Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ansættelse og arbejde

Fyret

Det er vigtigt, at du kender dine rettigheder, hvis du bliver fyret. Du skal især være opmærksom på, om din fyring er sagligt begrundet eller ej.


Er du blevet fyret? Her er dine rettigheder

Som funktionær har du krav på en saglig begrundelse fra din arbejdsgiver. Hvis opsigelsen er usaglig, har du mulighed for at rejse krav om godtgørelse. Du skal dog have været ansat i mindst et år på opsigelsestidspunktet, før det er muligt at kræve godtgørelse.

Om din opsigelse er usaglig, afhænger af en konkret vurdering. Det er derfor altid en god idé at kontakte en advokat, når du bliver opsagt.

Længden på din arbejdsgivers opsigelsesvarsel afhænger af, hvad der er aftalt i din ansættelseskontrakt. For funktionærer gælder der dog særlige regler. Har du fx været ansat i et år, har du tre måneders opsigelsesvarsel, mens din arbejdsgiver skal varsle helt op til seks måneder, hvis du har været ansat i mere end ni år.

Det kan være en ubehagelig oplevelse at blive fyret. Bliv klædt på til at kende dine rettigheder

Er du bundet af klausuler?

Bliver du fyret, er det meget vigtigt, at du tjekker, om du er omfattet af klausuler. Din konkurrenceklausul bortfalder kun, hvis du bliver opsagt af din arbejdsgiver, og opsigelsen ikke skyldes dine forhold. Opsiges du på grund af egne forhold, vil konkurrenceklausulen fortsat kunne gøres gældende.

Har du i ansættelseskontrakten skrevet under på en kundeklausul, må du ikke kontakte din arbejdsgivers kunder i en bestemt periode. Det gælder også, selvom kontakten sker på kundernes eget initiativ.

Er du underlagt en kundeklausul, har du krav på kompensationen i klausulperioden. Arbejdsgiveren har dog ret til at modregne, hvad du eventuelt tjener på lignende arbejde i den periode, du er bundet af kundeklausulen.

Bryder du klausulen, kan din arbejdsgiver nedlægge fogedforbud mod dig. Det betyder, at du med øjeblikkelig virkning skal stoppe samarbejdet med de kunder, der er omfattet af klausulen. Din arbejdsgiver kan også anlægge en almindelig retssag. Får arbejdsgiveren medhold, kan du risikere at skulle betale erstatning og konventionalbod.

Kan virksomheden dokumentere at have lidt et tab, der skyldes dit brud på klausulen, skal du betale erstatning.

En konventionalbod er en bod, som skal betales, uanset om virksomheden har lidt et tab i forbindelse med overtrædelsen. Boden fastsættes typisk til et bestemt beløb, du skal betale hver gang, du bryder klausulen.

Er du blevet fyret under en sygemelding, så kan du læse mere her.

Har du brug for hjælp til Ansættelse og arbejde?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Har du brug for hjælp? Skriv til os
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Ansættelse og arbejde?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.