Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Gæld: Hvad kan der ske, og hvad kan jeg gøre?

  • Af Amanda Ellekilde Jørgensen, ADVODAN
  • 28. maj 2019
  • 14 Spørgsmål & svar

Det er nærmest umuligt at undgå at stifte gæld i løbet af sit liv. Men hvis gælden tager overhånd, kan det blive invaliderende for dit liv fremadrettet. Advokat Mie Rahbek Thomsen fra ADVODAN Slagelse gennemgår her en række mulige konsekvenser af gæld og kommer med konkrete råd til at håndtere dem.

Skat og bank kan tage dine penge

Har du gæld til det offentlige – eksempelvis i form af ubetalt skat eller medielicens – vil det blive behandlet af Skat. ”Skat kan faktisk tvinge dig til at betale af på din gæld ved at forhøje din skattetrækprocent. I sådan et tilfælde skal du selv være opmærksom på, at loven giver dig ret til et minimumsbeløb at leve for,” fortæller Mie Rahbek Thomsen og tilføjer, at en lignende situation gør sig gældende for banken.

”Mens private kreditorer generelt kun kan inddrive penge ved hjælp af inkasso eller fogedretten, har banker andre muligheder. Når du ikke betaler af på dit lån som aftalt, kan banken nemlig trække penge fra din løn- eller opsparingskonto. Igen skal du dog have råd til at leve, og banken kan altså ikke kræve så mange penge, at det ikke kan lade sig gøre.”

Registrering i RKI

Hvis du ikke betaler dine regninger, risikerer du at blive registreret som skyldner i RKI - Danmarks største register over dårlige betalere. ”I så fald kan banker og visse virksomheder, du er ved at indgå aftale med, få indblik i, om du har gæld. Det kan betyde, at du får svært ved fx at låne penge eller hyre arbejdskraft,” siger advokaten.

Læs mere om RKI og vejen ud af registret.

Møde i fogedretten

Hvis du har private kreditorer, der ikke ved egen hjælp kan inddrive din gæld, kan du blive indkaldt til møde i fogedretten. Her har du mødepligt. Under mødet vil du, kreditor og fogeden nå frem til en aftale om, hvordan du skal tilbagebetale din gæld. Der vil samtidig blive sørget for, at aftalen sker i overensstemmelse med loven.

Ubetalte regninger truer din hverdag

Dine forsyningsselskaber kan lukke for el, vand og varme, hvis du ikke betaler dine regninger.

”Din boligsituation kan også blive usikker, hvis du ikke forholder dig til regninger og rykkere. Betaler du fx ikke dit andelsboliglån, kan din bolig blive sat på tvangsauktion, ligesom dit lejemål kan blive opsagt, hvis du ikke betaler din husleje,” advarer Mie Rahbek Thomsen.

Det skal du gøre

Har du svært ved at betale af på lån og regninger? Advokaten giver dig her fire konkrete råd:

  1. Hvis du bliver indkaldt til fogedretten, så mød op og overhold de aftaler, I laver på mødet. Sørg for kun at forpligte dig til afdragsordninger, der er realistiske for dig at overholde. Ellers kan du i sidste ende blive yderligere forgældet som følge af rykkergebyrer og inkassoomkostninger.
  2. Du har måske hørt den før: Lad være med at låne penge til at betale af på din gæld. Det er ikke kun en midlertidig, men også en dyr og uholdbar løsning.
  3. Er din gæld umulig at tilbagebetale, kan du undersøge, om du er kvalificeret til at søge gældssanering og få nedsat eller helt fjernet din gæld. Det kan du læse mere om i denne guide
  4. Rådet over dem alle er, at du skal lave aftaler – uanset om det er med det offentlige, banken eller elleverandøren. Hvis du eksempelvis ikke kan betale din husleje, så spørg om en afdragsordning. Det er langt bedre at stå frem og finde en løsning med kreditorerne, end det er at kæmpe alene, mens din gæld fortsat stiger i form af renter og rykkergebyrer.
Vil du vide mere?
Mie Rahbek Thomsen

Mie Rahbek Thomsen

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Stine
6/20/2019 12:08:02 PM

Hej Susanne

Jeg fik i 2014 et CVR nummer. Jeg havde en forventning om at tjene et vist antal penge.
Jeg sendte en regning ud, der aldrig er blevet betalt og har siden ikke arbejdet under det CVR nummer.
Jeg har dog ikke afmeldt det eller ændret noget. Og nu har jeg fået en enorm moms regning. Men hvordan kan jeg få en enorm moms regning (185000kr.), når virksomheden ikke har tjent en krone?
Hvilke muligheder har jeg i sådan en situation?
Hilsen
Stine

Susanne
6/24/2019 2:56:13 PM

Hej Stine

Tak for dit spørgsmål, det er en ubehagelig situation, du er kommet i.

Ud fra de oplysninger, du har givet, kunne det være en mulighed, at du ikke har indgivet nul indberetninger i forholdet til moms til SKAT løbende.

Det indebærer, at SKAT skønsmæssigt fastsætter et beløb, der skal betales i moms,

Det er vigtig, at du får en dialog med SKAT og får hjælp til at fremsende den nødvendige do-kumentation til SKAT, der viser korrekte indtjening i virksomheden, således, at der kan være en mulighed for at få sagen genoptaget.

Med venlig hilsen

Susanne L. Quedens

Besvar indlæg
Kirsten
6/24/2019 9:02:57 PM

Hej. Jeg er for 5 år siden gået konkurs med en forretning. Prøver at søge gældssanering men er ved at opgive. Min mand er selvstændig og det er åbenbart svært at få os til at passe i “kassen”. Hvis nu jeg vælger ikke at gennemføre ansøgningen af gældssanering, hvor står jeg (vi ) så ? Kan SKAT indeholde i min løn ? Kan banken ? Ved godt, jeg aldrig kommer til at eje noget igen, - ejer heller intet nu - men kan jeg beholde den løn jeg tjener ? Mange spørgsmål, men er rimelig frustreret. Håber dekan give nogen svar. Mvh. Kirsten

Besvar indlæg
Susanne
7/8/2019 5:44:40 PM

Hej Kirsten

Tak for dine spørgsmål.

Når din gæld til SKAT er opgjort kan det afklares, om betingelserne for gældssanering i hen-hold til konkursloven er opfyldt.

Uden gældssanering vil dine kreditorer få dig indkaldt til fogedretten med henblik på at foreta-ge udlæg i de værdier som du har, der ikke er omfattet af trangsbeneficiet jf. Retsplejeloven.

Ved almindelige kreditorer, f.eks. banker er hovedreglen, at kreditorer kan begære udlæg i lønnen når denne er udbetalt til dig. De kan dog som beskrevet ovenfor ikke få foretaget ud-læg i det, der er beskyttet af trangsbeneficiet.

Vedrørende SKAT kan der laves lønindeholdelse i medfør af Gældsindrivelseslovens § 10. SKAT kan ikke foretage lønindeholdelse for civilretlige fordringer. SKAT kan foretage løninde-holdelse for gæld til det offentlige, krav på erstatning, hvis kravet kan tvangsfuldbyrdes efter retsplejelovens § 478, samt underholdsbidrag.

Besvar indlæg
Julie
8/9/2019 12:07:57 PM

Hej Susanne
Jeg fik gældssanering i august 2014.
Og gæld før d 3 marts 2014, der ikke blev opgivet til skifteretten, blev annulleret.
De sidste udlodninger bliver betalt 1 nov i år og jeg er gældsfri.
Men har læst om SKAT og alle de problemer med EFI, der resulterede i eftergivelse af gæld.
Jeg skylder SKAT ca 10000,-kr, som er efter d 3 marts 2014 og er nysgerrig efter at vide om jeg kan ansøge om eftergivelse, så længe jeg er under gældssanering?

Desuden opdagede jeg igår, at der er noget der hedder kreditstatus.dk, som ikke er det samme som RKI og da jeg loggede ind, var der en kreditor fra Entercard på 10.000,-kr fra 2007???
Jeg har skrevet til kreditstatus og bedt dem om at få den fjernet, da jeg åbenbart ikke må kontakte Entercard selv.

Må jeg ikke kontakte dem eller har kreditstatus ret?

Mvh Julie

Mie
2/26/2020 1:05:19 PM

Hej Julie

Din gældssanering burde ikke influere på dine muligheder for at søge eftergivelse hos SKAT.

Du må gerne kontakte Entercard, og den gæld bør være omfattet af din gældssanering.

Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Med venlig hilsen
Mie Rahbek Thomsen
Mie Rahbek Thomsen Advokat | ADVODAN Slagelse Se faglig profil
inge
9/19/2019 7:52:46 AM

jeg skylder en bank penge, og de har sendt en erklæring på dette med 3 forslag hvordan de kan blive afviklet.

spørgsmål 1
Nederst på siden står der :

Denne aftale kan tjene som grundlag for fuldbyrdelse, og vil på grundlag af aftaledokumentet kunne inddrives uden domserhvervelse ved eksekution medføre af retsplejelovens §478,
hvad betyder det hvis jeg skriver under ?

spørgsmål 2 . Jeg har tilbudt et kontantbeløb hvis de eftergiver et restbeløb. De vil først se lønseddel- årsopg. -pension osv.

Det forstår jeg ikke, idet jeg har skrevet at det ikke ændre min betaling.
De vil ikke have disse oplysninger, hvis jeg vil betale et fast beløb hver mdr. ?

Mie
2/26/2020 1:07:55 PM

Hej Inge

Tvangsfuldbyrdelsesklausulen betyder, at gælden kan sendes til inddrivelse gennem fogedretten uden først at skulle opnå en dom for, at du rent faktisk skylder beløbet. Hvis du er enig i gælden, skal du ikke frygte klausulen. Det vil bare medføre en begrænsning i omkostningerne, som lægges til gælden.

Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Med venlig hilsen
Mie Rahbek Thomsen
Mie Rahbek Thomsen Advokat | ADVODAN Slagelse Se faglig profil
Rune
11/8/2019 9:54:00 PM

Hej

Jeg kan risikere at skulle betale erstatning i et privat søgsmål i Sverige. Hvis jeg bliver dømt erstatningspligt i Sverige ville det så være muligt for dem at kræve huset jeg ejer sammen med min kæreste tavgsauktioneret? Jeg ejer jo kun 50 procent af huset.

Med venlig hilsen
Rune

Mie
2/26/2020 1:11:17 PM

Hej Rune

En kreditor kan foretage udlæg i din ideelle andel af ejendommen, og en eventuel tvangsauktionsbegæring omfatter dermed også kun din ideelle andel af ejendommen. Det tjener altså ikke noget formål at begære tvangsauktion for kreditoren, da en halv ejendom ikke er salgbar.

Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Med venlig hilsen
Mie Rahbek Thomsen
Mie Rahbek Thomsen Advokat | ADVODAN Slagelse Se faglig profil
NIels
1/13/2020 5:35:11 PM

Jeg har en stor gæld jeg ikke kan betale, som er på vej i fogedretten. Min søster vil låne mig 100.000 så den nedbringes. Hun skal så have pengene tilbage når vi arver en pæn sum måske om 5-10 år. Min gæld vil til den tid stadig være større end min arv .
Så mit spørgsmål er:
Bliver kreditorerne automatisk informeret af skifteretten når jeg arver eller kan jeg nå at betale min gæld til min søster inden kreditorerne kommer og tager resten?

Mie
2/26/2020 1:14:15 PM

Hej Niels

Selve dødsfaldet vil blive annonceret i Statstidende, men arvingers kreditorer bliver ikke særskilt informeret. Kreditorerne vil derfor ikke blive informeret om arven via dødsbobehandlingen.

Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Med venlig hilsen
Mie Rahbek Thomsen
Mie Rahbek Thomsen Advokat | ADVODAN Slagelse Se faglig profil
Inger-Lise Hansen
3/1/2020 9:53:47 PM

Min eks-mand har en skattegæld på grund af et KS konkurs .Han er ramt af Frontallap demens og har netop fået tilkendt førtidspension .Kan han søge gældseftergivelse på grund af sygdommen som er progressiv eller kan det kun lade sig gøre at søge gældssanering .Ingen formue eller ejendomme men en erhvervsevne forsikring .

Besvar indlæg
Mie
3/11/2020 3:25:55 PM

Hej Inger-Lise

Hvis din eksmand udelukkende har gæld til SKAT, vil jeg anbefale, at han først forsøger at få eftergivet skattegælden. På SKATs hjemmeside kan han finde et skema, som skal udfyldes og indsendes.

Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Med venlig hilsen
Mie Rahbek Thomsen
Mie Rahbek Thomsen Advokat | ADVODAN Slagelse Se faglig profil
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Tvangsauktion Tvangsauktion

Du kan gøre en rigtig god handel ved at købe bolig på tvangsauktion. Der er dog andre regler end på det øvrige ejendomsmarked og indebærer flere risici.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.691 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.691 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.