Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Boligkøb

Forældrekøb

Mangler dine børn et sted at bo under studiet, og har du luft i økonomien, kan du give dem en billig og tryg bolig med et forældrekøb af en lejlighed. Der er dog nogle forhold, du skal være ekstra opmærksom på, inden du køber en bolig og lejer den ud til dit barn.

Du er her

Et forældrekøb foregår som en helt almindelig bolighandel. Men fordi du som forælder er køber, og dit barn er lejer, bør du gøre dig en række ekstra tanker på forhånd.

Må du leje ud?

Inden du skriver under på købsaftalen, bør du undersøge, om der er tinglyst særlige vilkår for lejligheden, eller om der gælder særlige betingelser i ejerforeningens vedtægter. Det kan fx have betydning for, om du i det hele taget må udleje lejligheden til andre.

Tænk over skatten

Ud over en håndsrækning til dit barn kan et forældrekøb ses som en investering – du skal blot være opmærksom på en række skattemæssige forhold:

 • Udlejningen betragtes som en selvstændig erhvervsvirksomhed. Det betyder, at overskuddet af udlejningen skal beskattes.
 • Du kan trække visse udgifter fra i lejeindtægterne – fx ejendomsskatter, vand, kloak- og renovationsudgifter samt udgifter til forsikring af boligen.
 • Du kan måske benytte dig af virksomhedsskatteordningen. Her er der særlige fordele at hente, hvis du betaler topskat og samtidig finansierer købet af lejligheden gennem optagelse af lån.
 • Hverken du eller dit barn skal betale ejendomsværdiskat, fordi det er en udlejningsejendom.
 • Hvis du efterfølgende sælger lejligheden med fortjeneste, er den skattepligtig, hvis du ikke selv har boet i lejligheden.

Husk formaliteterne

Udlejning af en bolig er omfattet af lejeloven. Derfor bør I have et professionelt lejeforhold med styr på alle formaliteter:

 • Indgå en formel lejekontrakt med dit barn, hvor du beskriver vilkårene for lejeforholdet. Det er et krav, at der er en kontrakt, hvis dit barn vil søge boligsikring.
 • Huslejen skal være på et rimeligt niveau og må ikke sættes for billigt. Ellers kan du risikere at blive beskattet af differencen mellem den fastsatte husleje og markedsværdien. Det er Huslejenævnet, som afgør, om en husleje er rimelig, eventuelt på baggrund af en henvendelse fra SKAT.

Vær opmærksom ved andelsbolig

De fleste forældre vælger en ejerlejlighed, når de skal købe en bolig til deres barn. Overvejer du i stedet at købe en andelsbolig, skal du vide, at:

 • Du ikke får samme skattemæssige fordele som ved forældrekøb af ejerlejlighed.
 • Det ikke er sikkert, at andelsforeningen tillader forældrekøb. Tjek derfor foreningens vedtægter på forhånd.

Skal dit barn overtage lejligheden?

Når studierne er slut, skal du overveje, hvad der skal ske med lejligheden. Vær opmærksom på, at:

 • Sælger du lejligheden på helt almindelig vis, bliver du beskattet af din fortjeneste. Sælger du lejligheden med tab, kan et tab fradrages i andre skattepligtige gevinster.
 • Skattereglerne tillader, at du kan sælge ejerlejligheden til dit barn til en pris svarende til den offentlige ejendomsvurdering på handelstidspunktet minus 15 procent. På den måde kan du sikre dit barn en billig ejerlejlighed.
 • Hvis du selv i en periode bor i lejligheden, inden du sælger den – eller hvis dit barn køber lejligheden af dig og efterfølgende sælger den, bliver ingen af jer beskattet af fortjenesten.
Hent e-bogen

Sådan får du en sikker bolighandel

Blik klogere på alt det, du skal have styr på som boligkøber.

 • Juridiske tips og gode råd - når du køber bolig
 • Overblik over alle faser i en bolighandel - fra start til slut
 • Tjeklister til hele forløbet - med dine og boligadvokatens opgaver
 • Print - eller læs på din iPad
Få din e-bog her

Når du udfylder formularen og trykker ”send til e-mail”, bliver du samtidig tilmeldt vores Nyhedsbrev Privat. På baggrund af din interesse i e-bogen sender vi dig to nyhedsbreve om bolighandel inden for de næste par uger. Herefter vil du kun modtage nyhedsbrevet én gang om måneden.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger til at fremsende e-bogen og som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysningerne her

Har du brug for hjælp til Boligkøb?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Skal vi hjælpe dig med dit boligkøb?
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Boligkøb?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.