at foretage udlæg i din hustrus ejendom. Skulle I ønske at blive skilt eller skulle en af jer gå bort skal der ske et skifte af jeres aktiver, hvorefter jeres aktiver, herunder huset, vil skulle deles. Af denne grund anbefaler jeg at I kontakter en advokat i jeres område, som kan hjælpe jer med at lave en ægtepagt, hvori huset bliver gjort til din hustrus særeje. Det vil dog betyde, at du ikke vil have ret til at modtage noget af ejendommens værdi ved skilsmisse, hvorfor I begge skal overveje konsekvenserne.

Mona

Min mand og jeg blev gift i 2020. Vi har lavet ægtepagt, da det er hans hus, at hvis han går væk først, har hans børn retten til at sætte huset til salg. Jeg har en gæld med fra tidligere ægteskab på et andelsboliglån og privatlån, begge i banken. Min mand har haft sin bror til at stå som kautonist på huset, da kreditforeningen dengang han blev skilt, vurderede at han ikke kunne blive siddende i huset alene. Han har dog klaret at betale i alle årene og har ikke længere hjemmeboende børn. Situationen er nu den, at hans bror ønsker at blive slettet som kautionist. Kan jeg komme på skødet, uden at min gæld kommer til at berøre min mands hus og økonomi.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Mona Banken/kreditforeningen vil skulle tage stilling til, om de vil slette en kautionist. Hvis du er insolvent, er det ikke sandsynligt, at de vil acceptere løsningen. Hvis du kommer på skødet, vil dine kreditorer kunne foretager udlæg i din andel af ejendommen. Worst case vil være, at din andel bliver begæret solgt på tvangsauktion. Jeg vil anbefale jer at drøfte det med banken, så der kan tages stilling til, om kautionen kan slettes.

Anne

Hej Mie Min kæreste ejer det hus, som vi nu bor sammen i. Vi står overfor at skulle have vores første barn og vil derfor gerne have fællesøkonomi samt undersøge hvordan jeg køber mig ind i huset eller bliver meddebitor på lånet i huset samt medejer af huset. Udfordringen ligger i, at min kæreste har lagt 1,6 mio. kontant i huset og har optaget et lån på 2 mio. Det er selvsagt mange penge, som han ønsker særeje på. Det er umuligt for mig, at skulle købe mig ind i huset, så vi er ligeligt ejere heraf (50/50), da jeg ikke har en opsparing at bidrage med. Hvordan er jeg økonomisk stillet, hvis jeg godkendes som meddebitor på lånet og bliver medejer og vi evt. går fra hinanden og sælger huset?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Anne Først vil jeg for en god ordens skyld oplyse at du ikke automatisk bliver medejer af ejendommen ved at blive meddebitor på lånet. Det er derfor afgørende, at du får en andel af ejendommen overdraget ved et tinglyst skøde. Ved salg af ejendommen vil salgssummen blive fordelt ud fra jeres ejerandele. Da din kæreste har indbetalt et stort indskud, kan I med fordel udarbejde en samejekontrakt, hvor der tages højde for indskuddet. Din kæreste vil ved salg så få sit indskud forlods, hvorefter I deler resten af salgsprovenuet. Et testamente vil også være en rigtig god idé. Jeg anbefaler derfor, at I kontakter en advokat, som kan hjælpe med begge dele. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Christian

Min kone og jeg skal skilles. Vi har været gift i ti år, men har de seneste to år ikke levet sammen. Vi har det rigtig godt med hinanden og tænkte det vist var på tide at vi fik en formel skilsmisse, da vi begge gerne vil bo officielt med. Vi har ikke nogen ægtepagt, men er enige om at det vi hver især ejer beholder vi. Problemet med formuedeling er, at alt bliver delt 50/50. Kan man, når man laver en skilsmisse online, selv i enighed indtaste hvem der får hvad? Eller er vi nødt til at bruge tid og penge på at lave en ægtepagt inden vi officielt lader os skille? Vi troede egentlig bare det var ligefrem og simpelt at registrere skilsmissen online og så registrere hvem der beholdt hvad.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Christian Når I søger skilsmisse, skal I ikke samtidig tage stilling til bodelingen. Det har Familieretshuset ikke noget at gøre med. Hvis I kan opnå enighed, har I mulighed for selv at aftale, hvorledes formuen skal fordeles. Det gøres bare ved en skriftlig aftale (af bevismæssige årsager), men der er ingen formkrav. En ægtepagt laver man typisk ved ægteskabets indgåelse, så det vil ikke være relevant i jeres tilfælde. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Mette

Hej Mie Jeg har tidligere været gift men er blevet skilt efter eget ønske ved dom, da det af forkellige årsager ikke var muligt at få kontakt til min tidligere mand og da vi dermed ikke havde boet sammen i mange år. Der er ingen økonomi der er blandet sammen fra dengang, da alt var separat og jeg har ikke ønsket at gøre krav på noget som helst. Jeg står nu i den situation at jeg gerne vil giftes med min nuværende kæreste, men ønsker ikke at grave mere op i fortiden end højst nødvendigt. Er der krav om at det tidligere ægteskab skal gennemgås eller italesættes i forbindelse med et nyt giftemål, eller er det blot i CPR? Og kan det have anden betydning i forbindelse med et nyt giftemål?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Mette Som udgangspunkt har dit tidligere ægteskab ikke en juridisk betydning for dit nye ægteskab. Dit tidligere ægteskab vil derfor ikke skulle gennemgås i forbindelse med indgåelse af et nyt ægteskab. Jeg gør dog opmærksom på at boslodskrav ikke forældes efter forældelsesloven, hvorfor din tidligere ægtefælle kan starte en bodelingssag, hvis I ikke delte boet da I blev skilt – dette er dog en risiko uafhængigt af dit nye ægteskab. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Majbritt

Hej. Min mand og jeg har været gift i over 30 år og har kun fælles børn. Min mand købte vores hus 2 år inden jeg flyttede ind, det er derfor kun hans navn der står på skødet. Der er ikke særeje, og vi har friværdig i huset. Min mand får muligvis brug for en plejebolig inden for en kortere periode. Vi har talt om jeg skal overtage 2/3 dele af huset ved gaveoverdragelse, da vi håber på boligsikring til min mand i den nye bolig, og at jeg kan blive i huset. Skal vi betale 0,6 % til staten ved gaveoverdragelsen og nyt skøde eller er der andre muligheder. På forhånd tak.

Jens

Hej Mie, Min hustru og jeg skal skilles efter 20 års ægteskab. Ifm. med bodeling, kommer det frem, at ca. 200.000 kr, som vi brugte på udbetaling på vores første hus i 2001, kom fra særeje (arv fra familie til hende). Vi solgte det første hus og købte et andet i 2009, som vi netop har solgt. Vi fik ca. 3.5 mill i provenue. Hvordan skal de deles? Hun har været hjemmegående i mange år. Jeg har arbejdet og tjent pengene. Desuden har jeg brugt flere år på at sætte begge huse i stand. Tak!

Noam

Hvis jeg har betalt for alt udgifter i hjemmet og konen ikke har betalt en eneste krone over 10 år og at ejerlejligheden står 100% skøde på mit navn, vil der stadig være en delingsformue blandt os begge ved skillsmisse? Min kone betaler kun for hendes egen tøj, jeg har os givet hende Guld for over 100.000 som gave gennem årene som hun har givet gratis til hendes bror for finansiering af hans bryllup kan få hende til at betale 50% det sket før skillsmisse ansøgning. Jeg har selv stået for lånet og har os selv betalt renten i over 10år. Vil det ikke være uretfærdig hvis der skulle deles ligeligt ved skillsmisse når jeg har betalt for alt?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Hvis der ikke er oprettet ægtepagt med særeje, vil jeres formuer skulle lige deles. Det gælder uanset hvordan I har haft indrettet jeres økonomi igennem årene. Når man er gift er der en gensidig forsørgelsespligt, som man desværre ikke kan tilbage regulere ved skilsmisse. En skævdeling er kun muligt ved kortvarige ægteskaber. Din kone har derfor ret til ligedeling af jeres aktiver, uanset at du ejer ejendommen og har betalt alt under jeres ægteskab.

Petra

Hej Mie. Vi er et ægtepar hvor jeg står i RKI og har SU gæld. Min mand er ikke i RKI. Kan han købe et hus som særeje uden mine kreditorer kan røre det?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Petra Hvis du har oparbejdet gæld til det offentlige (SU-gæld) under jeres ægteskab, vil der kunne foretages udlæg i din mands aktiver, og dermed også i et hus i hans navn. Den mulighed har andre kreditorer ikke, såsom bank og kreditforening. Hvis den offentlige gæld er oparbejdet før jeres ægteskab, er det ikke muligt at foretage udlæg i hans aktiver. Skal I skilles, vil der dog fra alle kreditorers side kunne foretages udlæg i det boslod, som skilsmissen vil kunne udløse, hvilket kan få betydning for din mands aktiver/hus. Det bør I drøfte nærmere med en advokat.

Mie

Hej Mie Min kæreste og jeg ejer en andel og et sommerhus 50/50. Vi er i den situation at vi overvejer at gå fra hinanden. Jeg vil gerne beholde sommerhuset, (og selvfølgelig købe ham ud)men det nægter han at lade mig gøre. Han ønsker ikke selv at overtage det. Kan han det? Min kæreste har tre børn fra tidligere ægteskab. Vi har Ingen fælles børn, og jeg har ingen særbørn. Hvis vi bliver sammen, og der sker ham noget, hvordan ville jeg så være stillet i forhold til at beholde fælles andelslejlighed og sommerhuset eller en af delene?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Mie Hvis I ikke har en samejeoverenskomst, skal I blive enige om, hvad der skal ske med sommerhuset. Kan det ikke lade sig gøre, kan du anmode Retten om, at jeres sameje opløses, og at sommerhuset sælges via frivillig auktion, men det er ikke en optimal løsning. Det vil økonomisk set være den bedste løsning for ham at lade dig overtage sommerhuset, så I begge sparer salgsomkostningerne og risikoen for et afslag i købesummen. Hvis en af jer dør under samlivet, og I ikke har oprettet testamente, vil hans børn arve ham og dine forældre arve dig. Et testamente vil derfor være anbefalelsesværdigt.

Hanne

Vi har været gift i 43 år, har fælleseje og 2 fælles børn. Min mand er intelligent, men psykisk ustabil efter han er gået ned med stress for 17 år siden i en stor stilling. Jeg har sørget for børn, hus, have mv i alle år. I afmagt sagde jeg fornylig, at jeg ville skilles. Det har han taget meget fortrydeligt op, og taler om bodeling mv. Jeg vil ikke skilles, er selv fysisk syg, og har ikke kræfterne til det. Det er ham der styrer økonomien. Han har aktier og en stor pensionsopsparing. Nu har han ødelagt mit visakort, og siger jeg ikke må bruge penge fra vores fælleskonti, men kun bruge en konto, der er oprettet i mit navn ifm hans evt. død, hvor fælleskonti bliver spærret. Kan han bestemme?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Hanne Under et ægteskab har man gensidig forsørgelsespligt, og hvis han ikke opfylder en sådan, kan du søge Familieretshuset om bidrag. Det er dog typisk gjort i forbindelse med indlevering af en ansøgning om separation eller skilsmisse, men det er ikke en forudsætning. Hvis I har konti i fælles navn, kan du få lavet et nyt kort i banken, men er de i hans navn, kan du ikke kræve adgang til kontoen. Hvis I ikke har særeje, vil alle jeres nettoværdier skulle deles ved en eventuel skilsmisse, men jeg kan forstå, at du ikke ønsker, at det når så vidt. Lige nu er den bedste løsning derfor at forsøge at få løst konflikten og gøre ham klart, at du ikke ønsker en skilsmisse. Hvis ikke det hjælper noget, må du kontakte Familieretshuset med anmodning om bidrag under jeres samliv efter § 56 i lov om ægtefællers økonomiske forhold.

Majbritt

Hej Mie Min mand og jeg har været gift i 19 år. Vi har betalt min mands studiegæld samt alt yderligere gæld med undtagelse af min studiegæld der med renter nu er løbet op i 430.000 kr. Min studiegæld har fået banken til at afslå hjælp til køb af hus. Nu til mit spørgsmål. Kan min mand købe hus alene selvom vi er gift og jeg flytter med? På forhånd tak for hjælpen. Mvh Majbritt

Helle

Hej Mie, Min mand og jeg købte for 10 år siden en ejerlejlighed, som vi har lejet ud. Vi har haft lejligheden til salg i et halvt års tid uden den er blevet solgt. Min mand og jeg har fælles økonomi. Vi har tidligere for knap to år siden boet hver for sig i et halvt års tid uden at være separerede. Nu bor vi sammen i et hus vi har lejet, da vi solgte vores hus i 2020. Nu overvejer vi at bo hver for sig igen uden separation. Jeg kan bo i ejerlejligheden, som vi så vil tage af markedet. Vi står begge på skødet. Kan min mand overdrage sin del til mig? Og hvis ja, hvordan? Hvordan er vi stillet i forhold til skat, når jeg flytter igen og lejligheden sælges? Med venlig hilsen Helle

Mie Rahbek Thomsen

Hej Helle I kan godt overdrage ejerlejligheden til dig, hvis I måtte ønske det. Hvis I har delingsformue (ikke oprettet ægtepagt med særeje), vil værdien af ejerlejligheden stadig skulle inddrages i en bodeling, hvis I skulle vælge at blive skilt. Overdragelsen kan foretages ved en ny tinglysning, så du får adkomst på hele ejendommen. Du vil også skulle overtage gælden, idet din mand i modsat fald vil være debitor, men uden at have del i aktivet. Hvis man sælger en ejerlejlighed, som man ikke har boet i, bliver man beskattet af ejendomsavancen. Hvis du bor i lejligheden i en periode, vil du ikke blive beskattet ved et eventuelt salg. Det vil din mand dog blive for sin ideelle andel af ejendomsavancen.

Lisbeth

Hej Mie Min mand har efter mere end 30 års ægteskab besluttet sig for skilsmisse. Det viser sig han har levet et dobbeltliv og således haft flere sideløbende jobs og privat konto trods alt andet er fælles. Muligvis har han konto i udlandet. Hvordan sikres det ved bodeling. Kan han forsat skjule det for mig, eller vil en advokat kunne kræve oplysninger om dette. Mvh den forladte

Mie Rahbek Thomsen

Hej Lisbeth Sikke et chok. Jeg kan godt forstå din bekymring. I forbindelse med bodelingen vil det være muligt at finde frem til alle danske konti via de personlige skatteoplysninger. Desværre kan det imidlertid være vanskeligt at finde frem til eventuelle udenlandske konti. De kan ikke slås op i noget register. Det kan dog være, at der kan findes overførsler fra danske konti, eller hvis du tilfældigvis falder over en skrivelse eller mail fra en udenlandsk bank, så man ved hvor der konkret kan søges oplysninger. Hvis han ikke selv vil udlevere oplysninger, kan du bede om et møde i Skifteretten. Her kan der blive koblet en bobehandler på sagen, som kan afkræve nødvendig dokumentation for jeres økonomiske forhold. Held og lykke med det hele.

Johannes

Hej Mie, Vi ønsker at gifte os, men inden da, vil vi gerne have en juridisk aftale omkring de økonomiske forhold. Der er dog forhold som vi har svært ved at finde en fair løsning på. Det ene forhold er frigjorte medarbejderaktier som er tilkommet mig gennem mange års ansættelse i et større firma. Det er andet er min kærestes virksomhed, der endnu lever på lånte penge med sikkerhed i vores fælleseje men som på sigt forhåbentlig kommer til at tjene gode penge. Hun ønsker forståligt nok at sikre virksomheden og hendes job ved evt skilsmisse, og jeg ønsker en fair fordelingsnøgle mellem aktier og virksomhedens værdi. Er dette muligt? Mvh J

Mie Rahbek Thomsen

Hej Johannes I vil kunne lave en ægtepagt, hvorefter I hver især har særeje for henholdsvis aktierne og virksomheden. I kan også nøjes med at gøre eks. 50% af værdierne til særeje, eller gøre det til særeje, men lade de rangførste kr. 100.000 eksempelvis være delingsformue. Hvordan ægtepagten skal være i jeres tilfælde kan jeg ikke tage stilling til ud fra det oplyste, men I bør kontakte en lokal advokat, som kan gennemgå jeres forhold med jer. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Tina

Jeg skal giftes med min kæreste næste år, men han har et skattegæld. Skal vi ansøge om særeje når vi bliver gift, så jeg ikke kan hæftes til lånet?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Tina Hvis skattegælden er opstået inden jeres ægteskab, vil du ikke hæfte subsidiært for gælden når I gifter jer. Såfremt det er en mulighed, at din kæreste vil kunne optage ny skattegæld, vil du dog kunne hæfte subsidiært for den del under ægteskabet. En ægtepagt med særeje vil ikke ændre på det, da den kun gælder jeres interne forhold og ikke gælder for tredjemand. Til gengæld kan en ægtepagt være en god idé for dig, idet du så kan undgå, at din positive bodel vil skulle deles med din kommende mand, hvis I skal skilles igen eller ved dødsfald. Et særeje for dig eller for jer begge må derfor anbefales. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Martin

Hej Mie Hvis en ægtefælle misholder et lån, og kreditor truer med fogderetten mv., og de begge er medejere af deres fælles hus i en 50/50 deling. Den misligholdte gæld er IKKE med pant i boligen, mern er almindeligt bank/finansieringsinstitut lån, kan man så kræver at boligen bliver solgt på tvangsauktion ??, eller kan man "kun" i fogderetten anmode om, at få pant i boligen somsikkerhed for den aftale der bliver indgået med kreditor i fogderetten?? Pfh tak for svar :-).

Mie Rahbek Thomsen

Hej Martin Når kreditor ikke har pant i ejendommen, kan der foretages udlæg i din ideelle andel af ejendommen til sikkerhed for betaling. Det udlæg kan dog kræves tvangsrealiseret, men det vil kun være din andel af ejendommen, som kan begæres solgt på tvangsauktion. Derfor vil de fleste kreditorer undlade at kræve et sådan udlæg tvangsrealiseret. Med venlig hilsen Mie Rahbek Thomsen

Camilla

Hej Mie Min mand og jeg pønser på at købe en lejlighed, som skal bruges til 100% udlejning/investering. Lejligheden købes privat, for vores fælles formue - men jeg er ikke interesseret i at lejeindtægten figurerer som en indtægt hos mig. Jeg er langtidssygemeldt og får udbetaling fra mit pensionsselskab. Jeg ønsker ikke at tjene penge på udlejning af lejligheden, da dette blot vil blive modregnet i min pensionsudbetaling. Til gengæld vil jeg ikke risikere, at en lejlighed, som er købt for fælles penge, pludselig alene tilhører min mand - hvis nu han skulle blive træt af mig på et tidspunkt ;o) Hilsen Camilla

Mie Rahbek Thomsen

Hej Camilla Når du er medejer af en ejendom, som lejes ud, vil du blive pålignet halvdelen af lejeindtægten og beskatningen af denne. Det mener jeg ikke kan undgås. Hvis ejendommen kun står i din mands navn, vil du ikke være sikker på at få halvdelen af ejendommens friværdi ved skilsmisse eller dødsfald. Hvis han har anden gæld, vil værdien nemlig blive reduceret af denne inden bodelingen. Det er kun den samlede nettobodel, som skal deles. Der er derfor ikke umiddelbart nogen løsning på dit problem.

Worood

Hej Mie, Jeg er dansk statsborger, og blev gift med en jeg har familiesamføørt fra Irak. Vi har en søn sammen på 5 år og han har ikke permanent ophold i denmark. Vi vil ansøg om skillemisse. Jeg er økonomisk selvstændig og stabil, jeg har købt en lejlighed i Tyrkiet mens vi var gift med min egene penge. Hvis vi bliver skilt har han ret til halvdelen af min lejlighed i udlandet? Har han også krav på halvdelen af mine penge på konto som jeg har sparet? Mange tak på forhånd. Vh Worood

Claus

Hej med jer. Min svigerfar er desværre lige afgået ved døden. Nu er min svigermor alene og de har for øvrigt været gift et helt menneskeliv Min svigerfar ejer huset de har boet sammen i, de seneste rigtig mange år. Gæld i huset kontra forventet værdi i huset står forventeligt ikke mål med hinanden, da gæld venteligt er større end aktuel værdi. Har min svigermor mulighed for ar frasige sig arv og gæld og derved undgå at overtage hus med gæld? Naturligvis skal hun herefter fraflytte hus. Mine svigerforældre har 2 fælles børn for øvrigt, hvis dette også har en betydning.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Det afhænger af, om din svigermor hæfter for gælden. Hvis hun gør det, vil hun stå tilbage som enedebitor for restgælden. Hvis det kun er din svigerfar, som hæfter for gælden, vil en eventuel restgæld efter boet er afsluttet ikke kunne gøres gældende over for din svigermor. I boet efter din svigerfar indgår dog begge ægtefællers samlede aktiver og passiver, så har din svigermor værdier, indgår halvdelen af disse også i boet, og vil kunne ende med at gå til betaling af gælden i ejendommen.

Susanne

Er det lovligt at ægtefælde overfører hustrus pensions beløb til en restgæld - Fra fælleskonto 42.000 ud af 60.000 kr. Dette var ikke aftalt. M.v.h. Susanne

Birgitte

Hej Mie. Min mand og jeg har købt hus sammen. Vi står begge på skødet. Kan min mand overdrage sin andel af huset til mig, så det kun er mig, der står på skødet? Og kan det have nogen betydning for de lån vi har i huset?

Peter

Hej Mie Jeg flyttede sammen med min kæreste i 2009, som ejer huset vi bor i. Vi blev gift i 2014. Vi har skrevet testamente, hvoraf det fremgår, at kærstens datter arver huset, som der ligeledes er skilsmissesæreje på. Jeg har dog forkøbsret på det ved ægtefælles død. I 2019 ville ægtefælle optage kreditforeningslån til forbedringer, men kunne ikke gøre det undtagen at jeg også var medunderskriver herpå og jeg er således blevet "medejer" af dette lån. Er dette korrekt, da jeg ejer jo ikke huset, og såfremt det er, hvorledes løses dette ?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Peter Ud fra din beskrivelse er du meddebitor på et lån i en ejendom, som du ikke er medejer af. Det er ikke en situation som kan anbefales. Hvis kreditforeningen ikke vil lade din ægtefælle overtage den samlede gæld, så du løses af gælden, kan I drøfte om du skal på skødet, så du bliver medejer af ejendommen. Ønsker din ægtefælle ikke det, er du desværre låst i situationen. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Mathias

Hej Mie Hvordan er jeg stillet ved evt skilsmisse, når jeg har en opsparingskonto i mit eget navn, og vi ikke har fælles økonomi. Jeg har haft sparet 3/4 af min opsparing før vi blev gift. Jeg har også købt en bil efter vi blev gift, og siden hen betalt den helt ud. Jeg har ingen gæld, men min kone skylder diverse kreditorer.

Mie Rahbek Thomsen

Hej Mathias Hvis I har oprettet en ægtepagt med særeje, skal du ikke dele de værdier, som er gjort til særeje for dig. Har I ikke en ægtepagt, har I delingsformue. I vil derfor som udgangspunkt skulle dele alle jeres nettoaktiver med hinanden. Det gælder også for konti eller aktiver i dit eget navn og uanset om værdien hidrører fra tiden før ægteskabet. Hvis din kone er insolvent, vil hun ikke have noget at dele med dig. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Anne-Mette

Hej Mie, Min mand og jeg er gift og har to børn. Vi har en fælleskonto, og hver især en privat konto. Hvis jeg går bort, så har jeg forstået det således, at min konto, samt fælleskomto bliver spærret for boopgørelse. Men hvad vil der ske, med det beløb som står på min mands egen konto - skal det beløb også opgøres som en del af fællesboet eller kan han frit bruge løs af de penge?

Mie Rahbek Thomsen

Hej Anne-Mette Det er korrekt, at afdødes konti spærres ved dødsfald. Det gælder også for fælleskonti. Hvis I har delingsformue (ingen ægtepagt), vil boet efter dig bestå af halvdelen af jeres samlede nettoaktiver. Hvis din mand har indestående på konti må han gerne bruge af dem, men han skal være opmærksom på, at han potentielt vil skulle indbetale et beløb til boet afhængig af de konkrete, faktiske omstændigheder. Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Stina

Hej Mie. Hvis man blev gift i 1988 og der ikke blev lavet ægtepagt dengang, og der blev købt hus, hvor huset står i mandens navn, han optog lån og blev skrevet på skødet, parret vælger at blive skilt i februar 2021 og efter skilsmissen er blevet godkendt og de er skilt, vælger manden at sælge huset. Det overskud der kommer på huset skal det deles med xkonen eller er det mandens?

Tanja

Hej Mie Jeg har arvet nogle penge, samt en lejlighed i Spanien efter min far. I hans testamente står: Den arv, der tilfalder mine livsarvinger skal tilhøre vedkommende som dennes s