Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Boligkøb

Køb af andelsbolig

En andelsbolig kan være et billigere alternativ til ejerlejlighed. Der er dog også større krav til, hvad du som køber skal sætte dig ind i på forhånd.

Du er her

Den store forskel på andelsbolig og andre boligformer er, at du ikke ejer boligen. Du ejer derimod en andel i foreningen og har brugsret til en bestemt bolig. Det har dels betydning for finansiering af boligen, dels for din privatøkonomi efter køb. Derfor skal du sætte dig grundigt ind i andelsforeningens vedtægter og økonomi på forhånd.

Finansiering af andelsbolig

Prisen for en andelsbolig består dels af selve købsprisen, som er din betaling for en andel, og af en månedlig boligafgift som betales til andelsforeningen. Boligafgiften skal betragtes som en husleje, du ikke får igen. I forhold til købsprisen, eller indskuddet, som det også kaldes, skal du vide flere ting:

 • Hvordan er købsprisen fastsat? Andelsboliger er underlagt en maksimalpris, der fastsættes efter bestemte vurderingsprincipper. Det vil sige, at sælger ikke selv må fastsætte prisen eller forlange ekstra penge under bordet.
 • Hvis du ikke selv har pengene til at betale for andelsboligen, kan du ikke låne dem i et realkreditinstitut som ved almindelig boligkøb. Det vil sige, at du måske bliver nødt til at tage et dyrere banklån.

Hvor meget kan dine boligudgifter svinge?

I en andelsboligforening er der flere variabler, som kan påvirke din privatøkonomi – derfor skal du undersøge disse ting på forhånd:

 • Hvilke lån har andelsforeningen optaget? Kan en variabel rente fx give dig en højere boligafgift på et tidspunkt?
 • Har andelsforeningen indgået en renteswap-aftale, der kan gøre foreningen teknisk insolvent?
 • Hæfter du med hele din formue eller kun med dit indskud, hvis foreningen kommer i økonomiske vanskeligheder?
 • Er der større vedligeholdelsesarbejder på vej, som vil påvirke foreningens økonomi?
 • Andelsforeningens budget, værdi og eventuelle hensættelser til vedligehold.

Tjek alle dokumenter

Ud over at undersøge andelsforeningens økonomi på forhånd bør du også indhente og gennemgå disse dokumenter:

 • Vedtægter for andelsforeningen.
 • Husorden.
 • Vedligeholdelsesplan.
 • Referater fra seneste tre års generalforsamlinger + seneste regnskab.
 • Vurderingsrapport.
 • Energimærke.
 • Tingbog og servitutter.

Har du brug for hjælp til Boligkøb?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Skal vi hjælpe dig med dit boligkøb?
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Boligkøb?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.