PrivatErhverv
Jylland
Sjælland
Bornholm

Undgå økonomisk lussing ved skilsmisse

Som ægtepar har man som udgangspunkt fælleseje med mindre andet er aftalt i en ægtepagt. Men det betyder ikke nødvendigvis, at alt bliver delt ligeligt, når et par går fra hinanden. Derfor bør ægtepar sikre at både gæld og hus står i begge navne, og at fælles ting bliver købt fra en fælles konto.

"Mange ægtepar tror, at de er fælles om det hele ved fælleseje, men det er en stor misforståelse, fortæller advokat Poul Jost Jensen fra Advodan i Glostrup. Ifølge advokaten glemmer mange, at de eksempelvis selv hæfter for gæld, som står i eget navn.

Har du gæld i dit navn for en million kroner og din ægtefælle en formue på en million kroner i sit navn, så er det forkert at tro, at formuen bliver brugt til at betale gælden, hvis I går fra hinanden" forklarer Poul Jost Jensen og uddyber:

"Virkeligheden er godt nok, at du får halvdelen af din ægtefælles million, men du hænger selv på hele gælden. Det betyder, at du reelt forlader ægteskabet med en gæld på en halv million kroner, mens din ægtefælle går derfra med en formue på en halv million kroner".

 

Dyrt at etablere sig på ny

Ud over kroner og øre skal et skilsmissepar også fordele alle deres ejendele mellem sig.

"Ved en skilsmisse har du ret til de ting, som er købt i dit navn - eksempelvis via din bankkonto. Er alle jeres møbler købt i dit navn, kan du insistere på at tage dem med ud af forholdet ved at betale halvdelen af deres værdi til din ægtefælle. Problemet er, at møblerne bliver værdisat efter realisationsværdien på en auktion og ikke nyanskaffelsesværdien, så din tidligere partner vil aldrig nogensinde kunne etablere et tilsvarende hjem for de penge," siger Poul Jost Jensen.

"Herudover er der også stor risiko for, at I hver især kommer ud med et stort underskud, når I skal sælge jeres fælles bolig. Og står boligen i din ægtefælles navn, så risikerer du at blive presset til at flytte til en ny bolig, hvor der er store udgifter til oprettelse af nye boliglån og måske køb af ny bil".

 

Få styr på økonomien i tide

Ifølge Poul Jost Jensen bør ægtepar sørge for at træffe bevidste valg om indretningen af deres økonomi, mens de stadig er sammen - og de skal kende de økonomiske konsekvenser af valgene, så de ikke kommer som en overraskelse, hvis de skal skilles.

Indsender formularen...

Har du brug for hjælp eller rådgivning i forbindelse med en skilsmisse?

Vil du vide mere?

Vis flere

30 kommentarer

Anne

Hej Vi var samboende, han har 2 biler, men jeg står som ejer af hans erhvervs bil, da man ikke kan have 2 bil p.pladser i kbh´s kommune. - Han er flyttet og svare ikke mine sms eller opkald. Hvordan får jeg hans bil over i hans navn. Han har nøglerne og jeg har skødet. Mvh Anne

Lone

Jeg blev skilt i 2014 - ved hjælp af advokat. Jeg var ikke ved mine fulde fem, - min eks havde været ude og sælge vores fælles bil hvor vi havde fået et tilbud til 220.000 - han kom hjem og sagde han havde fået denne ældre toyota i byt til 100000 kr. - hvilket også er hvad han opgav til bodeling. Han glemte i den forbindelse det beløb som kom til udbetaling kva handlen. Hva kan jeg i dag stille op vedr. dette.

Rikke

Hej. Min mand og jeg har valgt at blive skilt efter 8 års ægteskab. Vi har en ægtepagt og min mand har særeje. Vi har et hus der skal sælges, hvor vi skylder ca 1.000.000, men kan formentlig sælge det for 3.000.000. Jeg ejer 1/3 af huset, men hæfter for 50% af gælden. Hvordan stiller det mig?

Carsten

Hej, Jeg har et spørgsmål til hvordan regnestykket ser ud, når man skilles og en vil overtage bilen. Her er lidt tal. 1 år gammel bil, købt for 360.000 financieret via omlægning af lån i hus. Forhandler vil give 250.000 for bilen Hvis jeg vil købe min ex-kones andel af bilen, er regnestykket så bare 250.000/2 som hun skal have af mig?

Lotte

Min mand og jeg har fælleseje. Kan jeg ved skilsmisse bede om, at min mands personlige konto gennemgås af bank eller advokat for større hævninger/overførsler, hvis jeg har mistanke om, at han vil “gemme” penge, der ikke skal indgå i delingen? Hvor langt tilbage i tiden, kan dette evt. gøres?

Christine jensen

Hvilken krav er der på bodeling? Skal man dele alt det man havde med ind før ægteskabet? Hvad med gaver man har fået igemmen ægteskabet? Vi har bil sammen, han vil beholde den. ( købt i ægteskabet, begge skrevet under ) hvordan får jeg min del af den? Dog er der gæld i bilen. Vi skal i familierethuset om 14 dage. Dog er bodeling ikke med i samtalen mindes jeg der stod i brevet. Hvordan gør man det hvis vi ikke er enig? Han mener jo at jeg ikke skal have noget for bilen. Bilen kostede 170.000 Der er ca betalt 94.800 af gælden. Bilen er ny og fra 2017.

Rikke Frødstrup

Kære Christine Hvis ikke I har oprettet ægtepagt om særeje eller har modtaget arv som særeje vil det som udgangspunkt være alle aktiver og passiver der indgår i jeres bodeling. Dette gælder også gaver som der er modtaget i ægteskabet. Personlige effekter som f.eks. ur kan dog udtages uden at skulle dele værdien heraf. Hvis din mand ønsker at udtage bilen skal han betale dig halvdelen af den friværdi der måtte være i bilen, og du skal frigøres for gælden i bilen. Det er korrekt forstået at Familieretshuset ikke behandler spørgsmålet om jeres bodeling. Hvis I ikke kan blive enige om bodelingen kan man anlægge sag i skifteretten eller lade sagen gå til bobehandler via skifteretten.

Jannie

For 10 år siden blev min eks-mand og jeg skilt, jeg overtog huset med alle dets lån og afdrag. Vi fandt sammen igen efter nogle år, men valgte ikke at blive gift igen, men blot som samlevende. Vi har en fælles datter. For ca. 3 år siden omlagde vi lånene i huset, hvor bank og kreditforening stillede krav om, at vi begge kom på lånene. Vi gik fra hinanden sidste sommer igen, jeg fraflyttede huset af praktiske årsager ift. vores datter. I forbindelse med hussalg blev vi gjort opmærksomme på, at jeg alene står på skødet fortsat, men at min eks-mand/eks-kæreste hæfte for halvdelen af gælden. Nu er vi i den situation, at jeg ikke længere er i stand til at betale min andel af udgifterne til huset, da jeg sidder med dobbelt husleje og fortsat dækker udgifter i huset også. Hvis jeg stopper min betaling til huset og udgifter hertil, skal disse så modregnes i et eventuel overskud ved hussalg? Kan min eks-mand/eks-kæreste gøre krav på et eventuelt overskud? Eller kan jeg råde over det fulde beløb alene, da jeg er ejer af boligen? VI har samtidig et billån sammen, som vi begge hæfter for. Bilen er solgt og der er indbetalt de penge der kom ind på bilen, dog stadig er der gæld tilbage. Kan min eks-mand/eks-kæreste undgå at betale hans halvdel af gælden, da han mener det var min bil og ikke hans udgift?

Racha

Jeg har ført et beløb fra min egen sparringkonto i dansk Bank og som kun står i mit navn til en anden konto jeg har i udlandet . Overførsel skete før skillesmisse. Har min mand når vi skal skilles ret til at kræve deling af penge som står i min konto i udlandet og som blev ført fra min konto i Danmark?? Mvh.Racha

Anders Hellemose

Hvis man vil skilles og den ene ejer bolig, kan man så blive skilt uden at lave bodeling hvis man er enige? Eks hvis jeg og min kone vil skilles og vi er enige om at blive skilt, men hun ejer boligen, jeg fraflytter, kan jeg så frasige mig retten til evt værdi i boligen, med andre ord kan vi blive skilt uden at skulle gøre krav på hvad vi evt måtte have krav på ?

Claus

Kan man ved en skilsmisse, selv lave aftaler om delinger af aktiver af værdi? Eks konen får indbo og manden får bilen, uanset om værdien af disse ting tilsvarer hinanden. Eller eks manden får bilen og konen får et beløb der står på en konto? Jeg er klar over at aktiverne i boet skal være i plus i forhold til en opgørelse. Mvh. Claus

Lis jørgensen

Min søn og svigerdatter skal skilles min svigerdatter har en egen tandlægeregning på 22.000kr. Hæfter min søn for det halve beløb? På forhånd tak

Rikke Frødstrup

Kære Lis Din søn hæfter ikke for regningen, men hvis det er en regning der er opstået inden der er søgt om skilsmisse (inden ophørsdagen), skal den indgå i bodelingen, som et passiv på din svigerdatters bodel.

Kim Jensen

Jeg er lige blevet skilt, og har nu været i skifteretten uden noget forlig Mit spørgsmål er. jeg ejer en bil men min ekskone kører i den Jeg har vel ret til at få udleveret bilen, da jeg er ejeren

Flemming

Min datter er gift, men ønsker skilsmisse. Hun står som ejer af en andelsbolig. Der er optaget lån i forbindelse med købet. Lånet forfalder ved salg. Betyder det noget for bodelingen, at hun står som ejer af andelsboligen? Mvh/Flemming

Christina

Da min mand og jeg blev skilt beholdt han vores fælles bil. Ugen efter skilsmissen brugte han så bilen som udbetaling til en ny bil. Burde bilen ikke have været talt som et aktiv i bodelingen og derfor solgt istedet..? Jeg føler lidt, at jeg har finansieret hans nye bil!

Pia

Min eksmand bor i vores fælles hus på tiende år. Det har været til salg i al den tid. Der er restgæld i huset da han her boet afdragsfrit en lang periode. Han har misvedligeholdt huset og det er blevet vurderet igen til en lavere pris hos ny ejendomsmægler. Han har på et tidspunkt givet udtryk for at ville overtage huset og er efter afdragsfrihedens ophør fået tilsagn fra kreditforeninger at han kunne overtage efter 3 år. Dette har han nu fortrudt og vil igen sælge. Der er stadig gæld i huset og nu vil han sætte det yderligere ned for at komme af med det. Jeg har ikke lyst til at betale for hans misvedligeholdelse og vil gerne ud af det hele da det er et psykisk pres. Hvad kan jeg gøre ?

Rikke Frødstrup

Kære Pia Hvis ikke din ex mand har råd til at overtage ejendommen, skal den sælges, og det er min anbefaling, at I følger ejendomsmæglerens vurdering af til hvilken pris ejendommen skal udbydes til. Hvis du kan dokumentere, at din ex mand har misligholdt ejendommen i et sådant omfang, at det har betydning for salgsprisen, og dermed jeres formue/bodeling, kan du rette et vederlagskrav mod ham i forbindelse med bodelingen. Det er min anbefaling, at du søger advokat som kan bistå dig med en vurdering heraf.

Pia

Hej Der blev købt hus for 21 år siden, min mands navn står alene på skødet. Han har endvidere en bil , også i hans navn. Der skyldes 1,2 millioner i det hele. Jeg har ikke skrevet under på noget. Vi blev gift for 12 år siden.Han siger at jeg hæfter for det halve af gælden nu hvor jeg vil skilles... Hvordan ser det ud for mig mht gæld

Rikke Frødstrup

Kære Pia I forbindelse med jeres skilsmisse skal der foretages en bodeling. Det betyder, at der skal laves en opgørelse over jeres aktiver og passiver. Jeg kan forstå, at din mand ejer hus og bil, og har gæld for 2.100.000. Hvis din mands aktiver overstiger passiverne og at der dermed er et overskud, skal din mand aflevere halvdelen heraf til dig. På samme måde skal man lave en opgørelse over dine aktiver og passiver, og hvis du har et overskud skal du betale halvdelen heraf til din mand. Hvis du har underskud skal du ikke dele dette med din mand. Det samme gør sig gældende hvis din mand har underskud. Du kan aldrig komme til at hæfte for gæld som din mand har optaget.

Henrik

Hej. Du skriver den 6/5 til Pia : Rikke Frødstrup "6/5/2019 10:57:17 AM Kære Pia I forbindelse med jeres skilsmisse skal der foretages en bodeling. Det betyder, at der skal laves en opgørelse over jeres aktiver og passiver. Jeg kan forstå, at din mand ejer hus og bil, og har gæld for 2.100.000. Hvis din mands aktiver overstiger passiverne og at der dermed er et overskud, skal din mand aflevere halvdelen heraf til dig. På samme måde skal man lave en opgørelse over dine aktiver og passiver, og hvis du har et overskud skal du betale halvdelen heraf til din mand. Hvis du har underskud skal du ikke dele dette med din mand. Det samme gør sig gældende hvis din mand har underskud. Du kan aldrig komme til at hæfte for gæld som din mand har optaget." Nu kan jeg læse ud af tallene at det er mig der er den anden part. Som jeg læser diverse indlæg herinde, så vil jeg, da der ikke er friværdi, hvilket vil sige der kun er gæld, kunne trække mit hus ud af ægteskabet. Er det korrekt forstået. Jeg står 100% som ejer, da min kommende kone, aldrig har ønsket at stå på nogen financielle papirer + skøde. Dit svar har betydning for om jeg skal sørge for at lave ægtepagt, eller gå igang med skilsmissen. Mvh Henrik

Pia

Kan man, rent juridisk, lave et dokument, evt. gældsbrev hvori der står at den ene part skal betale et aftalt engangsbeløb til den anden, i tilfælde af skilsmisse? Hvis ja, skal det stemples hos en advokat for at være gyldigt?

Rikke Frødstrup

Kære Pia Hvis det er i forbindelse med en verserende skilsmisse, kan man godt indgå aftale om betaling af et bestemt beløb, men hvis ikke skilsmissen er aktuel, kan der ikke laves sådanne forhåndsaftaler. I kan i stedet lave ægtepagt hvori det f.eks. kan bestemmes, at den ene skal have særeje for x kr. Jeg vil anbefale at I kontakter en advokat og hører nærmere herom.

Berit

Ifbm. bodeling hvordan gør man værdien af vores 2 biler op i henholdsvis det tilfælde at vi hver især beholder den nuværende bil, eller kun jeg beholder min og den bil min mand bruger sælges. De er indkøbt sammen, men vi står hver især som ejer. Min bil er betalt ud. Hans bil er forholdsvis ny, der skyldes derfor mere i bilen end vi kan gå ud og realisere den for.

Rikke Frødstrup

Kære Berit Hvis ikke I kan blive enige om værdiansættelsen af bilerne, kan I kontakte en autoriseret bilforhandler, og anmode om en vurdering. Når værdiansættelsen er på plads skal der foretages en bodeling. Det betyder, at hvis I er enige om, at du udtager din bil, så har du formentligt et overskud på din bodel, da jeg kan forstå, at der ikke er nogen gæld i bilen. Dette overskud skal du dele med din mand. Din mands bodel er negativ, da gælden i hans bil, efter det oplyste, overstiger værdien heraf. Din mand har derfor ikke noget han skal dele med dig, men han udtager til gengæld både bil og gæld.

Poul Jost Jensen

Jeg går ud fra at I har delingsformue, det der tidligere hed formuefælleskab. bilen optages i så tilfælde med halvdelen af bilens værdi hos jer hver i jeres aktiv opgørelse, ligesom gælden dels lige. hvis I er enige om de tal du nævner betyder det alt andet lige, at I hver vedr. bilen har et aktiv på kr. 40.000.(friværdi delt med 2) Hvis din mand således ønsker at overtage bilen, skal han overtage gælden og betale dig kr. 40.000. Regnestykket er med det forbehold, at jeres øvrige formueforhold kan gøre, at det kommer til at se anderledes ud. ønsker han ikke at overtage bilen må den sælges bedt muligt og provenuet deles lige.

Søs jensen

Vi skal skilles - vi har købt bil sammen og begge skrevet under. Hvem, hvad og hvorfor. Der er gæld i bilen. Bil værdi ny pris 170.000,- restgæld 130.000

Jens

Jeg er lige blevet skilt fra min kone efter 1 år og 6 dages ægteskab. Vi har været sammen i 5 år og 11 måneder ialt. Nu skal vi til at have lavet bodeling, hun mener hun skal have det halve af alt. Da jeg møder min ekskone har jeg omkring 2 millioner som jeg har bygget hus for, i den tid vi har været sammen har hun læst i godt 3 år hvor hun ikke har været berettet til SU da hun ikke er dansk statsborger. Hun har haft nogle fritidsjobs ved siden af hendes studier men har tjent ca det samme i hele perioden vi har været sammen som jeg tjener om året. Jeg synes det vil være dybt uretfærdig hvis hun skal have det halve eftersom jeg har forsørget hende i alt den tid vi har været i vores forhold. Hvordan står jeg i denne sag?

Poul Jost Jensen

Tak for dit spørgsmål. udgangspunktet ved en bodeling er at der deles lige, men ved kortvarige ægteskaber og især hvis den ene part er langt mere formuende end den anden, kan der ske en skævdeling af delingsformuen.

Anna

Hvordan er man stillet ved skilsmisse ved ægteskab af et par års varighed, når begge står som ejere af en ejerlejlighed. Den ene har indskudt et større ved køb af lejligheden og den anden ikke har indskudt penge. Ingen har gæld og der er ingen ægtepagt. Jeg har læst om Fællesboskifteloven § 61, som jeg ikke kendte til.

Mikael Capion

Hej Min datter flyttede ind hos sin kæreste for 4 år siden, hvor han alene stod/stadig står som indehaver af andels bolig beviset. De blev gift for 2 år siden, men min datter vil nu have skilsmisse og vil bare ud af forholdet. Kan han forlange nogen penge / kompensation for at hun ikke længere bidrager med betaling af husleje/lån etc.? Kan hun bare pakke sit tøj og flytte fra ham. Hun har ikke skrevet på nogle lånepapirer under deres forhold. Mvh Mikael

Poul Jost Jensen

tak for din mail. da lejligheden alene står i mandens navn, er det ham der er forpligtet til at betale for lejligheden. Så længe hun bebor lejligheden skal hun dog bidrage til fælles udgifter på samme måde som de hidtil har indrettet sig. Hvis lejligheden er blevet mere værd under ægteskabet kan din datter evt. forlange andel af denne værdistigning, men det er måske ikke relevant.

Nicole Hylleborg

Hej Jeg er blevet skilt fra min mand gennem 11 år. Han havde et hus da vi mødtes, og det er kun ham der står på skødet. Jeg står så som medindehaver på al gælden. Huset er sat til salg og har været det i over 1 år. Jeg er nu fraflyttet huset, da vi som nævnt er blevet skilt. Mit spørgsmål er så, kan han uden mit samtykke, nedsætte salgsprisen på huset? mvh Nicole Hylleborg

Louise

Min mand og jeg har været gift i 17 år, og har fælleseje. Hvert år modtager han penge fra en familiefond. Han har en stor stilling og tjener godt. Jeg har været hjemmegående i mange år, da vi har 5 børn. og har kun arbejdet deltid. Vi står begge to som ejere af vores hus. Mit spørgsmål er, om man ved en evt. skilsmisse vil medtage hans fondsmidler som vores fælleseje. Mvh Louise

Rikke Frødstrup

Kære Louise Alt hvad der kan betragtes som delingsformue skal medtages og deles i tilfælde af skilsmisse. Alt hvad din ægtefælle har modtaget fra familiefonden skal derfor indgå, i det omfang at midlerne ikke er forbrugt, og medmindre det er bestemt at midlerne skal være særeje, hvilket jeg kunne forestille mig var tilfældet. Kontakt evt. en advokat for at få en nærmere afklaring herpå. Mvh Rikke Frødstrup

Jytte Sørensen

Hej Rikke. Jeg bor sammen med min mand og vores datter på 17 år, jeg har besluttet at vil skilles fra min mand.Han drikker meget i smug, og vil ikke kendes ved det, har prøvet at sige til ham at han burde have hjælp til hans drikkeri, men afslår det. Vi har været gift i snart 22 år, og har været flyttet fra hnanden i et halvt år, men har så fundet sammen igen. Min mand står selv for huset, da jeg var i Ribers da vi købte huset, er i gang med at finde en ny bolig, og min mand bliver boende, så jeg og min datter flytter, hvad skal jeg gøre for at få et overblik over min situation.

Poul Erik Jensen

Hej Min kone kom på plejehjem i januar. Vores demens rådgiver rådede os til at blive skilt økonomisk (stadig gift som ægtepar), da vi begge ville nyde godt deraf. Vi har 2 børn, hvoraf kun det ene er mit. Der blev i 1997 oprettet testamente, hvorefter længstlevende kan sidde i uskiftet bo. Kan jeg ændre dette testamente, så kun tvangsarven på 25% tildeles de 2 børn til deling, mens jeg disponerer over de 75% af det hele (hvis jeg altså lever længst). Eller kan jeg kun disponere over 75% af mine midler og halvdelen af vores fælles ejede hus som længst levende? Tak på forhånd. Mvh. PE. Jensen

bruno lind

vi skal skilles og har ikke særeje. vedr. bil så mener jeg at have læst at hvis det feks kun er mandens navn der står på købekontrakten og på bilens reg. attest og forsikring, så er det i princippet hans bil som hun ikke kan gøre krav på.. er der noget om snakken?

Rikke Frødstrup

Kære Bruno Lind, Tak for dit spørgsmål. Hvis bilen er købt i mandens navn, herunder registreret i mandens navn, vil manden have ret til udtage bilen. Værdien af bilen indgår imidlertid i bodelingen, da I har fælleseje. Det betyder, at konen har krav på halvdelen af den friværdi, der måtte være i bilen. Hvis ikke der er nogen friværdi, kan konen ikke gøre krav på noget i forbindelse med at manden udtager bilen. Håber at dette gav svar på dit spørgsmål. Med venlig hilsen Rikke Frødstrup

Anne Bugge Nielsen

Hvis Jeg alene sår på skødet til vores hus og det kan sælges med større værdi ind da vi købte det, der skyldes stadigt 1,2 millioner på det, Min mand har stillet kation på det hele beløb. Begge vores biler står i mit navn, men er betalt ud. Kan jeg så sidde alene med gælden på huset til det er solgt, og kan jeg sætte det til salg, selvom min man ikke vil sælge det. Mvh. Anne B Nielsen

Poul Jost Jensen

Kære Anne. Jeg forstår dit spørgsmål således, at du er gift og at I i ægteskabet har formuefællesskab. Hvis I er separeret eller skilt har du ret til at sælge huset, da det så ikke længere tjener til familiens bolig. Hvis I derimod stadig bebor ejendommen uden at være separeret eller skilt kræver det ægtefælles samtykke at sælge fælles bolig. Hvis din mand har sit hovederhverv i ejendommen kræver salg hans accept. Da ejendommen er din, har du også ret til at forblive borende i denne, hvis du måtte ønske dette. Som ejer hæfter du overfor panthaverne for gældens indfrielse, men det burde ikke være noget problem, da du anfører, at huset er mere værd end restgælden. Friværdien og billernes værdi indgår i den økonomiske opgørelse af jeres fællesbo ved separation eller skilsmisse. Du er velkommen til at ringe mig op, hvis du har spørgsmål til ovenstående eller til bodeling i øvrigt. mvh Poul Jost 4614 5002