Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Nye låneregler gør det billigere at købe sommerhus

  • Af Pia Eskildsen
  • 25. apr 2017
  • 11 Spørgsmål & svar

Hvis du overvejer at købe sommerhus, og du har brug for et realkreditlån til at finansiere dit køb, så er dette en rigtig god nyhed, vurderer boligadvokat John Jørgensen fra ADVODAN Bornholm. Han tilføjer dog, at det naturligvis er rigtig vigtigt at have styr på den resterende finansiering, inden man skynder sig ud og byder på et sommerhus.

Her giver John Jørgensen sit bud på en række andre forhold, som du også bør tænke over, inden du køber sommerhus. Du skal blandt andet overveje, hvad du vil bruge boligen til. Det har nemlig betydning for, hvilke regler og dokumenter du skal sætte dig ind i på forhånd.

Hvilken status har sommerhuset?
Langt de fleste sommerhuse må kun benyttes til beboelse i sommerperioden. Fra oktober til marts må du derfor kun overnatte i sommerhuset, hvis der er tale om kortere ophold. Ønsker du derimod at bruge sommerhuset hele året, skal du være opmærksom på, at huset som udgangspunkt skal ligge i en by- eller landzone for at have status som helårsbolig. Du kan undersøge husets status ved at lave en søgning i BBR-registret.

Ligger sommerhuset i et sommerhusområde, kan der godt være givet dispensation til, at det kan bruges som helårsbolig. Det vil også fremgå af BBR-registret. Der kan også være bopælspligt, hvis sommerhuset har status af helårsbolig.

Vil du leje sommerhuset ud?
Overvejer du at udleje sommerhuset for at supplere din indtægt, skal du vide, at hvis du udelukkende vil bruge dit sommerhus til udlejning, bliver det betragtet som erhvervsmæssig udlejning. Det kræver, at du indhenter en tilladelse af Erhvervsstyrelsen, og den kan være svært at få.

En del af dine lejeindtægter er skattefrie gennem et fradrag. Hvor meget du skal betale, afhænger blandt andet af, om du udlejer privat eller gennem et udlejningsbureau.

Skal sommerhuset gå i arv?
Hvis du planlægger at overdrage dit sommerhus til dine børn på et tidspunkt, kan du gøre det, så det er med økonomisk fordel for begge parter. Reglerne er, at du må sælge sommerhuset til 15 procent under den seneste offentlige vurdering, uden at dine børn skal betale gaveafgift.

Du vil ikke blive beskattet af fortjenesten, hvis du selv har benyttet sommerhuset, og hvis grunden er mindre end 1.400 kvadratmeter. Hvis du ønsker at give sommerhuset som gave, kan du give en del af husets værdi afgiftsfrit for dine børn. Resten af husets værdi skal de betale 15 procent i gaveafgift af.

Læs mere om boligkøb på www.advodan.dk/bolig.

Hent e-bogen

Sådan får du en sikker bolighandel

Blik klogere på alt det, du skal have styr på som boligkøber.

  • Juridiske tips og gode råd - når du køber bolig
  • Overblik over alle faser i en bolighandel - fra start til slut
  • Tjeklister til hele forløbet - med dine og boligadvokatens opgaver
  • Print - eller læs på din iPad
Få din e-bog her

Når du udfylder formularen og trykker ”send til e-mail”, bliver du samtidig tilmeldt vores Nyhedsbrev Privat. På baggrund af din interesse i e-bogen sender vi dig to nyhedsbreve om bolighandel inden for de næste par uger. Herefter vil du kun modtage nyhedsbrevet én gang om måneden.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger til at fremsende e-bogen og som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysningerne her

Vil du vide mere?
Spørgsmål
Hanne Johannesen
24-05-2017 19:19:14

Hej John.

Dejligt med de nye regler om 75% RD-lån til køb af sommerhus/fritidsbolig.

Mit spørgsmål går ud på hvorvidt det også er muligt med 10. års afdragsfrihed på disse lån?

Er der bestemte regler og krav vedr. dette, - i så fald hvilke?

Med venlig hilsen

Hanne

Besvar indlæg
John Jørgensen
29-05-2017 16:17:09

I princippet ja. Men: Et af realkreditinstitutterne tilbyder p.t. ikke afdragsfrihed på den del af belåningen, der overstiger 60 pct. i en ejerbolig til helårsbrug, 45 pct. i et fritidshus eller 30 pct. i en ubebygget grund.
Så det afhænger af låneinstitut og en konkret vurdering.

Med venlig hilsen
John Jørgensen
John Jørgensen Advokat | ADVODAN Bornholm Se faglig profil
Besvar indlæg
Rene'
22-06-2017 07:28:14

Hej, hvordan går det med reglen om hvor længe man skal have ejet sit sommerhus for at kunne søge om at bebo det hele året ? på forhånd tak.
Rene'

John Jørgensen
27-06-2017 15:53:03

Det bliver ændret til et år. Det gælder dog kun pensionister.
Kommunen kan ændre boligens status
Hvis man ønsker at ændre sit sommerhus' status til helårsbeboelse, skal man søge hos kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor sommerhuset ligger. Herefter er det op til kommunen at vurdere, om sommerhuset er i tilstrækkelig god stand til at fungere som helårsbeboelse.
Aftalen om revision af planloven er indgået mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti.
Det forventes, at planloven træder i kraft den 1. juli 2017

Med venlig hilsen
John Jørgensen
John Jørgensen Advokat | ADVODAN Bornholm Se faglig profil
Besvar indlæg
Jørgen Ulrich
22-06-2017 09:23:22

Vi har et hus som er næsten gældfri, kan vi på en eller anden måde overdrage det til børnene med det lovlige om året, vi har 3 børn, de 2 med ægtefælde

Besvar indlæg
John Jørgensen
27-06-2017 15:45:34

Ja. Det kan f.eks. overdrages til et eller flere børn for en overdragelsessum på 15% under den offentlige ejendomsvurdering. Købesummen kan hvis det ønskes betales ved overtagelse af lån (hvis kreditor akcepterer) og resten på et gældsbrev eller hvis ønsket et pantebrev. Gælden kan i givet fald nedskrives hvert år med et beløb på ca 61.000,- til hvert barn og fra hver af de to sælgere. Det anbefales at kontakte en advokat for at gennemgå nøjere.

Med venlig hilsen
John Jørgensen
John Jørgensen Advokat | ADVODAN Bornholm Se faglig profil
Besvar indlæg
Christina
8/3/2018 11:26:33 PM

Mit spørgsmål går på de nye regler om 75 % kreditforeningslån til sommerhuse. Er det rigtigt at man stadig kun kan låne 60 % kreditforeningslån hvis man bor i udlandet ( men er dansker) og køber sommerhus i Danmark ?

Besvar indlæg
John Jørgensen
8/10/2018 11:46:49 AM

Det er en vurdering som realkreditinstituttet gør hvor meget de vil låne ud. Det er ikke sådan, at man har krav på at kunne låne 75%, men det er max for hvor meget man kan låne.

Med venlig hilsen
John Jørgensen
John Jørgensen Advokat | ADVODAN Bornholm Se faglig profil
Besvar indlæg
Niels
8/6/2019 11:17:48 AM

Er det korrekt, at KD ikke belåner op til 75% af den af KD´s vurderede salgspris, f.eks. 2 millioner DKK med et lånebeløb på 1,5 millioner DKK med afdragsfrihed, men fastholder grænsen på 60%? Der er tale om et fritidshus/sommerhus.

John Jørgensen
8/10/2019 4:36:15 PM

Jeg går ud fra, at du mener Realkredit Danmark.
De svarer sådan her:
Når vi taler om belåning af fritidshus, så er det korrekt, at vi ikke tilbyder afdragsfrihed op til 75% af værdien.

Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Boligkøb Boligkøb

At købe bolig er en stor investering, og faldgruberne er mange, men med den rigtige rådgivning kan du undgå dyre overraskelser.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.706 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.706 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.