PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Rådighedsbeløb ved boligkøb

Når du skal købe bolig, kan du bruge rådighedsbeløbet som et værktøj til at undersøge, hvor du har råd til at bo. Hvis du anmoder om et boliglån, vil banken eller realkreditinstituttet også kigge på beløbet.

Rådighedsbeløb ved boligkøb

Her på siden kan du lære mere om, hvad et rådighedsbeløb er, og hvorfor det er så godt at kende, når du skal købe bolig.

Hvis du er eller skal i gang med et boligkøb, er der mange forhold at holde styr på. Vi kan hjælpe dig med at overskue handlen og sikre en tryg oplevelse uden ubehagelige overraskelser.

Hvad er et rådighedsbeløb?

Dit rådighedsbeløb er det beløb, du har til rådighed for en måned, når du har betalt dine faste udgifter. Dine faste udgifter er dem, du er nødt til at betale – dvs. fx husleje, mobilabonnement og forsikring. De penge, du har til overs herefter, udgør dit rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet skal derfor dække de variable udgifter, herunder:

  • Tøj og sko
  • Fornøjelser
  • Gaver
  • Indkøb, dvs. mad, vaskepulver, toiletpapir osv.
  • Diverse medlemskaber og abonnementer (fx Netflix, fitness og aviser)
  • Opsparing til uforudsete udgifter, ferie, bil, fester mv.
  • Andre personlige udgifter (fx frisør og fysioterapeut)

Rådighedsbeløbet er altså meget forskelligt fra person til person eller familie til familie, fordi det både afhænger af størrelsen på indtægt og faste udgifter.

Hvorfor er rådighedsbeløbet vigtigt ved boligkøb?

Dit rådighedsbeløb er helt essentielt, når du skal købe bolig: både for dig selv og for banken.

 

Hvad skal jeg med det?

Dit rådighedsbeløb er først og fremmest noget, banken vil undersøge, når du skal optage boliglån – men det kan faktisk også være et godt værktøj for dig selv.

Ved at beregne dit rådighedsbeløb kan du for det første se, hvor mange penge du kan spare op eller bruge på fornøjelser hver måned. For det andet kan du bruge rådighedsbeløbet til at overskue dine muligheder på boligmarkedet.

Når du udser dig en bolig, du er interesseret i at købe, kan du lægge et budget, der tager højde for dine ændrede udgifter efter boligkøbet. Måske køber du et større hus, så dine varmeudgifter stiger, mens dine transportudgifter falder, fordi boligen ligger tættere på din arbejdsplads end din nuværende. Beregn dit rådighedsbeløb ved de boliger, du overvejer at købe, for at se om det kan hænge sammen økonomisk, når du rent faktisk skal bo der.

En kreditvurdering er en vurdering af, om du forventes at kunne tilbagebetale dine lån til tiden

Hvad skal banken med det?

Hvis du skal låne penge af en bank eller et realkreditinstitut til at finansiere din bolig, vil der blive foretaget en kreditvurdering af dig. Kreditvurderingen er en vurdering af, om du forventes at kunne tilbagebetale dine lån til tiden.

 

 

Rådighedsbeløbet indikerer, om din økonomi kan bære et boliglån

Banken eller realkreditinstituttet vil kun låne dig penge til dit boligkøb, hvis du ser ud til at have en sund økonomi. Det er et fornuftigt rådighedsbeløb en god indikator for. Ifølge Finanstilsynets vejledning bør rådighedsbeløbet som minimum være

  • 000-6.000 kr. for singler
  • 500-10.000 kr. for par uden børn

For hvert barn skal der lægges 2.500 kr. oveni. En enlig med to børn bør altså have et rådighedsbeløb på 10.000 kr. om måneden, mens et par med tre børn bør have et på 16.000 kr.

 

Banken bestemmer minimumsgrænsen

Du vil sjældent kunne låne penge til et boligkøb, hvis dit månedlige rådighedsbeløb er lavere end Finanstilsynets minimumsgrænser. Til gengæld kan du godt risikere, at din bank eller dit realkreditinstitut sætter grænsen højere.

Husk på, at rådighedsbeløbet er ikke den eneste afgørende faktor for dit boliglån. Fx vil der også blive taget højde for, om du allerede har større værdier – fx en bil eller lejlighed – og om du tidligere har været god til at betale regninger og gæld. Så kan du være heldig at få et lån, selvom du har et lavere rådighedsbeløb end det vejledende. Hvis du derimod har en livsstil, der er dyr af opretholde, kan det betyde, at banken kræver et større rådighedsbeløb.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?